Lula

XXX.XXX.33.36
Ahoj všetci. Pred necelými dvoma mesiacmi som si kúpila mladú kobylku. Kobyla je povahovo úplne skvelá, nevyhadzuje, nekope, nehryzie. No pred týždňom som na nej začala od kúpi po prvý raz jazdiť. A zistila som že je strašne lenivá. Hneď ako od nej chcem naklúsať začne nerváčiť, vyhadzovať hlavou hore-dolu. Pri kúpe som ju úplne super ujazdila , cval, klus všetko ok. Neviem čo sa stalo, že je zrazu taká lenivá. Vie mi niekto poradiť čo s tým ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikdo vás nevidí, kobylku neznáme, těžko radit. Koně se snaží vyhovět. Místo lenosti bych tipovala, že je to reakce na nepohodlí až bolest.
Zdravotní problémy. Nebo neměla pobídky ještě zautomatizované a pozapomněla je. Nebo dáváte pobídky špatně, je nespokojená, proto pohazuje hlavou a je nervózní. Při pravidelném ježdění mohla Vaše špatné pobídky při zkoušení vypustit. Nebo jí nepadne výstroj, působí jí bolest. Někoho napadne zřejmě i další možný důvod.

Nebo prostě vypadla z domácí rutiny a zkouší, co to udělá, když vás nebude brát moc vážně. Teď už si u vás zkusila, že pobídka sem, pobídka tam, reakci nevyžadujete, tak je potřeba co nejrychleji srovnat, jinak budete za další dva měsíce posílat koně na znovuobsednutí.
Spíš si ale myslím, že při koupi jí fungovaly léky proti bolesti, tak šlapala a teď už jí to holt odeznělo. RTG jste dělali a sedlo máte napasované správně - jinak byste se asi takhle neptala. Házení hlavou a nechuť k pohybu může být všechno možné od testování evidentně nezkušeného jezdce přes nepadnoucí sedlo po kissing spines.
Lula
napsal(a):
Ahoj všetci. Pred necelými dvoma mesiacmi som si kúpila mladú kobylku. Kobyla je povahovo úplne skvelá, nevyhadzuje, nekope, nehryzie. No pred týždňom som na nej začala od kúpi po prvý raz jazdiť. A zistila som že je strašne lenivá. Hneď ako od nej chcem naklúsať začne nerváčiť, vyhadzovať hlavou hore-dolu. Pri kúpe som ju úplne super ujazdila , cval, klus všetko ok. Neviem čo sa stalo, že je zrazu taká lenivá. Vie mi niekto poradiť čo s tým ?
Koně "leniví" nenervačí
Když jsou jednou neochotní ,tak se prostě nenechají ustrkat a rozhodně přitom nedělají žádné zbytečné pohyby, jako je házení hlavou .Maximálně cílený práskanec k odstranění otravného jezdce.
Vaše bude mít jiný problém .Jak zmínily ženy nade mnou.Váš styl ježdění ,cajky ,zdravotní stav.....
Lula

XXX.XXX.245.119
Ďakujem všetkým za rady. Odpovede na otázky od Arbora sú: 1. Jazdiť určite viem 😛, už dávno nie som začiatočník. 2. Kobylu pred kúpou videl veterinár.
No aj tak som jej po pozretí rád od vás dala zavolať veterinára, kováča a aj zubára. U zúbara sme zistili že kobylka má jeden zub vážne zlý. Tá jej 'lenivosť' bola spôsebená práve týmto. Hneď ako jej ten zub zubár spravil a začali sme zatiaľ jazdiť na hackamore kobyla začala klúsať, cválať úplne bez problémou. Žiadne hádzanie hlavou , nerváčenie. Pri kúpe jej zrejme naozaj účinkovali nejaké lieky proti bolesti.

Lula
napsal(a):
Ďakujem všetkým za rady. Odpovede na otázky od Arbora sú: 1. Jazdiť určite viem 😛, už dávno nie som začiatočník. 2. Kobylu pred kúpou videl veterinár.
No aj tak som jej po pozretí rád od vás dala zavolať veterinára, kováča a aj zubára. U zúbara sme zistili že kobylka má jeden zub vážne zlý. Tá jej 'lenivosť' bola spôsebená práve týmto. Hneď ako jej ten zub zubár spravil a začali sme zatiaľ jazdiť na hackamore kobyla začala klúsať, cválať úplne bez problémou. Žiadne hádzanie hlavou , nerváčenie. Pri kúpe jej zrejme naozaj účinkovali nejaké lieky proti bolesti.
Tak to jsem ráda, že to takhle dopadlo! Děkuji za zpětnou vazbu.

Lula
napsal(a):
27.12. jste dala dotaz a 30.12. máte vyřešeno a odjezdeno na hackamore? A teď tu o karkulce prosím...
napsal(a):
27.12. jste dala dotaz a 30.12. máte vyřešeno a odjezdeno na hackamore? A teď tu o karkulce prosím...
Taky jsem se zarazila nad tím. Přece jen byly svátky a alespoň u nás ve velkoměstě by byl nemožné sehnat veta, kováře jsem dohnala k přibití podkovy (mimo svátky) až skoro po týdnu jak toho měl hodně, tak jak je možné že zadavatelka stihla sehnat všechny 3 během svátků a hlavně během 3 dnů?

A ještě vyzkoušet pod sedlem, přičemž po ošetření zubů předpokládám, že chvíli potrvá než se rána nebo cokoliv zahojí, uklidní... Asi kone neosetrim, nehodim sedlo, hacka a kůň najednou perfektně klidný a prijezdeny...
Lula

XXX.XXX.33.36
Kováča aj veterinára som dala kobyle urobiť ešte pred začiatkom tejto diskusie. Pokiaľ ide o zubára, určite by som ho počas sviatkou nezohnala tak narýchlo. Vďaka známosti však áno. Jedna jazdkyňa z oddielu má však zubára za otca. Ten nemal problém urobiť kobylu aj počas sviatkou.
(Komu z vás to stále pripadá nereálne, je to len váš problém)