Farkos

XXX.XXX.33.88
Zdravím,
kolik dáváte slunečnicové ho oleje? S jakou navykací dávkou začít a jak dlouho koně nechat zvykat?
Předem díky za odpovědi.
Farkos

XXX.XXX.33.88
Omlouvám se, omylem jsem napsala přezdívku do nadpisu :/
Farkos

XXX.XXX.30.31
A myslíte, že je řepkový lepší?
Farkod

XXX.XXX.46.100
Teď jsem se dočetla, že řepkový oproti slunečnicovému má správný poměr omega 3 a 6. Tak to půjdu určo spíš do toho řepkového. Díky :)
Farkos
napsal(a):
A myslíte, že je řepkový lepší?
Je považován za kvalitnější - má vhodnější poměr omega mastných kyselin.
Záleží taky, z jakého důvodu chcete koni olej dávat - pokud vám jde jen o energetické vylepšení krmné dávky, stačí obyčejný řepkový, případně i ten slunečnicový. Ale jelikož jsou oba běžně dostupné a cenově zhruba nastejno, nevidím důvod, proč nekoupit radši ten řepkový.
Momentálně olej nedávám, ale dávkovala jsem od oka - na uvyknutí menší šplouch a posléze šplouch tak akorát
Edit - tak už to víte
Farkod

XXX.XXX.46.100
Terven: Přesto děkuji :D
Dnes mi ho doporučila veterinářka, protože kůň se mi po rekonvalescenci pořád nějak ne a ne zakulatit okolo žeber. Už je to mnohem lepší, ale přijde mi, že se teď nějak zasekl. Seno má celý den, je dekovaný, KD má vyváženou, i po psychické stránce je v pohodě, vše by zkrátka mělo být ok. A i když mi ho veterinářka pochválila, tak já bych byla ráda, aby ta žebra už konečně schoval... A je pravda, že zrovna před cca týdnem jsem četla článek, že olej je na přibrání hodně důležitý. Do teď jsem se mu vyhýbala obloukem, ale pokud by to pomohlo...
Farkod
napsal(a):
Terven: Přesto děkuji :D
Dnes mi ho doporučila veterinářka, protože kůň se mi po rekonvalescenci pořád nějak ne a ne zakulatit okolo žeber. Už je to mnohem lepší, ale přijde mi, že se teď nějak zasekl. Seno má celý den, je dekovaný, KD má vyváženou, i po psychické stránce je v pohodě, vše by zkrátka mělo být ok. A i když mi ho veterinářka pochválila, tak já bych byla ráda, aby ta žebra už konečně schoval... A je pravda, že zrovna před cca týdnem jsem četla článek, že olej je na přibrání hodně důležitý. Do teď jsem se mu vyhýbala obloukem, ale pokud by to pomohlo...
Taky jsem byla nedůvěřivá. Teď na něj nedám dopustit. Stačí ho málo, nezatěžuje tedy koni trávení nadměrným množstvím krmiva a výsledek se dostaví cca do 10 -14 dnů.
Farkod

XXX.XXX.46.100
sisi58
napsal(a):
Taky jsem byla nedůvěřivá. Teď na něj nedám dopustit. Stačí ho málo, nezatěžuje tedy koni trávení nadměrným množstvím krmiva a výsledek se dostaví cca do 10 -14 dnů.
Tak to jsem ráda, že nejsem jediná. Tak zítra koupím a začnu pomalu navykat. Moc děkuji :)
Farkod

XXX.XXX.46.100
canka
napsal(a):
Můžu se prosím zeptat,zda je olej dobrý i k něčemu jinému,než na přibrání?Tedy k čemu konkrétně olej v krmné dávce pomůže?
Běžně se dává na příjem energie, používá se především u sportovních a těžce pracujících koní.
canka
napsal(a):
Můžu se prosím zeptat,zda je olej dobrý i k něčemu jinému,než na přibrání?Tedy k čemu konkrétně olej v krmné dávce pomůže?
Pomůže i zlepšení stavu srsti, stejně jako lněné semeno, údajně i podporuje trávení, je zdrojem vitamínu E...bude to podobné jako u lidí.
Edit - a jasně,jak píše farkad - ideální je na dodání energie do krmné dávky bez toho, že by bylo nutno dodávat další kila jádra do kyblíku. A je to tzv. pomalá energie- tj. neleze to do hlavy
Terven
napsal(a):
Pomůže i zlepšení stavu srsti, stejně jako lněné semeno, údajně i podporuje trávení, je zdrojem vitamínu E...bude to podobné jako u lidí.
Edit - a jasně,jak píše farkad - ideální je na dodání energie do krmné dávky bez toho, že by bylo nutno dodávat další kila jádra do kyblíku. A je to tzv. pomalá energie- tj. neleze to do hlavy
Já tedy přidávám do krmení kvůli Éčku a Béčku slunečnici...dávám ji zhruba od podzimu do jara,než koně přelínají..přes léto ji mají v menším množství v müsli..
Zajímalo mě právě,na co konkrétně je přímo olej..je stravitelnější než to samotné slunečnicové semeno?
canka
napsal(a):
Já tedy přidávám do krmení kvůli Éčku a Béčku slunečnici...dávám ji zhruba od podzimu do jara,než koně přelínají..přes léto ji mají v menším množství v müsli..
Zajímalo mě právě,na co konkrétně je přímo olej..je stravitelnější než to samotné slunečnicové semeno?
Řekla bych koncentrovanější. Vezměte si třeba olivy x olivový olej. Nebo vůbec všechny oleje. Přece z lisování zůstává hodně zbytků.
A úplně nej je konopný, je dražší, ale ve výrobcích jako výlisky a šrot nějaký je. Má ideální poměr 3-6-9, ovšem jak moc jsou koně schopni EPA a DHA z ALA konvertovat a využít, to jsem se nikde nedočetla, U lidí to je mizerné. Pokud ale jde jen o zdroj energie, který nebude škodit, tak z výběru řepka a nebo slunečnice hlasuju taky pro řepku. Slunečnice má jen omega 6. Lněný třeba má zase jen omega 3.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A sisi 58 dáváte klasický rafinovaný- lidský na smažení..........
.......já spíše hlasuju pro slunečnici.....řepka má antinutriční věci, teď si nevzpomenu.....
napsal(a):
.......já spíše hlasuju pro slunečnici.....řepka má antinutriční věci, teď si nevzpomenu.....
To myslíte asi kys. erukovou. Nové odrůdy ji už nemají, nebo jen v naprosto minimálním množství.
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že mi jde pouze o koncentrovanou energii, sáhnu po oleji, který mám doma na vaření, pokud vybírám, tak řepkový.
A kobyla dostáva, jak tu vtipně psala Terven, šplouch od oka,což bude tak 3-4 polévkové lžíce, nepředpokládám, že by to byl velký přínos omega mastných kyselin. A taky to nebude škodlivé, pokud jsou tam ještě ty antinutriční "věci".
Pokud bych chtěla dávat olej z důvodu dodání něčeho,co je jen v oleji, zapátrám, který olej splňuje můj požadavek.
Bránila jsem se oleji zuby,nehty. Ale byla potřeba pomoci starému plňasovi, bez velkých nákladů.Majitelka je šetřílek. Olej tedy schválila a opravdu pomohl. A Lindě,která už je taky -cetiletá, pomáhá také. Té tedy koncem pastevní sezony, kdy už je tráva všelijaká a kobyla psychicky na dně z hmyzí sezony.
Za mě, doporučuji.
Farkos

XXX.XXX.37.65
sisi58
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že mi jde pouze o koncentrovanou energii, sáhnu po oleji, který mám doma na vaření, pokud vybírám, tak řepkový.
A kobyla dostáva, jak tu vtipně psala Terven, šplouch od oka,což bude tak 3-4 polévkové lžíce, nepředpokládám, že by to byl velký přínos omega mastných kyselin. A taky to nebude škodlivé, pokud jsou tam ještě ty antinutriční "věci".
Pokud bych chtěla dávat olej z důvodu dodání něčeho,co je jen v oleji, zapátrám, který olej splňuje můj požadavek.
Bránila jsem se oleji zuby,nehty. Ale byla potřeba pomoci starému plňasovi, bez velkých nákladů.Majitelka je šetřílek. Olej tedy schválila a opravdu pomohl. A Lindě,která už je taky -cetiletá, pomáhá také. Té tedy koncem pastevní sezony, kdy už je tráva všelijaká a kobyla psychicky na dně z hmyzí sezony.
Za mě, doporučuji.
A kolik jste dávali tomu plňásnovi, aby se dal do kupy, přibral? 2 lžíce ráno a 2 lžíce večer nebo víc?
Farkod

XXX.XXX.46.100
sisi58
napsal(a):
Pokud můžete takto, je to ok. Lepší, než jedenkrát za den.
Boldík dostával max 5 polévkových lžic denně.
Moc děkuji :)