Zdravím,
začínám být trošku zoufalá. Okolnosti “koňského života” mi do cesty bohužel postavily překážku v podobě bolesti zad mé kobylky. Čekáme na fyzioterapeuta, po konzultaci s vet můžeme práci ze země a procházky na vodítku.
Proč tedy píšu...ani jedno z výše zmíněných nemohu dělat. Kobylka se nedá vodit. Něco dělám špatně a samozřejmě to chci napravit.
Ze sedla si poslední dobou velmi rozumíme. Když jsem ji ale na podzim chtěla vzít na procházku na ruce, najednou byl respekt nula. Uši dozadu, hlavu dolů, potřásala hlavou, začala mě blokovat, v nejhorším případě šla na zadní proti mně.
Když jsem před několika měsíci měla opačný problém (ze sedla nám to nešlo), začínala jsem s ní ze země. Vodila jsem ji a chtěla, aby mě následovala. Dělaly jsme to jednou týdně - na louce, ve výběhu, v lese, ve volnosti....pokaždé jinak. Pak jsem ji dala pauzu na pastvu a šlo se domů. Šlo jí to a bavilo. Jízda se zlepšila, začaly jsme si věřit. Pak přišly letní prázdniny a já jenom jezdila na vyjížďky.
Včera jsem to zkoušela ve výběhu s vodítkem kolem krku. Nejprve na pamlsky. Byla velmi zvědavá, chodila za mnou. Pak jsem se ale přiblížila k brance z výběhu a nastalo ródeo. Okamžitě na zadní. Tušírka věc ještě zhoršuje, agrese je větší. Nemohu ze země vůbec nic.
Jak na ní?? V tu chvíli je agresivní a nebezpečná. Ze sedla je skvělá. Jak ji ukázat, že jsem šéf, když nemohu pracovat ze země?? Jak pak získat respekt?? Teď bude alespoň hodně času to napravit...
Prosím rady
Díky moc
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jak jí vodíte z výběhu, když chcete jet na tu vyjížďku?
napsal(a):
A jak jí vodíte z výběhu, když chcete jet na tu vyjížďku?
Asi jsem se nesrozumitelně vyjádřila. Pokud mám doprovod, nasedám ve byl výběhu. Jinak ji vyvedu mimo výběh, což není problém, a nasedám hned za brankou. Dál vést na uzdě a se sedlem jsem opravdu nezkoušela.
JTK
napsal(a):
Zdravím,
začínám být trošku zoufalá. Okolnosti “koňského života” mi do cesty bohužel postavily překážku v podobě bolesti zad mé kobylky. Čekáme na fyzioterapeuta, po konzultaci s vet můžeme práci ze země a procházky na vodítku.
Proč tedy píšu...ani jedno z výše zmíněných nemohu dělat. Kobylka se nedá vodit. Něco dělám špatně a samozřejmě to chci napravit.
Ze sedla si poslední dobou velmi rozumíme. Když jsem ji ale na podzim chtěla vzít na procházku na ruce, najednou byl respekt nula. Uši dozadu, hlavu dolů, potřásala hlavou, začala mě blokovat, v nejhorším případě šla na zadní proti mně.
Když jsem před několika měsíci měla opačný problém (ze sedla nám to nešlo), začínala jsem s ní ze země. Vodila jsem ji a chtěla, aby mě následovala. Dělaly jsme to jednou týdně - na louce, ve výběhu, v lese, ve volnosti....pokaždé jinak. Pak jsem ji dala pauzu na pastvu a šlo se domů. Šlo jí to a bavilo. Jízda se zlepšila, začaly jsme si věřit. Pak přišly letní prázdniny a já jenom jezdila na vyjížďky.
Včera jsem to zkoušela ve výběhu s vodítkem kolem krku. Nejprve na pamlsky. Byla velmi zvědavá, chodila za mnou. Pak jsem se ale přiblížila k brance z výběhu a nastalo ródeo. Okamžitě na zadní. Tušírka věc ještě zhoršuje, agrese je větší. Nemohu ze země vůbec nic.
Jak na ní?? V tu chvíli je agresivní a nebezpečná. Ze sedla je skvělá. Jak ji ukázat, že jsem šéf, když nemohu pracovat ze země?? Jak pak získat respekt?? Teď bude alespoň hodně času to napravit...
Prosím rady
Díky moc
Mě tedy napadá ještě souvislost s bolestí zad.
Pokud má bolesti zad a ještě se na ní jezdilo,pamatuje si to. Takže i nasedání nebo sesedání je pro ni stres.
Koně umí bolest hodně dobře maskovat a kompenzovat,ale to neznamená,že bolest nemají.
Z mého pohledu bych viděla největší problém to,že má spojené odvod z ohrady=bolesti zad.
Můžete se poptat po známých nebo v rodině,jak se žije lidem s bolestmi zad a jestli by byli ochotní i přes to nosit na zádech břemeno ,koně na tom nejsou jinak
jesie
napsal(a):
Mě tedy napadá ještě souvislost s bolestí zad.
Pokud má bolesti zad a ještě se na ní jezdilo,pamatuje si to. Takže i nasedání nebo sesedání je pro ni stres.
Koně umí bolest hodně dobře maskovat a kompenzovat,ale to neznamená,že bolest nemají.
Z mého pohledu bych viděla největší problém to,že má spojené odvod z ohrady=bolesti zad.
Můžete se poptat po známých nebo v rodině,jak se žije lidem s bolestmi zad a jestli by byli ochotní i přes to nosit na zádech břemeno ,koně na tom nejsou jinak
Možné to samozřejmě je. Bolest zad ale nastala minulou středu, když mi silně v kroku uklouzla na mokré louce. Od té doby pod sedlem nebyla. Sedlo máme zkontrolované veterinářem, takže nepředpokládám bolest zad o něho.
Je mi jasné, že koně umí bolest maskovat, ale ze sedla jsme neměly problém - žádná nechuť pod sedlo (neochota nacválat), žádné otlaky, nedopocení...

Já tomu asi nerozumím - jak se dá jezdit na koni, který se nedá vodit? Jak a kde ho nasedlám a nauzdím, jak ho vyvedu ze stáje/pastviny atd.? Nehledě na to, že vodění já považuji za úplně nejzákladnější věc, co by měl kůň umět. Asi si to jen neumím představit...

JTK
napsal(a):
Už mě to také napadlo, jen nevím, jestli to pomůže. Zkusím. Bohužel v tomto případě souhlasím - respekt nula.
Díky moc
Tak zas jednou /nejen/moje oblíbená o respektu.
http://kunjepritel.cz/clanky-a-poznamky/o-respektu/
Jinak vodění je třeba koně naučit, jako cokoli. Srozumitelně z pohledu koně/ne mého/ vysvětlit, co žádám, zvíře k tomuto motivovat, jasně chválit každý pokrok, učit systematicky, kriteria zvyšovat postupně a po jednom-Koně nedělají věci bez příčiny ani naschvály, jsou to většinou velmi tolerantní zvířata se snahou vyhovět člověku.
Výcvik a výchova má mít své posloupnosti a systém.
Vodění před prázdninami nějak za nějakých podmínek,pak na podzim jinak a pak zas včera zas jinak systematicky nevypadá.
Stejně jako do mého systému práce s koněm nezapadá že jezdím ven a nacválávám venku s koněm, kterého bezpečně sama v jednom neuvedu na čemkoli z různých pozic cca odkudkoli kamkoli v běžném okolí/ protože když mi kůň venku náhle okulhá, zraní se nebo zatuhne, tak vždy pojedu dom v sedle nebo budu volat hengr,ke kterému ho taky musím nějak dostat?/.
Tak já bych si vytvořila systém na výuku vodění a spíš ob den tři krátké pokusy a obtížnost podle názoru koně a končím vždy v dobrém než jednou týdně hodinu."vodila", mezitím dělejte něco jiného.
Začala bych nasazením ohlávky s vodítkem ve výběhu a na prověšeném vybídla /gestem, slovem/ k následování v pozici, kterou chci-takovoé, aby to měl kůň snadné, čili té, kterou "umí", Rozejde se-paráda,chválím moc a co nejrychleji odměním./nechválím až po zastavení a nečekám s odměnou, to byste ho učila, že požadované je to zastavení/.Znovu-rozejde se-ujde 3 kroky chválím, odměním. Když to jde úplně úžasně, tak ještě jednou-a pak véélká pochvala a odměna a konec, volno. Pak můžete dělat kopyta, čistit, cokoli-pokud je nálada dobrá, tak klidně ještě jendou zas za půl hoďky, chviličku.Postupně půjdete dál, budete měnit směr, vy budete zprava, zleva, vzadu, budete mít stájovku, parelku, udidla-vždy jen jedna změna! Až dojdete k tomu východu a postojíte u něj..pak projdete do vchodu a zastavíte v něm..pak vyjdete a zavřete a stijíte...pak vyjdete dva kroky dál-atd.
Základ je sledovat výraz koně a končit při náznaku menšího nadšení, nikoli, když je kůň na zadních /co měl taky dělat, říkal vám svůj názor dlouho ušima a gesty hlavy slušně, vy jste nedbala,to může leda přitvrdit nebo při vaší velké vytrvalosti rezignovat a přestat se snažit "s váma mluvit", jakápak řeč s hluchým-naučená bezmoc/..

Stejně jako do mého systému práce s koněm nezapadá že jezdím ven a nacválávám venku s koněm, kterého bezpečně sama v jednom neuvedu na čemkoli z různých pozic cca odkudkoli kamkoli v běžném okolí/ protože když mi kůň venku náhle okulhá, zraní se nebo zatuhne, tak vždy pojedu dom v sedle nebo budu volat hengr,ke kterému ho taky musím nějak dostat?/.
Přesně nad tímto jsem přemýšlela, protože to je věc, co se může přihodit naprosto kdykoliv a kdekoliv.
Určitě chci poděkovat za radu a vysvětlit. Nejsem hloupá, jistě, základ je dokázat koně vodit.
Kobylka pod sedlem a se sedlem naprosto spolupracuje: tedy není problém někam dojet, sesednout, vést a zase odjet popřípadě se sedlem vyvést mimo výběh. Bez sedla není problém ani v úvazu, čištění a sedlání, ani převod z pastviny na úvaziště (je pastevně ustájená).
Problém nastává, když ji chci pouze na vodítku vzít ven na procházku. Procházky má vodítku prostě nejdou. Doufám, že je to srozumitelné...
Systematicky ze země jsem pracovala před letními prázdninami (jak jsem již psala) ze sedla nám to nefungovalo, začala jsem tedy ze země. Pak jsem jezdila především ven, na procházky na ruce jsme nechodily.
A když momentálně nemohu jezdit, tak asi nenechám koně stát, a chci ho vzít ven alespoň takto. Ale ejhle problém.
To, že jsem nedbala gest...to bych neříkala. Vždy jsem zastavila, uklidnila, možno zacouvala, pochválila, počkala. V tu chvíli byl klid. Když jsem se opět rozešla, asi dvakrát se stejná věc opakovala (i má reakce byla stejná), přišel z ničeho nic výbuch. Co jsem podle vás měla dělat jinak??

Jeden otazník by mi stačil:-).
Měla jste:
odměnit PŘED těmi druhými natož třetími gesty,dokud šel kůň hezky, čili odměnit chování, jaké jste chtěla, a "výcvik" v atmosféře spokojenosti obou ukončit...minimálně na 30 minut. A zacouvání proč-trest?
Pokud budete dělat věci stejně, výsledky budou stejné/nebo se budou horšit/.Řeště změnou svého chování už první situaci s gesty nekomfortu /najděte si calming signals/ .
Koni je jedno, co vy chcete/jako člověk to chápu a chápu i proč, ale ten kůň to nechápe, on má na tu situaci jiný pohled,klidně by stál:-),Chcete vy, on nechce-proč by měl chtít?/
Nebo ho voďte ven na těch udidlech, kde vám to funguje, pak své postupy měnit nemusíte, když to tak funguje. Proč ne?
Osobně tento problém také nechápu. Naši koně by se prostě nedostali z boxu, ze dvora do ohrady a zase naopak. Vodíme je většinou ve dvojicích, ale i jednotlivě, či pro změnu ty dvojice měníme. Často je potřeba dělat obraty aby se zavřela vrata, ohrada... Vedu je i z kola - v kroku, v klusu, se zastavením (žádné sprosté utíkání domů do boxu ke kyblíčku). A zvládá to i hříbě, nyní 1,5 roku - jen občas poskočí, ale je ovladatelné.
Fakt si neumím představit že chodíte pod sedlem do terénu s koněm který tohle vše perfektně nezvládá.
Tohle bude chtít vidět na živo. Typuji že jste koně ze země pořádně otrávila. Pro začátek s ním necouvejte, při problému udělejte kroužek kolem sebe.
napsal(a):
Jeden otazník by mi stačil:-).
Měla jste:
odměnit PŘED těmi druhými natož třetími gesty,dokud šel kůň hezky, čili odměnit chování, jaké jste chtěla, a "výcvik" v atmosféře spokojenosti obou ukončit...minimálně na 30 minut. A zacouvání proč-trest?
Pokud budete dělat věci stejně, výsledky budou stejné/nebo se budou horšit/.Řeště změnou svého chování už první situaci s gesty nekomfortu /najděte si calming signals/ .
Koni je jedno, co vy chcete/jako člověk to chápu a chápu i proč, ale ten kůň to nechápe, on má na tu situaci jiný pohled,klidně by stál:-),Chcete vy, on nechce-proč by měl chtít?/
Nebo ho voďte ven na těch udidlech, kde vám to funguje, pak své postupy měnit nemusíte, když to tak funguje. Proč ne?
Otazníky tam padly, nebyl to záměr :D
Zacouvání nebylo myšleno jako trest, spíš už to byl z její strany náznak blokace. Jen jsem ji vrátila tam, kde by správně měla stát (osobní prostor)
Těch pár provedených kroků jsem odměnila kouskem mrkve a pohlazením. Ale nefunguje nám to ani 5 minut v klidu. Neustále se snažím například mezi čistěním s ní třeba jen kousek poodejít od úvazu a pak pokračuji... to je asi jediná šance ji v klidu vodit. Ale ven ji na vodítku prostě nedostanu.
JTK
napsal(a):
Zacouvání nebylo myšleno jako trest, spíš už to byl z její strany náznak blokace. Jen jsem ji vrátila tam, kde by správně měla stát (osobní prostor)
Těch pár provedených kroků jsem odměnila kouskem mrkve a pohlazením. Ale nefunguje nám to ani 5 minut v klidu. Neustále se snažím například mezi čistěním s ní třeba jen kousek poodejít od úvazu a pak pokračuji... to je asi jediná šance ji v klidu vodit. Ale ven ji na vodítku prostě nedostanu.
Tak jí pro začátek voďte na uzdečce,jak je zvyklá.To už tu padlo a není to nic závadného.
Když není naučená vodit,bude to udidlo bezpečnější, i pro okolí.
Můžete jí nauzdit přes stájovku.A když s vámi stereotypně vyleze ven na udidle ,jak je zvyklá,pak třeba někde časem uzdečku sundáte .Třeba kvůli popasení
A zas nandáte ,na cestu domů.A propracujete to ,že třeba už domů,pokud vás neodnese ,můžete jít na stájovce.
Pipilota
napsal(a):
Osobně tento problém také nechápu. Naši koně by se prostě nedostali z boxu, ze dvora do ohrady a zase naopak. Vodíme je většinou ve dvojicích, ale i jednotlivě, či pro změnu ty dvojice měníme. Často je potřeba dělat obraty aby se zavřela vrata, ohrada... Vedu je i z kola - v kroku, v klusu, se zastavením (žádné sprosté utíkání domů do boxu ke kyblíčku). A zvládá to i hříbě, nyní 1,5 roku - jen občas poskočí, ale je ovladatelné.
Fakt si neumím představit že chodíte pod sedlem do terénu s koněm který tohle vše perfektně nezvládá.
Tohle bude chtít vidět na živo. Typuji že jste koně ze země pořádně otrávila. Pro začátek s ním necouvejte, při problému udělejte kroužek kolem sebe.
Otrávila?? Nemyslím si... jednou týdně vyloženě práce ze země, pokaždé jinak, tenkrát pokaždé na jiném místě, odměna pastva, ne více jak 15 minut. Vše v klidu. Od června jsem s ní takto nepracovala...
A představte si, že v terénu je vše bez nejmenšího problému :D
JTK
napsal(a):
Otrávila?? Nemyslím si... jednou týdně vyloženě práce ze země, pokaždé jinak, tenkrát pokaždé na jiném místě, odměna pastva, ne více jak 15 minut. Vše v klidu. Od června jsem s ní takto nepracovala...
A představte si, že v terénu je vše bez nejmenšího problému :D
No tak se zamyslete. Otevřete oči (mysl)... snad si toho detailu ve svém chování všimnete.
(naši chodí a nejen se mnou)
koně
napsal(a):
Tak jí pro začátek voďte na uzdečce,jak je zvyklá.To už tu padlo a není to nic závadného.
Když není naučená vodit,bude to udidlo bezpečnější, i pro okolí.
Můžete jí nauzdit přes stájovku.A když s vámi stereotypně vyleze ven na udidle ,jak je zvyklá,pak třeba někde časem uzdečku sundáte .Třeba kvůli popasení
A zas nandáte ,na cestu domů.A propracujete to ,že třeba už domů,pokud vás neodnese ,můžete jít na stájovce.
Díky moc za radu. Uvažují o tom a zkusím.
Nechci se tu s nikým hádat. Je mi jasné, že tu jsou lidé, kteří ty zkušenosti mají a nechám si tedy poradit.
I mně to zní zvláštně - nedokážu s kobylkou jít na procházku, ale v sedle nemáme problém :(

JTK
napsal(a):
Uvaz máte v ohradě, nebo jak ji k němu dostanete?
JTK
napsal(a):
Díky moc za radu. Uvažují o tom a zkusím.
Nechci se tu s nikým hádat. Je mi jasné, že tu jsou lidé, kteří ty zkušenosti mají a nechám si tedy poradit.
I mně to zní zvláštně - nedokážu s kobylkou jít na procházku, ale v sedle nemáme problém :(
Ještě můžete,jen tak zkusmo ,nenápadně při chůzi .Jak bude nauzděna a spokojena,že vše probíhá,jak má ,zapnout jí vodítko do stájovky .
Otěže nechat plandat přes krk a v podstatě jí vést na stájovce,ale pro její dobrý pocit mít přes to nauzděno
Schválně ,jestli vás prokoukne