Dobrý večer, zajímalo by mě, jak se může kůň narodit bez ocasu. Je to genetická vada, nebo se mohlo stát třeba něco při vývoji nebo úraz ještě když byla kobyla březí? Popř. jak ho to může omezovat (mouchy vím) zajímá mě spíš pohyb, protože je to v podstatě kus páteře. Pouze pro zajímavost.
Babbuuu
napsal(a):
Dobrý večer, zajímalo by mě, jak se může kůň narodit bez ocasu. Je to genetická vada, nebo se mohlo stát třeba něco při vývoji nebo úraz ještě když byla kobyla březí? Popř. jak ho to může omezovat (mouchy vím) zajímá mě spíš pohyb, protože je to v podstatě kus páteře. Pouze pro zajímavost.
Geneticky nevím, také by mě to zajímalo. Ale při vývoji se může stát prakticky cokoliv. Pamatuji si, že v inzerci byl nějaký flekatý koník úplně bez ocasu, viděla jsem to poprvé. Jinak jsme měli na jízdárně koně, co přišel o velkou část ocasu a pohyb měl úplně normální, stejně tak se některým tažným zkracuje ocas úplně a chodí a tahají normálně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

liva
napsal(a):
Spíš než geneticky se březí klisna setkala s nějakou teratogenní látkou a došlo k poškození plodu během vývoje.
Teratogenní můžou být např.vysoké dávky selenu.....
tohle bylo v D.Francisovi zejo?😉
neverend

XXX.XXX.213.247
To musí být pro koníka celkem v létě "krušné".🙁
Tygr_ussurijsky

XXX.XXX.24.109
Nekupírují se ocasy chladnokrevníkům ( " begani", norici apod) záměrně? https://youtu.be/TxJXWjAe80o
Pravděpodobně kvůli opratím či práci v lese(namotávání)?
Souhlasím s neverend-v létě je to pak pro ně krušné-a v zimě vlastně také..
napsal(a):
tohle bylo v D.Francisovi zejo?😉
Ano, selen v jablku, podaném z ruky březí kobyle, a do toho jablka ten dotyčný ještě předtím okatě kousl. Jak rafinované
Ad video: překvapuje mne, že je ta kobyla okovaná....myslela jsem, že alespoň zadní podkovy se před porodem sundávají. Nebo to není běžné?
V minulosti bylo bezne v nekterych krajich jako Francie, Belgie ci Spanelsko kupirovat konim ocasy. Tyka se to plemen prevazne taznych, napr. pro orbe nebo praci v lese.
Stejne jako beranum nebo psum. Lidska vynalezavost. O zpusobu zachazeni se zviraty v dobach minulych i soucasnych lze jiste najit mnoho informaci, ani dnes nemaji ani tato majestatni zvirata v nekterych zemich hodnotu zivota, ale spotrebniho materialu. Clovek si vzdy najde uklidnujici argument, proc je to "pro jeho vlastni dobro" (napr. aby se ocas pri praci nepletl do postroje atd., popr. "tradice"). Nicmene na toto dnes nahlizime kriticky z kontextu nynejsi doby.
Takova vrozena vada u koni by byla spise raritni. Ve svem okoli neznam jedineho, kdo by se s takovym defektem narodil. Spise bych to nebrala jako verohodne vysvetleni.
saola
napsal(a):
Ano, selen v jablku, podaném z ruky březí kobyle, a do toho jablka ten dotyčný ještě předtím okatě kousl. Jak rafinované
Ad video: překvapuje mne, že je ta kobyla okovaná....myslela jsem, že alespoň zadní podkovy se před porodem sundávají. Nebo to není běžné?
Měly by se sundat. A také by měla mít kobyla klid, na hříbě. Ovšem ne každý nechá pracovního koně stát.

Tak v dnešní době síťových dek už takový chudák být nemusí
jarousek123

XXX.XXX.152.71
Veru007
napsal(a):
Dobrý den , před třemi lety jsem si přesně tohoto koníka koupila . Má to od narození . V létě je chudák . Ale jsem moc ráda, že ho mám .
Nemohla byste prosím vložit fotku?

Nám kobylka přišla o část ocasu kvůli melanomům. Jednu chvíli to vypadalo, že jí bude muset být amputován celý, ale veterinářům se do toho moc nechtělo, nakonec jsme půlku zachránili. Dobrý repelent havěť odháněl místo ocasu a kobylka, jako správná arabka šéfovala stádu ještě několik let. Nakonec ji ale melanomy stejně dostihly, ale to už jí bylo skoro 30.

hm hm, zajímavé, já bych čistě z "vědeckých" pohnutek chtěla vidět přímo to místo, odkud má ocas růst,je možné to vyfotit? děkuji

Veru007: píšete, že v létě je chudák - vy ho nijak nechráníte proti hmyzu?

No my nevíme, vycházíme z toho, že píšete, že je v létě chudák, na rozdíl od ostatních koní. No i ostatní koně v sezoně často něco pokouše, pokud stejnou měrou něco pokouše tohodle, tak to není chudák, ale normální kůň venku, tak je to v pohodě :-)