Ahoj,
neznáte někdo trenéra/trenérku, který dojíždí za klienty v oblasti Praha východ? Nehvizdy a okolí.
Ráda bych se vrátila do sedla po víc než 8 letech.
Dřív jsem byla jen lesojezdec, ale zvládala jsem koně spolehlivě ve všech chodech tak, že jsem kobyle nepřekážela a obě jsme si vyjížďky užívali. Toto je i můj cíl, opět se s koněm toulat po venku bez újmy na zdraví a psychice obou :)
Mám za sebou i pár let v JK, ale zkušenost s trenéry a koňmi mě přiměla k pořízení koně vlastního. Fakt nechci jezdit silou, koně řezat za neposlušnost, jezdit v nepadnoucím sedlem, s ostrým užděním a na koni, který má být dávno v důchodu, páč pod klienty dlouhodobě kulhá a má bolesti a nebo naopak na remontě, která je nepřiježděná, koukavá a lekavá. V JK jsem měla pod zadkem i super naježděného sportovního koně, sen většiny jezdců, ale na toho jsem nestačila svým jezdeckým ne/uměním.
Pořídila jsem si kobylu, která mi naprosto vyhovovala temperamentem, přiježděností a byly jsme super tým. Pak jsem otěhotněla a kobyla odjela ke kamarádce, kde dožila a užila si důstojný důchod :)
Když byly dceři 4, tak jsem se rozhodla si znovu pořídit koně a začít jezdit. Koupila jsem si mladého valacha, jehož přípravu na jezdeckého koně jsem se svěřila do péče trenérům. Valach je úžasný, hodný a charakterní, žádná lemra líná, ale ani přehnaně temperamentní magor. Je to skvělý kůň, povahově podobný kobyle. Jenže já nejsem schopná se do sedla vrátit. Zaprvé jsem všechno zapomněla, nevím, jak si na koně sednout, jak se uvolnit, jak používat sed, holeně a ruce, nemám žádnou rovnováhu a v sedle jsem vratká. Prý se to nezapomíná, ale já jsem asi vyjímka potvrzující pravidlo. Jsem naprostý začátečník. Stejně jako s lyžováním, dřív bez problémů a dnes sjedu kopec leda na bobech :D A zadruhé mám strach. Nejdřív jsem přestala cválat, protože rychlost, pak jsem přestala klusat, protože přeci valach může zakopnout, pak jsem přestala jezdit i krokem, protože se může leknout, zabalit to se mnou a někde se zabijeme, nechodím už ani na jízdárnu v kroku... . Radši hledám výmluvy, proč ke koním vůbec nejezdit. Strach přišel s porodem dcery, začala jsem se bát řídit auto, protože nás může někdo nabourat, žačala jsem se bát cizích psů, cizích lidí... . Vypozorovala jsem na sobě, že když strachu čelím a nenechám se jím omezovat, tak si zvyknu a strach mě opustí. Třeba s tím autem - přestěhovali jsme se na venkov, kde je auto nutností, pár týdnů to byl pro mě očistec, kdy musel jezdit manžel v autě jako spolujezdec, ale rozjezdila jsem se a teď je auto mojí součástí a beru to jako samozřejmost, že někam jedu a řídím vcelku ráda :) Cizí psy si po domluvě s majitelem pohladím, pomazlím a už mě taky nechávají klidnou a je mi jedno, že se mnou jde po stejném chodníku třeba doga.
Hledám někoho (nemusí mít trenérskou licenci, ale zkušenosti a empatii ano) kdo mě krok za krokem znovu naučí jezdit. Někoho klidného, kdo na mě nebude tlačit a nebude řešit, že prvních pár hodin budeme jen krokovat na lonži a s kým se budu moct pomalu posouvat vpřed až k cíli - spokojený vyjížďkový jezdec. Nemám žádné sportovní ambice, chci jen, abych z jízdy měla dobrý pocit já i valach a abychom tvořili sehraný pár.
Doporučíte někoho takového?
Díky:)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud máte fcb podívejte se sem, jestli by vám to vyhovovalo
https://www.facebook.com/ Koně a lidé v harmonii