Krmivo hoeveler

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jetelka52

29.12.2019 22:15
Jetelka52

XXX.XXX.44.222

Dobrý den,
měla bych ještě dotaz, jestli nemáte zkušenosti s krmením hoeveler, přesněji hoeveler puritan, pur luzerne a pur mash. Mash bych chtěla dávat večer, ale nemohu se rozhodnout, jestli ráno a odpo dávat puritan nebo luzerne. Jedna paní mi doporučila právě puritan + mash, že se jí po tom koník pěkně zakulatil, ale na přibrání je více ten luzerne. Tam mě ale zase trošku znepokojuje vyšší obsah vápníku. Nerada bych, aby jej dostal můj kůň moc, aby se mu zbytečně nezatěžoval organismus.
Jaký je váš názor? Předem moc děkuji :)

29.12.2019 23:18
liva

XXX.XXX.226.96

Můj paint žere Höveler PUR.ITAN + seno ad libitum a je tlustý jako prase.
V Pur.itanu je vojtěška, takže přidávat Luzerne není nejlepší nàpad.
Co přesně obsahuje mash, nevím....
A co dávat pouze Pur + seno?

Jetelka52

30.12.2019 10:01
Jetelka52

XXX.XXX.60.228

Mám plňase, senem se víceméně jen zaplácne, než aby mu to něco extra dalo. Ten mash chci dávat hlavně z důvodu, že mám podezření na vředy, což je u bývalých dostiháků obvyklé, tak aby večer měl něco objemnějšího v žaludku a déle to trávil (seno mu ne vždy stačí na noc a ráno mu je občas blbě).
Právě, z vojtěšky tam je hodně toho vápníku a vojtěška sama o sobě je právě spíš na nasvalení, já bych potřebovala i ten tuk

30.12.2019 10:06
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jetelka52 napsal(a):
Mám plňase, senem se víceméně jen zaplácne, než aby mu to něco extra dalo. Ten mash chci dávat hlavně z důvodu, že mám podezření na vředy, což je u bývalých dostiháků obvyklé, tak aby večer měl něco objemnějšího v žaludku a déle to trávil (seno mu ne vždy stačí na noc a ráno mu je občas blbě).
Právě, z vojtěšky tam je hodně toho vápníku a vojtěška sama o sobě je právě spíš na nasvalení, já bych potřebovala i ten tuk

A kolik toho sena dostává? Servírujete volně ložené nebo v síťce? Jak dlouho trvá ta noc?

30.12.2019 10:39
liva

XXX.XXX.226.96

Ach jo....
Máte podezření na vředy....
Tak nechte to zvíře vyšetřit a pokud se podezření potvrdí, nasaďte vhodnou léčbu.
Na tohle jste koukala?
https://www.hoeveler-czech.cz/puritan/pur-gastro/
Nedostatek objemového krmiva - sena nijak nenaradíte.
Objemné nárazově do žaludku u koní moc nefunguje...

Jetelka52

30.12.2019 19:43
Jetelka52

XXX.XXX.58.78

Dotaz: Teď, když je ošklivé počasí a koně venku sami ani moc být nechtějí, tak se dávají domu dřív, cca v jednu. Já přicházím v pět, takže část sena už má sežranou, zbytek dostává do sítě, což mu vydrží cca na další 4hodiny. Na hoďku až hoďku a půl ho vytáhnu ven , tak to zbylé seno má dejme tomu od sedmi (než ho obstarám, nakrmím atd...). Jinak ještě trochu sena dostává ráno, hodinu před krmení jádrem.
Odhad na množství sena nemám, ale nemá ho málo, je to pěkný kopec.

liva: Chtěla jsem ho vyšetřit, ale veterinářka mi to rozmluvili s tím, že je to dost nákladné, pro koně stresující a v podstatě i zbytečné, když nemá žádné velké potíže. Koně jsme na vředy preléčily omeprazolem a upravila jsem mu samozřejmě i KD.
Asi do toho Gastra půjdu, mluvila jsem právě dnes s paní od Hoeveler a doporučila mi ho

1.1.2020 04:32
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ve výběhu seno má?

Jinak tedy cca od jedenácti večer do ranního vypuštění (a trochy sena) nemá do čeho ďobnout?

Co prostě koupit síť na cca 10 -12 kg, každý den mu ji pořádně naplnit a zavěsit do boxu? Bude mu trvat i déle, než to sežere, což je fajn a vy budete mít představu, kolik toho sežere - stačí si pak přivézt osobní váhu a zvážit se se zbytkem sena v síti. Zamezíte tak i plýtvání.

Zajímavá čísla rychlosti konzumace:
https://www.rozumimekonim.cz/jak-velikost-ok-u-siti-na-seno-ovlivnuje-rychlost-a-mnozstvi-konzumace-krmiva-u-dospelych-koni-vedecka-studie/

Jetelka52

2.1.2020 06:34
Jetelka52

XXX.XXX.58.78

Ano, ve výběhu seno má.

Právě to není úplně možné. Síť mám velkou, ale stájník není ochotný jí plnit. Nabízela jsem, že si za to připlatím, ale on řekl, že mu to tam dávat nebude, že nebude riskovat, že se do toho ten kůň zamotá a já z toho pak budu vinit jeho.
Zároveň není ani možný, abych mu sama připravovala seno do sítě den předem, protože by si ostatní nájemníci ještě mysleli, že si seno mohou brát a všichni by si začali vymýšlet takovéhle speciality.

Ale nemyslím si, že by snad měl vyloženě hlad. Má podestláno slámou a když jsem si ho přivezla, tak přes noc celý box vyluxoval. Teď, i když má udělaný manťák, tak se slámy ani nedotkne. Ale právě se bojím, aby vředy mu nedělali problém a ráno mu nebylo blbě.

2.1.2020 06:52
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak teď tomu nerozumím, psala jste, že seno dostává do sítě. Teď píšete, že síť není možná.

Jinak pokud stájník není majitelem stáje, probrala bych možnost individuálního přístupu k nemocnému koni s majitelem s tím, že prostě koupím dvě sítě, které budou u sena nebo před boxem vždy připravené naplněné a stájník ji jen pověsí třeba karabinou za karabinu, když to připravíte vyloženě blbuvzdorně, aby nemusel řešit výšku závěsu. Nebo prostě kupte síť na stěnu boxu, tu plochou, a on tam nacpe tu připravenou naplněnou dvanáctikilovou s velkými oky, která stojí 150 korun. To ho nezdrží.

Plus bych se tam zastavila jednou dřív, než koně přijdou domů, vzala s sebou třeba prostěradlo a tu osobní váhu a zvážila bych, kolik toho teď dostává, ať máte představu.

Prostě začít vylučovat základní chyby, než postoupíte dále.

Jetelka52

2.1.2020 07:14
Jetelka52

XXX.XXX.58.78

Ano, to, co mu zbyde z odpoledního krmení, tak ten zbytek mu dávám do sítě, aby mu vydrželo déle, ale celou porci není možné do sítě dávat.

Právě to je jeden z majitelů, takže řeč s ním není. Tam právě by ani nešlo o nějaké zdržení, za to jsem mu chtěla právě zaplatit, ale on zkrátka nechce, kdyby se neděje bože něco stalo, abych řekla, že za to může on.
Ale zkusím se ještě zeptat, jestli by za příplatek sena nedal víc.

Dobře, o víkendu zvážím, děkuji.

2.1.2020 07:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jetelka52 napsal(a):
Ano, to, co mu zbyde z odpoledního krmení, tak ten zbytek mu dávám do sítě, aby mu vydrželo déle, ale celou porci není možné do sítě dávat.

Právě to je jeden z majitelů, takže řeč s ním není. Tam právě by ani nešlo o nějaké zdržení, za to jsem mu chtěla právě zaplatit, ale on zkrátka nechce, kdyby se neděje bože něco stalo, abych řekla, že za to může on.
Ale zkusím se ještě zeptat, jestli by za příplatek sena nedal víc.

Dobře, o víkendu zvážím, děkuji.

A jak velká oka má ta síť, co teď dáváte? Možná zmenšit oka, aby to vydrželo déle?

Jinak pokud byste nainstalovala tu plochou síť na stěnu boxu, tak tam nemá co zkazit, jen to vloží. Taky jsem viděla "krmítka" s mřížkou, ale tam by se to muselo přidělat, není to levné a bylo to tak na 8 kg, což bude pro vás asi málo.

Jetelka52

2.1.2020 08:22
Jetelka52

XXX.XXX.37.59

Oka jsou 3,5cm, tak možná by bylo lepší koupit síť s menšími. Ale ani tak mu to určitě nevydrží na celou noc...

Já to vím, ale stájník toto prostě odmítá :/

2.1.2020 09:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Zkusila bych si promluvit s oběma a vysvětlit, že se snažíte vyřešit zdravotní stav koně a zeptala bych se stájníka přímo před tím druhým, proč s tím má takový problém a jak to podle něj máte řešit. Že jste ochotná si připlatit, ráda byste síť, kterou si obstaráte atd. Prostě jednáte v zájmu toho koně, to přece musí pochopit.

2.1.2020 09:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Zkusila bych si promluvit s oběma a vysvětlit, že se snažíte vyřešit zdravotní stav koně a zeptala bych se stájníka přímo před tím druhým, proč s tím má takový problém a jak to podle něj máte řešit. Že jste ochotná si připlatit, ráda byste síť, kterou si obstaráte atd. Prostě jednáte v zájmu toho koně, to přece musí pochopit.

Mám takovou zkušenost,že některého člověka prostě nepřesvědčíte. Nikoli, že by vás nechápal nebo že by to nešlo, ale prostě jen proto, že má tu "moc" vám nevyhovět.

2.1.2020 15:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Mám takovou zkušenost,že některého člověka prostě nepřesvědčíte. Nikoli, že by vás nechápal nebo že by to nešlo, ale prostě jen proto, že má tu "moc" vám nevyhovět.

Třeba mu to bude před tím druhým blbý. Jen uvažuju nad "strategií".

2.1.2020 16:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Třeba mu to bude před tím druhým blbý. Jen uvažuju nad "strategií".

To by mohlo fungovat. Hlavně proto, že ten druhý ví, co to obnáší.Taková práce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík