Naklíčený ječmen + kvasnice pro koně s RAO/dušností

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Char

25.2.2020 20:51
Char

XXX.XXX.218.29

Ahoj, jdu si pro radu.
Mám koně s počátečními příznaky RAO. Četla jsem hodně chvály na naklíčený ječmen v kombinaci s kvasnicemi. Jenže dle návodu jsem připravila ječmen a za 5 dní byl zkvašený a navíc plesnivý. Přitom jsem každý den ječmen prohrábla a párkrát i propláchla v cedníku. Měla jsem ho doma v pokojové teplotě přiklopený.
Co je tedy špatně? Neměla jsem přiklápět? Jak dlouho takto ječmen vydrží? Bojím se abych neudělala víc škody než užitku.
Děkuji za případné rady a postřehy.

26.2.2020 08:46
L.A.S.

XXX.XXX.13.30

Také jsem ze začátku měla problém s klíčením ječmene, podobný jako vy, jen v menší míře...
Důležitá je kvalita ječmene - pozor na "půlzrna", mají tendenci plesnivět.
Pořídila jsem opravdu pěkný ječmen, a je to bez problémů.
Klíčím pro jednoho koně, postupuji takto: 3/4 - 1 litr ječmene zaliju studenou vodou (v kyblíku o objemu 2 litry), properu, nechám chvíli odstát. Malým sítkem odeberu nečistoty, které vyplavou. Scedím přes cedník. Toto několikrát opakuju, až je voda opravdu čistá. Zaleju vodou cca 2 cm nad ječmen. Přiklopím (nechám škvíru), nechám do druhého dne. Scedím. Další den už zrna praskají, ječmen začíná klíčit. Protřepnu a přendám do chladnější místnosti (cca 10 - 12 stupňů). Další den už je krmitelný, překlopím do druhého kyblíku, krmím hrstku toho mokrého z vrchu. Další dny už jen protřepnu, aby se mokrý ječmen ze spodu dostal nahoru. Krmím 2x denně, tedy i protřepávám 2x denně. Kyblík je stále přiklopený, se škvírkou. Vydrží těch pět-šest dní.
Když už ječmen klíčí, neproplachuju. Když se mi zdá sušší, jen maličko pokropím, protřepu.
Hodně štěstí, je to trochu alchymie
Podávám dušnému seniorovi spolu s bezobilným müsli přes půl roku, opravdu mu to pomáhá.
Foto pátý den..

26.2.2020 15:15
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo je to o kvalitě zrna a o vychytání místa se správnou teplotou (v létě kvasí snadněji, v zimě nenamrznout)
Určitě to nevzdávejte. Krmte podle čichové kontroly - nacvičíte se poznat co nedávat.

Char

26.2.2020 17:56
Char

XXX.XXX.218.29

Moc děkuji všem za komentáře, problém pravděpodobně byl v tom, že jsem to nechala v teple a celé přiklopené. Určitě to nevzdám a zkusím znovu, děkuji!

Přidejte reakci

Přidat smajlík