Ahojte potřebovala by jsem poradit. Máme 5letou kobylku, ve stádě je šikanována koně ji odhánějí i bijou. Když se jí jdeme věnovat tak zase si jakoby vybíjí zlost na nás pod sedlem je hodná, no na volno při česání dávání vody je agresivní kouše nás potřebovala by jsem poradit nechceme se jí vzdát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Může tam být mnoho faktorů. Může ji vadit, že ji dovedete od stáda a mohla by mít klid, a "otravujete" ji vy. Může to být chyba někde ve výchově, může to být puberta a dokazování něčeho. Šikanování ve stádě je také široký pojem. Zkuste sehnat někoho v okolí, kdo se přijede podívat a zhodnotit. Za mne jinou radu nemám.
Dddarca
napsal(a):
Ahojte potřebovala by jsem poradit. Máme 5letou kobylku, ve stádě je šikanována koně ji odhánějí i bijou. Když se jí jdeme věnovat tak zase si jakoby vybíjí zlost na nás pod sedlem je hodná, no na volno při česání dávání vody je agresivní kouše nás potřebovala by jsem poradit nechceme se jí vzdát.
Zkuste upřesnit,co znamená "jdeme se věnovat" ?
Kobyla je ve stádě.Vy jí tam někde navolno ,za pochodu ,čistíte a sedláte? To bych se jí ani nedivila,že se brání. Jak píše Couďas ,v tomhle případě jí otravujete pro změnu vy,když ne koňští kolegové.
Zkusila bych jí ze stáda vyvést a vyvázat,někde na dohled ,ale za ohradou.Nebo jestli je v klidu,tak do boxu .
A při tom vyvázání pak s ní manipulovala.tzn. čistila ,zvedala nohy,atd atd .K tomu nějaký ten kyblíček něčeho dobrého .Abyste vytvořili návyk ,spojitost .Přišel člověk ,přišlo žrádlo ,bude drbáníčko a příjemno ,žádná extra šikana .
Po ježdění jí ,zas na tom místě vyvázat ,zas opucovat,nožky pozvedat a zas něco dobrého.Pak odvést ,vypustit a ve stádě už se jí nevšímat
Zrovna tak i když byste jí chtěli jen pomazlit ,nejít jezdit.Prostě jí odvést na klidné místo ,a tam se jí věnovat.Aby měla i ona čas soustředit se na vás a nemusela hlídat kolem se motající koně,od kterých nečeká nic dobrého
Koně jsou zvířata stereotypní a jistota jim dělá dobře .Tak myslím,že i tahle si spojí co potřebujete a bude s vámi vycházet ,pokud budete dodržovat pravidla
Dejte ji pryč. Máte doma potencionálně nebezpečné zvíře. Stačí chvilka nepozornosti a může být zle, zvláště mají-li ke konám přístup cizí lidé. Ukousnutý prst, ukousnuté ucho, atd. by vám mohly být varováním. Znal jsem jen jednoho muže, který spolehlivě odnaučil kousat koně pomocí rozpálené podkovy.
Dddarca
napsal(a):
To, co vám může připadat jako šikana od koní, může být ve skutečnosti jen drsná výchova nevychovaného drzého mlaďase. Dejte pozor, ať jsou koně na dostatečně velkém prostoru, aby kobyla měla vždycky kam uhnout a utéci, pokud je stádo stabilní, tak by se to mělo časem srovnat, i když to rovnání koní ve stádě někdy bývá dost emotivní a bouřlivé.
Kousání lidí ale je dost nebezpečná věc a kobyla by měla vědět, že kousat do člověka se nedělá nikdy, ani ze hry. U kousání bych asi začala tím, že bych si hlídala, aby kobyla věděla, že v mé přitomnosti musí stát s hlavou dole, a nesmí se otáčet čumákem ke mě. Neoplácácat rukou - pak si můžete vytvořit ke kousání ještě házení hlavou a uhýbání před rukou. Většinou stačí neztratit klid a už když kobyla začne mít hlavu jinde, než chcete, jí konečkama prstů vrátit kde má být, při horších případech, kdy kůň ignoruje prsty mi funguje i občas koně zlehka poťukat rukojetí bičíku, aby tu hlavu vrátil kde jí chci mít. Kousnutí je potřeba předcházet, je pozdě reagovat až po kousanci.
Také je dobré vypozorovat co to kousání vůči člověku provokuje - některý koně nemají rádi doteky stranou nad nozdrama a snaději se oženou, když se je tam snažíte hladit. Ale bývá to různé, musíte si to odpozorovat.
Pokud dáváte pamlsky, tak ty také někdy koně naučí štípat - musíte mít určené přesné pravidlo jak kůň pamlsek z ruky dostane, nepamlskovat způsobem že procházím a strčím kobyle něco do huby, nebo mě začne ošmatlávat a aby dala pokoj, tak něco dostane.
Pokud bude faktorem to že si na vás něco vybiji, znamená to že u něj nemáte respekt a cítí se nadřazeně nad vámi.
Potom je třeba zakročit například jak píše Canka. Pomůže taky se trochu chovat jako kůň, dělat stejná gesta. Když na mě vyrážela mladá ročka, prostě sem několikrát silně dupla, dokonce zacvakala zuby když sem ji slovně okřikla, no a když stejnak zkoušela a znova se ohnala, dostala facáka. Varovala sem ji a nenechala toho tak dostala