Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nela093

10.2.2020 09:48
Nela093

XXX.XXX.241.90

Dobrý den, několik měsíců zpátky si do stáje, kde jezdím jedna slečna přivezla valacha. Po nějaké době ale přestala platit ustajeni a přestala i za koněm chodit. Ustajovateli nezvedala telefony, prostě jej ignorovala. Před několika dny ale podle smlouvy kůň propadnul jemu. Chtěl si jej nechat, ale právně prý nemůže. Valach musí prý do aukce, do které ustajovatel nemůže přihazovat a kůň pak nesmí být ani napsaný na jeho adresu, takže si koně nemůže vydrazit ani jeho manželka. Já tomu vůbec nerozumím, jaké jsou na to zákony? Proč si ustajovatel nemůže koně nechat? Chápu že se nemůže prodat prvnímu člověku co přijde, že musí být dán jedině do aukce, ale nechápu ten důvod proč si jej nemůže nechat. Máte tady prosím někdo vysvětlení, nebo přímo odkazy na nějaké stránky kde se o tom dočtu více?

Jeana12

10.2.2020 10:03
Jeana12

XXX.XXX.150.170

To je celý nějaká hloupost, je otázkou jak je smlouva sepsaná, nebo zda majitelka neměla dluhy jinde a kůň nespadl do exekuce dřív za něco jinýho než za nedoplatky na ustájení.

Ještě mě napadá zda dluhy nemá náhodou onen ustajovatel a koně nedali do aukce jemu (proto nemůže on ani manželka dražit?) Jinak mě důvod proč by se nemohl účastnit dražby nenapadá.

Jeana12

10.2.2020 10:19
Jeana12

XXX.XXX.150.170

Tady úryvek z odborného článku, který mě utvrzuje v tom, že jsou věci asi trochu jinak než uvádíte.

Kdo nesmí na dražbu
Exekutorské dražby

Exekutorské/soudní dražby, které se řídí OSŘ, se nesmí jako dražitel účastnit soudce/exekutor, zaměstnanci úřadů a soudů, povinný (ten jehož majetek se prodává), manžel povinného a osoby, u kterých to stanoví zvláštní předpis (různé zákony mohou v určitých případech zakázat např. veřejným osobám nabývání majetku).

Dalším kdo se nesmí účastnit dražby jako dražitel je osoba, která zmařila předchozí kolo dražby. O tom co je zmaření dražby jsem psal v článku Jak drahé je zmařit dražbu.

Zákon o dražbách č. 26/2000 Sb., který upravuje dobrovolné a nedobrovolné dražby říká, že dražby se nesmí účastnit:

osoby na jejichž majetek byl vyhlášen konkurs
osoby, kterým byl zamítnut insolvenční návrh z důvodu, že jejich majetek nepostačuje k pokrytí nákladů na insolvenční řízení
osoby, u nichž by v důsledku nabytí vlastnictví předmětu dražby mohlo dojít k vyloučení, omezení nebo narušení hospodářské soutěže
ten kdo nesložil dražební jistotu
ten kdo zmařil předchozí dražbu u téhož dražebníka a stejného předmětu dražby
zaměstnanci Živnostenského úřadu a případně Ministerstva pro místní rozvoj, jsou-li kontrolou dražby pověřeni
dražebník, nikdo z jeho statutárního orgánu, zaměstnanci, licitátor, správce konkursní podstaty, likvidátor, nucený správce ani dočasný správce (v těchto případech ani osoby blízké)

U výše uvedených osob dle zákona platí, že nikdo nesmí dražit za ně.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2020 16:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.213

Staci poprosit kamose vydrazi on a za symbolickou 1kc proda ustajovateli a je to

Přidejte reakci

Přidat smajlík