Dobrý den, mám plňáska, který ma 8 let. Přivezla jsem si ho před dvěma lety v opravdu zlém stavu a má asi kapří hřbet? při koupi nebyl zmíněný zdravotní problém, prosím kdo jste se s tím setkali, můžete mi k tomu něco napsat? normálně jezdíme, jen není osvalený, protože nepracujeme téměř vůbec, parkrát do měsíce, takže v sedle se tak divně kroutí a nemá stabilitu, vím, že to chce práci aby osvalil, zajímá mě spíš to abych mu neublížila, děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že kapří hřbet nemá, může mít jiný zdravotní problém, pro který ho přestali jezdit, vy jste ho koupila, dokrmila a problém se objevuje tedy při ježdění, které není pravidelné, nechte prohlédnout fyzioterapeutem-někým, kdo tomu rozumí, ten na koně šáhne a řekne vám více....
Já tam mírný kapří hřbet vidím, nejedná se o zdravotní problém ve smyslu nemoci, je to exteriérový popis tvaru hřbetu (příp.beder). Sám o sobě koni většinou tento stav nevadí, ale také záleží, zda je vrozený nebo proč vznikl. Píšete "není osvalený" a "nemá stabilitu" a "divně se kroutí pod sedlem", volila bych (po kontrole fyzioterapeutem viz příspěvek výše) postupnou korektní práci jako s jakýmkoliv jiným (mladým) koněm - práce není potřebná pouze k osvalení, ale i k té rovnováze a proježděnosti, přiježděný kůň se vám pod sedlem nebude kroutit (pokud to nedělá z důvodu bolesti - fyzio, sedící sedlo).
Arkarian
napsal(a):
Já tam mírný kapří hřbet vidím, nejedná se o zdravotní problém ve smyslu nemoci, je to exteriérový popis tvaru hřbetu (příp.beder). Sám o sobě koni většinou tento stav nevadí, ale také záleží, zda je vrozený nebo proč vznikl. Píšete "není osvalený" a "nemá stabilitu" a "divně se kroutí pod sedlem", volila bych (po kontrole fyzioterapeutem viz příspěvek výše) postupnou korektní práci jako s jakýmkoliv jiným (mladým) koněm - práce není potřebná pouze k osvalení, ale i k té rovnováze a proježděnosti, přiježděný kůň se vám pod sedlem nebude kroutit (pokud to nedělá z důvodu bolesti - fyzio, sedící sedlo).
mockrát děkuji z radu, na fotce to tak není videt, když byl vyhublejší, šlo to vidět extrémně, kapří gřbet tedy má, ( kde se má zadek zvýšit, jemu se sníží , taková prohluben, kde pak pokračuje zadek) viděla jsem pár koní, co po osvalení nabraly zadek a kapří hřbet už neměli, nevím jestli to u něj bude možné protože kyčelní kosti má opravdu níž díky tomu hřbetu... nicméně já tomu tak nerozumím, určitě zavolám fyzio. to kroucení je z důvodu ne ani bolesti (myslím) jak že není vypracovaný. Když kluše a nebyl venku týden dva, tak se kroutí a nejde pravidelně, když jezdíme častěji je to o něčem jiném, bohužel není tento rok čas na ježdění ani zdraví nepřeje.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Mam pocit,ze vim,o jakeho kone se jedna....
Muzete prosim napsat datum jeho narozeni?
Pokud je to on,tak se u vas docela spravil...
Než pracovat párkrát do měsíce, je ke koni šetrnější nepracovat vůbec. Pokud práce není pravidelná několikrát do týdne, kůň prakticky začíná stále znovu a po ježdění může být namožený a bolavý.
Fotka je trochu pod úhlem, ale kůň má zřejmě kratší hřbet. Byl-li nevhodně ježděn těžším jezdcem a tím pádem zřejmě i pod delším sedlem, než pro něj je vhodné, může mít kissing spines.
Je možné, že mu nesedí současné sedlo, divné kroucení by tomu odpovídalo.
Asi bych začala vetem nebo fyzioterapeutem, plus bych nechala důkladně zkontrolovat sedlo někým, kdo tomu rozumí. A pracovala bych radši méně a častěji.
http://www.equichannel.cz/kissing-spine-syndrom-z-pohledu-chiropraktika
Uživatel s deaktivovaným účtem

Terven
napsal(a):
Než pracovat párkrát do měsíce, je ke koni šetrnější nepracovat vůbec. Pokud práce není pravidelná několikrát do týdne, kůň prakticky začíná stále znovu a po ježdění může být namožený a bolavý.
Fotka je trochu pod úhlem, ale kůň má zřejmě kratší hřbet. Byl-li nevhodně ježděn těžším jezdcem a tím pádem zřejmě i pod delším sedlem, než pro něj je vhodné, může mít kissing spines.
Je možné, že mu nesedí současné sedlo, divné kroucení by tomu odpovídalo.
Asi bych začala vetem nebo fyzioterapeutem, plus bych nechala důkladně zkontrolovat sedlo někým, kdo tomu rozumí. A pracovala bych radši méně a častěji.
http://www.equichannel.cz/kissing-spine-syndrom-z-pohledu-chiropraktika
Souhlas s Arkarian a Terven.
Leeenat
napsal(a):
Dobrý den, mám plňáska, který ma 8 let. Přivezla jsem si ho před dvěma lety v opravdu zlém stavu a má asi kapří hřbet? při koupi nebyl zmíněný zdravotní problém, prosím kdo jste se s tím setkali, můžete mi k tomu něco napsat? normálně jezdíme, jen není osvalený, protože nepracujeme téměř vůbec, parkrát do měsíce, takže v sedle se tak divně kroutí a nemá stabilitu, vím, že to chce práci aby osvalil, zajímá mě spíš to abych mu neublížila, děkuji
Tak na mě to tedy působí, že m nesedí sedlo pokud se krouztí, nevíc když celkem prd dělá, je i dost pravděpodobné, že mu přestalo sedět. Nechte si to zkontrolovat, případně zavolejte fyzio.