Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2019 20:02
manitschka

XXX.XXX.14.72

Pekny vecer, chystam se poridit valachovi prefabrikovany prikrm do kybliku a rada bych poprosila o zkusenosti a rady. Doposud jsem vetsinou pouzivala statkova krmiva, ale vzhledem k jednodussimu skladovani i podavani bych dala prednost krmivu kompletnimu.

Valach je A1/1, 16 let, zaciname pracovat pod sedlem po rocni pauze. Momentalne dostava cely oves cca 1,5 kg/den ve dvou davkach plus mineralka a lnene seminko, pres sezonu pastva a seno v boxe, nyni na pastvine seno ad libitum, v boxe seno a slama, mrkev plusminus pul kila/den. Foto kone z rijna.

Z toho co jsem zatim zvladla procist zvazuji Eggersmann Energie Pellets a Red Mills Oat Ballancer Cooked Mix nebo Oat Ballancer Concentrate. Mate nekdo zkusenosti ci tipy k uvedenym krmivum, nebo pripadne na nejaka jina? Diky moc! :-)

1.12.2019 23:40
Slon Indický

XXX.XXX.245.77

Dobrý den,
nejprve musím pochválit - kůň vypadá krásně.
Co se týče krmení - vaše návrhy jsou odlišné jako den a noc.
Eggersmann Energie Pellets je kompletní krmivo, což je asi tak jediné, co lze říct pozitivního. Složení atraktivní není - na prvním místě pšeničné otruby, dál ječmen a kukuřice - vysoký obsah škrobů. Navíc se sice jmenují Energie Pellets, ale energetické nejsou - jen 10 MJ stravitelné energie na kg. Pro srovnání - 1 kg ovsa nebo řepnych řízků má cca 12 MJ stravitelné energie, extrudovaná kukuřice může mít až 15 MJ.
U Red Mills zvažujete balancery - tj krmiva určená ke krmení k ovsu nebo ječmeni - ta se jako samostatná nepoužívají, mají příliš vysoký obsah bílkovin a doplňkových látek. Pokud hledáte kompletní krmivo, na trhu je nabídka nepřeberná, a Eggersmann Energie Pellets bych nezvolila. Pokud chcete dál krmit oves, tak je krmení balancerem nejlepší volba, mimo Red Mills má oat balancer i Spillers a Gain, jsou si v zásadě dost podobné, tak záleží na preferencích.

2.12.2019 10:25
manitschka

XXX.XXX.76.11

Mate pravdu a dekuju moc, uz jsem taky koukala, co jsem to vlastne postavila vedle sebe, pripadam si jako pitomec. Jak jsem stravila nekolik hodin ctenim o ruznych zradlech, nejak se mi to v hlave zcela zjevne speklo a vyplivlo to nesmyslne vysledky. :-) V krmeni ovsem chci urcite pokracovat, valach ho basti a snasi bez problemu, pujdu tedy do nejakeho toho balanceru, mrknu jeste na ty dalsi, diky! Jinak pokud tomu spravne rozumim, mineralka uz by nemela byt nutna, pokud samozrejme bude balancer v mnozstvi odpovidajicim davkovani. Nebo mam pridavat i tak?

2.12.2019 10:53
Slon Indický

XXX.XXX.105.1

Dobrý den, vitamínominerální doplňky u krmení balancerů už skutečně není třeba dodávat, bylo by to spíš kontraproduktivní - tudíž ani nic na svaly, selen apod.
Jinak co se týče balancerů na českém trhu, tak obecně lze říct, že ty peletované (Red Mills Oat balancer concentrate a Gain Oat balancer) mají vyšší obsah bílkovin i aditiv, ale zase obsahují pšenici. Naproti tomu ty ve formě musli (Red Mills cooked oat balancer a Spillers oat balancer) mají bílkovin i aditiv méně, ale zase pšenici neobsahují.

2.12.2019 11:52
manitschka

XXX.XXX.76.11

Jeste jednou diky moc za pomoc, s tim selenem jste mi precetla myslenky, u Red Mills jsem nenasla jeho obsah, tak uz jsem studovala clanky a dostupne doplnky. :-) Nakonec asi zvolim ten Spillers.

2.12.2019 12:16
Slon Indický

XXX.XXX.105.1

Nemáte zač, já vyzkoušela oba zmíněné balancery ve formě musli, u Red Mills je pak kompletní seznam aditiv na pytli, plus ještě na originálních stránkách výrobce v brožuře ke všem produktům. Spillers je ale dobrá volba, plus vychází i o něco levněji a je dostupný už všude, Red Mills moc často k vidění není.

2.12.2019 20:06
koně

XXX.XXX.174.63

Já tedy naprosto nemám přehled o detailním složení uvedených krmiv.
Ale jako doplněk dávám starým a hůře krmitelným ( což tedy váš valach není ) La Sard .
Konkrétně Fun
I kojící jsem vlastně přidávala .To tedy byly kompletní,nikoli doplněk.
Tahle značka mě oslovila ,cenově celkem dobré,pro mě i dostupné,nechávám si posílat do Kamíru a koně to mají rádi.
jestli je to ještě aktuální,můžete mrknout

2.12.2019 20:36
Slon Indický

XXX.XXX.105.1

No vidíte, a mně se krmiva LaSard vůbec nelíbí - buď v nich je na prvním místě oves, který zadavatelka dává, nebo je tam na prvních místech ječmen a kukuřice a přesto je energetická hodnota nízká - naprosto zbytečné krmení škroby bez toho, aby to mělo výhodu toho, že dodají vyšší dávku energie a mohlo by se jich tedy krmit méně. Musli nazvané probio a doporučované pro koně s trávicími problémy má v sobě navíc pšeničné vločky, a to na druhém místě, to mi přijde úplně mimo.

2.12.2019 21:05
koně

XXX.XXX.174.63

Slon Indický napsal(a):
No vidíte, a mně se krmiva LaSard vůbec nelíbí - buď v nich je na prvním místě oves, který zadavatelka dává, nebo je tam na prvních místech ječmen a kukuřice a přesto je energetická hodnota nízká - naprosto zbytečné krmení škroby bez toho, aby to mělo výhodu toho, že dodají vyšší dávku energie a mohlo by se jich tedy krmit méně. Musli nazvané probio a doporučované pro koně s trávicími problémy má v sobě navíc pšeničné vločky, a to na druhém místě, to mi přijde úplně mimo.

Ok, já takhle podrobně nestuduji
Prostě se mi tahle značka osvědčila,tak dávám zadavatelce tip
Nic jí nevnucuji ,jen co jsem zkusila v praxi na našich koních.

2.12.2019 21:55
Slon Indický

XXX.XXX.255.121

Já vím, že to myslíte dobře, jen mi zadavatelka přišla jako člověk, kdo se o složení krmné směsi zajímat chce, tak je škoda, aby skončila u něčeho jako LaSard, kde buď bude k ovsu krmit další oves, nebo zbytečně škrobové krmivo. Proti škrobům nic nemám, nejsem úplně odmítač obilného krmiva, ale když už se použijí, tak efektivně - tj jako zdroj velkého množství stravitelné energie. Krmit granule, které mají přes 40 % sacharidů a přitom mají o 2 MJ stavitelné energie míň, než oves, mi přijde zbytečné.
Ale oni toho výrobci často využívají, že se lidi koukají jenom na název a obrázek pytle a přitom si vůbec nepřečtou, co že se v tom pytli nachází.
A že to funguje nepopírám - je to energie navíc, jen by se dala do toho koně dostat i efektivněji. :)

3.12.2019 20:08
manitschka

XXX.XXX.76.11

Holky jeste jednou diky moc za rady a tipy! Co sypu do zlabu se resit a zajimat snazim, pujdu do toho Spillers balanceru a snad si vzpomenu za par mesicu hodit foto jak nam prospiva. :-)

Jinak rovnez diky moc za pochvalu konoucha, blazi. On tedy snadno krmitelny moc neni, respektive ja si pod tim pojmem predstavuju neco jineho, mame na staji jinsi buchticky. Ale vetsinu casu vypada fajn ci i lip, kdyz ma na te horni linii i nejaky ten sval. :-) Alfa a omega je u nej objem, za tech spolecnych 13 let jsme ve stajich s nedostatkem/nekvalitnim semidostatkem stravili dohromady tak trictvrte roku (vzdy 2-3 mesice na zaklade naslibovaneho jineho servisu, pripadne po zmene k horsimu...) a vzdycky to byl pruser. Takze resim v ustajeni stran krmeni v podstate hlavne aby bylo (pekne) seno nonstop a/nebo v lete kvalitni pastva, bez toho nefungujem.

DanysVM

6.12.2019 21:43
DanysVM

XXX.XXX.30.173

Dobry den, byla tu zminena znacka Gain. Co si myslite o jejich Opti-Gro Granule nebo Freedom? Krmi nekdo? Jako spousta z nas premyslim o vylepseni krmeni pres zimu, mozna na stalo. Krmim jecmen, ryzovky od Fitminu a vitmin Habibi Organiku, rezanku, seno slama. Kobyla 12 let, pres pastevni sezonu problemy s kolikama, schudla, ale ted od srpna v novem ustajeni se spravila, ale ze?...

Přidejte reakci

Přidat smajlík