Kdy začít se shazováním kil navíc?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2020 20:07
canka

XXX.XXX.35.234

Mám takový problém a to jsou moje dvě koňské tlusťošky...moc se mi to nechce připouštět,ale byla u mě kámoška,která měla možnost vidět je i na podzim a srovnat to s aktuálním stavem a prý jsou pěkně tlustý..malá má prý záda jak letiště a velká pupek..Obě jsou pony,jedna větší,jedna minipony. Většíje 2,5 roku po lehčím schvácení předků,ale již 100% v pořádku a druhá kupovaná před rokem jako schvácená na všechny 4 nohy,tam stále řešíme jednu přední nožku,kde stále zbývá odrůst zhruba poslední čtvrtina kopýtka nové rohoviny...
Snažím se je udržovat v nějaké optimální váze,ale nějak se mi to nedaří....jsou prostě kuličky..obě teda trochu zhubli,ale ne o moc,ale teď v zimě,když jsou jen na seně,tak to zase nabrali zpět..
Větší chodí pod sedlo cca 2-3x týdně teď přes zimu,takže má aspoň kromě výběhu pravidelnější pohyb ve všech chodech,ale ta mini,tu beru jen na klidné krokové procházky vzhledem k tomu,že stále ještě čekám na to,až se kopýtko spraví..
Míchám jim seno se slámou,aby se tolik furt nefutrovali,ale asi tloustnou i ze vzduchu .Ráno dostanou seno do 4 sítěk po výběhu a do krmelce(mám k nim ještě dvě zakrslý kozy,tak aby se všichni dostali k žrádlu),to jim většinou v klidu vydrží do té 17 hodiny,než jdu zavřít..a pak samozřejmě seno na noc...také se snažím dávat do sítěk,aby ho jedli déle a měli to těžší ho vytahat...
K večeři dostanou trošku NovaEqui Plus nebo Classic+trošku slunečnice,nakrájenou mrkev a kousíček tvrdého pečiva...
Jde mi teď o to,že bych chtěla,aby trochu nějaké to kilčo zhubli před jarem,než začne pastva(máme tedy vypasenou pastvu,ale stejně z ní tloustnou).Je ideální začít již teď,když je již relativně teplo,upravovat krmnou dávku?Nebo počkat třeba až na konec února,začátek března?

31.1.2020 20:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Žádný chleba, žádná mrkev, žádné granule. Minerálku do granulovaného sena. Pokud to neuděláte, budou v době nové trávy a oteplení buclaté a budou dál nabírat.
Pokud by to byli zdraví poně, ještě by to šlo, ale pokud už mají nožky chycené, nic než tvrdá dieta jim nepomůže.
Ještě pohyb, u malé byste museli plavat. Velká by se měla domů vracet zpocená, aby vaše vyjížďky k něčemu byly.
Vidím na vlastní oči u kamarádčina poníka, kam vede podstrojování. Teď léčíme absces. Nevím už kolikátý. Ale pokaždé je to horší a horší. Kopyta už měl přijatelná. Teď jsou horší, než před 3 roky. Nechtějte vidět.
Navíc nemáte kobylky mladé, u těch se ještě mrkev či chleba ztratí, mlaďoši jsou ve vývinu. U starších schvácených koní je každá chyba ve výživě, hřebíček do rakve. Ta kopyta už jsou načatá. Moc mě to mrzí, ale pokud nezabojujete, kobylky vám odejdou. Kůň bez kopyt je mrtvý kůň.

31.1.2020 23:26
canka

XXX.XXX.35.234

Sisi zase takhle špatný,že bych jim tloušťkou ohrožovala zdraví,to fakt není
Mě holky zase tak tlustý nepřijdou,ale okolí říká něco jiného..proto to musím řešit..řeším to každou zimu..letos chci jen začít včas...co se té větší týče,tak od schvácení shodila opravdu dost,to by mi tady potvrdila i Ustulina tady..a hlavně ta mě tolik netrapí,má pohybu dost,z vyjížděk se vrací vždy opocená a na jejích kopytech nějaké schvácení už nejde ani poznat...ta šlape po každém povrchu bezproblémově..má prostě spíš jen pupíček...spíš musím intenzivněji řešit tu malou,protože tu jsem si s tím brala,že je schvácená a že jí musím pomoct,takže se ji musím snažit držet ve ,,sportovnějším" stavu.

Budu muset na objemu pravděpodobně ubrat už teď..aspoň trochu,protože jim toho asi futruju moc..od zítřka začnu..je u nás teď teplo..kdyby začalo mrznout,seno zase přidám..Granule dávám jen hrstičku,to mají spíš jen pro pocit,že v kyblíčku něco mají...granulované seno jsem minulý rok zkoušela a moc jim nešmakovalo..

1.2.2020 07:47
kapička

XXX.XXX.87.86

Musí mít seno nonstop? U nás se tlusťoši přes zimu hubnou (respektive nezvětšují svůj objem) jedině tak, že mají seno na příděl a mezi tím mají 3-5 hodin bez ničeho(záleží, jak rychle zrovna žerou). Občas dostanou slámu nebo větve, aby si mezi krmením něco kousli, jinak mají přístup na pastviny, kde vždycky něco najdou, i když býval metr sněhu. Kromě nepřibírání koní to má obrovskou výhodu, a to téměř nulový odpad sena, všechno časem vyžerou (teda kromě toho, z čeho si udělají záchod, čuňata).

1.2.2020 08:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Sisi zase takhle špatný,že bych jim tloušťkou ohrožovala zdraví,to fakt není
Mě holky zase tak tlustý nepřijdou,ale okolí říká něco jiného..proto to musím řešit..řeším to každou zimu..letos chci jen začít včas...co se té větší týče,tak od schvácení shodila opravdu dost,to by mi tady potvrdila i Ustulina tady..a hlavně ta mě tolik netrapí,má pohybu dost,z vyjížděk se vrací vždy opocená a na jejích kopytech nějaké schvácení už nejde ani poznat...ta šlape po každém povrchu bezproblémově..má prostě spíš jen pupíček...spíš musím intenzivněji řešit tu malou,protože tu jsem si s tím brala,že je schvácená a že jí musím pomoct,takže se ji musím snažit držet ve ,,sportovnějším" stavu.

Budu muset na objemu pravděpodobně ubrat už teď..aspoň trochu,protože jim toho asi futruju moc..od zítřka začnu..je u nás teď teplo..kdyby začalo mrznout,seno zase přidám..Granule dávám jen hrstičku,to mají spíš jen pro pocit,že v kyblíčku něco mají...granulované seno jsem minulý rok zkoušela a moc jim nešmakovalo..

Granulovaného sena je více druhů. Je i dochucované či s "něčím", na to pozor.
Ale je to to jediné, co můžete dát schvácenému koni bez výčitek svědomí. Je to potřeba, pokud chcete zamíchat minerálku nebo lék.
Ona opravdu stačí hrstička, úžasně to nabude, hlavně pokud zalijete teplou vodou.

1.2.2020 09:37
Slon Indický

XXX.XXX.255.249

Problém často bývá, že majitelé obezitu svých koní neřeší a ani ji nevidí. Oprostěte se od velikosti břicha a koukněte se na místa, kde se tuk u obézních koní ukládá - tj mají tukový hřeben na krku? Měkký tukový bochánek za lopatkou a na kořeni ocasu? Co žebra, viditelná, hmatná, nehmatná? Co páteř a záď, není uprostřed kanálek proti dvěma naducaným bochánkům?
Pokud zjistíte, že na těchto místech tuk je a ve větší vrstvě, tak máte koně obézní a jejich život ohrožujete. Následně pak vypracujete plán.
Pokud bude potřeba hubnout, tak příkrmy opravdu bude nutné zrušit, je možné dávat třeba hrst namočených řepných řízků na zamíchání vitamínů. Pokud nechcete objem omezovat, lze ještě seno máčet - tím se živiny částečně odplaví.

1.2.2020 09:41
canka

XXX.XXX.35.234

kapička napsal(a):
Musí mít seno nonstop? U nás se tlusťoši přes zimu hubnou (respektive nezvětšují svůj objem) jedině tak, že mají seno na příděl a mezi tím mají 3-5 hodin bez ničeho(záleží, jak rychle zrovna žerou). Občas dostanou slámu nebo větve, aby si mezi krmením něco kousli, jinak mají přístup na pastviny, kde vždycky něco najdou, i když býval metr sněhu. Kromě nepřibírání koní to má obrovskou výhodu, a to téměř nulový odpad sena, všechno časem vyžerou (teda kromě toho, z čeho si udělají záchod, čuňata).

Samozřejmě nemusí mít seno nonstop,to je spíš kvůli mému pocitu,že vím,že tam mají celou dobu co žrát..každopádně tu porci sena snížím a holt budou muset taky uždibovat tu pidi starou trávu,co mají ve výběhu...
A je pravda,že u nás ten odpad ze sena je i z těch sítěk,jak to tahají a že by se to snažili vyžírat,to ani náhodou..tak teď když toho budou mít snad míň,tak to budou vyžírat i z té země..

1.2.2020 09:43
canka

XXX.XXX.35.234

sisi58 napsal(a):
Granulovaného sena je více druhů. Je i dochucované či s "něčím", na to pozor.
Ale je to to jediné, co můžete dát schvácenému koni bez výčitek svědomí. Je to potřeba, pokud chcete zamíchat minerálku nebo lék.
Ona opravdu stačí hrstička, úžasně to nabude, hlavně pokud zalijete teplou vodou.

Na to granulované seno kouknu..nejdřív uberu na tom objemu,kdyby to bylo beze změny,vysadím i to NovaEqui a holt do kyblíku dostanou jen ty senné granule...

1.2.2020 09:44
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Shazování je možné začít kdykoliv během roku. Čím dřív tím lépe.
Velmi doporučuji přečíst knihu Diagnóza schvácení kopyt od Konstanze Rasch, nyní v češtině asi nejkvalitnější publikace k tématu. Je tam i tabulka s orientačními hodnotami spotřeby energie u koní + příklady krmení u hubnoucích koní. Hlavně je tam vysvětleno co jak proč. Včetně teorií oponentů.
Hubnout koně je nejlepší pohybem v kombinaci se snížením příjmu energie. Pohyb u poníků řeším běháním vedle kola - poník běží po travnaté krajnici, já se vezu na kole (nemám na ně jezdce, jen voziče). Zápřah by se mi moc líbil, ale mám v něm nespolehlivého poníka a nehodlám se zabít v hluboké příkopě. Příjem energie snižuji podáváním větví smrku, vrby, lísky, břízy. Mají období kdy je žerou rádi a jindy si jich ani moc nevšímají. Seno nadstavené slámou v síti je automatika. Děláme hladové pauzy mezi podáváním další dávky - nemají nonstop objem, si můžou tak okusovat ty větve.
Pohyb je fakt nejdůležitější, Ale jak konkrétně využívat kterého poníka je opravdu odpověď za milión. Aby to bylo k poníkovi fér a bavilo to i lidi okolo něj... (já už občas špatně snáším poznámky okolí jak se vláčím obydlenou krajinou na kole s poníky za sebou... a není vždy hezké počasí a poníci umí být i protivní, zastavování se snahou pást se...)
Zas ale udržet poníka štíhlého se zdravotně vyplatí. Ještě pro inspiraci: Výcvik koní podle Bey Borelle.

1.2.2020 09:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

canka napsal(a):
Na to granulované seno kouknu..nejdřív uberu na tom objemu,kdyby to bylo beze změny,vysadím i to NovaEqui a holt do kyblíku dostanou jen ty senné granule...

To do kyblíku je možné vysadit ihned, bez obav z nějakého ublížení.
Já dávám do kyblíku jen tak na dno na zamíchání namočené řízky, abych měla do čeho dát minerálku a tu taky nepodávám celoročně.
Pečivo a mrkev dávám jen jako odměnu když učím něco nového. Chleba dělám doma dětem na kostičky jako krutony do polévky - nakrájím malé kostičky, usuším a pak teprve peču v mírné troubě až trochu karamelizuje povrch - jsou velmi chutné. Jinak dávám za odměny řepu krmnou, řepu červenou (je nyní levnější než mrkev), pastiňák, celer, mrkev. Nakrájím si kousíčky do kapsy, směs a nikdo neví co vytáhnu, tak se snaží. Na chutě si museli zvyknout. Suché odměny je ten chleba a vojtěškové granule - zas neví co dostanou a tak makají a energeticky toho zas tak mnoho nedostanou.

Objem stáhnout a zaměnit za ty větve.

1.2.2020 09:55
canka

XXX.XXX.35.234

Slon Indický napsal(a):
Problém často bývá, že majitelé obezitu svých koní neřeší a ani ji nevidí. Oprostěte se od velikosti břicha a koukněte se na místa, kde se tuk u obézních koní ukládá - tj mají tukový hřeben na krku? Měkký tukový bochánek za lopatkou a na kořeni ocasu? Co žebra, viditelná, hmatná, nehmatná? Co páteř a záď, není uprostřed kanálek proti dvěma naducaným bochánkům?
Pokud zjistíte, že na těchto místech tuk je a ve větší vrstvě, tak máte koně obézní a jejich život ohrožujete. Následně pak vypracujete plán.
Pokud bude potřeba hubnout, tak příkrmy opravdu bude nutné zrušit, je možné dávat třeba hrst namočených řepných řízků na zamíchání vitamínů. Pokud nechcete objem omezovat, lze ještě seno máčet - tím se živiny částečně odplaví.

Ano,vím.Tím,že je vidím každý den,mi nepřijde,že jsou to kuličky...ale jak říkám, větší zhubla dost,ta byla opravdu hrozný pučmeloun,na které se sádlo klepalo,ale to už je od schvácení pryč(mám nový telefon,tak jsem ani nemůžu dát nějaké foto,zatím v něm nic nemám).Jen jí na krku zůstal trochu ten tukový hřeben,toho už se ale asi nezbavíme..každopádně ta bych řekla má prdku i záda hezky osvalený,jak chodí ven,jen má prostě pupík...což přičítám tomu senu...
Ta malá jako tlustá přišla,taky postupně shodila(ta tukový hřeben neměla aspoň),ale přes zimu zase nabrala..ale žebra oběma nahmatám,když přitlačím .Už nejsou nijak obézní,ale trochu tlusté jsou obě kobyly...
Šlo mi o to,jestli i teď v zimě na tom objemu můžu začít ubírat,nebo počkat třeba až do března a pak začít ubírat..ale to už by asi bylo pozdě,protože vzhledem k počasí jaro letos asi přijde dřív...

Coudas

1.2.2020 10:01
Coudas

XXX.XXX.87.254

Budu zase za tyrana a bl.bce. podle tabulek Vam neporadim, nectu, jsem spise pro praxi. Kone hubnu uz od podzima, a zima vzdy pomuze, jen by nejaka musela byt. Takze letos nic. Prikrm v podobe granuli mam najeto uz nekolik let od rijna do brezna, a to jen kvuli vitaminum, maximalne pul kila granuli bezobilnych. Letos poprve davam seno rano a vecer, od oka, balik pro 8 koni na 3 dny. Prikrm ony granule, klasicky hrnicek jednou denne. Mam objednany vitmin v kostickach, protoze prasek nevyhovuje. Kone nic nedelaj. Takze ani prilis nehubnou. Ja osobne bych vypustila to pecivo. Kdysi kdysi mi nekdo rekl, ze aby nemeli kone problem s kopyty, pecivo se nema kvuli lepku davat. To jsem si zafiksovala a pecivo celych 25 let nedavam, vyyyyyyjimecne. Ale treba je to jen babska povera, kterou tu jiste vyvrati znali, ja se ji drzim.Davam spise mrkev, jabka. Pres leto se jen pasou. Ale kvuki tomu, aby byli hubeni jim fakt nahubky davat nebudu. Kdyztak zemrou nazrani a spokojeni. Loni se povedlo na jare, kdyz si behem brezna vykousali pastvinu, ze dostavali trochu sena rano vecer, tak nez sli zacatkem kvetna na velkou pastvinu, tak to opravdu zhubli. Ale to opravdu doatali jen kupicku sena, jinak nic, a zobali zbytky na pastvine. Tot ma zkusenost.

1.2.2020 10:06
canka

XXX.XXX.35.234

Pipilota napsal(a):
Shazování je možné začít kdykoliv během roku. Čím dřív tím lépe.
Velmi doporučuji přečíst knihu Diagnóza schvácení kopyt od Konstanze Rasch, nyní v češtině asi nejkvalitnější publikace k tématu. Je tam i tabulka s orientačními hodnotami spotřeby energie u koní + příklady krmení u hubnoucích koní. Hlavně je tam vysvětleno co jak proč. Včetně teorií oponentů.
Hubnout koně je nejlepší pohybem v kombinaci se snížením příjmu energie. Pohyb u poníků řeším běháním vedle kola - poník běží po travnaté krajnici, já se vezu na kole (nemám na ně jezdce, jen voziče). Zápřah by se mi moc líbil, ale mám v něm nespolehlivého poníka a nehodlám se zabít v hluboké příkopě. Příjem energie snižuji podáváním větví smrku, vrby, lísky, břízy. Mají období kdy je žerou rádi a jindy si jich ani moc nevšímají. Seno nadstavené slámou v síti je automatika. Děláme hladové pauzy mezi podáváním další dávky - nemají nonstop objem, si můžou tak okusovat ty větve.
Pohyb je fakt nejdůležitější, Ale jak konkrétně využívat kterého poníka je opravdu odpověď za milión. Aby to bylo k poníkovi fér a bavilo to i lidi okolo něj... (já už občas špatně snáším poznámky okolí jak se vláčím obydlenou krajinou na kole s poníky za sebou... a není vždy hezké počasí a poníci umí být i protivní, zastavování se snahou pást se...)
Zas ale udržet poníka štíhlého se zdravotně vyplatí. Ještě pro inspiraci: Výcvik koní podle Bey Borelle.

Knihu Diagnóza schvácení kopyt mám doma,tenkrát mi ji doporučila Žofré myslím..i botičky doma máme,zelený jíl jsme dávali a spoustu bylinek...+ snad miliony přečtených článků....proto jsem si pak s odstupem té doby rozhodla vzít tu mini schvácenou,protože ta by u toho chlapa chcípla a já už tak nějak vím,co všechno to obnáší..malá se postupně dala do kupy,kopýtka se hezky spravují,jen to jedno,to bylo opravdu ošklivé,nám odrůstá pomaleji...
Hodně pomáhá to,že po těch 7- mi letech je už pastvina taková vypasená,takže holky prostě musí celý den popocházet a uždibovat..ale i z toho nic mají pupky .A to jim přes léto nedávám ani seno,na noc dostávají kolečko nasekaných kopřiv a právě ty větve na okus....
Objem uberu a uvidíme,jestli se výsledek dostaví...

1.2.2020 10:09
canka

XXX.XXX.35.234

Coudas napsal(a):
Budu zase za tyrana a bl.bce. podle tabulek Vam neporadim, nectu, jsem spise pro praxi. Kone hubnu uz od podzima, a zima vzdy pomuze, jen by nejaka musela byt. Takze letos nic. Prikrm v podobe granuli mam najeto uz nekolik let od rijna do brezna, a to jen kvuli vitaminum, maximalne pul kila granuli bezobilnych. Letos poprve davam seno rano a vecer, od oka, balik pro 8 koni na 3 dny. Prikrm ony granule, klasicky hrnicek jednou denne. Mam objednany vitmin v kostickach, protoze prasek nevyhovuje. Kone nic nedelaj. Takze ani prilis nehubnou. Ja osobne bych vypustila to pecivo. Kdysi kdysi mi nekdo rekl, ze aby nemeli kone problem s kopyty, pecivo se nema kvuli lepku davat. To jsem si zafiksovala a pecivo celych 25 let nedavam, vyyyyyyjimecne. Ale treba je to jen babska povera, kterou tu jiste vyvrati znali, ja se ji drzim.Davam spise mrkev, jabka. Pres leto se jen pasou. Ale kvuki tomu, aby byli hubeni jim fakt nahubky davat nebudu. Kdyztak zemrou nazrani a spokojeni. Loni se povedlo na jare, kdyz si behem brezna vykousali pastvinu, ze dostavali trochu sena rano vecer, tak nez sli zacatkem kvetna na velkou pastvinu, tak to opravdu zhubli. Ale to opravdu doatali jen kupicku sena, jinak nic, a zobali zbytky na pastvine. Tot ma zkusenost.

Já se právě musím taky snažit je nechat se snažit,jestli mi rozumíte .Prostě dostanou omezenou dávku + jim nechám slámu na zákus a pastvinu mají dost velkou,aby si tam i teď něco našli...
Ano,zima letos je spíš výsměch než zima..jaro má už přijít podle meteroologů na konci února...

Coudas

1.2.2020 10:45
Coudas

XXX.XXX.87.254

canka napsal(a):
Já se právě musím taky snažit je nechat se snažit,jestli mi rozumíte .Prostě dostanou omezenou dávku + jim nechám slámu na zákus a pastvinu mají dost velkou,aby si tam i teď něco našli...
Ano,zima letos je spíš výsměch než zima..jaro má už přijít podle meteroologů na konci února...

Nemaji nic, ani tu slamu, a hlad nemaji, protoze jinak by si stoupli k senu a zrali, a ne trajdali od certa k dablu a vymysleli kraviny. No preji bidne uspechu, lezos to stoji za to no....

1.2.2020 11:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):

Možno posypat něčím chutným, dietním. Nějaká kytka,sušená mrkev?

1.2.2020 11:33
kapička

XXX.XXX.87.86

canka napsal(a):
Samozřejmě nemusí mít seno nonstop,to je spíš kvůli mému pocitu,že vím,že tam mají celou dobu co žrát..každopádně tu porci sena snížím a holt budou muset taky uždibovat tu pidi starou trávu,co mají ve výběhu...
A je pravda,že u nás ten odpad ze sena je i z těch sítěk,jak to tahají a že by se to snažili vyžírat,to ani náhodou..tak teď když toho budou mít snad míň,tak to budou vyžírat i z té země..

Budou po sobě uklízet. U nás to byla katastrofa, když měli seno nonstop. Rozházené všude, záchod si z něj dělali všichni, vyváželo se ho na hnůj skoro stejně jako bobků... Teď se seberou maximálně 2-3 lopaty denně, když to nějaký hnojník pročůrá. Navíc už není sena tolik, aby se jím jen tak plýtvalo, tak mají příděl. netrpí nikdo, ba naopak.

1.2.2020 12:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Co je psáno to je dáno. Váha a krejčovský metr jsou nezbytné pomůcky. Co máte zapsáno v deníčku, to se neztratí a hlavně nepodléhá osobní "dojmologii" - když člověk ty koně vidí denně. (já jsem schopná i zatlačit na žebra, jakože je nahmatám ;-)
Protože je váha placená (a taky na statku nejsou pořád), více spoléhám na ten krejčovský metr, tuk na hřebeni krku nechávám usazovat jen mírňoučce na konci pastevní sezóny (tažačky ho ale mají).
Já vidím řešení ve zvýšeném pohybu, tedy výdeji energie. Oni jsou jinak taky z hladu protivní a vymyslí jak odejít z ohrady (zvláště kozy jsou v tomhle mistři). Ona trochu nadváha u koně teplovkrevného typu a nadváha koně co má v původu prakoně je rozdíl. Vyzkoušejte vycházku vedle kola.

1.2.2020 14:17
canka

XXX.XXX.35.234

No tak holky dneska na mě čučeli jako že jsem se posr.la .Do sítěk ven dostali jen do půlky seno a vůbec jsem to nenapěchovala jako vždycky,zbytek sláma a do krmelce jen slámu....než jsem vykydala,poklidila a nanosila vodu,měli všechno seno během hodiny a půl sežráno!!!! A stáli a furt na mě pořehtávali..říkám si buď tvrdá..bylonto fakt těžký,nevšímala jsem si jich a hle,pustili se i do slámy a pak se šli popásat..na noc jsem jim připravila obvyklou dávku..budou dostávat hlavně přes ten den míň...
A u tý malý přidám na procházkách..místo 2 x týdně bude chodit aspoň 4 x,když mi to práce dovolí .a hlavně až se prodlouží den,tak už to taky bude o něčem jiném...

1.2.2020 15:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Naše stádo o 4 ks kobyl by mohlo z fleku na mistrovství světa v dělání hladových očiček. A ještě to umí doplnit o scény jako tahle chudinka stojí tak stranou jako že už ani nemůže a jiná zase z hladu všechny odhání s vyceněnými zuby. Vlastně ty břicha mají asi taky nafouknuté hlady... ;-)
No proto ten metr a zapsat.

Zase ale pozor na rašící trávu - ta umí potrápit.

1.2.2020 16:08
lenocka

XXX.XXX.60.146

Řekla bych,že teď je nejlepší doba - v přírodě touto dobou (v normální zimě) dochází stařina a koně už berou ze sebe. A ti naši, ač domestikovaní, to kdesi v sobě pořád mají zapsáno..
Krmení viz. výše - bez jádra, pečiva apod., jen vitmin doplněk a ubrat to seno.
! Máčení sena je super fígl, akutně schvácené tlusté ponici jsem máčela 12h (vždy od krmení do krmení), bylo to taky v únoru, zhubla krásně, nohám se ohromně ulevilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík