Názor na KD

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2019 20:42

Dobrý den,

zajímal by mě váš názor na KD mého koně. Pomáhala mi ho sestavit sice výživářka, ale zajímal by mě názor ostatních, případně mám v merku paní Moniku Mechovou, na kterou jsem slyšela samou chválu.
Je hubenější, lezou mu žebra. Nic drastického, ale samozřejmě bych ho chtěla napravit. Přidala bych foto, ale má zimní kožich, který žebra zakrývá.
Také je opadlý ze svalu, 4 měsíce stál z důvodu úrazů.

Jedná se o šestiletého plnokrevníka, nejspíš má vředy. Nebyl sice vyšetřen, ale příznaky naprosto seděly, takže byl přeléčený omeprazolem, nedostává obiloviny, ani jiná krmiva s vyšším obsahem cukrů a sacharidů.

Bohužel momentálně chodí jen na 2-3 hodiny na pískový výběh, protože ve stádě je otloukánek. Stád máme více a nikde to neklaplo. Je v jednání, že by se mu mohl vybudovat vlastní výběh (pastvina), ale momentálně není lepší varianta než to, co je.
Dekovaný není, takže si musí topit. Ve stáji mi ho bohužel nezadekují a není v mých silách si ho dekovat sama.

Pod sedlo chodí denně. Od doby, co nechodí na pastvinu, kde se mohl vychodit a vyběhat, tak má hodně energie. Když náhodou jeden den nejde pod sedlo, musím ho druhý den utahat na jízdárně (tam ho to tolik nebaví, takže tam je hodný) a až další den s ním mohu jít ven, protože jinak neustále kozluje (samozřejmě pro to mám pochopení).

No a teď k nynější KD

Ráno a odpoledne (dohromady):
735g granule Energys Relax
600g senné granule
360g kukuřičné otruby
260g slunečnice
50g konopné výlisky
50g karob
300g řezanky (z lučních trav)

Po práci:
250g řepné řízky
300g extrudovaná sója
+ reformin plus od Hoeveler

Večeře:
600g řepné řízky
240g sladový květ
300g extrudovaný len
50g pivovarské kvasnice
750g namočené senné granule (ty mu dávám samostatně do druhého žlabu)

Mezi snídaní a obědem dostává buď 2kg mrkve nebo 750g senných granulí.
Seno dostává ráno, odpoledne a i večer (večer ho má v síti, aby mu vydrželo co nejdéle). Dohromady má cca 12-15kg sena na den.

No, snad jsem napsala vše, případně doplním. Jen poprosím, ať nekomentujete výběh a (ne)dekování. Snažím se mu zajistit co nejlepší podmínky a momentálně bohužel není nic víc v mých silách.
Předem děkuji :)

7.12.2019 20:56
Terven

XXX.XXX.110.159

Předem se omlouvám, napíšu něco, co jste nechtěla a i jste to výslovně napsala, ale...2-3 hodiny pískovej výběh a zbytek box, to je pro plnokrevníka regulérní týrání, nemáte tudíž na jeho držení podmínky a sebelepším žrádlem to nezachráníte. Vím, že s ustájkama to není žádná hitpráda, jsem hodně náročná, ale i na těch úplně nejhorších, co jsem kdy potkala, byl výběh aspoň 8 hodin denně.
Pokud plnokrevník s vředy a takovým managementem chodí denně pod sedlo, žebra z něj lezou zcela logicky.

7.12.2019 20:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen podotek, v tom Energys mu dáváte ječmen, kukuřici, žitnou mouku.

7.12.2019 21:03

Terven napsal(a):
Předem se omlouvám, napíšu něco, co jste nechtěla a i jste to výslovně napsala, ale...2-3 hodiny pískovej výběh a zbytek box, to je pro plnokrevníka regulérní týrání, nemáte tudíž na jeho držení podmínky a sebelepším žrádlem to nezachráníte. Vím, že s ustájkama to není žádná hitpráda, jsem hodně náročná, ale i na těch úplně nejhorších, co jsem kdy potkala, byl výběh aspoň 8 hodin denně.
Pokud plnokrevník s vředy a takovým managementem chodí denně pod sedlo, žebra z něj lezou zcela logicky.

Jak jsem psala, je v řešení jeho samostatný výběh, ale nyní si bohužel musí chvíli vystačit s tím, co je. Jsem si samozřejmě vědoma, že to není nic ideálního, ale v rozumném dosahu mého bydliště nic lepšího není.
Když jsem si ho tam přivezla, tak chodil na výběh, takže jsem nemohla tušit, že se to takto všechno s prominutím podělá...

7.12.2019 21:05

Dotaz napsal(a):
Jen podotek, v tom Energys mu dáváte ječmen, kukuřici, žitnou mouku.

Vím. Bavila jsem se o tom s veterinářkou a ta říkala, že tam je tak nepatrné množství, že mu to vadit nebude. Ani nedostává žádné velké množství těch granulí a ani mu to problém nikdy nedělalo

7.12.2019 21:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vím. Bavila jsem se o tom s veterinářkou a ta říkala, že tam je tak nepatrné množství, že mu to vadit nebude. Ani nedostává žádné velké množství těch granulí a ani mu to problém nikdy nedělalo

To byla jen poznámka k tomu, že nedáváte žádné obiloviny. ;)

7.12.2019 21:19

Dotaz napsal(a):
To byla jen poznámka k tomu, že nedáváte žádné obiloviny. ;)

Dobře, díky :) Jinak bije vás v KD něco do očí? Za názor budu ráda

7.12.2019 21:27
evcusik

XXX.XXX.150.9

Vetce i Vám doporučím kouknout na pytel na složení. Jen podotek, složky se řadí podle zastoupení (na prvním místě je nejvíc zastoupená složka atd.). Pro vředaře galaparáda v ruku v ruce s managmentem (ironie). Napište rovnou Monice a doporučím i poladit to ustájení.

Moje kobyla stresařila, až měla po celém těle sarkoidy. Nyní za ní jezdím hodinu, ale má stabilní stádo beze změn, které přesně potřebuje pro svůj klid. Takže taky je to o prioritách - jak spokojeného mít koně.

7.12.2019 21:46

evcusik napsal(a):
Vetce i Vám doporučím kouknout na pytel na složení. Jen podotek, složky se řadí podle zastoupení (na prvním místě je nejvíc zastoupená složka atd.). Pro vředaře galaparáda v ruku v ruce s managmentem (ironie). Napište rovnou Monice a doporučím i poladit to ustájení.

Moje kobyla stresařila, až měla po celém těle sarkoidy. Nyní za ní jezdím hodinu, ale má stabilní stádo beze změn, které přesně potřebuje pro svůj klid. Takže taky je to o prioritách - jak spokojeného mít koně.

Na složení jsem samozřejmě koukala a i vet. Na jiné ustájení jsem koukala, ale nikde v okolí (ani v tom vzdálenějším jsem nenašla vhodnější a dvě hodiny cesty denně si dovolit nemohu. Navíc, jak jsem už psala, bude se zřizovat výběh.

7.12.2019 22:25
helas

XXX.XXX.116.228

... a otloukánkům může pomoci, mají--li box vedle šéfa stáda.

7.12.2019 22:31

helas napsal(a):
... a otloukánkům může pomoci, mají--li box vedle šéfa stáda.

Takto šachovat s koňmi bohužel nemůžeme, ale děkuji za tip :)

7.12.2019 22:53
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já výživář nejsem, vyváženost vám neporadím, ale posčítala jsem orientačně z dostupných zdrojů jen energii.

Tedy počítala jsem 12 kg průměrného sena, kuk. otruby, slunečnici, konopné výlisky, karob, kvasnice, řízky (ale počítala jsem jich 1/4 - předpokládám, že jste myslela již namočené), sóju extrudovanou, extrud. len, sladový květ, mrkev.

Nezapočítala jsem ty granule Energys relax, protože se mi nepodařilo najít, kolik mají energie, stejně tak jsem nezapočítala řezanku. Hodnoty jsou z netu, tedy ne ke konkrétním vašim produktům.

Vyšlo mi, že koni dáváte energeticky (bez těch zmíněných položek) 125 MJ energie.

Záchova pro zdravého dospělého koně 500 kg je cca (podle vzorce) 66 MJ, pro 600 kg cca 76 MJ.

Při lehké práci se uvádí orientačně přídavek do 25% k záchově, 25-50% je střední práce, 50-100% těžká práce.

U 500 kilového koně krmíte tedy skoro dvojnásobek (98% nad záchovu).
U 600 kilového koně krmíte přes 60% nad záchovu.

Navíc je kůň omezen na pohybu. Nedivím se tedy, že je "veselý". :)

7.12.2019 23:18
manitschka

XXX.XXX.7.144

Muzu se zeptat, ty relaxky mate v te KD z nejakeho konkretniho duvodu? Pokud chcete krmit statkova krmiva, obratila bych se na Moniku, pokud kompletni, tedy granule, urcite bych zvolila neco jineho nez Energy's relax, na trhu je toho spousta lepsiho. Nicmene se domnivam, ze v soucasnem rezimu kone proste nenakrmite, protoze neni v pohode. Z takoveho by se zblaznil i muj relativni flegmous, kteremu treba ctrnactidenni dovca bez koni na chalupe necini problemy... Taky byly doby kdy jsem nenasla vyhovujici ustajeni bliz nez dve hodiny cesty s cekanim a mrznutim na prestupech (nez jsem mela auto), tak jsem holt za konem nejezdila denne a snazila se pak treba domlouvat s holkama, co auto mely. Krom toho samostatny vybeh taky neni uplna lambada, myslite, ze s tim bude v pohode? Proc je problem s dekovanim taky moc nerozumim. U nas ustajovatelka tez kone neprevleka, pokud samozrejme neni deka promokla nebo roztrhana, coz ale muzete snadno kontrolovat sama, pokud tam jste denne.. Momentalne jsou proste dekovani jedinci v dekach s lehkym zateplenim, az bude vetsi zima, prevlecou se do tlustsich.

8.12.2019 10:42

Dotaz napsal(a):
Já výživář nejsem, vyváženost vám neporadím, ale posčítala jsem orientačně z dostupných zdrojů jen energii.

Tedy počítala jsem 12 kg průměrného sena, kuk. otruby, slunečnici, konopné výlisky, karob, kvasnice, řízky (ale počítala jsem jich 1/4 - předpokládám, že jste myslela již namočené), sóju extrudovanou, extrud. len, sladový květ, mrkev.

Nezapočítala jsem ty granule Energys relax, protože se mi nepodařilo najít, kolik mají energie, stejně tak jsem nezapočítala řezanku. Hodnoty jsou z netu, tedy ne ke konkrétním vašim produktům.

Vyšlo mi, že koni dáváte energeticky (bez těch zmíněných položek) 125 MJ energie.

Záchova pro zdravého dospělého koně 500 kg je cca (podle vzorce) 66 MJ, pro 600 kg cca 76 MJ.

Při lehké práci se uvádí orientačně přídavek do 25% k záchově, 25-50% je střední práce, 50-100% těžká práce.

U 500 kilového koně krmíte tedy skoro dvojnásobek (98% nad záchovu).
U 600 kilového koně krmíte přes 60% nad záchovu.

Navíc je kůň omezen na pohybu. Nedivím se tedy, že je "veselý". :)

Počítala jste stravitelnou energii? Dříve jsem to taky počítala a vyšla i úplně jiná čísla. Nicméně o tu energii mi zas tak nejde, koně vyjezdím, to mi problém nedělá. Spíš jsem tu veselost zmiňovala z důvodu, aby mě někdo nenařknul, že koně každý den honím, když je hubený.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2019 10:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Co ubrat jádra a přidat sena?

8.12.2019 10:59

manitschka napsal(a):
Muzu se zeptat, ty relaxky mate v te KD z nejakeho konkretniho duvodu? Pokud chcete krmit statkova krmiva, obratila bych se na Moniku, pokud kompletni, tedy granule, urcite bych zvolila neco jineho nez Energy's relax, na trhu je toho spousta lepsiho. Nicmene se domnivam, ze v soucasnem rezimu kone proste nenakrmite, protoze neni v pohode. Z takoveho by se zblaznil i muj relativni flegmous, kteremu treba ctrnactidenni dovca bez koni na chalupe necini problemy... Taky byly doby kdy jsem nenasla vyhovujici ustajeni bliz nez dve hodiny cesty s cekanim a mrznutim na prestupech (nez jsem mela auto), tak jsem holt za konem nejezdila denne a snazila se pak treba domlouvat s holkama, co auto mely. Krom toho samostatny vybeh taky neni uplna lambada, myslite, ze s tim bude v pohode? Proc je problem s dekovanim taky moc nerozumim. U nas ustajovatelka tez kone neprevleka, pokud samozrejme neni deka promokla nebo roztrhana, coz ale muzete snadno kontrolovat sama, pokud tam jste denne.. Momentalne jsou proste dekovani jedinci v dekach s lehkym zateplenim, az bude vetsi zima, prevlecou se do tlustsich.

Ty jsou v ustájení a jsou, jak se říká, nepovinně povinné, jinak bych je nedávala.
Můj kůň není na koně příliš vázaný. Když býval se stádem (přijel, když tam zrovna nebyl vůdce), tak se ostatním víceméně stranil. Ne z důvodu, že by mu statní ubližovali. První den, dva mu samozřejmě někdo ukázal, kde je jeho místo, ale protože je submisivní, tak to proběhlo rychle a dál problém nebyl. Společně s ním přišli další tři nováčci, takže vytvořili takovou partu, ale i od nich se víceméně držel dál, má rád takový svůj klid. A svůj výběh by měl hned vedle ohrady ostatních, takže by nebyl nijak izolovaný.
V mých silách opravdu není dojíždět takovou dálku. Z práce jedu do stáje hodinu, domů pak dalších 40min, déle opravdu není v mých silách, už teď se vracím v osm večer. Doma je potřeba spoustu věcí a když každý všední den vstávám před pátou na brigádu, kterou mám ještě před prací, tak to zkrátka opravdu nejde.
Když jsem si koně přivezla, tak jsem s ustájením byla spokojená, ale nemohla jsem tušit, že se to takto vyvrbí. Samozřejmě, v mém bydlišti se nachází i další stáje, ale většina z nich na první pohled nabízí ještě horší podmínky a když už nějaká stáj vypadá dobře, tato domněnka se okamžitě rozplyne v okamžiku, kdy stáj navštívím.
Koní je tam opravdu hodně,v rámci desítek a stájník nemá čas koně dekovat. Mému koni ale zima není, má hustý kožich, jen na to zatopení potřebuje více energie, což myslím, že mu poskytuji.

8.12.2019 11:03

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Co ubrat jádra a přidat sena?

Když byl nemocný, tak to tak bylo. Ale po asi 14ti dnech byl sena už přežraný a nechával ho.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2019 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Když byl nemocný, tak to tak bylo. Ale po asi 14ti dnech byl sena už přežraný a nechával ho.

Pak bych řešila nějaký zdravotní problém, proč je hubený, seno nechce a po takové darde jádra nepřibírá, zavolala bych veterináře.

8.12.2019 11:59

Pak bych řešila nějaký zdravotní problém, proč je hubený, seno nechce a po takové darde jádra nepřibírá, zavolala bych veterináře.

Neříkám, že nepřibírá, ani že nežere seno. Seno žere, jen zkrátka nesežere 20kg za den, protože mu už pak nechutná. Těch 12kg za den ale sežere.
Co se týče přibírání, tak zhubl s přicházející zimou, kdy si udělal zimní srst. Myslím, že přibírá, jen to není tak snadno pozorovatelné právě kvůli zimní srsti. Jinak svaly, které mu opadly, tak už zase začíná nabírat zpět, to je poměrně výrazný rozdíl.
Jinak tuto KD má cca 2 měsíce, právě jsem chtěla něco tučnějšího, aby se mu přibíralo snáze.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2019 12:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Vyřadila bych energys, dala senne pelety s minerálkou, trochou ovsa nebo ječmene a kukuřičnými vlockama, lněné semínko. Seno tak ať sežere, ale ať žere pořád, nedávala bych do sítě. Do ježdění bych zařadila i procházky na ruce, nebo jen vylitani ve výběhu (prostě jsem kone honila s bičem, ať si běhá). Ale pouze můj názor.

8.12.2019 13:01

Vyřadila bych energys, dala senne pelety s minerálkou, trochou ovsa nebo ječmene a kukuřičnými vlockama, lněné semínko. Seno tak ať sežere, ale ať žere pořád, nedávala bych do sítě. Do ježdění bych zařadila i procházky na ruce, nebo jen vylitani ve výběhu (prostě jsem kone honila s bičem, ať si běhá). Ale pouze můj názor.

Senné granule má, minerálku dostává. Po ovsu měl koliky (ještě za dob, kdy chodil do výběhu), stejně tak po kukuřičných vločkách. Je tam moc škrobu a cukru, což na vředy není dobré. Ječmen jsem nezkoušela, ale předpokládám, že i po něm by měl koliky.
Děkuji, zkusím zařadit i procházky a nějaké to vylítání

8.12.2019 13:29
Terven

XXX.XXX.110.159

V mých silách opravdu není dojíždět takovou dálku. Z práce jedu do stáje hodinu, domů pak dalších 40min, déle opravdu není v mých silách, už teď se vracím v osm večer. Doma je potřeba spoustu věcí a když každý všední den vstávám před pátou na brigádu, kterou mám ještě před prací, tak to zkrátka opravdu nejde.
Když jsem si koně přivezla, tak jsem s ustájením byla spokojená, ale nemohla jsem tušit, že se to takto vyvrbí.

Máte denní režim opravdu nafest, to je potom otázka, jesli do takových podmínek vůbec mít koně a chtít denně jezdit. Celkem chápu, že houšť už byste to nezvládla, ale asi nelze ospravedlňovat mizerný koňovo životní podmínky tím, že pak už byste to nezvládla vůbec. On na rozdíl od vás nemá šanci nic nijak změnit, nemá na výběr.
Myslím si, že pro plnokrevnýho vředaře, kterej se mezi koňma neumí prosadit, by bylo ideální spíš menší rodinný ustájko, klidně i venkovní, stabilní malé stádo. Dost pravděpodobně by tam nebyla jízdárna, hala a podobně, ale ono je to všechno o prioritách. Buď mi jde opravdu o koňovo blaho anebo mi jde primárně o ježdění a pak by bylo fér si přiznat, že welfare koně mám prostě až na nějakém dalším místě.
Pokud by byl normálně vypohybovanej z výběhu, možná by stačilo za ním jezdit obden nebo 3x v tejdnu a bylo by to k oboustranné spokojenosti.
Jinak teda, k tomu krmení, pokud je to A1/1 s vředama, intenzivně jezdecky využívanej a v takových podmínkách ustájení, asi bych rovnou oslovila tu ing. Mechovou.
A souhlasím s těma, co by vyřadili Energys.

8.12.2019 13:42

Terven napsal(a):
Když jsem si koně přivezla, tak jsem s ustájením byla spokojená, ale nemohla jsem tušit, že se to takto vyvrbí.

Máte denní režim opravdu nafest, to je potom otázka, jesli do takových podmínek vůbec mít koně a chtít denně jezdit. Celkem chápu, že houšť už byste to nezvládla, ale asi nelze ospravedlňovat mizerný koňovo životní podmínky tím, že pak už byste to nezvládla vůbec. On na rozdíl od vás nemá šanci nic nijak změnit, nemá na výběr.
Myslím si, že pro plnokrevnýho vředaře, kterej se mezi koňma neumí prosadit, by bylo ideální spíš menší rodinný ustájko, klidně i venkovní, stabilní malé stádo. Dost pravděpodobně by tam nebyla jízdárna, hala a podobně, ale ono je to všechno o prioritách. Buď mi jde opravdu o koňovo blaho anebo mi jde primárně o ježdění a pak by bylo fér si přiznat, že welfare koně mám prostě až na nějakém dalším místě.
Pokud by byl normálně vypohybovanej z výběhu, možná by stačilo za ním jezdit obden nebo 3x v tejdnu a bylo by to k oboustranné spokojenosti.
Jinak teda, k tomu krmení, pokud je to A1/1 s vředama, intenzivně jezdecky využívanej a v takových podmínkách ustájení, asi bych rovnou oslovila tu ing. Mechovou.
A souhlasím s těma, co by vyřadili Energys.

Nejde mi o halu ani jízdárnu. Halu v nynější stáji taky nemáme a jízdárnu si mohu udělat někde venku. Ale zkrátka nechci dávat koně do rozbahněného výběhu, kde koně v lepším případě stojí u balíku (ke kterému by se ani nedostal, pokud by tam byl nějaký dominantnější kůň) a v tom horším tam ten balík ani nemají. A ještě bych to měla třeba dál, než to mám teď. A jak už jsem psala, bude se mu budovat vlastní výběh.
A co se týče dojíždění, tak i kdybych nemusela, tak za koněm jezdit každý den budu, i kdybych se měla s ním jít jen pomazlit nebo ho vzít na procházku.

8.12.2019 14:10
evcusik

XXX.XXX.150.9

Dost dobrých reakcí jste dostala. Ted je to na vás, jestli budete hledat důvody nebo najdete způsoby :)

8.12.2019 14:46
Arbora

XXX.XXX.190.245

A preliečili ste aspoň tie vredy?

8.12.2019 15:10
manitschka

XXX.XXX.7.144

Zadavatelka pise v prvnim prispevku, ze vredy prelecili omeprazolem.

Jinak k zadavatelce - asi vam muzu leda tak drzet palce... Nezlobte se, nemyslim to nijak urazlive, ale delate to blbe. Pokud chcete kone nakrmit, melo by na prvnim miste byt jeho welfare, bez toho to obzvlast u citlivejsich zvirat nepujde. Ne, kun nepotrebuje vasi kazdodenni pritomnost, ani kazdodenni praci, potrebuje byt v pohode, ve vybehu, s klidnymi konmi a dostatkem kvalitniho sena. I vas potrebuje v pohode, ne pretazenou takovym rezimem. No, ale kazdy sobe sam svoje si.

Spojte se aspon s Monikou stran KD, snazte se zajistit vybeh co nejdriv, prochazku misto jezdeni bych taky hodne doporucila, nejaka prace ve volnosti je mozna? A kdyz se vam kondice kone nezda, na vasem miste bych aspon zadekovala. Stajnik prece kone vubec prevlekat nemusi, proste ho oblecete, az se pocasi zmeni, tak prioblecete. Bude sam, trhaci tedy nehrozi, neni ani nutne mit tolik zaloznich dek.. Pokud bude na vybehu, sam, predpokladam ze bez pristresku, bude tam mit aspon seno?

8.12.2019 18:59

Z ranní dávky bych vyřadila relax, kukuřičné otruby, karob a řezanku, místo toho dala Nova Equi clasik.....
ta řepa je v suchém stavu nebo už po namočení.....
Kvalita sena.
Určitě zadekovat, já taky deku neslíkám- nikdo ve stáji na noc do boxu neslíká(stáj je na noc otevřená- nezavírá se a minulý rok ani nepředekovávala- jedna pláštěnka celoročné....zamyslela bych se, zda koník kozluje z důvodu diskomfortu ....
Stabilita ve stádě(kolik koní?) není za pár dní, nějakou dobu to trvá, jak dlouho jste to zkoušeli?

8.12.2019 22:23

manitschka: Nemyslela jsem, že chci, aby denně pracoval. Dřív, když neměl tolik energie, tak jsem taky jezdila každý den, ale nutně jsem nejezdila. Šli jsme právě třeba na procházku, nechala jsem ho napást nebo jsme si jen tak hráli. Ale právě, jak nemá ten výběh, tak se v něm energie zkrátka hromadí. Ale jinak je to flegmouš. Jezdím právě spíš pro ten svůj klid, že je vše v pořádku. Ve stáji sice mám nějaké spolehlivé lidi, ale přeci jen koně neznají jako já a nevšimnou si třeba, že není úplně v pořádku (viz., když měl bolesti kvůli vředům).
Zrovna dnes jsem ho nechala se vylítat ve volnosti na jízdárně. Postavila jsem mu tam i jeden malinký skůček (zvýšenku), když by si chtěl skočit. Zavzpomínal si tam na svou dostihovouu kariéru a bylo vidět, že se mu to líbilo.
V naší stáji je právě večer docela teplo, jeden více nasrstěný kůň je ráno dokonce lehce zpocený a ten můj má taky pěkný kožíšek, takže se obávám, aby právě se přes noc pod dekou nezpotil a naopak přes den mu pak nebyla venku zima... Ve stáji, kde má můj kůň box jsou koně celkem čtyři a žádný z nich nedovaný není a stáj se právě zavírá, aby si tam ten prostor zadýchali. A majitelka dvou těchto koní je zásadně proti dekování...
Přístřešek tam mít nebude, ale z jedné strany tam bude mít taková hustá křoviska, takže bude mít aspoň menší závětří. A když je nějaké opravdu ošklivé počasí, tak se koně nechávají doma. Bude tam mít balík sena, který zakryju zvonem.

verun: Mohla bych se zeptat, proč z ranní dávky toto vyřadit? Na novaequi clasick jsem koukala, ale z kukuřičných vloček měl kůň koliky a toho ječmene se taky obávám.
V suchém stavu.
Kvalita sena je jak kdy, ale ve většině případů je seno (luční) velmi pěkné, jemné, nazelenalé, krásně voňavé. Ale občas se najde horší balík, hrubší. Ale to je málo kdy.
Dekování se obávám '24h denně' je bohužel v našem případě nemyslitelné, viz. odpověď pro manitschka.
Kozluje z přebytku energie, tím si jsem jistá. Předtím to nikdy nedělal, ani tehdy, kdy se lekl. A i teď, jakmile už nějakou tu páru upustí, tak se zklidní a už to nedělá, jen na začátku, dejme tomu v prvních 30 minutách.
Zkoušeli jsme to něco přes rok. Každou chvíli přišel s nějakým tím šrámem, ale nebývalo to nic závažného. Až jednoho dne přišel úplně zřízený, potlučený, pokousaný,... Koní je v každém stádě různě, v tomto, kde byl potlučený, tak jich je cca 15. Je pravda, že v jednom stádě ho tedy nikdo nešikanoval, nicméně jakmile se do výběhu dá balík sena, tak k tomu se ani nedostane, protože ostatní ho odženou. Přijde mi, že jemu právě vyhovuje, když má svůj prostor a jen má někde vedle parťáka, s kterým se může přes ohradu pošťuchovat a když už nemá náladu, může si v klidu odejít.

8.12.2019 23:10
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Počítala jste stravitelnou energii? Dříve jsem to taky počítala a vyšla i úplně jiná čísla. Nicméně o tu energii mi zas tak nejde, koně vyjezdím, to mi problém nedělá. Spíš jsem tu veselost zmiňovala z důvodu, aby mě někdo nenařknul, že koně každý den honím, když je hubený.

Ano, počítala jsem stravitelnou energii, hodnoty z netu - stránky Animo většinou nebo rajprokoně.cz.

Seno průměr 12 kg x 8 MJ = 96 MJ
Mrkev 2 kg x 1,8MJ = 3,6 MJ
Kuk. otruby 0,36 kg x 9,4MJ = 3,4 MJ
Konop. výlisky 0,05 kg x 24 MJ = 1,2 MJ
Kvasnice 0,05 kg x 14,7 MJ = 0,7 MJ
Řízky ((0,25+0,6)/4)kg x 12,7 MJ = 2,7 MJ - tady jsem myslela, že uvádíte už namočené, proto dělím čtyřmi
Extrud. sója 0,3 kg x 14,5 MJ = 4,3 MJ
Extrud. len 0,3 kg x 14 MJ = 4,2 MJ
Slad. květ 0,24 k x 12,4 MJ = 3 MJ
Slunečnice 0,26 kg x 24 MJ = 6,2 MJ
Karob 0,050 kg x 9,4 MJ = 0,5 MJ

Celkem mi to vyšlo cca 125 MJ dle hodnot z netu.

Chybí ve výpočtu řezanka, ty granule Energys a tedy část řízků, to jsem si přečetla dnes, že je uvádíte v suchém stavu, ne namočené.

8.12.2019 23:21

Máte slaďák, len, soju, kvasnice což je pro doplnění fosforu myslím dostačující (otruby už jsou zbytečné).....
Nenapsala jste, jak myslíte tu řepu- suchou, už máčenou....
řezanka je myslím zbytečná, pokud ani není schopen žrát už seno...
senné granule- dobře, aby nežral ty relaxky s obilím na lačno, ale klidně bych je taky vyřadila a dala řepu, večer do žlabu budiž....ale pokud by měl seno, které pokouše, prosliní a je pěkné, jsou zbytečné....
NE clasik toho obilí v sobě tolik nemají- litr je toho něco k 3/4 kila a v tom toho obilí a kukuřice mnoho není, mohla by jste ubrat i slunečnici....a zjednodušit soju a len na soja+len(prodává se dohromady, myslím, že si to bytečně komplikujete
edit: jo už čtu řepa suchá....po namočení toho je taky dost, litr suchých se rozmočí na cca 5 litrů...
Co dostával před zraněním?

8.12.2019 23:39
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Taky jsem se chtěla zeptat, co dostával před zraněním a jestli byl v lepší výživové kondici. Jaká KD mu tedy stačila.

9.12.2019 05:55

verun: Dobře, z ranní KD vyřadím, děkuju. Právě ty otruby dávám kvůli fosforu.
Řezanku dávám hlavně proto, aby byl nucen pořádně žvýkat. Ono když je to zamícháné vše v tom kyblíku, tak té řezanky tam není nijak moc.
Jednou jsem mu dala jen asi hrst těch kukuřičných vloček (extrudované kukuřice, ne cornflakes) a měl okamžitě koliku. Tam to tedy bylo podmíněno asi hlavně tím, že už hodně dlouho stál právě kvůli zranění a mohl chodit jen na procházky. I když jsem se ho snažila vytáhnout na co nejdelší dobu, tak pořád minimálně 22h stál v boxe, což na ty vředy taky není dobré. Tak to bylo asi hlavně tím a ta kukuřice byla spíš už poslední kapka, která to celé odstartovala. Nicméně už mám strach mu dávat něco nového neozkoušeného, kde je potencionální nebezpečí následné koliky.

Před zraněním dostával k večeři a po práci to samé, co teď, tj. k večeři řepáky, slad, len, pivovarské kvasnice a po práci řepáky a sóju.
K snídani a obědu dostaval po mázlu energys (takže 2x 735g), nicméně to mělo být jen přechodně, protože jsem zjistila ty vředy, tak než seženu něco vhodnějšího, tak to měl jen chvilku. Před vředy dostával ráno i večer 2 mázlíky mačkaného ovsa (2x cca 1,5kg).
Dostával ale o trochu méně sena, 10kg a pouze odpoledne a večer.
Dlouho jsme bojovali s KD a když jsme přešli na řepáky, začal se ohromně lepšit.

9.12.2019 06:34
Pipilota

XXX.XXX.46.93

"...a stáj se právě zavírá, aby si tam ten prostor zadýchali..."

Tohle je opravdu hodně zastaralý způsob ustájení - vede to k rozvoji dýchacích potíží u koní. Když si ještě vezmu kolik hodin je tam i přes den... Hází se tam kobyláky 3x za den? Dává se do podestýlky nějaký vyvazovač čpavku? Aby jste s jarem neřešili ještě i dušnost (potíže mají tendenci množit se)

9.12.2019 07:39

Pipilota napsal(a):
"...a stáj se právě zavírá, aby si tam ten prostor zadýchali..."

Tohle je opravdu hodně zastaralý způsob ustájení - vede to k rozvoji dýchacích potíží u koní. Když si ještě vezmu kolik hodin je tam i přes den... Hází se tam kobyláky 3x za den? Dává se do podestýlky nějaký vyvazovač čpavku? Aby jste s jarem neřešili ještě i dušnost (potíže mají tendenci množit se)

Přes den má otevřeno a on je hned naproti dveřím. To já bohužel neovlivním, když další dva majitelé nechtějí mít stáj otevřenou (není zavřeno úplně, je otevřeno asi na dvacet čísel, ale chápu, že to asi moc nezachrání).
Jednou koně vykydá stájník (ráno), dopoledne jde do výběhu a odpoledne se vrací do čistého boxu (bobky, co případně udělá před tím, než jde do výběhu, stájník ještě vyhodí). Pak přicházím já a po odježdění a celkovém obstarání koně box ještě jednou překydám, takže když odcházím, má čisto.
Žádný vyvazovač čpavku se do podestýlky nepřidává, ale s tímto režimem si myslím, že ani není potřeba, čpavek tam nesmrdí, narozdíl od druhé stáje.

9.12.2019 08:03
Žofi

XXX.XXX.42.114

Padly tu některé dobré rady, je fain, že se snažíte vzniklou situaci řešit, jelikož stále je zde v ČR mnoho "expertů", kteří chovají koně v naprosto otřesných podmínkách. Niméně - na prvním místě by mělo být blaho toho zvířete. Nesobecky. Tím myslím absolutně nesobecky. Ustajení nevyhovuje, ustájím někde, kde vyhovovat bude, byť bude daleko a já se tam dostanu méně, ale kůň bude spokojený a bude se mu zdravotní a psychický stav zlepšovat. Sebelepší KD sestavená na míru nezlepší nulový kontakt se stádem a možnost kvalitního výběhu na delší dobu. Samozřejmostí je non stop kvalitní objem.

Pokud nejsem schopná zajistit koni základní podmínky jeho spokojenosti, koně nechovám.

Omlouvám se, ale já to tak mám nastavené.
Držím pěsti, ať je brzo Váš kůň spokojen

9.12.2019 08:27
Arbora

XXX.XXX.192.218

verun: Dobře, z ranní KD vyřadím, děkuju. Právě ty otruby dávám kvůli fosforu.
Řezanku dávám hlavně proto, aby byl nucen pořádně žvýkat. Ono když je to zamícháné vše v tom kyblíku, tak té řezanky tam není nijak moc.
Jednou jsem mu dala jen asi hrst těch kukuřičných vloček (extrudované kukuřice, ne cornflakes) a měl okamžitě koliku. Tam to tedy bylo podmíněno asi hlavně tím, že už hodně dlouho stál právě kvůli zranění a mohl chodit jen na procházky. I když jsem se ho snažila vytáhnout na co nejdelší dobu, tak pořád minimálně 22h stál v boxe, což na ty vředy taky není dobré. Tak to bylo asi hlavně tím a ta kukuřice byla spíš už poslední kapka, která to celé odstartovala. Nicméně už mám strach mu dávat něco nového neozkoušeného, kde je potencionální nebezpečí následné koliky.

Před zraněním dostával k večeři a po práci to samé, co teď, tj. k večeři řepáky, slad, len, pivovarské kvasnice a po práci řepáky a sóju.
K snídani a obědu dostaval po mázlu energys (takže 2x 735g), nicméně to mělo být jen přechodně, protože jsem zjistila ty vředy, tak než seženu něco vhodnějšího, tak to měl jen chvilku. Před vředy dostával ráno i večer 2 mázlíky mačkaného ovsa (2x cca 1,5kg).
Dostával ale o trochu méně sena, 10kg a pouze odpoledne a večer.
Dlouho jsme bojovali s KD a když jsme přešli na řepáky, začal se ohromně lepšit.

Toto by som si tipla práve na tie vredy, resp. kolikové bolesti spôsobené vredmi. Vzhľadom na to, že kukuricu máte v bežnej dávke denne, tak je málo pravdepodobné, že by koliku spôsobila kukurica samotná.

Obávam sa, že pri takomto režime je každá výživová rada trochu márna, nevhodné životné priestory a režim nenahradíte ani keby ste pridali ďalších xy komponentov. čo mne teda príde, že toho dávate strašne veľa a zbytočne. Požadovaný efekt to nemá. Monika Mechová je ale dobrá voľba, určite by som sa s ňou spojila, konzultácia je za pár stoviek.

Kôň, ktorý je zavretý v boxe z veterinárnych dôvodov by tak isto nemal strácať na váhe. Väčšinou to znamená, že niečo nie je v poriadku.

9.12.2019 08:55

Žofi: Jak už jsem psala, do vyhovujících podmínek jsem koně dávala. Netušila jsem, jak se to nakonec celé zkomplikuje.
Výběh mít taky bude. Sice samostatný, ale koně bude mít hned vedle, což v jeho případě nevidím jako problém. Nikdy ve stádě nevyhledával kontakt s ostatními koňmi, držel se na kraji nebo opodál, upozorňuji, že i na začátku, kdy nikým terorizován nebyl.
Děkuji, bude brzy tak, jak má být

Arbora: Ano, právě tyto koliky míval občas po ovsu a když jsme si spojili ještě další drobnosti, došli jsme s vet právě k názoru, že má vředy.
On nedostává kukuřici, jen kukuřičné otruby, ve kterých právě nejsou škroby a cukry v takovém měřítku, jako v samotném zrnu.
On po dobu zranění pouze opadl ze svalu, zhubl až tehdy, když si začal vytvářet zimní srst. Pak už dál nehubnul. Teď mi přijde, že už trochu i přibral a určitě se mu začaly zase budovat svaly, které ztratil.

9.12.2019 10:32
Arbora

XXX.XXX.192.218

Máte v kŕmnej dávke relax, ktoré kukuricu obsahujú. Okrem iného aj jačmeň a pšenicu. Takže pre koňa s vredmi dosť nevhodné kŕmenie, zvlášť na ráno.

Ja neviem, ako veľmi špeciálne sa u nás kone kŕmia, obvykle "jadro" dostávajú v objeme do pol litra. A kone vyzerajú celoročne od "dobre živené" po "trochu nadváha". Bez ohľadu na to, či sú zrovna v tréningu, po náročnej súťaži(vytrvalosť), presrsťujú, dôchodcovia, či dorast. Tak isto si nepamätám na žiadne výrazné úbytky svalovej hmoty po sezóne dostihákov, keď mali dva mesiace iba oddych vo výbehu, bez práce. Pre mňa sa to rovná problému, ak kôň stráca hmotu. Mám zavretého koňa kvôli zraneniu už tretí týždeň a zatiaľ nezhodil ani pár gramov. Skôr by som povedala, že naopak pribral. A to má akurát konopné otruby(okolo pol kg denne), ľan, mienrálku a seno. Dávkované, ale okolo 12kg na denne to bude určite. Áno, nie je to plnokrvník, ale tým skôr by som sa snažila zabezpečiť naozaj komfort, po všetkých stránkach. Lebo takto iba vyhadzujete peniaze za krmivo, z ktorého kôň nič nemá.

9.12.2019 14:09

Doporučuji zadavatelce si objem opravdu převážit.....

9.12.2019 18:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Bez fotky je to ťažké súdiť a aj Ing. Mechová tú fotku bude potrebovať, takže nechápem, prečo ju nechcete poskytnúť.

Bol preliečený omeprazolom- ako presne, čím, v akej dávke a ako dlho?
Keby bol naposledy odčervený a čím?

Tá KD je podľa mňa tak pre hucula, rezky, kvet, dokonca peletované seno....Načo toľko nezmyselného balastu?

Prečo peletované seno, má problémy so zubami?

Slnečnica je lúpaná?

A Energys, čo je skutočne odpad vhodný tak akurát na upchatie pažeráka...to by som nekŕmila

Kôň s obmedzeným pohybovým režimom nestráca hmotu a nechudne, naopak, priberá.
A môže byť aj starý, chorý, plňas, to je fuk. Samozrejme ak jeho príjem presiahne výdaj, čo sa vo vašom prípade asi nedeje a kôň už musí siahať do svalovej hmoty, aby ako tak prežil.
To je to mysteriózne "opadnutie zo svalov".

Nemožnosť dekovať je tiež dosť veľký handicap, pritom sú deky, ktoré by rozdiel výbeh-stajňa hravo zvládli, ide o Bucasky, pokiaľ sa nemýlim.

Taktiež nechápem, odkiaľ sa neustále berie, že kôň s vredmi nemôže jadro. Samozrejme že môže, ide o množstvo a formu.

Ľudia si vôbec neuvedomujú, že základom je kvalitné seno a že aj hrubé, vláknité, staré, či drevnaté seno môže žalúdok mechanicky dráždit a to už nehovorím o slame, ktorú kone radi prijímajú, prípadne o rôznych komerčných rezankách.

9.12.2019 21:11

Nemyslím si, že řízky a květ (za mě sypký) jsou nesmyslný balast.....

10.12.2019 18:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nemyslím si, že řízky a květ (za mě sypký) jsou nesmyslný balast.....

No pre tohoto konkrétneho koňa a v ustajnení v akom je sa obávam, že slečna s týmto kŕmením ničoho nedosiahne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík