Uživatel s deaktivovaným účtem

Bezudidlovku vybírejte podle toho, jak s ní bude spokojen váš kůň, ne anonymní přispěvatelé na diskuzi, a také podle zamýšleného využití.

Já bych si jí třeba taky chtěla zkusit, ale nakoupit různé druhy? abych to zkusila? zadavatelka jistě myslela na spokojenost koně, jenže ten by se netrefil kopytem do písmenek, tak poprosila anonymní přispěvovatele, co to zvládnou o zkušenost.
Mám možnosti: koupit jen nánosník a k němu si přidělat otěže, koupit provazovou- ta se mi osobně moc nelíbí, koženou- je jich hodně tvarů- tak jaký ?Konbinace kůže a provazu, teď ty kroužky na otěže na nánosníku, někdy jsou tak, u jiné uzdečky jinak-výhody / nevýhody....kdo to už měl nebo má v ruce se může rozepsat.....díky, i fotky potěší, někdy pomaleji chápu.

Jenže ono je potřeba k tomu říct taky to B - co s koněm chcete dělat. Jsou typy uzdění vhodnější na různé činnosti a také ty méně vhodné. Já Vám třeba doporučím měkce vypodložený sidepull, ale Vy s ním budete chtít skákat parkur. Netvrdím, že to nejde, ale např. pro tento typ využití existují vhodnější typy.
Je to podobné, jakoby původní dotaz zněl "Doporučte mi dobré boty." - na ples? nebo na turistiku?
Je potřeba dotaz upřesnit.
napsal(a):
Jenže ono je potřeba k tomu říct taky to B - co s koněm chcete dělat. Jsou typy uzdění vhodnější na různé činnosti a také ty méně vhodné. Já Vám třeba doporučím měkce vypodložený sidepull, ale Vy s ním budete chtít skákat parkur. Netvrdím, že to nejde, ale např. pro tento typ využití existují vhodnější typy.
Je to podobné, jakoby původní dotaz zněl "Doporučte mi dobré boty." - na ples? nebo na turistiku?
Jedná se o rekreaci. Děkuji
Úplně ideální je nějakou bezudidlovku si půjčit a vyzkoušet, pokud je možnost.
Moc se mi líbila uzdečka Linda Tellington
https://www.horseandme.eu/uzdecka-linda-tellington-jones-lindel--brown/?variantId=203211&gclid=Cj0KCQiAmsrxBRDaARIsANyiD1r05azu2JtmytFAYkwFupoqvLcuCk47_uSyFmbyX5VMCh96PJ_Xs-8aArbtEALw_wcB
nakonec jsem ji vracela, je hodně specifická a kobyle neseděla. Máme koně s nekonfekční hlavou - má ji normálně dlouhou, což by odpovídalo velikosti full, ale úzkou, tudíž v nánosníkové části vše plandá.
Teď máme obyčejnější Waldhausen, dá se použít jako sidepull nebo i jako BB, zdá se to být lepší koupě, ale ukáže čas.
https://www.equiservis.cz/uzdecka-bezudidlova-star-52088cz350/?fbclid=IwAR0E7nn03cgRu4p3FBgRzh_weh9xZFVBeTmE9MKNY10n1I3hFkB3PAe04is
Každopádně, dáte-li koni cokoliv jiného na hlavu, na co není zvyklý, je třeba postupovat pomalu. Nejdřív otestovat, zda rozumí signálům, zda chápe působení - ideálně někde na jízdárně nebo v kruhovce, do terénu až po čase.

napsal(a):
Tak nám o tom popovídejte , je to nějaká tajnost?
Přirovnání k botám vve vašem případě není až tak trefně výstižné...brala bych spíš, když už chcete boty přirovnání..chci tenisky, ale nevím jaký budu dělat sport...
Za mě S-hackamore viz fota.
Vhodné na všechno, od drez.přiježďování, přes skoky po terény a puťáky a na rozdíl od jiných hacků lícnice nelezou koni do očí, když zatáhnete za otěže a není ani tak ostré jako zbylé hacky.
z mé zkušenosti:
side-pull: nepřesné vedení, vhodné do lesa ale nikoli na jízdárnu
hackamore standard/kytičky a další srandičky a obměny stejného principu: blbě se to seřizuje, když zatáhněte za otěže, tak lícnice vyletí koni do očí
parellka: ještě větší prasárna než hackamore, uzlíky jsou umístěné přímo na nervových zakončeních a každé zatáhnutí za parellku koni způsobí dost bolest.
bitless bride: to samé jako parellka, ale navíc se přidává tlak na žuchvy...
pouze nánosník s očkama na boku (nikoli sidepull): dobré, dokud se kůň jednou nerozhodne neuposlechnout vašeho příkazu - při chytřejším jedinci máte pak na dlouho vystaráno... a věřte, že jak se rozhodne, tak nemáte šanci

Dík za zkušenost, já bych si sama za sebe vybrala ten nánosník s kroužky....a právě, někdy ty kroužky jsou pokaždé jinak přidělané...a různé kombinace, asi si dám otěže na "utaženou" ohlávku a půjdu to zkusit.....

napsal(a):
Dík za zkušenost, já bych si sama za sebe vybrala ten nánosník s kroužky....a právě, někdy ty kroužky jsou pokaždé jinak přidělané...a různé kombinace, asi si dám otěže na "utaženou" ohlávku a půjdu to zkusit.....
S hřebcem jsem jezdila terény na stajovce s otěžemi ve spodním kroužku. Na naše drandeni krajinou to stačilo, na příjezdováni jsme měli klasické stihlo.
Jak máte kone dobře prijezdeneho na sed a nohy, je celkem jedno, co má na hlavě.