Dobrý den, kvůli událostem posledních měsíců, jsem nucena pozměnit koni krmení.
Plňas, 6let, poslední měsíc ustájený opět na noc, připravován do hobby sportu. S větší prací po novém roce, příprava na sezónu ,ježděn 3-4x týdně, začal poměrně hudbout,ze začátku to bylo dobře protože měl tukovou zásobu na zimu z nic nedělání, ale teď už se začínám obávat aby nezhubl nějak razantně. Aktuálně je na odměrce granulí KWP, ráno a večer, spolu s řezankou a samozřejmě přístupem k senáži. Hromada ráno a večer v boxe a pak svačinka ve výběhu. Bylo mi doporučeno začít mu přidávat ječný šrot, ale nemám s tím moc zkušenosti.Co jsem se dívala na různá krmiva tak mě hodně zaujala musli od energys coldmix, od spillersů pak cool mix nebo response slow release energy mix, pokukuji i po zonderu od subli, nebo novaequi muscle, u toho si ale nejsem jistá úplně tím obsahem. Teď jsem narazila i na Eggersmann ten má taky zajímavé muslíčko, ale s tímto krmivem nemám vůbec zkušenost. Mám objednané vzorky od těch spillersů, plus mám dobrou zkušenost z dob kdy jsem krmila conditioning mixem.
subli jsem pak krmila všechny koně v práci, takže ty mám taky více méně osahané, ale u zbytku netuším. Nechci si z něho zase dělat testovacího králíka a zkoušet co víc bude chutnat/sedět, protože to zvíře sežere úplně všechno. Nechci si míchat nic vlastního protože ve stáji na to není tolik prostoru na další hromadu barelů jen pro mě, plus nechci tím prudit lidi a je to prostě jednodušší sáhnout po musli.Budu tedy velice ráda za nějakou radu, popřipadě zkušenost s některým z uvedených krmiv, nebo jestli je lepší zůstat na granulích a přidávat ten šrot. Jsem z toho docela špatná, protože kůň začíná nějak vypadat a představa že ještě víc zhubne mě, děsí. :)
Známá krmí svou S drezůrní kobylu kombinací trochu ovsa + Spillers response slow release energy mix a je velmi spokojena.
Kobyla vypadá perfektně a má přiměřenou energii...
Pokud nechcete dávat oves, kombinovala bych response a Spillers conditioning řezanku + minerálku od Perfect Equi 1 odměrku/den.
Za mňa má top zloženie Hoeveler v rade PurItan, je to bez obilia ale majú variant aj pre športové kone.
Spillers ako cool mix, tak aj response slow sú dosť bohaté krmivá na škroby, neverím tomu, že sú "slow" a "cool", s týmto zložením ani byť nemôžu. To je také trochu smiešne a zavádzajúce, ale je to pri väčšine výrobcov. Nova Equi má fajn zloženie, ale periodicky sa opakujú krmivá, ktoré nie sú ok s kvalitou. Fajn vyzerá St. Hippolyt Struktur Energetikum a alebo ešte možno Nutristar - to je pre westernové plemená, takže vyšší obsah bielkovín.
A ako obvykle, odmerka nie je žiadna mierka, granule KWP je široký pojem, majú toho viac, nepíšete, či kôň dostáva minerálku, môže chýbať nejaký mikro, či makroprvok, atď...
Pozor na energys muesli...sice všude na netu si píšou pšeničné otruby, ale je tam čistě pšenice zrno jak v pytli, tak na etiketě pytle. Tak jen počítej s touto realitou.
Jinak krmim Spillers Response Instat Energy mix (vločky ječmene, psen. Otruby, slunečnice vlocky, oves, melasa, kukuřice vločky, ovesné vločky,...). Poměr cena/výkon pro mě fajn.
Uživatel s deaktivovaným účtem

píšete: Hromada ráno a večer v boxe a pak svačinka ve výběhu.
Aktuálně je na odměrce granulí KWP, ráno a večer, spolu s řezankou a samozřejmě přístupem k senáži.
Tak a zeptám se, chcete to nové krmení krmit v dávkách uvedných na pytli nebo jen odměrku?
Obecně : "jádro " (to něco do žlabu) je na výkon, je to rychlá energie, která se neuloží, ale použije ...
Já bych začala s tím co mám, koukla bych na ty hromady(dáváte vy nebo ustajovatel?) a přidala stávající granule(ani nevím co to je granule KWP)
Je dobré mít přehled v číslech, co koni krmím.(hromada, odměrka
)
Na té senáži prosperoval i předtím, tak nějak teď nevím, jestli je jen senáž vhodná...
napsal(a):
píšete: Hromada ráno a večer v boxe a pak svačinka ve výběhu.
Aktuálně je na odměrce granulí KWP, ráno a večer, spolu s řezankou a samozřejmě přístupem k senáži.
Tak a zeptám se, chcete to nové krmení krmit v dávkách uvedných na pytli nebo jen odměrku?
Obecně : "jádro " (to něco do žlabu) je na výkon, je to rychlá energie, která se neuloží, ale použije ...
Já bych začala s tím co mám, koukla bych na ty hromady(dáváte vy nebo ustajovatel?) a přidala stávající granule(ani nevím co to je granule KWP)
Je dobré mít přehled v číslech, co koni krmím.(hromada, odměrka
)
Na té senáži prosperoval i předtím, tak nějak teď nevím, jestli je jen senáž vhodná...
Není to senáží, ale spíše těma granulema. Senáže mají fakt habakuk. Občas zavírámkoně večer do boxů, takže v tomhle mám opravdu přehled. Majitelka dopřává konim.na granulích byl v pohodě celou dobu, protože když makal tak to byla přiježdovačka, je to ex dostihák takže potřeboval najezdit n normální styl. Letos se začalo se skokovou připravou a to už asi samotné granule prostě nestíhají vykrmovat nebo udržovat stav, i majitelka co krmí Těmato granulema rikala že ji její parkurák nějak pohubl, takže i když jsem do teď s nimi byla spokojena tak očividně při větší fyzické zátěži už nejsou tak dobré jako byly předtím.

Já jsem se doklikala, co to ty granule jsou....uvádí se, při střední zátěži 5-6 kg, to odměrka teda asi nebude. , začala bych odtud + zkuste přidat olej, prý stačí z obchodu normální stolní, já s ním ale nemám zkušenosti....
napsal(a):
Já jsem se doklikala, co to ty granule jsou....uvádí se, při střední zátěži 5-6 kg, to odměrka teda asi nebude. , začala bych odtud + zkuste přidat olej, prý stačí z obchodu normální stolní, já s ním ale nemám zkušenosti....
Krmila jsem odměrkou jak mi bylo právě doporučeno. Ono je zase fakt co je považováno za střední zátěž. 😅 Třeba krmivářka od Energys mi řekla že by mi kůň měl ještě zhubnout, což mi přijde jako blbost, protože když ještě zhodi tak mu zase polezou žebra. 🤦🏻♀️ Ale děkuji za poznatek. Já o těch granulích moc nevím. Byly mi doporučený po conditioning mix, kdy kůň už nabral dostatečně na to že nepotřeboval víc.

....já mám koně taky raději trochu víc v "kondici" ..... kulaté tvary....ale žádný plnotučník....
Já mám svojí olíbenou směs: NE klasik-nemám problém s kvalitou, teď půl litru tj. ani ne 400g, stejně mačkaného ovsa-dvě hrstě, 400g řízků suchých-rozmočených cca 3litry, 150g/den lněných výlisků, mleté konopné semínko hrst-80g, cca 2 kg mrkve-teď v zimě , nemám to striktně odvážené každou dávku, jen orientačně, co který hrneček nebo odměrka váží....seno venku a na boxe. Zátěž- lehká....
napsal(a):
Ano, olej doporučuji. Stolní, řepkový. Od 1 polévkové lžíce postupně do 5-6/den.
Pomalá energie. Vyzkoušeno na starých koních. Funguje. A navíc ten olej nezabere místo ani ve futrovně,ani v koni. Za málo peněz, hodně muziky. Do 14 dní je vidět zlepšení.