Jak naučit koně na uzdečku?

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jaggyna

24.1.2020 10:31
Jaggyna

XXX.XXX.87.98

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám skoro dvouleté hříbě a už 14 dní se snažíme chodit na lonži, ale zatím bez druhé osoby nechodí. Vím ,že to chce čas a trpělost, ale napadlo mě se Vás všech zeptat jestli nemáte pro mě nějakou radu jak na to (nemáme kruhovku). A má druhá otázka na Vás je co mám dělat když mi nechce vzít uzdečku s udidlem.

Předem moc děkuji za Vaše rady.

24.1.2020 10:34
kapička

XXX.XXX.64.44

A na co potřebujete skoro dvouleté miminko lonžovat a dávat mu uzdečku?

24.1.2020 11:17
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Na lonzovani pomůže druhý kůň. Kůň bude chodit před ním a hribe ho bude následovat. Vybete koně, kterého to hribe zná. Třeba kamaráda z výběhu.

S tou uzdečkou si myslím, že to je opravdu předčasné. Ale zkoušejtemu zatím nasazovat uzdečku bez udidla. Zažila jsem, že některé koníky nová věc vyděsila. Když si zvykl na samotnou uzdečku byl v klidu. Občas mu dejte na pár vteřin samostatně do huby udidlo. Nabídnete mu ho s pamlskem v ruce. Jen co si vezme udidlo počkejte až sežere pamlsek a udidlo mu zase vyndejte a dejte mu ještě další pamlsek. Tím ho motivujete že to zavto stojí. Vzhledem k věku hribete stačí udidlo konikovi zkoušet dát treba 1 za tyden nebo za dva. Nemá smysl to přehánět

24.1.2020 23:47
koně

XXX.XXX.174.63

Uzdečku nasadíte nejlépe,když je kůň vyvázaný na stájovce,na ne moc dlouhém vodítku .Vy mu na dlani nabídnete pamlsky.Ideální je něco drobného ,aby to lovil a přitom mu do huby ,klidně pomocí sáhnutí palce na bezzubou část,vložíte i udidlo a přetáhnete uzdečku přes stájovku
Předpokládá to,že je kůň už zvyklý stát vyvázaný a nechá si sahat na hlavu ,na uši i týl.
Na chození do malého kolečka,jakože lonžování, bych se u mladého skutečně vy... Choďte s ním po rovných liniích na vycházky,když máte potřebu .Přitom se naučí jít s vámi i od vás , zastavit na požádání ,nebo třeba zacouvat a nemusí se kvůli tomu lámat na kroužek

25.1.2020 11:48
Arbora

XXX.XXX.212.225

Hlavne mu nelámte uši pri uzdení, tak si veľmi rýchlo vypestujete zlozvyky pri uzdení a celkovú nechuť.

Nedá mi to, ale... neviem prečo niekto, kto neovláda základy musí mať mladého surového koňa 😕

26.1.2020 01:16
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

To je v poslední době nějaký trend že někteří jedinci mají potřebu kazit hribatům dětství a znechutit jim život blbostma na lonži nebo udidlem už v tak brzkém věku, když tohle budou muset pak dělat většinu života? To to hribe prostě nemůžete nechat na pastvině žít si svůj dětský život?

neverend

26.1.2020 01:33
neverend

XXX.XXX.213.247

Antisgarcia napsal(a):
To je v poslední době nějaký trend že někteří jedinci mají potřebu kazit hribatům dětství a znechutit jim život blbostma na lonži nebo udidlem už v tak brzkém věku, když tohle budou muset pak dělat většinu života? To to hribe prostě nemůžete nechat na pastvině žít si svůj dětský život?

Se rozhlédněte třeba na YTB.To jsou někdy panečku "materiály" ke studiu.😀 Jenže mladí to berou jako vzory.Lidem "hrabe" na silnicích,v práci,v nákupních centrech,tak proč by jim jako mělo přestat "hrabat" u koní?😀 Pak spěchají i u těch "miminek" a těm potom z toho nakonec "hrábne" taky.Koně jsou ovšem zvířata citlivá a spěch u nic je cesta do pekel.Potřebuji zlepšit vztah s koněm? Choďte s ním ven a pracujte ze země.Jenže člověka ani nenapadne,že dotyčný/ná přijde po dvou hodinových procházkách se stanoviskem,že jí to nefunguje.😀😀 Fakt jo,tohle jsem viděl i u nás.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2020 12:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

kapička napsal(a):
A na co potřebujete skoro dvouleté miminko lonžovat a dávat mu uzdečku?

Vzala jste mi otázku z úst. Proč?

Přidejte reakci

Přidat smajlík