Zdravím.
Naše kobyla má dlouhodobý problém s trusem v ocasu a na zadních nohách. Je to IC, ocas i nohy huňaté a bílé, takže to vypadá opravdu hrozně. Je každý den 6 hodin na pastvě od začátku, co ji máme (naše od srpna). Bobky má řidší než naši dva valaši, ale průjmem bych to asi nenazvala, viz foto. Jiné problémy u ní nezaznamenávám, nehubne, netloustne... nevíte, co s tím? Setkali jste se s tím někdo? Fotky jsou z dneška, naposledy jsem jí nohy i ocas myla minulý pátek, od té doby máme zamrzlou hadici.
Zdravím, a řeší se to nějak? Může to být cokoli, od začervení až po žaludeční vředy. Osobně bych začala odčervením, nespoléhala bych na koprologii, může být výsledek zkreslený. Pokud se to nezlepší po odčervení, nasadila bych kúru probiotik, a následně vyšetřit na ty vředy. Chronický slabý průjem není nic příjemného, ani pro vás ani pro toho koně, snad se brzy dobádáte příčiny.
Ono taky záleží, čím byla přesně odčervená, ne všechny odčervovadla jsou zcela účinná a proti všem druhům parazitů. Pokud byla odčervená před měsícem, vzala bych ji znova něčím účinným, ideálně asi Equest Pramox (kombinace moxidectin a praziquantel), což je asi nejvíc účinné odčervení na trhu, a proti širokému spektru parazitů.
Probiotika vyrábí asi každá značka, babská rada je bílý jogurt do žrádla, osobně jsem zkoušela Yes Sacc (tj. kvasinky) od Fitminu a pak nějaká probiotika od Dromy, ale jak říkám, je jich přehršel, myslím, že na značce tolik nesejde.
A z pastvy to mít samozřejmě může, jen je zvláštní, že to má x měsíců v kuse, bez nějakého zlepšení.
Slon Indický
napsal(a):
Ono taky záleží, čím byla přesně odčervená, ne všechny odčervovadla jsou zcela účinná a proti všem druhům parazitů. Pokud byla odčervená před měsícem, vzala bych ji znova něčím účinným, ideálně asi Equest Pramox (kombinace moxidectin a praziquantel), což je asi nejvíc účinné odčervení na trhu, a proti širokému spektru parazitů.
Probiotika vyrábí asi každá značka, babská rada je bílý jogurt do žrádla, osobně jsem zkoušela Yes Sacc (tj. kvasinky) od Fitminu a pak nějaká probiotika od Dromy, ale jak říkám, je jich přehršel, myslím, že na značce tolik nesejde.
A z pastvy to mít samozřejmě může, jen je zvláštní, že to má x měsíců v kuse, bez nějakého zlepšení.
Máme u nás kobylu, co měla celou pastevní sezonu řídkou stolici. Po přechodu na seno jen koblížky. Takže u vás to nebude tím, zda žere trávu či seno.
Nepíšete, čím krmíte? Třeba něco nesedí v KD.
Já nevím jak ostatní, ale já vidím naprosto normální koňské koblihy, rozpadlé po dopadu na zem a ocas pokaděný, protože je nízko nasazený, hodně hustý, řitní otvor je prostě zapadlejší a koník zjevně ocas při vyprazdňování nezvedá dost nahoru - hold máte prostě takového koně.
Nehledejte problémy tam, kde nejsou... Koni můžete přílišnou péčí uškodit víc než když nic dělat nebudete. Ocas musíte umývat častěji, pokud se tomu chcete vyhnout. Probiotika a další věci bych do něho nervala, pokud nevykazuje jasné známky nepohodlí (nic ho nebolí, nehubne atd). Pro odčervení udělejte koprologii než začnete shánět nějaké zde doporučené přípravky. Navíc váš veterinář má v merku, co vám dává na odčervení a většina normálních vetů ty účinné látky automaticky střídá, aby byl kůň v průběhu roku odčerven na vše.
alfi pav
napsal(a):
Já nevím jak ostatní, ale já vidím naprosto normální koňské koblihy, rozpadlé po dopadu na zem a ocas pokaděný, protože je nízko nasazený, hodně hustý, řitní otvor je prostě zapadlejší a koník zjevně ocas při vyprazdňování nezvedá dost nahoru - hold máte prostě takového koně.
Nehledejte problémy tam, kde nejsou... Koni můžete přílišnou péčí uškodit víc než když nic dělat nebudete. Ocas musíte umývat častěji, pokud se tomu chcete vyhnout. Probiotika a další věci bych do něho nervala, pokud nevykazuje jasné známky nepohodlí (nic ho nebolí, nehubne atd). Pro odčervení udělejte koprologii než začnete shánět nějaké zde doporučené přípravky. Navíc váš veterinář má v merku, co vám dává na odčervení a většina normálních vetů ty účinné látky automaticky střídá, aby byl kůň v průběhu roku odčerven na vše.
Jo a ne. Může být jak píšete. ALE já na té fotce vidím mokro. To bývá takový ten stav kdy kůň hodí kobylák a na závěr jde to tekuté (to co špiní). Není to normální kus bobku co se sem tam zachytí a po oschnutí ho vlastně odrolím, případně kůň vytřese jak se ohání ocasem.
Taková tekutina na závěr defekace značí problém. A jak psali ti přede mnou, může být víc příčin. (zapadlejší konečník mají hodně hubení koně a taky ti s povolenými břišními svaly, ale znečistí se méně)
Pipilota
napsal(a):
Jo a ne. Může být jak píšete. ALE já na té fotce vidím mokro. To bývá takový ten stav kdy kůň hodí kobylák a na závěr jde to tekuté (to co špiní). Není to normální kus bobku co se sem tam zachytí a po oschnutí ho vlastně odrolím, případně kůň vytřese jak se ohání ocasem.
Taková tekutina na závěr defekace značí problém. A jak psali ti přede mnou, může být víc příčin. (zapadlejší konečník mají hodně hubení koně a taky ti s povolenými břišními svaly, ale znečistí se méně)
Každý koblih je po vykadění mokrý.
Malujete zbytečně čerta na zeď a děsíte člověka, který má zjevně míň zkušeností.
To, co je na fotce, je normální a řešit bych to začala až ve chvíli, kdy by kůň vykazoval nějaký opravdu viditelný diskomfort, což podle popisu nevykazuje - a to že jsou jeho bobky řidší než u jiných může znamenat i jen to, že tráví prostě jinak, citlivější reakce na liz (kterého slíže víc) apod.
Ale jinak ať se to v pohodě řeší jako vážný zdravotní problém, když je majitelka koně movitá může klidně vyhodit stovky a tisíce za řešení neexistujících potíží. Ideálně zavézt koně do vet.nemocnice na celkové vyšetření, aby si byla opravdu jistá .
U valachů zas až tak velký problém není. Bohužel u kobyl padají bobky a ještě vytéká hnědá tekutina přes vulvu. Jednak je to nechutné, a pak si myslím, že se může do pohlavních orgánů zanést nákaza. Hlavně, jak se teď děje u zadavatelky, když neteče voda na umytí.
Jezdím jako druhá právě za kobylou, ze které vypadává, vytéká a případně vystřikuje trus. No držím se "na délku paže", aby má kobyla neměla ohozenou hlavu. A můžu říct, že je to pěkný humus. Jinak je kobyla dobře živená, kulaťoučká. Radost pohledět.
Pipilota
napsal(a):
Pipiloto, prosím - nerejpu, ale kde přesně vidíte to mokro? Na první fotce vidím úplně suchý bobek, na druhé fotce se koblihy mírně lesknou, což je bezprostředně po vypadnutí z koně normální. Jinak nic- podle fotek bych neřekla, že se stolicí je něco v nepořádku, samozřejmě je to jenom malý vzorek a v reálu to může být jinak.
Napadlo mě přesně to, co alfi pav a sice, že kobyla má extrémně hustý a těžký ocas a málo ho zvedá. Moje kobyla je pravý opak - má v ocase cca 5 žíní a zvedá ho ráda a často, takže podělané nohy neznáme.
Samozřejmě, probiotika neuškodí a odčervení by mělo tak jako tak být samozřejmost.
neverend

XXX.XXX.213.247
Já jsem dneska "okouknul" toho našeho IC tvora co tu máme,ale tak nějak mu prostě nebudu fotit "pr*el".😀 Ohledně mytí se přeci nemyje hadicí,ale vlažnou vodou v kýbly,ne? Případně s mírnou přísadou desinfekce.Jinak ten na fotce má nějak tu "pr*elku" mokrou,ne? Tam pravděpodobně opravdu dochází k tomu stékání té vody po posledním bobku.Což v pořádku asi úplně nebude.
Terven
napsal(a):
Pipiloto, prosím - nerejpu, ale kde přesně vidíte to mokro? Na první fotce vidím úplně suchý bobek, na druhé fotce se koblihy mírně lesknou, což je bezprostředně po vypadnutí z koně normální. Jinak nic- podle fotek bych neřekla, že se stolicí je něco v nepořádku, samozřejmě je to jenom malý vzorek a v reálu to může být jinak.
Napadlo mě přesně to, co alfi pav a sice, že kobyla má extrémně hustý a těžký ocas a málo ho zvedá. Moje kobyla je pravý opak - má v ocase cca 5 žíní a zvedá ho ráda a často, takže podělané nohy neznáme.
Samozřejmě, probiotika neuškodí a odčervení by mělo tak jako tak být samozřejmost.
Třetí fotka, levá půlka zadku má výrazný mokrý flek, je to i vpravo jen to splývá s tmavým zbarvením do fleku. Žíně ocasu jsou výrazně "šňůrované", to je z mokra. Uchcaný ocas tažáků na koncích, ale tahle kobyla to má až tak vysoko. Z toho soudím na tu tekutou část po bobcích.
A ano může se podobný stav přihodit i při nalízání moc soli, při požrání nějaké přemrzlé trávy, v seně špatné byliny... Ale to by měla být "jednorázová" záležitost. Já jsem ze zadání vyrozuměla, že už to trvá déle (když umývala, ale nyní ne, protože mrzne)
A kdo takové stavy viděl, ví že se může přidat opruzení. To je potom pro koně moc "příjemné" že se na něm chce jezdit. No a kobyla gyn. potíže.
Nejlépe celou situaci může dovysvětlit zadavatelka. A jako mít odčerveno, případně vykrmit balení probiotik (pár živých jogurtů) to by nikoho nemělo finančně ohrozit. Ba naopak to může být ten nejlevnější začátek na cestě k lepšímu trávení...
Je to tinker no, všichni, co jsem viděla, to tak maj. I kobyla, co hustý ocas nemá. Oni ho při vykonávání potřeby skoro nezvedaj, jen ho tak lehce nadlehčí, že bobek propadne, ale umaže všechno kolem. Kobyla s hustým, těžkým ocasem ho má permanentně pokaděný a počuraný, chuťovka při čištění kopyt... Problémy z toho nikdo nemá.
Taková humorná vzpomínka na závěr. Když jsme přijeli na svod, tak jsme se strašně styděli kobylu vyložit, zesra.na po celým zadku a nohách. Naštěstí vedle zrovna vykládali taky. A co myslíte? Sice to měli vymakanější, ocasy zapletly, ale jinak koně taky zelenohnědý. Ve stáji pak byla fronta na hadici, protože většina musel koupat.
Jo přesně, plemenný rys :-D Ať jsem viděla vykonávat potřebu jakéhokoliv jiného koně, od teplokrevníků, plňasů, španělů, prakoňů, poníků, až po chlaďase, všichni ten ocas zvedli dost na to, aby bobek propadl volně k zemi. Tinkera jsem z 5 kusů, které jsem viděla, neviděla nikdy zvednout ocas dostatečně, aby se vůbec neumazal.
Kobylám prďku myjem, ale to je asi tak vše. Starší už má důchodový věk a žádné komplikace z toho nemá.
Známá si pořídila vysněného tinkera, po měsíci chodila a nadávala, že to není možný, ten kůň nejde udržet čistý
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jiinka
napsal(a):
Odčervená byla myslím před měsícem, žádná změna. Probiotika mne taky napadla, jsou nějaká, která byste mi doporučila? Pastvou to asi způsobené být nemůže, vzhledem k období..?
Nó, jelikož je v létě tráva velice nízká(alespoň u nás ve výbězích), koně ukusují blízko drnu a tím se jim do střev dostane dost hlíny- písek ve střevech....1x týdně v měsíci psylium. https://4fitness.cz/psyllium-vlaknina/
I teď v zimě se koně chodí popást (jdou od balíku) sníh není, trávička je zmrzlá ....
Probiotika- https://vyzivazvirat.cz/kone/58-yea-sacc-kone.html
Edit: ocas bych na zimu zapletla...
neverend
napsal(a):
Já jsem dneska "okouknul" toho našeho IC tvora co tu máme,ale tak nějak mu prostě nebudu fotit "pr*el".😀 Ohledně mytí se přeci nemyje hadicí,ale vlažnou vodou v kýbly,ne? Případně s mírnou přísadou desinfekce.Jinak ten na fotce má nějak tu "pr*elku" mokrou,ne? Tam pravděpodobně opravdu dochází k tomu stékání té vody po posledním bobku.Což v pořádku asi úplně nebude.
Samozřejmě, zadek umyju vlažnou vodou v kýbly, jak píšete, aby neměla z té špíny nějaký další problém, jak psali další přispěvatelé. To dělám, i když nám voda neteče. Ale ocas a nohy bych mohla mýt do zblbnutí, to prostě jinak než hadicí pořádně nejde.
Pipilota
napsal(a):
Třetí fotka, levá půlka zadku má výrazný mokrý flek, je to i vpravo jen to splývá s tmavým zbarvením do fleku. Žíně ocasu jsou výrazně "šňůrované", to je z mokra. Uchcaný ocas tažáků na koncích, ale tahle kobyla to má až tak vysoko. Z toho soudím na tu tekutou část po bobcích.
A ano může se podobný stav přihodit i při nalízání moc soli, při požrání nějaké přemrzlé trávy, v seně špatné byliny... Ale to by měla být "jednorázová" záležitost. Já jsem ze zadání vyrozuměla, že už to trvá déle (když umývala, ale nyní ne, protože mrzne)
A kdo takové stavy viděl, ví že se může přidat opruzení. To je potom pro koně moc "příjemné" že se na něm chce jezdit. No a kobyla gyn. potíže.
Nejlépe celou situaci může dovysvětlit zadavatelka. A jako mít odčerveno, případně vykrmit balení probiotik (pár živých jogurtů) to by nikoho nemělo finančně ohrozit. Ba naopak to může být ten nejlevnější začátek na cestě k lepšímu trávení...
Tekutou část po bobcích kobyla skutečně vylučuje téměř vždy. Sůl tedy v boxe má, ale že by ji lízala nějak moc, to se mi nezdá. Ubývá jí stejně, jako ostatním koním.
Začnu určitě těmi probiotiky. Myslím, že ty nic nezkazí a když pomůžou, bude to super, když ne, budeme dál hledat příčinu a necháme kobylu vyšetřit.

A přidejte i to psyllium jak psala verun. Pročistí střeva, naváže na sebe případný písek. Mě krmnou mrkev vozí plnou písku, hlíny, musím ji prát. Písek ve střevech může způsobovat problém, který řešíte. Je to pár korun a koně to nijak nezatíží.
Jiinka
napsal(a):
Tekutou část po bobcích kobyla skutečně vylučuje téměř vždy. Sůl tedy v boxe má, ale že by ji lízala nějak moc, to se mi nezdá. Ubývá jí stejně, jako ostatním koním.
Začnu určitě těmi probiotiky. Myslím, že ty nic nezkazí a když pomůžou, bude to super, když ne, budeme dál hledat příčinu a necháme kobylu vyšetřit.
Kolegyni s kobylkou/poserkyní jsem nabízela i toto. Mě to pomáhá, tak proč ne kobyle?
https://www.stiefel-net.cz/charline-aktivovane-uhli-medicinalni-uhli-pro-kone-pelety-d403/

Já psyllium naberu do hrsti, tak nějak to je dávka- odměřte si váhama(kelímkem od jogurtu), nemáčím ho jen zamíchám ho do vlhké řepy (řepné pelety) a připravuju i na dva dny dopředu, když jsem v práci , dávala jsem ho asi týden, okolo 50g asi i víc na jedno krmení(ráno večer) a pak týden o něco méně a vysadit, lze i krmit v menší dávce a déle, kupuju ho z odkazu výše, co a jak si přečtěte na koňoešopech....taky jsme měli opět za měkčíma bobkama i vodu a u prdíků z ní stříkala voda, krmím jen minimálně mačkaného ovsa řepné, NE klasik+len a ostropestřec, mrkev, ale pokud vy dáváte obiloviny, asi bych je intuitivně vysadila nebo snížila na minimum (2 hrstě do pelet) Voda neteče, občas má špinavej zadek, ale to je dekou, sejří si do podocasního popruhu.
momentálně máme ve stáji valacha, co mu to vyloženě teče stružkou po nohách, je léčen, i tím uhlím, bez efektu....psyllium jsem nabízela, odmítli.zkusím opět
Jiinka
napsal(a):
Tekutá část v bobcích opravdu není úplně normální, tento problém jsem měla u valacha v posledním nájemním ustájení, kde byla hoší kvalita sena. Po té co jsme přestěhovali koně do vlastního a seno má kvalitní, tak tento problém vymizel, tak že i toto může být důvod vašeho problému. Jinak probiotiky určitě nic nezkazíte, pokud máte horší seno vemte rovnou i s vyvazovačem mykoxinů (dělá třeba habibi).