Zvetsena rodidla u brezi klisny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2020 19:00
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Dobry den,
probirala jsem s vetem i s par chovateli a nazory se ruzni. Tak zkousim jeste nekoho se zkusenostma.
Mam brezi klisnu venku 24/7.
Ke konim chodim denne, ale je pravda, ze je nejak detailne denne nezkoumam. Jsem na materske, takze vykydam , nakrmim, kone okouknu, parkrat do tydne vyskrabnu kopyta.
U brezi kobylky mrknu na veminko, jestli se nejak nemeni a jinak ji zas tak nezkoumam.
Vcera jsem si vsimla, ze ma zvetsena rodidla (protazena a trochu opuchla, zvetsena asi na dvojnasobek oproti nebrezi kobyle).
Jenze nevim jak dlouho.
Veminko ma malinky, beze zmen.
Termin porodu ma 4.4.
Mela jsem za to, ze se ty rodidla takhle zvetsi az nejak tesne pred porodem.
Nebo to tak muze mit i v 8.mesici a nemam plasit?
Pridavam fotky obou pro porovnani.
Dekuji za vase zkusenosti

17.1.2020 21:55
Dep

XXX.XXX.233.153

Jestli je to prvnička , možná ji to může natect už dříve.
Vím, že je to rozdílné, ale jalovice otecou klidně měsíc před porodem a i veminko jim naběhne brzy.
Ještě mne napadá, jestli někde nemá nějaké zranění? Mohla si drbat zadek a trošku se v okolí skrabnout.

17.1.2020 22:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Viděla bych to jako Dep. Ony jsou kobyly dost různorodé. Jedna má různé příznaky (vemínko, větší vulva, takový nepevný zadek - jakoby předporodní povolení ale ne tak úplně) měsíc před porodem a druhá tak hodinku po večerním krmení a před půlnocí už je tam suché hříbě. Už jenom ten rozptyl v termínu co všechno je v normě. U kobyly je prostě potřeba být vždy řádně připraven - hodně dbát na prevenci. I to dobře nakrmit, ale neztučnit.
Mě spíš zarazila nečistota. Proč má tolik ohozeno až na hlezno jako při jarním rozpásání? To se mi nějak nezdá. Máte v pořádku seno?

18.1.2020 08:21
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Pipilota napsal(a):
Viděla bych to jako Dep. Ony jsou kobyly dost různorodé. Jedna má různé příznaky (vemínko, větší vulva, takový nepevný zadek - jakoby předporodní povolení ale ne tak úplně) měsíc před porodem a druhá tak hodinku po večerním krmení a před půlnocí už je tam suché hříbě. Už jenom ten rozptyl v termínu co všechno je v normě. U kobyly je prostě potřeba být vždy řádně připraven - hodně dbát na prevenci. I to dobře nakrmit, ale neztučnit.
Mě spíš zarazila nečistota. Proč má tolik ohozeno až na hlezno jako při jarním rozpásání? To se mi nějak nezdá. Máte v pořádku seno?

Seno je kvalitni. Mame vlastni, zelene, neprasive. Zasete predloni, takze je ciste bez nezadoucich rostlin.
Min.tyden mela prujem. Dostavala probiotika. Jeste v ohrade neco sem tam ukousnou. Nejaka premrzla trava tam jeste je.
Ted uz ma bobky v poradku.
Chtela jsem ji umyt, ale prijde mi na to zima.
Me trochu vystrasilo, ze to ma takhle otekly uz ted a termin ma az za necely tri mesice.
Jo a je to druha brezost. Prvni nedopadla.
Tedy brezost ukazkova, donosila do termnu, ale pri porodu se hribe utopilo.

18.1.2020 08:23
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Dep napsal(a):
Jestli je to prvnička , možná ji to může natect už dříve.
Vím, že je to rozdílné, ale jalovice otecou klidně měsíc před porodem a i veminko jim naběhne brzy.
Ještě mne napadá, jestli někde nemá nějaké zranění? Mohla si drbat zadek a trošku se v okolí skrabnout.

Prvnicka neni.
Zraneni jsem taky neobjevila.
Ale veminko se zatim nemeni, tak nevim.

18.1.2020 13:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No nezbývá než být velmi pozorní. Vet viděl, víc nikoho nenapadá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík