Plastovky...co vy na ně? Používám je u kobyly na zadních. Kopyta jí v kovových praskala, od doby co má plasty je klid. Bosá být bohužel nemůže, má kopyta jak papír.
Zatím plasty koveme a drží perfektně, chtěla bych ale vědět zkušenosti ostatních, kteří je zkoušeli lepit. Kobyla je 24/7 venku, bláto, šutry, stromy, kořeny, kopec, potok... Naštěstí je spíš flegmouš, tak moc nelítá. Napadlo mě, že bych jí na jaro zkusila nechat ty plasty nalepit a nedráždit rohovinu podkovákama.
Nesundá mi je hned po pár dnech? Je to přeci jen kus koně...
Nemám osobní zkušenost s lepením plastových podkov. Kobyla má plasty na předních připevněné pomocí klasických podkováků. Ale když jsme řešili přechod z klasických podkov na plastové s kovářem, který kobyle plastové podkovy připevňoval, sám říkal, že by lepil pouze v opravdu beznadějných případech, kdy už podkováky není kam přibít. Prý lepení zdaleka nevydrží tolik jako přibití. Zvláště máte-li koně 24/7 v obtížném terénu nebude mít přilepená podkova pravděpodobně dlouhé trvání.
Není to sice osobní zkušenost, ale jak jsem koupila, tak prodávám dál.
Obecně mám pocit, že zkušenosti s plastovými podkovami nejsou příliš velké a panuje k nim velká nedůvěra.
Artemisia
napsal(a):
Nemám osobní zkušenost s lepením plastových podkov. Kobyla má plasty na předních připevněné pomocí klasických podkováků. Ale když jsme řešili přechod z klasických podkov na plastové s kovářem, který kobyle plastové podkovy připevňoval, sám říkal, že by lepil pouze v opravdu beznadějných případech, kdy už podkováky není kam přibít. Prý lepení zdaleka nevydrží tolik jako přibití. Zvláště máte-li koně 24/7 v obtížném terénu nebude mít přilepená podkova pravděpodobně dlouhé trvání.
Není to sice osobní zkušenost, ale jak jsem koupila, tak prodávám dál.
Obecně mám pocit, že zkušenosti s plastovými podkovami nejsou příliš velké a panuje k nim velká nedůvěra.
Tak pokud si dobře pamatuji,koukala jsem na nějaké video kde dělala recenzi slečna na lepené podkovy které chtěla sama svému koni dát, tak lepené podkovy je třeba přelepovat co 14 dní. Otázka ale je jak to je v bahnitém období.
Artemisia
napsal(a):
Antisgarcio, musí se přelepovat co 14 dní, protože déle nedrží? Nebo proč?
Mě od nalepení odrazovala navíc informace, že kopyto musí být pro lepení perfektně čisté a odmaštěné ideálně nějakým rozpouštědlem typu "odlakovač na nehty." A to kopytu určitě taky neprospívá.
Pokud si dobře vybavuji tak slečna to dělala na plasty společnosti megasus a u těch to bylo tak že se to mění po 14 dnech, protože pak ztrácí svou přilnavost, jedná se o přilnavost sucháče ke klipsům od podkovy, nikoliv sucháček ke kopytu. Ukazovala všechny ty serepetičky co ji přišly v balíku s plasťákama. Tam jde o to že musí Kopyto zbrousit do úplného hladká, člověk dát, jak bylo psáno, nějaký lak nebo Co to je, na kopyto koně a následně na to nalepí ty suchače. Výměna sucháču je jedna věc, ale co jsem viděla tak ono pokud se vám zlomí ten klips a zůstane kus v podkově tak musíte kupovat novou. A podle videa to vypadá že ať už příprava nebo nasazení či dosazení podkovy na sucháč není zase nějaká brnkačka jako přitlouct podkovu na nohu, když to řeknu jednoduše. Řekla bych že příprava kopyta a nasazení podkovy na sucháč je tak otázka půl hodiny, na JEDNU nohu. Hlavně, co jsem se pak dívala na videa lidí co si koupili podkovu na sucháč, tak 1) dlouho nevydržela na noze za 2) sundávání toho sucháče z kopyta není taky žádné peřičko, protože ho má kůň přilepené nějakým lepidlem ke kopytě a za 3) nasazení podkovy po ztrátě je bez kladiva nemožné.
Kobyla má na předních plastové podkovy Duplo. Od srpna máme stále tytéž. Interval překování klasický 6-8 týdnů. Až teď při posledním kování kovář říkal, že příště budou nové ani ne tak, že by byly brutálně opotřebované, jako proto, že potřebuje větší.
Kobyla je v lehké sportovní zátěži, 4x týdně jízdárna s moderním povrchem, 2x týdně travnaté terény v okolí. Jinak boxově ustájená denně nyní cca 8 hodin na pastvině.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náš valášek měl plastové podkovy krátce ze zdravotního důvodu po přischvácení a osvědčily se. Mně se líbí ten princip u plastových podkov víc než kovové, když už podkovy musí být. Jednak jsou pružnější při došlapu a podpírají i střelku. Podle mě pak kopyto může fungovat téměř jako bosé.
Já kovu plasty už druhý rok a jsem s nimi naprosto spokojená. Drží daleko lépe, než kovové. Navíc jsou pružné, jak už tu padlo, tedy se lépe přizpůsobí jak terénu, tak kopytu. Mají i terénní vzorek, takže kobyla na nich ani po zamrzlu nijak zvlášť neklouže.
Jediná věc, která mi vadí, je špatné čištění kopyta pod podkovou, jelikož je podkova přes střel spojená, aby nedošlo k jejímu prasknutí. Jinak spokojenost, holt si člověk musí dát trochu víc práce...
Jinak mám kobylu těžkotonážní, třičtvrtě tuny má určitě a kovali jsme v půlce října a následně až teď na začátku ledna. A nakovali jsme je znovu. Takže myslím, že lehčí kůň je může zvládnout mít i 3x. Záleží jak a kde pracuje.
Je taky opravdu mnoho, mnoho druhů. A především taky mnoho různých tmelů a lepidel, která opravdu drží. Když kobyle praskla rohovina u podkováku, ten se uvolnil a postupně se začala uvolňovat celá (kovová) podkova, srovnala jsem ji, uvolněné podkováky jsem přetmelila jedním z těch tmelů a podkova vydržela ještě 14 dní do dalšího kování. Ale je pravda, že to zabere dost času a je s tím sr*ní.
Jen mě zajímala praxe...zda se najde někdo, kdo s tím má osobní zkušenost...
Překováváme jednou za cca 8 týdnů, záleží jak to roste, ale je mi jasné, že v případě lepení to bude mnohem častější.
Artemisia
napsal(a):
Kobyla má na předních plastové podkovy Duplo. Od srpna máme stále tytéž. Interval překování klasický 6-8 týdnů. Až teď při posledním kování kovář říkal, že příště budou nové ani ne tak, že by byly brutálně opotřebované, jako proto, že potřebuje větší.
Kobyla je v lehké sportovní zátěži, 4x týdně jízdárna s moderním povrchem, 2x týdně travnaté terény v okolí. Jinak boxově ustájená denně nyní cca 8 hodin na pastvině.
Dupla jsem měla vloni, ale vadilo mi to široké "přemostění". Letos jsem vybrala Dynamix. Tam to není tak rapidní. 😄
Je třeba to pořádně čistit no. Střel není krytý celý, jsou spojena jen ta ramena podkovy.
Moje kobyla má celkově k různým kopytním onemocněním sklony, takže musím neustále čistit, kontrolovat, sušit, dezinfikovat. Proto vlastně nemůže být na boso.
Zvláště teď, v tom bahnitým hnusu. Myslím, že koni se zdravými kopyty nebudete muset věnovat větší pozornost, než u kovových podkov.
Prosím, kdo kovete na plastové podkovy, můžete mi prosím poskytnout kontakt na spolehlivého a kvalitního podkováře, který umí aplikovat plastové podkovy? Ideálně někdo, kdo se pohybuje v oblasti Berounsko, Příbramsko.
S kovářem, který k nám dosud jezdil, je v poslední době nějaká složitá domluva a tak sonduji, zda by se nenašla adekvátní náhrada.
Artemisia
napsal(a):
Prosím, kdo kovete na plastové podkovy, můžete mi prosím poskytnout kontakt na spolehlivého a kvalitního podkováře, který umí aplikovat plastové podkovy? Ideálně někdo, kdo se pohybuje v oblasti Berounsko, Příbramsko.
S kovářem, který k nám dosud jezdil, je v poslední době nějaká složitá domluva a tak sonduji, zda by se nenašla adekvátní náhrada.
K nám jezdí p. René Gobernac a spokojenost. Ale je z Českolipska. 😐
Můžete zkusit kontaktovat třeba Lucku Kočiříkovou. https://podkovarstvi-kocirikova-lucie.webnode.cz/ Jezdí po celé republice, plasty kove často.
Nalepené podkovy vydrží v pohodě 6-10 týdnů, pokud jsou správně a precizně nalepené. Tzn. opravdu vysušit a nalepit a ideálně kovat při teplotách nad 18 stupňů. Je dobré, když to lepí někdo, kdo má s lepením tedy trochu zkušenosti a nebo je ochotný si na youtube najít a projít návod.
V pohodě vydrží i nějaké to bahno, plavení i náročnější terén atd.
Nevýhodou oproti hřebíkům je především to, že po sundání již nelze znovu nalepit, tzn. pokaždé nové, což je samozřejmě i vzhledem k cenám lepidla finančně náročnější.
Na fotkách Glushu - nové a po 9 týdnech - při pravidelné práci v terénu.