Hezké odpoledne,
ve stáji máme "samodomo" jízdárničku. Nic moc (spíš nic :D) drenáž, strhl se velký kus pískovce a využil se písek a dal se tvar jízdárně (20x40). Jééénže, podstatná část jízdárny je na jílivém podloží (takže kdykoliv zaprší - kaluže). Jsem u známých, žádné komerční ustájení a v 90 % využívám jízdárnu jen já nebo b-reiterka. Takže zájem a časové možnosti o úpravu jízdárny jsou prioritně nízko :D Takže třeba bránování a jiné se dělá 1-3x ročně velkým traktorem, což samozřejmě negeneruje použitelný výsledek. Koně vyšlapou obvod jízdárny, vznikají kaluže, které zanechávají krátery apod.
Tak mě napadlo, že bych se do toho trošku vložila já "svépomocí". Měla bych k tomu šikovného zatahaného poníka. Je to reálné? Co k tomu potřebuju? Napadají mě brány, těch je více typů - jaké jsou fajn na srovnání povrchu? Dá se tahat na poprsním postroji? Nebo je to vyloženě práce jen na chomout (děsí mě jeho shánění a dobré napasování)?
Moc ráda bych si o tomhle popovídala s někým z praxe, ale kde ho najít, tak zkouším tuto cestu. A zároveň si říkám, jestli si to nepředstavuju jak hurvínek válku. Literatura taky "nesehnatelná" :D
Budu moc ráda za odpovědi, případně taktně, že si to fakt představuju jak hurvínek válku :D
(PS majitel stále zamýšlí, že by se jízdárna vyspádovala, fakt to může pomoci? při absenci drenáže a na jílu. Dá se tomu povrchu trošku pomoci? Buď je to čvachťák nebo beton a jen v optimálních teplotních a vlhostních podmínkách je to k ježdění...piliny/hobliny mi byly zatrhnuty, že nepomůžou...)
Uživatel s deaktivovaným účtem

To chce nejdříve ručo fučo lopatou a hráběma srovnat ty vyšlapané obvody(a do budoucna alespoň jedenkrát měsíčně)....
napsal(a):
To chce nejdříve ručo fučo lopatou a hráběma srovnat ty vyšlapané obvody(a do budoucna alespoň jedenkrát měsíčně)....
To je mi jasný - to jsem měla tak nějak i v plánu bez psání. A je to teda reálné? Použít ty brány...mě přijde, že ty traktorové brány to strašně utáhnou a je to pak při suchu nebo mrazu na beton? 5íkám, si že když ty nejhorší lakuny budou strovnané, že by to bránování mohlo pomoct to lehce učesat, zkypřit, zamést koňské šlápoty?
A co ten poprsní postroj, je to cajk?
Já osobní zkušenost koňmo nemám. V oddíle jsme vyšlapaný ovál řešili také lopatou - kolbiště i halu. V jiném ustájení tahal koník po kolbišťátku "traverzu", ta to srovnala všechno do roviny. V zimě se to udělalo před mrazem, nechalo se to zmrznout a pak byl povrch docela hezký. Šlo tedy o písek.

v zimě venku na jízdárně nejezdíme(písek), je to zmrzlé na kost, jen hala nebo venek /terén ťapťap-krokem, louka klusem...je bohužel u nás bez sněhu. hala je posolená...
Co jsem tak z kdysi zažila, tak brány by měly být dostatečně "zatěžkány" aby plnily funkci, pokud jich netáhnete traktorem troje za sebou.. reálné to je proč ne, chomout je do těžkého tahu, což asi toto nebude, takže bych se zkoušce poníka nebránila....to prostě zkuste, uvidíte.