Je možné naučit staršího koně na lonži?

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

RaydeFrank

18.2.2020 14:32
RaydeFrank

XXX.XXX.174.251

Dobrý den,
Přicházím s otázkou zda je možné naučit 20 letého valacha na lonži. V kruhovce jsme zkoušeli ale vůbec netuší co se po něm chce. Můj další dotaz je jak ho odnaučit utíkat před bičem. Když stojí a já ho zvykám na bič vše v pořádku, jakmile je ale vypuštěn na kruh rozletí se a není k zastavení. Bič opravdu jen držím v ruce a pouze ho odháním ode mně.
Předem děkuji za odpovědi.

Neregistrovaný uživatel

18.2.2020 14:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

RaydeFrank napsal(a):
Dobrý den,
Přicházím s otázkou zda je možné naučit 20 letého valacha na lonži. V kruhovce jsme zkoušeli ale vůbec netuší co se po něm chce. Můj další dotaz je jak ho odnaučit utíkat před bičem. Když stojí a já ho zvykám na bič vše v pořádku, jakmile je ale vypuštěn na kruh rozletí se a není k zastavení. Bič opravdu jen držím v ruce a pouze ho odháním ode mně.

Pro takhle stareho kone neni honeni v kruhovce nebo na lonzi vubec vhodne. Proc to proboba musite delat???

18.2.2020 14:45
kallisto

XXX.XXX.237.35

RaydeFrank napsal(a):
Dobrý den,

Naučit jde vše. Vy asi nevíte jak, tak to nedělejte. Můžete toho akorát víc pokazit.

Otázka je, proč by se to ten kůň teď měl učit. On už to asi k výcviku nepotřebuje.
Spíš mu to už v jeho věku zatěžuje klouby a šlachy.

18.2.2020 16:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

RaydeFrank napsal(a):
Dobrý den,

Pokud je kůň ochotný a schopný vás nosit, užívejte si to plnými doušky a na lonžování zapomeňte. Naděláte víc škody, jak užitku. Pokud jezdit zrovna nemůžete, nechte koně v ohradě,ať se hýbe. Je to starší kůň, volný pohyb je pro starší koně mnohem vhodnější, než práce na kruhu. Většina kruhovek bývá spíše menší, a malé kruhy starším kloubům nesvědčí. Na lonži je to ještě horší, neboť neználek koně tahá za ohlávku do kruhu a tomu vypadává zadek z kruhu. Není to k ničemu dobré.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2020 23:25

Je to jako 80 letého seniora učit výmyk, pravděpodobně nemáte žádné zkušenosti s koňmi, jestli jste si koupili seniora na dožití, nechte ho dožít a občas se svezte............

19.2.2020 08:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to jako 80 letého seniora učit výmyk, pravděpodobně nemáte žádné zkušenosti s koňmi, jestli jste si koupili seniora na dožití, nechte ho dožít a občas se svezte............

Přidejte reakci

Přidat smajlík