Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Farkos

9.1.2020 15:00
Farkos

XXX.XXX.21.125

Dobrý den, z důvodu, že mému koni nevyhovuje udidlo, ráda bych přešla na nějakou bezudidlovku. Ale nějak se nemohu rozhodnout, co by bylo nejvhodnější (možnost vyzkoušení bohužel nemám).

Abych to trochu uvedla na pravou míru. Kůň, jakmile ho nauzdím, začne udidlo vztekle žvýkat. Lícnice má nastavené akorát, nánosník nenosí, takže ten přetažený být nemůže. Udidla jsem zkusila různá, ale bez výsledku. Momentálně má klasické dvoulomené stihlo.
Jezdím jen na lehkém přilnutí, netahám za hubu a celkově se snažím o jemné pobídky (koník je poměrně citlivý). Na koně jsem nechala si sednout i dva trenéry a beze změny.
Toto dělal už v dobu, kdy jsem si ho koupila, jen v mnohem větší míře. Už jsme udělali za ty dva roky velký kus práce, ale je vidět, že ač se mi snaží vyhovět, tak spokojený není.

Kolikrát jsem si ho vzala na jezdecké ohlávce a byl to ohromný rozdíl. Byl okamžitě uvolněný a bylo jasně znát, že je mnohonásobně spokojenější.
Jenže problém je, že momentálně by mě jen na jezdecké ohlávce odvezl, protože je nyní v menším zimním výběhu, kde se nemůže vylítat a je to tedy na mně. Chci mu vyhovět, ale zároveň chci mít jistotu, že ho zvládnu zastavit, když bude fresh.

Můžete mi tedy, prosím, doporučit nějakou bezudidlovku? Nebo které se naopak úplně vyhnout? Hackamore, Bitless Bridle, Side-pull? A proč?

Předem moc děkuji :)

............

9.1.2020 17:46
............

XXX.XXX.158.82

Zkuste hodit text do skupiny Jezdím bez udidla na fb, je tam hodně zkušených lidí a poradí

9.1.2020 18:09
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Já osobně jsem vyzkoušela mnoho bezudidlovek. Jezdila jsem na sidepullu, hackamore, křížové (klasické) bezudidlovce, parelce i nákrčáku.

Nákrčák a sidepull bych hned vyloučila. Na nákrčáku koně neuridite. Sidepull je velmi jemný a kdyby něco nepomůže vám.

Do parelky bych v tomto případě taky nešla provaz je velmi ostrý i opleteny a jelikož se se mnou na parelce kůň splasil nemohla jsem dělat nic. Na tahání nereagoval, jen jsem mu vydržela chlupy (naštěstí ne do krve).

Doporučuji vám křížovou bezudidlovku. Za mě nejvhodnější řešení. Jen dejte pozor, ať řemínky do kříže jsou vyrobené z kožených pásek. Ne z provazu. Z provazu zo koně snadno odře.
Velmi doporučuji tuto: https://www.stalbolsterbos.be/webshop/harrys-horse-bitless-bridle-chin-crossed-black/?lang=en

Hackamore není špatný nápad, ale je velice ostré, takže s ním opatrně.

9.1.2020 18:13
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Každému vyhovuje něco jiného,budete muset prostě zkoušet.
Ale já bych z vámi zmíněných volila hackamore. Když se na ně více zaměříte,tak zjistíte,že jsou různé druhy,ty ostřejší s delšími rameny a pak jemnější třeba s kytičkou.

Farkos

9.1.2020 20:12
Farkos

XXX.XXX.44.178

Majdalenka66: Právě hackamore se mi zatím zamlouvá asi nejvíc, ale nemám zkušenost a nevyznám se.
Hlavně mi jde asi o to, aby jsem mohla mít opravdu jistotu, že na tom zvládnu koně zastavit, když se to se mnou pokusí sbalit. Zkrátka abych měla takovou jistotu, jako s udidlem.

Dany Lip: Moc děkuji :) Nad provazovkou jsem vůbec neuvažovala právě kvůli tomu, že je lano ostré. Ještě jednou díky.

......: Tak jsem právě psala. Tak nějak jsem doufala, že mě ujistí s hackamore, ale tam mi právě udělali bordel v palici, protože každý mi napsal něco jiného :D

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2020 20:15

Na tohle bude spousta i protichůdných názorů. Záleží vždy na nánosníku - může být pomalu jako kožená ohlávka, ale jsou i ostré provazové nánosníky. Čím ostřejší, tím stačí jemnější pohyb rukou. Paradoxně ostřejší nánosník může být ve výsledku jemnější, když jezdec má citlivou ruku.

Ve finále ale neexistuje uzdění, na kterém koně vždy udržíte, když se rozhodne jít skrz.

Za mě z Vámi vybraných:

- Sidepull. Můžete používat ruce stejně jako u udidlové uzdečky. I kůň to bude hned chápat. Pro jemnou práci je lepší kulatý kožený nánosník. Plochý nánosník může být méně srozumitelný. Pěkně se otáčí hlava, dá se pracovat na ruce - a věřím, že i v sedle :-D - na ohýbání krku na obě strany, zvýšení, snížení, vyklenutí... Podle mě super na přiježďování.

Na sidepullu jsem obsedala a jezdila jsem na něm první půlrok. Teď ho používám jen občas na střídačku s udidlem, hlavně v mrazech.

Kůň s jezdcem odejde snáze než s jemným udidlem, když bude chtít, i s ostřejším nánosníkem.

- BB uzdečka. Na ni jsou hodně rozdílné názory. Spousta lidí zdůrazňuje, že tomu kůň nerozuměl. Nechápu proč, působí to taky podobně jako udidlo - prostě z jedné strany táhne, z druhé strany tlačí. Oproti názoru výše doporučuji naopak křížení z provazu, rychleji se po povolení otěží vrací do původního stavu. Dojde tak k rychlejšímu uvolnění tlaku.

Kůň tomu rozuměl hned. Já zkoušela jen dvakrát, byla jsem ztracená. I s lehkými otěžemi a na prověšené otěži jsem měla pocit v rukou jako na kontaktu. Při stání. Při chůzi jsem neexistující kontakt na prověšených otěžích měla, neměla, měla, neměla, jak kůň kráčel, kýval hlavou a otěž se váhou prověšovala u napojení na křížené provázky/kožené řemínky. Když jsem zkusila vyhledat kontakt, zkracovala jsem otěže, zkracovala, dlouho se nic nedělo, protože se v první fázi jen narovnávala zkřížená část dole.

Měla jsem z toho pocit, že bych si zkazila cit v rukou. Ale u nás ve stáji se střídá na jednom koni s BB uzdečkou více lidí, nemají moje potíže. Ani v nejmenším.

Při stejném typu nánosníku jako u sidepullu bude zpomalovací účiněk silnější. Pokud kůň dobře reaguje na zatočení na kruh, jen tak s Vámi neodejde (mluvím o chtěném úprku, ne o vyděšení k smrti). Jen to chce mít kde zatočit.

- A to nejlepší nakonec. Hackamore. Chachá :-) Jedni se budou za něj bít, druzí vás budou bít, že o hackamore vůbec uvažujete :-) Že láme nosy a tak.

Podle mě u dnešních širokých nánosníků bez kovu a s běžným koženým s podbradním řemínkem (ne s řetízkem pod bradou) dávno neplatí, že je to ohrožující uzdění. Mnozí jezdí na kontaktu, ale to se jezdilo i dříve, když se jednalo o tvrdá kovová hackamore...

Kontakt se dá udržet, ale já to nedělám. Pro mě je hackamore dobrá varianta na couračky. Můžu na volné otěži, přitom "když něco", stačí mnohem menší pohyb rukou než při jízdě na prověšené otěži s udidlem.

Mému koni je hackamore příjemné. I tak ho používám zřídka, jen v mrazech nebo když se jedeme bez sedla napást. V budoucnu ho chci používat i pro dlouhé jízdy, zatím ale na ně nejezdím.

Někteří jezdci používají stejné pomůcky jako s udidlem. Já vlastně taky, ale jen kvůli tomu, že mám koně naučeného na neckreining - zatáčení přiloženou vnější otěží, vnitřní rukou ukážu do směru jízdy. Netahám ruku k sobě, aspoň se o to snažím. Pokud je jezdec zvyklý na zatáčení přitažením otěže k sobě, může být kůň na hackamore zmatený (než si zvykne), neckreining je to pravé ořechové pro jízdu na hackamore.

Zastavovací účinek na jemném nánosníku se středně dlouhými rameny - síla asi jako na jemném udidle. Rychlost účinku při zkrácení z prověšené otěže vyšší, už jsem psala výše. Zatáčení na malý kruh, když se kůň rozhodne odejít - podle mě horší než s udidlem (které neprojíždí hubou, např. roubík, déčko). Síla a zatočení jsou ale moje domněnky, nepotřebovala jsem zkoušet.

Pozor na krátká ramena - to, že účinek nastupuje dříve než u dlouhých ramen, může být ve výsledku minus. Hlavně při jízdě na kontaktu.

Farkos

9.1.2020 20:51
Farkos

XXX.XXX.44.178

šutřík: Páni, mnohokrát děkuji za takové pěkné rozepsání. Přesně tohle jsem potřebovala :)
Právě bych chtěla něco, na čem bych mohla i přiježďovat, tak možná přeci jen zkusím ten sidepull, i když jsem o něm moc neuvažovala. Uvidím, jak se bude tvářit, hlavně venku :D Pokud by vyhovoval, ale venku bych si nebyla tak jistá, tak bych na ven asi pořídila jemnější hackamore. Ještě jednou moc děkuji ^^

9.1.2020 21:06
kallisto

XXX.XXX.135.139

Jaký má kůň management a jak často a jak intenzivně pracuje?

To žvýkání nemusí být reakce na udidlo jako takové. Může s ním mít spojenou práci, která ho stresuje.

Dělá to celou dobu co je nauzděn? Všude? Venku i na jízdárně? Sedí mu sedlo? Může to být výraz jak dát najevo že mu ještě něco jiného nevyhovuje.

9.1.2020 21:26

kallisto napsal(a):
Jaký má kůň management a jak často a jak intenzivně pracuje?

To žvýkání nemusí být reakce na udidlo jako takové. Může s ním mít spojenou práci, která ho stresuje.

Dělá to celou dobu co je nauzděn? Všude? Venku i na jízdárně? Sedí mu sedlo? Může to být výraz jak dát najevo že mu ještě něco jiného nevyhovuje.

To je fakt.

9.1.2020 21:36

Farkos napsal(a):
šutřík: Páni, mnohokrát děkuji za takové pěkné rozepsání. Přesně tohle jsem potřebovala :)
Právě bych chtěla něco, na čem bych mohla i přiježďovat, tak možná přeci jen zkusím ten sidepull, i když jsem o něm moc neuvažovala. Uvidím, jak se bude tvářit, hlavně venku :D Pokud by vyhovoval, ale venku bych si nebyla tak jistá, tak bych na ven asi pořídila jemnější hackamore. Ještě jednou moc děkuji ^^

Sidepull na přiježďování a hackamore ven je pro mě nejlepší bezudidlová kombinace.

Nebo můžete zkusit podobný sidepull:

http://www.4horse.cz/Sidepull-combi-d610.htm

Tenhle má sice hodně jemný nánosník (takový akorát na hackamore), tak ještě o fous horší zastavitelnost, když jde do tuhého. A já preferuju na přiježďování ostřejší - méně matoucí nánosník. Ale dá se i na tomhle, kór když Vám koník pěkně reagoval na jezdecké ohlávce (pokud měla širší nánosník).

A na ven v začátcích můžete vyrazit na dvou otěžích - jedny mít připnuté k nánosníku a v kontaktu s koněm, druhé připnuté k udidlu a volné, jen pro jistotu. Po pár vyjížďkách uvidíte, jestli stačí používat jen otěže k nánosníku. Pokud jo, sundáte udidlo i s otěžemi k nim. A pokud ne, budete mít sidepull na přiježďování a pořídíte na vyjížďky hackamore.

Jo, a když sidepull, požadujte, aby měl za kousek za podbradníkem dole další řemínek. Jako sidepull v odkazu výše nebo tady můj na koni, který si mě ochočil. Je to dobré, aby se netočil.

9.1.2020 21:39
Sophii

XXX.XXX.168.82

já jště zmíním, jestli mákoník pravidelně zubařské kontroly... to je velice často důvod proč koně nepřijímají udidlo.

9.1.2020 21:56
Sophii

XXX.XXX.168.82

a ještě bych se trochu přifařila.... docela by mě zajímalo jak přesně funguje Bosal.... nejezdí na něm někdo?

Farkos

9.1.2020 22:15
Farkos

XXX.XXX.44.178

kallisto: Kdyby byl problém v tomhle, tak by na ohlávce fungoval tak nějak stejně, jako na udidle. Ale na ohlávce se krásně uvolní a práce je jedna radost.

šutřík: To mám určitě v plánu, abych si byla jistá, že kdyby náhodou, tak že to bude to udidlo jistit.
Moc díky za rady :)

Sophii: Nemá problém s přijímáním udidla. Normálně si ho vezme a pak prostě žvýká. Nicméně zubař k nám jezdí pravidelně a žádný problém nebyl.

10.1.2020 09:46

šutřík: když tak čtu o tom jemném hackamore - není to tedy vlastně jen sidepull s pákovým efektem?

Jinak já už používám jen SP - měla jsem dříve široký plochý kožený nánosník - kobyla se mi do něj při snaze o přilnutí věšela. Nechala jsem si vyrobit z kulaté kůže a super, parádní na přiježďování, stačí jemné pobídky, lehké přilnutí. Já s ním jezdím i do terénu, protože chodíme jen krokovky a jen na zahozené otěži.
Jinak jsem začínala kdysi s BB - kobyla to chápala hned, na ven super, ale na přiježďování to nebylo vhodné, nedalo se na ní jezdit na přilnutí.
Hackamore jsem nikdy nezkoušela.

Jinak co se týká žvýkání udidla - moje kobyla to dělala taky, hodně a dlouho. Nakonec jsem po dlouhé době pozorování zjistila, že to dělala, když měla kdekoliv v těle nějaký blok. Tzn. hlavně na začátku práce. Pokud jsem hodně protahovala a gymnastikovala, tak cca po půl hodině žvýkání přestalo a byla dokonce ochotná akceptovat jemné přilnutí.

Farkos

10.1.2020 20:19
Farkos

XXX.XXX.44.178

efe: Moc děkuji, určitě půjdu do kulatého nánosníku.
A co se týče toho žvýkání, tak ten můj to má právě spíš obráceně. Na začátku si třeba jen přežvýkne, ale čím déle pracujeme, tak se to zhoršuje. Nepřežvykuje ale celou dobu jen chvíli, aby mi dal najevo, že se mu to prostě nelíbí. A to ho za hubu nijak nervu. Ani s ním nepracuji dlouho, na jízdárně pracujeme podle potřeby, většinou 30min. Navíc právě na začátku pracuji na uvolnění, po uvolnění po něm chci různé ohýbání, aby pracoval hřbetem a šel od zádi. A nedávno u nás byla i fyzio, vše ok. A jak říkám, na ohlávce je okamžitě uvolněný a práce je úplně o něčem jiném

10.1.2020 20:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
šutřík: když tak čtu o tom jemném hackamore - není to tedy vlastně jen sidepull s pákovým efektem?

Jinak já už používám jen SP - měla jsem dříve široký plochý kožený nánosník - kobyla se mi do něj při snaze o přilnutí věšela. Nechala jsem si vyrobit z kulaté kůže a super, parádní na přiježďování, stačí jemné pobídky, lehké přilnutí. Já s ním jezdím i do terénu, protože chodíme jen krokovky a jen na zahozené otěži.
Jinak jsem začínala kdysi s BB - kobyla to chápala hned, na ven super, ale na přiježďování to nebylo vhodné, nedalo se na ní jezdit na přilnutí.
Hackamore jsem nikdy nezkoušela.

Jinak co se týká žvýkání udidla - moje kobyla to dělala taky, hodně a dlouho. Nakonec jsem po dlouhé době pozorování zjistila, že to dělala, když měla kdekoliv v těle nějaký blok. Tzn. hlavně na začátku práce. Pokud jsem hodně protahovala a gymnastikovala, tak cca po půl hodině žvýkání přestalo a byla dokonce ochotná akceptovat jemné přilnutí.

Myslíte hackamore s jemným nánosníkem? Podle mě ne - sidepull má lepší točivý a ohýbací účinek a horší zastavovací. A taky snese zatáčení "rukou k sobě". Hackamore navíc oproti sidepullu působí i na týl a bradu.

10.1.2020 21:02

Jinak ke žvýkání udidla - vyžaduji během přiježďování s udidlem jemné přežvykování. Ne vždy se to daří, rozhodně ne po celou dobu ježdění, ale je to čím dál lepší. V začátcích měla kobyla nehybnou hubu, i když se o ruku nepopírala, zastavuje na výdech atd. Hlavně začátek učení přežvykování na ruce byl dlouhý. A dodnes nesplněný, pod sedlem nám to jde líp. Takže já beru měkké přežvykování (ne zuřivé kousání udidla) jako plus.

Farkos

10.1.2020 21:08
Farkos

XXX.XXX.44.178

šutřík: Právě to není jemné přežvykování, ale to naštvané. Dělá to jen pár vteřin, případně stačí si ho odžvýknout a pobídnout a on přestane. Zkrátka mi dává najevo, že mu to nevyhovuje. Když už cítím, že ho déle nevydrží ve větším klidu, tak se snažím práci co nejdříve nějak správně ukončit.
A na ohlávce to je nebe a dudy. Uvolněný, i na ní se mi daří mu vyklenout krk, sice ne tak jako s udidlem, ale příliš často na ohlávce nejezdíme a zároveň ta povídka není tak silná, takže s tím jsem spokojená. Nicméně hlavní je to, že jde opravdu moc hezky, od zádě, uvolněný. Takhle hezky mi s udidlem šel za ty dva roky jen párkrát a jen chvilku a to i po tom, co jsem se ho snažila co nejvíce uvolnit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík