Prilis dlouha nekvalitni srst

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.1.2020 13:13
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Ahoj,
zkousim, jestli nekdo nemate zkusenost nebo znalosti.
Nase vetka poradne nevi.
Mam tri kobylky irskyho coba.
Dve maji zimni srst jako ledni medved a letni krasne hladkou s lesklou.
Treti 7leta miva zimni srst ridsi a dlouhou misty 20cm i vic. Kvalita nic moc. Spis takova hrubsi. Letni taky dlouhou. Na hlave na cele chlupy 5 cm, na tele taky dlouhy. Dost se poti.
Videla jsem dost cobu a projela jsem mraky fotek a zadnyho takovyho jsem nikde nenasla. Jen trochu podobne vypadaly hodne zacerveny a nanedbany hribata.
Pravidelne delame koprolku pred i po odcerveni. Odcervujeme dle potreby.
Vetka delala krevni rozbory. Ze zakladnich rozboru tomu nic nenasvedcuje.
Momentalne ma anemii ale je cerstve po odstavu.
Jeste posala krev na rozbor selenu a nejakych dalsich veci.

Moc neverim tomu, ze je proste chlupatejsi. Zadny jiny takovy kun neni.

Srst ma rovnou, nevlni se.

Kdyby nekoho napadlo po cem jit, byla bych rada.

22.1.2020 14:44
sovicka

XXX.XXX.35.247

Udělat test na cushinga. Pořešit krmnou dávku. Co žere?

neverend

22.1.2020 15:18
neverend

XXX.XXX.213.247

Já vím jen jak to bylo u staré dostihačky s PPID diagnózou.🙁 Rozhodně bych poprosil veta o ten test.

22.1.2020 19:28
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Na cushinga mi to neprijde.
Ona prelinava dobre, jen zase do delsi srsti. Ale s vylinanim problem nema.

Ale test muzeme udelat at ho vyloucime.

Momentalne ma neomezene seno, granule, extrud.soju, kukurici, cukrovarske rizky, repne pelety, vit.C vit.B, ostropestr.olej, biotin.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.1.2020 19:51

Možná vařím z vody, ale je to irský cob, tedy plemeno, které na to trpí.
Má udělaný 5 panel? Co zkusit udělat?

22.1.2020 19:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Možná vařím z vody, ale je to irský cob, tedy plemeno, které na to trpí.
Má udělaný 5 panel? Co zkusit udělat?

IC trpí na PSSM typu 1, které nemá se srstí žádnou souvislost.

22.1.2020 22:26
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

I tak ma PSSM negativni

23.1.2020 01:21

Proto jsem říkala rovnou, že vařím z vody, v tomhle se úplně neorientuju 😁

23.1.2020 09:31
Arbora

XXX.XXX.192.218

Anémia ale vplýva na celkový výživoý stav, ak sa nepletiem? Nemôže to byť spôsobené práve tým?

23.1.2020 09:45
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Arbora napsal(a):
Anémia ale vplýva na celkový výživoý stav, ak sa nepletiem? Nemôže to byť spôsobené práve tým?

Ona je takhle divne chlupata co ji mam (3 roky).
A anemii ma zpusobenou prave zhorsenym vyzivovym stavem po hribeti. Momentalne je cca 6 tydnu odstavena a vykrmujeme.

23.1.2020 09:56
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Prvni je z prvni zimy, druha z lonska (to uz se to o mnoho zlepsilo, ale porad je to "jine") a ta hlava je z leta.
Hribe ma srst uplne normalni jak ma mit.

23.1.2020 10:20
sovicka

XXX.XXX.35.247

Krutak1FlE napsal(a):
Na cushinga mi to neprijde.
Ona prelinava dobre, jen zase do delsi srsti. Ale s vylinanim problem nema.

Ale test muzeme udelat at ho vyloucime.

Momentalne ma neomezene seno, granule, extrud.soju, kukurici, cukrovarske rizky, repne pelety, vit.C vit.B, ostropestr.olej, biotin.

Ono by to chtělo vědět jaké granule a taky kolik toho či čeho dostává, jak dlouho má tohle krmení? Plus cukrovarské řízky a řepné pelety je to samé přeci?;-)

23.1.2020 10:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No já vidím prostě nezdravé zvíře. Z fotek těžko hádat co to je, ale tipla bych kušinga.
Proč jste to neřešili už před březostí? (také mám poníky, ve stáji s noriky - chápu tedy bláto atd., ale i tak se dá poznat) Takhle vypadala kobyla s cushingem. Ono to může mít celkem pomalý nástup. Také roky "normálně" přelínávala, ale čím dál více do dlouhých chlupů. Z počátku ta srst nebyla vlnitá. Ale dost se potila a více pila (extrém to byl až poslední roky) Prostě se zaměřte na metabolické problémy a s vetem který o nich má povědomí (ne že koně schvátí nevhodným použitím kortikoidů, nebo neudělá krevní testy správně a vy si jen zaplatíte nic nevypovídající rozbory krve - to je vážně levnější kobylu zavést na pár dnů na kliniku)
Zdá se prý, že si tuhle nemoc u zvířat lze vykrmit. Nejdříve jsou tlusté, mají typické tukové polštáře na pleci, bedrech a hřebeni krku. Potom se dá zjistit inzulinová rezistence. A po pak tedy už cushing - ten už se vyléčit nedá. Pozor stavy před ním se dají zvrátit přísnou dietou.
Nynější KD je pro koně jako tento úplně nevhodná. To je prostě fakt - chce to celkovou změnu. ( že je hubená po hříběti vyhodnotil kdo a podle jakých ukazatelů? nedejte jen na svůj pocit, vložte tam co nejvíc objektivity - vážit, měřit, prohmatat poměr svaly k tuku, posouzení kondice jako že co zvládá srdce...)
Hodně štěstí při řešení nelehkého zdravotního stavu.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2020 10:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

A na uz od pohledu zvireti mimo standart se chova proboha proc? Prijde mi to se stejnym smyslem jako na konich mucharich nebo s letni vyrazkou apod.

23.1.2020 10:58
sovicka

XXX.XXX.35.247

Pipilota napsal(a):
No já vidím prostě nezdravé zvíře. Z fotek těžko hádat co to je, ale tipla bych kušinga.
Proč jste to neřešili už před březostí? (také mám poníky, ve stáji s noriky - chápu tedy bláto atd., ale i tak se dá poznat) Takhle vypadala kobyla s cushingem. Ono to může mít celkem pomalý nástup. Také roky "normálně" přelínávala, ale čím dál více do dlouhých chlupů. Z počátku ta srst nebyla vlnitá. Ale dost se potila a více pila (extrém to byl až poslední roky) Prostě se zaměřte na metabolické problémy a s vetem který o nich má povědomí (ne že koně schvátí nevhodným použitím kortikoidů, nebo neudělá krevní testy správně a vy si jen zaplatíte nic nevypovídající rozbory krve - to je vážně levnější kobylu zavést na pár dnů na kliniku)
Zdá se prý, že si tuhle nemoc u zvířat lze vykrmit. Nejdříve jsou tlusté, mají typické tukové polštáře na pleci, bedrech a hřebeni krku. Potom se dá zjistit inzulinová rezistence. A po pak tedy už cushing - ten už se vyléčit nedá. Pozor stavy před ním se dají zvrátit přísnou dietou.
Nynější KD je pro koně jako tento úplně nevhodná. To je prostě fakt - chce to celkovou změnu. ( že je hubená po hříběti vyhodnotil kdo a podle jakých ukazatelů? nedejte jen na svůj pocit, vložte tam co nejvíc objektivity - vážit, měřit, prohmatat poměr svaly k tuku, posouzení kondice jako že co zvládá srdce...)
Hodně štěstí při řešení nelehkého zdravotního stavu.

Já myslím, že nynější krmná dávka je kvůli tomu, že je anemická (železo, C, B), ale když jsem si všimla těch fotek, tak se mi to taky nelíbí. A znovu se přikláním testům na cushinga a pořádnému krevnímu rozboru.

23.1.2020 11:10
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

No tak zase abych sem nedavala jen ty nejhorsi fotky. V lete je moc pekna a prelinava dobre. S tim problem nema.
Ale proste zase do delsi srsti.
Zejmena na hlave a usich.
Prvni rok vypadala hodne spatne, protoze takhle vypadali vsichni importovani kone. Z toho jsme ji dostali. Ale ta srst se mi az tak moc nezda.

23.1.2020 11:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A na uz od pohledu zvireti mimo standart se chova proboha proc? Prijde mi to se stejnym smyslem jako na konich mucharich nebo s letni vyrazkou apod.

No protože jsme v Česku. Tady milujeme extrémy a následné zachraňování zvířat. (nebo se to prostě jaksi ono se to samo se to přihodilo - kdo by hlídal hřebečky když jsou mladí milý a kastrace je fůj...)

Ale neplevelme si tady zajímavou diskusi. Pěkně popsaných případů kušiga tu u koní stále moc nemáme. (nejspíš proto, že po schvácení šup za duhový most, proč taky v takových stavech na konečné zjišťovat co a jak bylo a být by mohlo)

23.1.2020 11:23
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Krmeni je sestavene na zaklade doporuceni od veta. Neni to pocitove namichane.
Cushinga samozrejme otestujeme.
Jen me jeste napadlo, jestli ji nemuze spis chybet nejaky prvek. Momentalne cekam na vysledky krve co se posilaji do Nemecka.

Pripoustela se kdyz vypadala velmi dobre. A nikdo se nad chlupama nepozastavoval. Ani vet, ani jini chovatele.
Spousta chovatelu tvrdi, ze je proste chlupata a tecka. Nekteri to tak pry maji.

Hodne cobu jsem uz videla, ale az tolik jsem jich nevidela na vlastni oci v zimni srsti, kdy je to hodne viditelne. Proto se prave zkousim ptat tady, jestli ma nekdo zkusenost.

23.1.2020 11:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Krutak1FlE napsal(a):
No tak zase abych sem nedavala jen ty nejhorsi fotky. V lete je moc pekna a prelinava dobre. S tim problem nema.
Ale proste zase do delsi srsti.
Zejmena na hlave a usich.
Prvni rok vypadala hodne spatne, protoze takhle vypadali vsichni importovani kone. Z toho jsme ji dostali. Ale ta srst se mi az tak moc nezda.

Tukové polštáře na typických místech.
Kůň tohohle typu na trávě (pokud tedy nechodí na 2 hodinky denně).
Jo a ta delší letní srst na hlavě a pak více na krku, takové delší chlupy více na spodní hraně, potom na lopatce OK, ale za ní už zase více chlupů... a rok od roku více...

23.1.2020 11:30
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Jen bych jeste reagovala na to, ze mimo standart neni.
Prosla dvakrat svodem a mela druhe nejlepsi bodove hodnoceni ve sve skupine.
Pokazde prvni premii a titul STER.
Prohlizeli ji od usi po konec ocasu. Mela velmi pozitivni komentare k jejim prednostem. Nedostatkem byly pouze slabsi predni nohy.
Osahavali ji dukladne a srst nikdo nekomentoval.
Nemela jsem tedy zadny duvod nepripoustet.
Srst lezi v hlave hlavne mne.
Ale cushinga otestujeme. Dam sem vedet vysledek.

23.1.2020 11:35
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Pipilota napsal(a):
Tukové polštáře na typických místech.
Kůň tohohle typu na trávě (pokud tedy nechodí na 2 hodinky denně).
Jo a ta delší letní srst na hlavě a pak více na krku, takové delší chlupy více na spodní hraně, potom na lopatce OK, ale za ní už zase více chlupů... a rok od roku více...

No prave, ze prvni rok byl nejhorsi.
Od te doby je to mnohem lepsi.
Delsi chlupy v lete zustavaji zespoda bricha a krku, ale to jsou takove ty povrchove pesiky nebo jak se nazyvaji. Tech je par a ty ustrihnu.
Jen ty medvedi usi zustavaji a delsi chlupy na cele. Tu kozi bradu ani knira neresim, to k nim patri.

23.1.2020 11:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Krutak1FlE napsal(a):
Krmeni je sestavene na zaklade doporuceni od veta. Neni to pocitove namichane.
Cushinga samozrejme otestujeme.
Jen me jeste napadlo, jestli ji nemuze spis chybet nejaky prvek. Momentalne cekam na vysledky krve co se posilaji do Nemecka.

Pripoustela se kdyz vypadala velmi dobre. A nikdo se nad chlupama nepozastavoval. Ani vet, ani jini chovatele.
Spousta chovatelu tvrdi, ze je proste chlupata a tecka. Nekteri to tak pry maji.

Hodne cobu jsem uz videla, ale az tolik jsem jich nevidela na vlastni oci v zimni srsti, kdy je to hodne viditelne. Proto se prave zkousim ptat tady, jestli ma nekdo zkusenost.

Spousta lidí je pohodlných. Potíže prostě přijímají než by je řešili - vzdělávat se, platit ...

Ano může mít nějaký chybějící prvek, ale pokud je to následek rozhozeného metabolismu, tak co? Co se přidáním jednoho mikroprvku zlepší?

Veterináři jsou také jenom lidé. Nikdo nezná všechno a za profesní život se taky se vším nesetká (viz výše u nás se tažní koně nedržely do vyššího věku, kde potom brát zkušenosti). No a že doporučil nějaké krmení? Vážně to studoval, nebo prostě řekl protože byl tázán. (ne nechci ho nijak shazovat, ale krmení hosp. zvířat má hodně úskalí a krmení nemocných je fakt specialita - opravdu bych si zaplatila výživáře se specializací na koně a s roky vlastní praxe)

A mám zkušenost s kušingem u kobyly norika (dožila téměř 33 let, znala jsem ji asi 10 posledních let, intenzivněji s osobní péčí posledních 6 let)

23.1.2020 11:52
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Pipilota napsal(a):
Spousta lidí je pohodlných. Potíže prostě přijímají než by je řešili - vzdělávat se, platit ...

Ano může mít nějaký chybějící prvek, ale pokud je to následek rozhozeného metabolismu, tak co? Co se přidáním jednoho mikroprvku zlepší?

Veterináři jsou také jenom lidé. Nikdo nezná všechno a za profesní život se taky se vším nesetká (viz výše u nás se tažní koně nedržely do vyššího věku, kde potom brát zkušenosti). No a že doporučil nějaké krmení? Vážně to studoval, nebo prostě řekl protože byl tázán. (ne nechci ho nijak shazovat, ale krmení hosp. zvířat má hodně úskalí a krmení nemocných je fakt specialita - opravdu bych si zaplatila výživáře se specializací na koně a s roky vlastní praxe)

A mám zkušenost s kušingem u kobyly norika (dožila téměř 33 let, znala jsem ji asi 10 posledních let, intenzivněji s osobní péčí posledních 6 let)

No a ja zase nejsem veterinar.
Okolo koni se tocim od mala, chovam ctvrtym rokem.
Studuju, patram, ptam se zkusenejsich, ctu, ucim se cely zivot, nabaluji informace, platim a delam chyby.
Pokud mi zkuseny chovatel rekne, ze je to normalni, tak jako chovatel zacatecnik nemam az tolik duvodu mu neverit.
Kdyz je kobyla ohodnocena velmi kladne nezavislymi inspektory, tak v ni vidim chovatelsky potencial.
A s pribyvajicim casem, kdyz si nabaluju dalsi znalosti a praxi, vsimam si novych veci.
V vetem ji ted resime intenzivne kvuli spatne kondici po hribeti a anemii.
Ale nikdo krom me se nad jeji srsti nikdy nepozastavil.

Vyzivari muzu poslat zpravy veterinare a necham si sestavit davku odborne. Dekuji

23.1.2020 12:07

Já bych se tazatelky trochu zastala. Je fajn, že pátrá a zjišťuje, je schopna a ochotna nechat otestovat navrhované. Pokud je kobyla dobře ohodnocená na svodech tj - není to z dvorkového odchovu a majitelka si změny všimla a chce je řešit - není myslím nutné do ní rýt stylem, že je pohodlná, nechce řešit potíže ani příčinu. Změny v růstu chlupů a línání si člověk nevšimne ze dne na den.....

23.1.2020 12:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Krutak1FlE napsal(a):
No a ja zase nejsem veterinar.
Okolo koni se tocim od mala, chovam ctvrtym rokem.
Studuju, patram, ptam se zkusenejsich, ctu, ucim se cely zivot, nabaluji informace, platim a delam chyby.
Pokud mi zkuseny chovatel rekne, ze je to normalni, tak jako chovatel zacatecnik nemam az tolik duvodu mu neverit.
Kdyz je kobyla ohodnocena velmi kladne nezavislymi inspektory, tak v ni vidim chovatelsky potencial.
A s pribyvajicim casem, kdyz si nabaluju dalsi znalosti a praxi, vsimam si novych veci.
V vetem ji ted resime intenzivne kvuli spatne kondici po hribeti a anemii.
Ale nikdo krom me se nad jeji srsti nikdy nepozastavil.

Vyzivari muzu poslat zpravy veterinare a necham si sestavit davku odborne. Dekuji

Spíš jsem tím chtěla říci i to, že u odběrů krve na speciální rozbory bývají i speciální postupy. To opravdu každý vet nezná, nemá k dispozici... (jasně že člověk nějak důvěřovat musí, ale i to prověřování je u neobvyklostí na místě)

No a hodnocení na výstavách má také svoje meze. Na druhou stranu je dobré přiznat si, že hodně plemen koní je do našich podmínek prostě nevhodných, prostě se jim v našich krajích zdravotně dařit nebude. (v ČR je více chovatelů tohohle plemene kteří nejsou vůbec dobří ani v ustájení natož v chovatelství - viz zavlečení chorob s dovozem koní zrovna tohoto plemene ze zahraničí - to je taky velké téma komu od koní a v čem se dá důvěřovat)

Je dobře že to řešíte. A přeji si ať úspěšně vyřešíte. Snad se ozvou i jiní co mají podobné zkušenosti.

23.1.2020 12:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já bych se tazatelky trochu zastala. Je fajn, že pátrá a zjišťuje, je schopna a ochotna nechat otestovat navrhované. Pokud je kobyla dobře ohodnocená na svodech tj - není to z dvorkového odchovu a majitelka si změny všimla a chce je řešit - není myslím nutné do ní rýt stylem, že je pohodlná, nechce řešit potíže ani příčinu. Změny v růstu chlupů a línání si člověk nevšimne ze dne na den.....

Myslím to tak, aby se zadavatelka nenechávala ukolébat řečičkami že to je OK.

23.1.2020 12:32

Někdy se geny prostě sejdou a vytvoří se na "úhlopříčkách homozygotů a heterozygotů " šlechtitelské novinky, což může být i případ délky srsti....

23.1.2020 12:40
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Dekuji za reakce.
Utoky jsem cekala, je to vsude stejne.
Alespon neco jsem si vzala.
Cushinga nechame radeji overit (doufam ze vyloucit) a krmnou davku necham prekontrolovat.
Jeste pockam na ty vysledky krvi z nemecka.
Jeste zkusim dal popatrat jakym smerem by se dalo jeste jit.

23.1.2020 12:41
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Někdy se geny prostě sejdou a vytvoří se na "úhlopříčkách homozygotů a heterozygotů " šlechtitelské novinky, což může být i případ délky srsti....

Dekuji.
Doufam, ze to tak nakonec bude.

23.1.2020 12:43

Krutak1FlE napsal(a):
Dekuji.
Doufam, ze to tak nakonec bude.

Asi se budu muset opravit, když o tom přemýšlím(ze školy jsem dlouho)jen na uhlopříčce homozygotů....zkuste najít klisny pravé sourozence a oslovit majitele, zda také mají delší srst...

neverend

23.1.2020 13:05
neverend

XXX.XXX.213.247

V nejhorším zkusit i jiného veta.🙂 Víc hlav víc ví.Já jen vím že chlupy měla ta dostihačka spíš zvlněné,jak když má háčkovaný svetr na sobě.Můžete taky zavolat na kliniku koní do HM a konzultace byla zdarma.Já už nemám foto v létě,ale vypadala v zimě asi takhle a to nebylo nijak zase moc vidět že by byla nemocná.

neverend

23.1.2020 13:21
neverend

XXX.XXX.213.247

Ježiš tohle není ona.😁 Tady je správný objekt.🙂

23.1.2020 19:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Většinou u chlupatců IC (a viděla jsem to i u hodně vlasatých frísů) je normální knírek. Asi jako u chlupatějších žen. :) Tohle chlupacení mi připadá mimo normu, také bych uvažovala spíše o chorobě. Dejte kdyžtak vědět, jaký byl nakonec závěr testů.

23.1.2020 23:23
canka

XXX.XXX.35.234

Krutak1FlE napsal(a):
Jen bych jeste reagovala na to, ze mimo standart neni.
Prosla dvakrat svodem a mela druhe nejlepsi bodove hodnoceni ve sve skupine.
Pokazde prvni premii a titul STER.
Prohlizeli ji od usi po konec ocasu. Mela velmi pozitivni komentare k jejim prednostem. Nedostatkem byly pouze slabsi predni nohy.
Osahavali ji dukladne a srst nikdo nekomentoval.
Nemela jsem tedy zadny duvod nepripoustet.
Srst lezi v hlave hlavne mne.
Ale cushinga otestujeme. Dam sem vedet vysledek.

Tak na výsledek jsem docela zvědavá a určitě budu ráda,když ho sem dáte + nějaké konkrétní info,jak to probíhalo..

Já před rokem koupila kobylku miniponíka...schvácenou na všechny 4 nohy,kopyta osekaná,vyhnilé všechny střelky,tlustou,bez pohybu - stála v pidi výběhu,kde udělala sotva pár kroků...nasadili jsme dietu,na kopýtkách usilovně pracovali,nasadili pohyb + je 24/7,což jí nejvíc pomohlo...kopyta se téměř podařilo vyřešit,už zbývá jen jedno nejhorší přední,které když to dobře půjde,mohlo by zjara už být celé s novou rohovinou a nezvlněné....ale k té srsti,co řešíte Vy..na jaře strašně pomalu línala,ještě na začátku června měla na břiše zespod a části zadku dlouhé chlupy..Cushing mě hned napadl,volala jsem veta...ten mi řekl,že na Cushinga to nevypadá,že nemá zvlněnou srst,ale že to vypadá na deficit nějakého makroprvku v krmení...kobylu viděl,když se přivezla,takže ví,jak vypadala a řekl mi,že prostě možná z tolika změn,co nastaly,tedy k lepšímu,tak se to tělo nedokázalo tak rychle vyrovnat s takovým ,,nášupem,, či jak to napsat...zkoušela jsem přidávat Biotin do krmení kvůli kopytům a srsti + Céčko na imunitu...bohužel cokoliv v sypké formě po čase prostě přestala žrát..snažila jsem se jí to míchat do senných granulí,které jsem nechala rozpustit a rozmíchat to,ale stejně to v tom poznala...nakonec pomohli sekané kopřivy jako zdroj železa a podávání sušených šípků + kůra Lapacho...na konci června byla vylínaná..každopádně čekám na letošní línání,protože pokud by probíhalo opět nějak nestandardně,ráda bych ty testy na Cushinga taky absolvovala....

Přidejte reakci

Přidat smajlík