Práce ze země

Angloarab
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2020 15:40

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár rad.
Již skoro 2 roky chodím jezdit koníka k jedné paní. Je to bývalý endurák a má 10 let. Pod sedlem je miláček, i když býval dřív dopředný, s trochou práce se to zlepšilo. Problém je ale v tom, že nechce pracovat ze země. Na lonži na člověka útočí, boji se biče, dřív mu vadila i ruka, když jsem chtěla, aby ustoupil. I při naklusávání na ruce má tendenci po ruce chňapnout. Více méně ho žádná práce nebaví a i když se na nej snažím jít pozitivkou, prostě to dělat nechce a začne se bránit.
Snažila jsem se spojit i s bývalými majiteli, ti mi však nebyli schopni odpovědět. Tak hledám pomoc tady. Jak myslíte, ze bych s nim měla začít pracovat? Jak odbourat to jeho agresivní chování?

19.1.2020 18:40
koně

XXX.XXX.174.63

A proč chcete pracovat ze země? Přeje si to majitelka?
Když kůň normálně funguje pod sedlem a nechá se běžně ošetřovat,neviděla bych důvod k lonžování a podobným akcím.
Běžnou manipulací myslím,že se nechá bez protestu uvázat a stojí uvázaný,všude vyčistit,pozvedat nohy,nasedlat,nauzdit,převést z bodu A do B .Případně umýt,narepelentovat ,dezinfikovat,zadekovat, prostě co je potřebné.
Jestli tohle snáší,tak ho nechte v klidu ve stádě.nebo ho vezměte třeba na ruce někam popást,až bude co .Z toho by radost mít mohl

19.1.2020 19:55
Sophii

XXX.XXX.168.82

Očividně lonžování nejde ani jednomu z vás, honění koně do kolečka bičem je o ničem . Ale to není jediná práce ze země co můžete dělat.
Procházkování je jedna z nejlepších prací ze země. Půjdete se projít, kůň bude mít hlavu plnou věcí okolo sebe. Takže nebude myslet na práci. A přitom můžete dělat různé věci. Třeba trénovat správné zastavení. Aby chodil správě u ruky aby nepředbíhal. Zkusit udělat dva kroky dozadu. A vzít si na cestu do kapsy hrst dobrot jako pochvalu. A ta práce pro něj bude okamžitě jiná. Nejenom že ste si vyšli spolu na výlet ale ještě dostal sváču, a nikdo ho netahal po jízdárně.... Na ten bič ho prostě jen při čištění můžete opřít kousek od koně ať si zvykne, mozns5ho kolem něj pronést. Pokud ste si jistá že nebude dělat nic nebezpečného můžete ho vzít na ruku a tím bičem mu zkusit přejet po těle. Žádné lonžování ani máchání bičem to nechte na majiteli. jen ho naučit že nekouše.
Já nevím jak funguje pozitivka, podle mě je veškerá práce založená na pozitivní motivaci. U mě je forma práce ze země ve stylu "to je šikovný kluk, na tady máš dobrotu". Koně sou jako děti, ty taky obvykle nejlépe nalákate na kokyna 😁

19.1.2020 20:15

Prácí ze země si s ním chci vybudovat lepší vztah, nejde mi jen o ježdění a taky bych si s ním ráda jen tak popracovala ze země, myslím, že to je základ. Na ruce pást chodíme. Chodíme spolu i na procházky apod. Jen my chybí nějaký náš společný kontakt a vzhledem k tomu, že má tendence se ve výběhu proti lidem rozbíhat, myslím, že by měl získat trochu respektu i ze země.

19.1.2020 20:31

Rozhodně ho nehoním bičem :) koňouš se potřebuje běžně před prací zahřát, protože mu to trvá dýl, proto bych potřebovala zjistit nějaký způsob, jak mu ukázat, ze se mu nesnazim ublížit, abych ho mohla před prací trochu potrénovat. Rozhodne ho nechci hnát kolem sebe dokola.
Na procházky na ruce chodíme naprosto běžně :) často si děláme i nějaký piknik. Jen si myslím, ze s nim muzu dělat i jiné zábavné věci 😁
Na to, že se bojí biče, jsem přišla tak, že jsem ho měla pouze v ruce a poté jsem ho s nim chtěla pohladit po krku atd. Nikdy jsem ho bičem neudeřila, nehnala ho ani nic podobného. Bohužel je to něco, co si vzal z minulosti. Nechci ho to odnaucit proto, abych ho s nim mohla někde hnát nebo tak. Ale myslím, ze když ho odnaucim se bát věci, ze které má strach, bude mi víc věřit :) chci si s nim vybudovat větší lepší pouto nic víc. Každopádně za radu moc děkuji 😇

19.1.2020 20:37
Sophii

XXX.XXX.168.82

Řeknu vám to tedy jednoduše. Na odbourávání problémů si sežeňte trenéra na pravidelnou docházku. Jestliže útočí a chcete to odbourat nevrhejte se do toho sama. Akorát to poděláte ještě víc nechte si poradit od odborníka

19.1.2020 20:47

Zásadní problém je v tom, že stejně jako ježdění i práce ze země se musí umět. Pokud koník už dávno zjistil, že když se na lidi rozběhne ve výběhu, utečou, když párkrát vystartuje na lonži je po lonžování a když při klusu na ruce kouše, minimálně ho nikdo neopraví, musíte ji umět zatraceně dobře (stejně jako musíte být o to lepší jezdec, když máte jezdit koně s problémy pod sedlem). Pokud s prací ze země nemáte žádné, nebo jen malé zkušenosti, raději to nechte být. Případně si sežeňte někoho, kdo to umí a učte se od něj. Většina lidí jejichž koně "nebaví práce ze země" koni dává zmatené signály, neumí načasovat a povolit tlak apod. takže kůň nemá šanci jim rozumět a ještě je třeba za to kolikrát potrestán. Kdo by nebyl z takové činnosti otrávený? Jsou koně, u kterých se dá tápat a zkoušet a oni se člověku budou snažit donekonečna vyhovět chybám navzdory, to ale ten váš patrně není. Buď víte přesně co děláte, nebo vám při prvním nedorozumění může skočit na záda.

19.1.2020 22:03
Makina14

XXX.XXX.208.164

Pracoval někdy vůbec ze země? Práce ze země je základem (aspoň podle mě). Už hříbě by se mělo učit základy práce ze země, až na to bude vyspělé.
Není špatné pozvat si trenéra. Není to ostuda, protože i ti nejzkušenější jezdci jezdí pod dohledem trenéra. Nebo zkuste třeba zaříkávače koní. Jednu moc šikovnou paní, Dášu Rozsívalovou, mohu obzvláště doporučit. Známe se spolu osobně, je šikovná a ke koním přistupuje s citem a s porozuměním. Tady jsou když tak její stránky: http://www.dasaskonmi.cz/
Já si ji opravdu nemůžu vynachválit

neverend

19.1.2020 23:21
neverend

XXX.XXX.213.247

No s ložováním vám neporadím,ale takový zážitek jak funguje jedna dobře mířená na získání respektu bych měl.V listopadu zhruba jsem byl na návštěvě v nedaleké stáji s několika dalšími lidmi a v ohradě poník takový celkem "sladký" bych řekl a dalších několik koní.Všichni koně v pohodě a s majitelkou stáje a s ostatními jsme jen stáli a nic nedělali.Poník normálně přišel a bez větších rozpaků mě celkem bez varování hryznul do ruky.V životě jsem koně neuhodil a dokonce jsem potom byl z toho smutný ,ale tohle byl prostě obranný reflex.Prostě jsem mu jí utřel celkem pořádnou.Strašně jsem se majitelce omlouval a poňdovi vlastně taky,ale ten zmiznul mezi koně a nevystrčil ani nos.Mě trochu tekla krev a tak jsme to šli ošetřit,ale já spíš měl strach o toho malého" kousálka "než o sebe.Majitelka ho mezi tím zkontrolovala a přišla že mu nic není.Jenže já ho prostě musel vidět .🙂 Byl v pořádku a úplně v klidu si odemne bral pamlsky a nechal se drbat jako kdyby se vůbec nic nestalo.😀 On je prostě dominantní kůň a zkusil co si může dovolit vůči mě.Tak ono asi u některých koní co zkouší, funguje facka celkem podobně jako moderní metody akorát je to hned.Samozřejmě tím nemyslím bití koní a ani koně co jsou zkažení lidmi a jen se brání.To je kapitola pro zkušené mistry v oboru a nic pro nás amatéry.🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík