Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lenuska

7.2.2020 22:14
Lenuska

XXX.XXX.206.85

Ahoj, v létě plánujem celodeňák s koňma na asi 50km (cesta tam i zpátky), ale bojím se ze by to naše kobylky nějak moc neznavilo. Já mám ČT 13ti letou zdravou kobču, jedna kamoška má 15ti letou haflu a třetí má 8mi letou arabko-plňasku. Cestu pojedem skoro všude lesem a v cíli zůstanem asi 3-4h na pastvě. Myslíte, že bysme to mohly zvládnout?

7.2.2020 22:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A jsou aspoň trochu trénované?

Lenuska

7.2.2020 22:34
Lenuska

XXX.XXX.206.85

Oprava - ale bojím se ABY to kobylky nějak moc neznavilo

7.2.2020 22:36
Lenuska

XXX.XXX.206.85

Ano jsou. Zvyklé na auta, psy a další takový ty základní věci

7.2.2020 23:10
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Lenuska napsal(a):

Nebyla to ani tak otázka jestli jsou zvyklé na silniční ruch jako na to zda jsou zvyklé chodit takové tůry, nebo ste se najednou rozhodli něco takového podniknout a koně na to zvykli nejsou.

7.2.2020 23:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Lenuska napsal(a):

To jim bude v tom lese asi k ničemu, ne?
Spíš mi šlo o to, jak jsou na tom fyzicky, kolik běžně chodí km, jestli jsou to koně, co jezdí na aktivní vyjížďky několikrát týdně a nebo je prostě jednou měsíčně vyndáte z výběhu a jdete na krokovku.

7.2.2020 23:25
Slon Indický

XXX.XXX.255.160

Nejvíc bude záležet na tom, jak kobylky připravíte - ne co se týče ruchu na silnici a bubáků, ale spíše kondice - absolutní základ je dobře padnoucí výstroj, takový celodenní výlet odhalí jakékoli nedostatky, které se běžně neprojeví. Mohou se projevit věci, které vás ani nenapadnou - třeba takové oblíbené neoprenové podbřišníky umí nepěkně v horku a delší jízdě zapařit. Dobré je naučit kobyly na úvaz tak, aby se nezamotaly a ideálně nepanikařily pokud se tak stane, pro delší ježdění se to dost hodí - uvážete pokud potřebujete na záchod nebo i před hospodou, s koněm, co se zamotává to ale nejde.
Kobyly by měly alespoň 2 měsíce před akcí chodit pod sedlo 5-6 x týdně, z toho aspoň třikrát týdně dvouhodinová a delší vyjížďka, jinak to prostě kondičně nedají. Prostě trénujete - a musíte poctivěji než na závody, protože parkur nebo drezurní úloha se jede pár minut, zatímco tady budete v sedle celý den.
Jo, a ještě praktický tip - mějte v pohotovosti někoho s vozíkem, kdo by byl ochotný opravdu přijet a vyzvednout vás i s koněm - není nic beznadějnějšího než zranění v terénu, daleko do cíle i zpátky, a vy nemáte jak dopravit koně a sháníte někoho narychlo a ve stresu.

8.2.2020 08:57
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

v podstate krok klus tak 5h jizdy jedna cesta pokud jezdíte 2-3x v tydnu svižnou dvouhodinovku nebude problem u koní ale dopravu za zadkem bych měl určitě

8.2.2020 09:01
dsj

XXX.XXX.255.137

Kromě vyladění kondice koní si také projděte celou trasu pěšky nebo projeďte na kole - jednou jsme udělali třídenní výlet s kamarádkama za jinou kámoškou a bylo to podle mapy "jen" 56km, ale v reálu to bylo o 27km víc - muselo se jít přes most přes dálnici, jednou jsme plánovaly projít přes pozemek ze kterého nás majitel vyhodil, obcházelo se to 5km po silnici, a jednou kobyla odmítla přejít melioraci (ani mě se do toho nechtělo, byla opravdu velká a zarostlá rákosím, pro mě taxis) a zase se to muselo obcházet, po zoraném poli, spadlý strom přes cestu v lese jsme obcházeli několikrát ve stylu vyskočit sráz, promotat se kopcem a skočit zpátky na cestu, jednou i přes potok neznámého dna. Do prvního místa k přespání jsme kvůli tomu dojížděli za tmy a manžel, který nás měl vézt domů nám šel naproti s baterkou, abysme to vůbec našli, místo v pohodě za světla jsme dorazili po půlnoci a úplně odrovnaný my i koně, další den jsme dali pohov, naši mužský dostali příkaz to před námi projet na kole a namalovat šipky na stom. Plánování je stejně důležité jako kondice. Obě na ten výlet vzpomínáme v dobrém, ale bylo to hodně dobrodružné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2020 17:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chystáte se ujet 50 km v jednom dni??? To nedáte (vzhledem ke způsobu, jakým se ptáte ...). Ledaže byste s sebou měli zkušený doprovod nebo věděli přesně kudy jet. Je to organizačně i tréninkově už dosti náročné.

Pokud myslíte 25 km tam jeden den a 25 km zpátky druhý, tak to ok. Kůň, který chodí běžně na delší vyjížďky to dá jako nic. Vy běžně jezdíte? Kolik hodin týdně? Aby to dalo vaše pozadí ;)

neverend

8.2.2020 18:38
neverend

XXX.XXX.213.247

Hele a cestu kolem světa kůň vydrží? 😀😀 Případně prosím o doporučení plemene a tréningových metod,jo? 😀😀

Přidejte reakci

Přidat smajlík