Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2020 21:03
Babbuuu

XXX.XXX.150.101

Dobrý večer, zajímalo by mě, jak se může kůň narodit bez ocasu. Je to genetická vada, nebo se mohlo stát třeba něco při vývoji nebo úraz ještě když byla kobyla březí? Popř. jak ho to může omezovat (mouchy vím) zajímá mě spíš pohyb, protože je to v podstatě kus páteře. Pouze pro zajímavost.

2.2.2020 21:50
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Babbuuu napsal(a):
Dobrý večer, zajímalo by mě, jak se může kůň narodit bez ocasu. Je to genetická vada, nebo se mohlo stát třeba něco při vývoji nebo úraz ještě když byla kobyla březí? Popř. jak ho to může omezovat (mouchy vím) zajímá mě spíš pohyb, protože je to v podstatě kus páteře. Pouze pro zajímavost.

Geneticky nevím, také by mě to zajímalo. Ale při vývoji se může stát prakticky cokoliv. Pamatuji si, že v inzerci byl nějaký flekatý koník úplně bez ocasu, viděla jsem to poprvé. Jinak jsme měli na jízdárně koně, co přišel o velkou část ocasu a pohyb měl úplně normální, stejně tak se některým tažným zkracuje ocas úplně a chodí a tahají normálně.

3.2.2020 08:09
Babbuuu

XXX.XXX.35.184

Ten inzerát jsem právě viděla a ptala se, prý to má od narození a zajímalo mě jak se to může stát. Děkuji za odpověď

3.2.2020 09:08
liva

XXX.XXX.226.96

Spíš než geneticky se březí klisna setkala s nějakou teratogenní látkou a došlo k poškození plodu během vývoje.
Teratogenní můžou být např.vysoké dávky selenu.....

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2020 13:33

liva napsal(a):
Spíš než geneticky se březí klisna setkala s nějakou teratogenní látkou a došlo k poškození plodu během vývoje.
Teratogenní můžou být např.vysoké dávky selenu.....

tohle bylo v D.Francisovi zejo?😉

3.2.2020 14:51
Babbuuu

XXX.XXX.60.230

Děkuji

neverend

3.2.2020 15:04
neverend

XXX.XXX.213.247

To musí být pro koníka celkem v létě "krušné".🙁

Tygr_ussurijsky

3.2.2020 20:20
Tygr_ussurijsky

XXX.XXX.24.109

Nekupírují se ocasy chladnokrevníkům ( " begani", norici apod) záměrně? https://youtu.be/TxJXWjAe80o
Pravděpodobně kvůli opratím či práci v lese(namotávání)?
Souhlasím s neverend-v létě je to pak pro ně krušné-a v zimě vlastně také..

3.2.2020 20:45
saola

XXX.XXX.143.176

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tohle bylo v D.Francisovi zejo?😉

Ano, selen v jablku, podaném z ruky březí kobyle, a do toho jablka ten dotyčný ještě předtím okatě kousl. Jak rafinované

Ad video: překvapuje mne, že je ta kobyla okovaná....myslela jsem, že alespoň zadní podkovy se před porodem sundávají. Nebo to není běžné?

3.1.2021 21:38
hoir

XXX.XXX.167.242

V minulosti bylo bezne v nekterych krajich jako Francie, Belgie ci Spanelsko kupirovat konim ocasy. Tyka se to plemen prevazne taznych, napr. pro orbe nebo praci v lese.
Stejne jako beranum nebo psum. Lidska vynalezavost. O zpusobu zachazeni se zviraty v dobach minulych i soucasnych lze jiste najit mnoho informaci, ani dnes nemaji ani tato majestatni zvirata v nekterych zemich hodnotu zivota, ale spotrebniho materialu. Clovek si vzdy najde uklidnujici argument, proc je to "pro jeho vlastni dobro" (napr. aby se ocas pri praci nepletl do postroje atd., popr. "tradice"). Nicmene na toto dnes nahlizime kriticky z kontextu nynejsi doby.

Takova vrozena vada u koni by byla spise raritni. Ve svem okoli neznam jedineho, kdo by se s takovym defektem narodil. Spise bych to nebrala jako verohodne vysvetleni.

4.1.2021 07:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola napsal(a):
Ano, selen v jablku, podaném z ruky březí kobyle, a do toho jablka ten dotyčný ještě předtím okatě kousl. Jak rafinované

Ad video: překvapuje mne, že je ta kobyla okovaná....myslela jsem, že alespoň zadní podkovy se před porodem sundávají. Nebo to není běžné?

Měly by se sundat. A také by měla mít kobyla klid, na hříbě. Ovšem ne každý nechá pracovního koně stát.

29.3.2023 22:20
Veru007

XXX.XXX.54.246

Dobrý den , před třemi lety jsem si přesně tohoto koníka koupila . Má to od narození . V létě je chudák . Ale jsem moc ráda, že ho mám .

30.3.2023 08:02

Tak v dnešní době síťových dek už takový chudák být nemusí

jarousek123

30.3.2023 08:58
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Veru007 napsal(a):
Dobrý den , před třemi lety jsem si přesně tohoto koníka koupila . Má to od narození . V létě je chudák . Ale jsem moc ráda, že ho mám .

Nemohla byste prosím vložit fotku?

30.3.2023 09:45
Arbora

XXX.XXX.134.47

Známa mala valacha, ktorému odumrel chvost po kastrácii. Nejaký dobrák mu ho uviazal tak, že ním neprúdila krv. Ak si dobre pamätám, nosil proti muchám nejaký "príčesok".

30.3.2023 11:51

Nám kobylka přišla o část ocasu kvůli melanomům. Jednu chvíli to vypadalo, že jí bude muset být amputován celý, ale veterinářům se do toho moc nechtělo, nakonec jsme půlku zachránili. Dobrý repelent havěť odháněl místo ocasu a kobylka, jako správná arabka šéfovala stádu ještě několik let. Nakonec ji ale melanomy stejně dostihly, ale to už jí bylo skoro 30.

30.3.2023 13:22
Veru007

XXX.XXX.54.246

Ještě další …

30.3.2023 14:14

hm hm, zajímavé, já bych čistě z "vědeckých" pohnutek chtěla vidět přímo to místo, odkud má ocas růst,je možné to vyfotit? děkuji

31.3.2023 09:34

Veru007: píšete, že v létě je chudák - vy ho nijak nechráníte proti hmyzu?

31.3.2023 09:47
Veru007

XXX.XXX.1.47

Opravdu si myslíte , že ho nechránim ničím? Sebelepší deka i repelnt neodežene všechno. Dělám pro něj maximum.

31.3.2023 09:54

No my nevíme, vycházíme z toho, že píšete, že je v létě chudák, na rozdíl od ostatních koní. No i ostatní koně v sezoně často něco pokouše, pokud stejnou měrou něco pokouše tohodle, tak to není chudák, ale normální kůň venku, tak je to v pohodě :-)

31.3.2023 17:47
lenacia

XXX.XXX.63.235

moje kobyla je poslední dva roky chudák...
2021 jí ocas ožrala mladá...
Tak sem věnovala péči aby jí dorostl...
A pak sem jeden den odjela... ,přijela druhej... a ten druhej mladej spratek jí ho stihl za noc celej ožrat znova.

Přidejte reakci

Přidat smajlík