nora05

XXX.XXX.151.170
Dobrý den,
před 14ti dny jsem si dovezla kobylku, která ve svém mladém věku vystřídala už dost majitelů (příčinu nevím a asi ani nezjistím). Zjistila jsem, že u předchozích majitelů yla skvělá, ale majitelka, která ji měla rok a á ji od ni koupila musela vše zkazit. Kobyla hodně věcí řeší silou, při naložení do hengru je hysterická, je také hrozně rozmazlená - myslí si, že všechno dostane ňamku - vleze i do kapsy a dkyž ji čloěk plácne a zacouvá, udělá to klidně znova) Ale největším problémem je por mě to, že nechce odejít od koní. Chtěla jsem jít sama na vyjížďku, pár set metrů šla, sice koukala kolem sebe,ale šla, ale tak po 400 metrech od stáje (před lesem) se zastavovala, otáčela se, řehtala. Tak jsem slezla a dál ji vedla, takhle jsme ušly asi 50 metrů a pak začala caplovat,poskakovat a bylo na ní vidět, že se bojí. Tak jsem to s ní otočila a šla domů. Cestou zpátky také poklusávala, ale pak se docela uklidnila a šla v celku normálně. V tom lese mi přišlo, že by mi nechtěla utéct zpátky za ostatníma koňma, protože je závislačka, ale že se bojí, že ji někam odvedu a ona neví kam.(možná je to blbost, ale já nevím, co se dělo ten rok u té bývalé majitelky). Prosím o slušné rady i o kritiku. Nejraději bych byla za někoho, kdo by mi rád pomohl, protože se do ničeho, čemu nerozumím nechci pouštět sama - práce ze země.
Děkuji moc za rady.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Co nejprve zkusit kone seznamit s okolim na ruce? Kratke kazdodenni prochazky, zaroven si zvykne, ze i kdyz odejde, ze se vrati. Mate ji 14 dni, dejte ji cas. Jeste si ani poradne nezvykla na nove misto, je mlada, se zmenama se vyporadava hure, zvlast jestli casto menila majitele, nevi, co ma cekat, a nevi, co ma cekat od Vas. Nastupovat do hengeru neumi kazdej kun na myslenku, a nekteri ani na donuceni, musi se to ucit. Jestli potrebujete jezdit hengrem, musite to kone naucit, opakovat. Sacovani kapes dusledne ale ne nasilne zakazovat, kuprikladu odvracenim hlavy a vynechat odmenu z ruky, nejlepe i vytahovani cehokoliv z kapes se na delsi dobu vyvarovat.
Pisu pouze obecne, pokud chcete nekoho , kdo vam ma poradit fyzicky nebo blizr a specificteji, asi by bylo dobre uvest odkud jste, je to ma vice informaci a podrobnejsi konzultace.Pres internet se problemy resi opravdu tezko.
Nora05

XXX.XXX.124.106
Coudas
napsal(a):
Co nejprve zkusit kone seznamit s okolim na ruce? Kratke kazdodenni prochazky, zaroven si zvykne, ze i kdyz odejde, ze se vrati. Mate ji 14 dni, dejte ji cas. Jeste si ani poradne nezvykla na nove misto, je mlada, se zmenama se vyporadava hure, zvlast jestli casto menila majitele, nevi, co ma cekat, a nevi, co ma cekat od Vas. Nastupovat do hengeru neumi kazdej kun na myslenku, a nekteri ani na donuceni, musi se to ucit. Jestli potrebujete jezdit hengrem, musite to kone naucit, opakovat. Sacovani kapes dusledne ale ne nasilne zakazovat, kuprikladu odvracenim hlavy a vynechat odmenu z ruky, nejlepe i vytahovani cehokoliv z kapes se na delsi dobu vyvarovat.
Pisu pouze obecne, pokud chcete nekoho , kdo vam ma poradit fyzicky nebo blizr a specificteji, asi by bylo dobre uvest odkud jste, je to ma vice informaci a podrobnejsi konzultace.Pres internet se problemy resi opravdu tezko.
Ano, nad těmi prochazkami jsem také premyslela. Lepší by bylo asi začít na uzdecce a pak, po čase na ohlávce?
S tím hengrem: u předešlých majitelů nastupovala ukázkově, úplně sama. Ale u poslední majitelky si zažila nakládání vším možným. Když jsem ji odvazela, tak naložit trvalo 1,5h a u toho stala na zadních a jančila...dá se toto ještě nějak odbourat? Vlastní hengr nemáme.
Byla bych rada za pomoc, jsem z Prahy. Bližší místo bych napsala až do zpráv někomu, kdo by mi byl ochotný pomoci.
Představte si, že se přestěhujete do nového města, kde jste nikdy nebyla. Nastoupíte do nové školy/práce,kde nikoho neznáte. A přijde cizí člověk, kterému nevěříte a bude vás chtít táhnout někam za město, do horoucích pekel a ještě na vás bude mluvit maďarsky.
Už chápete, jak kobylce je?
Tak hezky pomalu na všechno zvykat, hodně chválit a dát koni čas. Co teď vložíte, stonásobně se vám vrátí. Co pokazíte, budete napravovat dlouhou dobu.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Muzete klidne i na ohlavce. Pro casovou predstavu 10- 20 minut. Nejdulezitejsi je abyste i "sve pravde" byla presvescena Vy, a kun Vas bude nasledovat. To je totez s hengrem. Ano, naucit se to da i bez nej. Muj kun v zivote hengr nevidel a nastouopil do nej sotva se otevrela rampa. Ale to je trochu specificke 🙂. Takr jsem nakladala kone pul dne a naminec z hengru vyskocil. Dneska uz mi i neznamy kun zabere tak 10 minut. Je to hodne o tom vnitrnim presvedceni.
Kolem Prahy se urcite nekdo najde, kdo je schopny a ochotny. Ja sice nemam problem dojet, jsem ale 120 km. Pak jedine placene sluzby. V miste, kde mate kone se tim nikdo nezabyva? Co kurzy Oldy Novaka? Ten je v Praze. Urcite by Vam pomohl.
Coudas
napsal(a):
Muzete klidne i na ohlavce. Pro casovou predstavu 10- 20 minut. Nejdulezitejsi je abyste i "sve pravde" byla presvescena Vy, a kun Vas bude nasledovat. To je totez s hengrem. Ano, naucit se to da i bez nej. Muj kun v zivote hengr nevidel a nastouopil do nej sotva se otevrela rampa. Ale to je trochu specificke 🙂. Takr jsem nakladala kone pul dne a naminec z hengru vyskocil. Dneska uz mi i neznamy kun zabere tak 10 minut. Je to hodne o tom vnitrnim presvedceni.
Kolem Prahy se urcite nekdo najde, kdo je schopny a ochotny. Ja sice nemam problem dojet, jsem ale 120 km. Pak jedine placene sluzby. V miste, kde mate kone se tim nikdo nezabyva? Co kurzy Oldy Novaka? Ten je v Praze. Urcite by Vam pomohl.
To o tom vnitřním přesvědčení mi přijde přesný. Měla jsem kobylu, která opravdu špatně nastupovala - prostě nerada cestovala a na naložit jí byl problém vždycky a k tomu se mi jednou povedlo že při převozu dopravce špatně zavřel přepážku mezi koňma, takže kobyla chudinka jela 50km s plandající přepážkou - jediné štěstí bylo že jsme zastavili na pumpě pro kafe a já se na ní šla kouknout a zjistilo se to dřív něž po 300km... ale to už se z kobyly kouřilo. Já od té doby než se odjede prolézám a vlastručně si kontroluji všechno co se může hýbat, i ty sítě se senem musí být nafest a nehoupat se. Jestli měla problémy nastoupit předtím, tak potom jsme jí běžně nakládali 3-4hodiny a bylo to peklo - měla jsem z jejího nakládání 2x otřes mozku, když mě praštila hlavou, 1x zlomený palec u nohy, když na mě šlápla. Mám vyzkoušené všechny "dobré" rady (lonže pod zadek, přispání, pamlsky, dát jí čas, měla jsem "pozitivní" i PK trenéry - a výsledek byl, že kobyla nastupovala na ukázání na dvorku, ale jak měla někam jet, tak bylo rodeo. Jak poznala, že je to naostro, nevím, ale poznala to. Trochu pomáhalo jí vozit samotnou v 2 koňáku bez přepážek, ale ani to nebylo 100%
Po těhle zkušenostech nikdy dobře nastupujícího koně do přepravníku nevodím - vím, že jsem posera, nejistota je ve mě, při nakládání nikdy nevěřím že to bude OK a vždycky čekám hysterické výstupy, a nechci koně zkazit.
No a k tomu vnitřnímu přesvědčení - když jsem tuhle kobylu převážela na důchod, sedla jsem si k ní večer v boxe a prosila jí, ať nastoupí, a slíbila jí, že pojede naposledy v životě. Ráno jsem přišla do stáje a když přijel hengr, tak jsem jí dala stájovku a kobyla napochodovala do vozíku úplně sama. Myslím si, nějak poznala, že jsem vnitřně smířená s tím, že už jí nikdy jindy nakládat nebudu muset.
Souhlas s djs. Vnitřní přesvědčení.
Měla jsem koně z Ukrajiny. Pomenší koník, chytrý až vyčůraný. Za těch 16 let společného života ho nakládal kde,kdo. Ivánek si vodiče otypoval během chvilky a podle toho s ním nakládal. Mnoho a mnoho lidí zjistilo, že je to koník vynalézavý a umí si vyčíhnout chvilku nepozornosti.
Krásně s vodičem šel i po rampě a i kopýtko do přepravníku dal. Většinou v tu chvíli vodič přestal dávat pozor a Ivan se otočil a odešel.Kolik kdo znáte lidí, co udrží koně balancujíc na hraně hengru?
Největší divadlo spáchal při odjezdu z kliniky koní v Brně. Moc se mu tam líbilo, měl svůj box,pohodlíčko,baštu a tak. Takže proč by se měl těšit domů na ten náš výdrholec?
Já ho znala, tak jsem požádala okolní přihlížející,zda by nepomohli?! Ale klidně, šla řeč. Neuspěli.Vracel se s bohorovným klidem do svého boxu.
Pak zavřeli vrata do budovy. Tak si Ivan řekl, že tedy půjde domů po kopytě a neomylně si to namířil k vrátnici kliniky.
Chytli jsme to včas. V tu chvíli už jsem měla ostudu po celé klinice.
"Dejte sem někdo bič, já ho tam namlátím!!" A hádejte co? Kůň napochodoval bez mrknutí oka! A ještě se přes rameno kouknul: "Kde to vázne? Já stojím!"
Nezabili byste ho?
Dokonce jsme pozvali zaříkávače koní. Zaříkával,zaříkával, ale Ivan nastoupil až ve chvíli, kdy jsem začala rachotit kyblíky, chystajíc krmení. Přece kvůli nějakému nastupování nepříjde o dlabanec! Když zaříkávač zjistil,že kůň je Rusák, pokýval hlavou a pravil, že to je velký soupeř a že s Rusáky má takové zkušenosti.
Jediný člověk, kterému nastupoval na první dobrou, byl pan Vrtek L. z Horních Heřmanic. Kdo kouká na všestrannost, zná.
S tím Ivan nediskutoval, tam narazil na mistra.
Takže ano, stav mysli je velmi důležitý!
Uživatel s deaktivovaným účtem

No pozor, radit slečně vzít kobylu ven jen na ohlávce může taky lehce dopadnout vytrhnutím se a úprkem "domů," hlava nehlava. Mrzí mě, že si lidé, kteří nerozumí základním potřebám koně, koně pořizují a to navíc koně mladé. Chce to pomalou práci na respektu a důvěře, a to ideálně pod odborným dohledem. Levné to asi nebude. Škoda, že jste si nepořídila staršího rozumného koně, který by byl například rád za individuální oňufňávání a že nemusí drndat v jezdecké škole. Ale teď už pozdě bycha honit. Na dálku vám nikdo nepomůže, využijte tedy nabídky osobní asistence.
Obecně se u koní řiďte vždy postupem perfektně zvládnout jednoduché -> postup ke složitějšímu. Perfektně zvládnu složitější -> postoupím k ještě složitějšímu.
Například: Pokud se mnou kůň na ruce neodejde od stáje, je naprosto zcestné se na něm pokoušet odjíždět. Kobyla vás pravděpodobně shodí a dojde po svých a to je kurňa složité odbourat. Jako první cvičte poslušnost a vodění doma - respektuje kůň osobní prostor? Zastaví, když vy zastavíte? Vnímá vás? Chodí ochotně přes kavalety a kolem bubáků? Pak běžte na kousek ven - uvidíte, že pokud budete mít daný dobrý základ z bezpečného prostředí, půjde to v novém, "nebezpečném" mnohem lépe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Souhlas s djs. Vnitřní přesvědčení.
Měla jsem koně z Ukrajiny. Pomenší koník, chytrý až vyčůraný. Za těch 16 let společného života ho nakládal kde,kdo. Ivánek si vodiče otypoval během chvilky a podle toho s ním nakládal. Mnoho a mnoho lidí zjistilo, že je to koník vynalézavý a umí si vyčíhnout chvilku nepozornosti.
Krásně s vodičem šel i po rampě a i kopýtko do přepravníku dal. Většinou v tu chvíli vodič přestal dávat pozor a Ivan se otočil a odešel.Kolik kdo znáte lidí, co udrží koně balancujíc na hraně hengru?
Největší divadlo spáchal při odjezdu z kliniky koní v Brně. Moc se mu tam líbilo, měl svůj box,pohodlíčko,baštu a tak. Takže proč by se měl těšit domů na ten náš výdrholec?
Já ho znala, tak jsem požádala okolní přihlížející,zda by nepomohli?! Ale klidně, šla řeč. Neuspěli.Vracel se s bohorovným klidem do svého boxu.
Pak zavřeli vrata do budovy. Tak si Ivan řekl, že tedy půjde domů po kopytě a neomylně si to namířil k vrátnici kliniky.
Chytli jsme to včas. V tu chvíli už jsem měla ostudu po celé klinice.
"Dejte sem někdo bič, já ho tam namlátím!!" A hádejte co? Kůň napochodoval bez mrknutí oka! A ještě se přes rameno kouknul: "Kde to vázne? Já stojím!"
Nezabili byste ho?
Dokonce jsme pozvali zaříkávače koní. Zaříkával,zaříkával, ale Ivan nastoupil až ve chvíli, kdy jsem začala rachotit kyblíky, chystajíc krmení. Přece kvůli nějakému nastupování nepříjde o dlabanec! Když zaříkávač zjistil,že kůň je Rusák, pokýval hlavou a pravil, že to je velký soupeř a že s Rusáky má takové zkušenosti.
Jediný člověk, kterému nastupoval na první dobrou, byl pan Vrtek L. z Horních Heřmanic. Kdo kouká na všestrannost, zná.
S tím Ivan nediskutoval, tam narazil na mistra.
Takže ano, stav mysli je velmi důležitý!
Krása!