Kobyla 10 let - nepřibírá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Allready

26.1.2020 10:19
Allready

XXX.XXX.85.10

Dobrý den , mám 10ti letou kobylu. Když jsem si ji koupil měla pod sebou hříbě,takže jsme čekaly než se hříbátko odstaví. Když měla pod sebou hříbě vypadala krásně ,nasvalená, trošku bříško ,po porodu. Když se hříbě odstavilo a já ji přivezl domu a začal ji odsušovat bylo mi jasné ,že kobyla spadne z váhy. Už je to cca 2-3 měsíce co je kobyla odsušená. Ráno jí dávám vitamíny, řepné řízky, müsli + nakrájené ovoce, zeleninu (jablko,mrkev) + seno. Vůbec mi nepřibírá jdou ji vidět trošku žebra a pánev ? :) .
Říkal jsem si, jestli nemůže mít červíky tak jsem ji odčervil a myslel jsem si, že začne pomalu ale jistě přibírat ale po vizuální stránce se nic neděje. Můžete mi poradit co dělám špatně a co ne?co můžu udělat víc aby kobyla přibrala? Děkuji za odpověď

26.1.2020 10:28
koně

XXX.XXX.174.63

Prostě krmíte málo?
Má seno nonstop k dispozici ?
Řízky jsou spíš jen vláknina ,chtělo by to nějaké jádro.Oves.Ječmen ,kukuřici ve formě šrotů nebo vloček.
Nebo jestli granule,tak kompletní .
Taky pak do toho jádra můžete přidat po troškách olej,nebo lněné semínko
Sůl má ,solný liz?
Je to takové vaření z vody,neviděla jsem kobylu,ale většina hubených koní je prostě z toho,že majitelé málo krmí
Opadnou rychle,ale nabírání trvá déle.

26.1.2020 10:31
Moyda

XXX.XXX.147.89

Proč by měla kobyla při zaprahnutí spadnout z váhy? Stačí dva tři dny dietky bez hříběte a mléko se přestane tvořit. Co je to za plemeno? Možná je ji krmna dávka málo, krmíte jen jednou denně? Je kobyla psychicky v pohodě?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2020 10:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moyda napsal(a):
Proč by měla kobyla při zaprahnutí spadnout z váhy? Stačí dva tři dny dietky bez hříběte a mléko se přestane tvořit. Co je to za plemeno? Možná je ji krmna dávka málo, krmíte jen jednou denně? Je kobyla psychicky v pohodě?

Taky mě napadá psychika.
Odstav hříběte+změna prostředí.
Je ve stádě nebo sama?

26.1.2020 11:23
Terven

XXX.XXX.110.159

Ono není podstatné, co žere, ale taky kolik toho žere...kolik je toho müsli a jaké? Cukrovarské řízky jsou ideální, tzv. pomalá energie, vitamíny a mrkev samozřejmě taky.
Ideální je, pokud ten příkrm jde dát 2x denně, můžete pak navýšit dávku bez toho, že by kůň žral mega objem na jeden zátah.
Seno by měla mít k dispozici ideálně nonstop nebo jenom s malými pauzami po celý den. Pokud jí v tomto období lezou žebra a pánev, dala bych deku, tím ušetří hodně energie.
Stres ze změny prostředí určitě může hrát roli, ale 2-3 měsíce už je celkem dlouhá doba, tady bude spíš chyba v managementu.
Nepíšete, jestli pracuje, to je dost podstatné. Taky vlastně nevíme, co je to za plemeno- u senzitivních koní může být důvodem nepřibírání i stres, nepohoda ve stádě apod.

26.1.2020 12:30
Pipilota

XXX.XXX.46.93

To máte jako se vším - kg, cm, l, tabulky...

Zadáváte zcela nekompletní informace - nemůžete dostat kompletní odpověď (jaká je šance, že se někdo správně trefí do nejasného terče?)

1. lezou žebra - to jako jak? nastudujte si 9 stupňové hodnocení kondice, viditelná poslední žebra ve svém středu jsou žádoucí - ale ne že jsou vidět i žebra za lopatkou, nebo žebra shora blíž páteře. To pozorování si musí nacvičit každý sám, porovnat si to s ideálem (na co chci koně používat + věk + stav, jako jinak dostihák a jinak tažák). Člověk když vidí svého koně každý den, má to potom zkreslené - to pomůže páskový metr, váha v ZD, prohmatávat místa na koni.

2. ujasnit si to krmení - zvážit odměrku v suchém stavu, zvážit seno (dát do pytle, povlečení z peřiny), zhodnotit podestýlku - pilin se nedožere, ale kvalitní slámy ano

3. zdravotní stav - odčervení (měnit účinné látky, správně dávkovat), stav chrupu, jaké dostávala výživové doplňky při kojení - nějaký minerální balancer? - nechybí jí prostě mikroprvky...

4. psychický stav - vídá hříbě po odstavu, je v novém stádě, má jiné využití...

5. nevhodný stav ustájení - průvan, čpavek, plíseň, prach, tma ...

A taky dalších 10 věcí - chce to hledat co neobjektivněji... kg, cm, tabulky

26.1.2020 13:00
Terven

XXX.XXX.110.159

Pipilota, souhlas. Jen k tomu vážení sena, které se pořád dokola doporučuje - relevantní údaj můžete získat pouze v případě nonstop boxovaného koně anebo koně drženého o samotě, obojí je z hlediska welfare nic moc.
Pokud kůň tráví velkou část dne (nebo celý den) venku a ve stádě, seno prostě nezvážíte. Takže bych hodnotila, jak často je k dispozici a jestli se kůň k němu probojuje natolik, aby se řádně nažral.

26.1.2020 14:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Terven napsal(a):
Pipilota, souhlas. Jen k tomu vážení sena, které se pořád dokola doporučuje - relevantní údaj můžete získat pouze v případě nonstop boxovaného koně anebo koně drženého o samotě, obojí je z hlediska welfare nic moc.
Pokud kůň tráví velkou část dne (nebo celý den) venku a ve stádě, seno prostě nezvážíte. Takže bych hodnotila, jak často je k dispozici a jestli se kůň k němu probojuje natolik, aby se řádně nažral.

No to už máme zamyšlení se nad senem... chci věřit, že by si všiml že se ve stádě k senu nedostane a je potřeba více krmných míst (sítě, hromádky...)

Můj ponice je poslední ve stádě. Ještě před rokem ji ochraňovala šéfová, po její smrti už se nedomluví u sena ani se svým hříbětem, máme 2 bedny na 4 koně, ale ona se v ohradě nenažere. Na ni stačí že jiný kůň položí uši a máchne hlavou jejím směrem. Ale proto že jdou na noc do boxu, má více nachystáno tam. (reál není ideál, bojím se aby si nezadělal na vředy, ale ve 4 koních moc jiných řešení není) Je to ponik otloukánek, ale kdyby byla oddělená páskou na svém, tak to přeskočí za ostatními. Ale všímám si, hledám řešení...
Prostě jak jsem psala může být 10 dalších věcí co jen tak nenapadnou.
Ale jak se tady často píše: při hubeném koni bývá nejčastěji nějaká chyba na druhém konci vidlí (u krmiče, málo sena).

Přidejte reakci

Přidat smajlík