Kůň bez průkazu, jak ověřit původ koně? Jak získat modrý průkaz a potvrzení o původu?

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2020 11:44

Dobrý den,

jezdím kobylku, se kterou bych časem měla určitě možnost i závodit, ale zjsitila jsem, že nemá vystavený průkaz koně.
Kobylka je od narození u chovatele. Má oboustranný původ. Případně jak je to s testy na původ koně?

Jak mám postupovat pro získání potřebných "papírů". Na koho se obrátit ?

Děkuji za odpovědi, takový problém řeším poprvé. A nejsem nějaký extra znalec přes tyto formality.

5.3.2020 12:00
Arbora

XXX.XXX.192.218

V prvom rade treba vedieť, prečo ten preukaz nemá. Obojstranný pôvod nie je záruka toho, že kríženie bolo napr. po administratívnej stránke v poriadku. Možno žrebec nemal licenciu, možno chovateľ neodovzdal pripúšťací lístok, možno nedal zapísať žriebä, atď. Tým by som začala.

5.3.2020 12:06
Nyala

XXX.XXX.169.240

Zavolejte sem, určitě poradí, jsou nejpovolanější http://www.uek.cz/

5.3.2020 12:25
kallisto

XXX.XXX.237.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,

jezdím kobylku, se kterou bych časem měla určitě možnost i závodit, ale zjsitila jsem, že nemá vystavený průkaz koně.
Kobylka je od narození u chovatele. Má oboustranný původ. Případně jak je to s testy na původ koně?

Jak mám postupovat pro získání potřebných "papírů". Na koho se obrátit ?

Děkuji za odpovědi, takový problém řeším poprvé. A nejsem nějaký extra znalec přes tyto formality.

Nemá průkaz? A kam tedy veterinář zapisuje očkování?
Oboustranný původ znamená co? Znáte matku i otce?
Pokud průkaz nemá, bude muset přijet komisař a koně prohlédnout a nechat vystavit průkaz. Bez genetiky ale asi původy nezapíšete, to ale na závodění vliv nemá.

5.3.2020 12:38
rebeks

XXX.XXX.43.195

Máte pomotané dvě věci dohromady.
1. Průkaz koně musí mít každý kůň - v průkazu je uveden popis koně, čip, očkování, ..., je potřeba pro závody, výstavy, prodej apod.
2. Průkaz původu mají pouze koně s původem s rodiči v plemenné knize - tento průkaz slouží k uchovnění koně a zvyšuje hodnotu koně
Nejlépe uděláte, když se domluvíte s majitelem koně a ten min. na ÚEK zajistí průkaz koně. Průkaz původu je druhotný a u staršího koně 6 měsíců komplikovanější k získání.

5.3.2020 12:46

Pomotané to nemám. Vím co je průkaz koně a co je průkaz původu.

Oba rodiče koně znám. Matku má pořád chovatel u sebe a hřebec je velice Quirado.
Pro vystavení průkazu koně tedy potřebuji přizvat komisaře a pro průkaz původu musím nechat udělat genetické testy ?

Komisaře sehnat přes ÚEK ?
A nějaké zkušenosti s genetickými testy ? Kde dělat, co to obnáší?

Prosila bych trošku slušného jednání. Já jsem se normálně zeptala, každý není všeho znalý. Učíme se celý život
Od dotazů tato stránka je pokud vím.

A za milé odpovědi moc děkuji !

5.3.2020 13:37
Arbora

XXX.XXX.192.218

No, ešte, ako píšem. To že sa streli rodičia pri akte plodenia potomka neznamená, že to bolo v súlade s pravidlami. Preto píšem, aby ste najskôr zistili dôvod toho, prečo kobyla pôvod nemá.

Na genetický test potrebujete testovať aj matku. Na uek Vám samozrejme postup poradia, ale najskôr by som si to vydiskutovala s chovateľom. Aby ste netešili predčasne a nevyhodili peniaze von oknom.

Tak si ale hovorím, ako ste s kobylou bez preukazu športovali?

5.3.2020 13:51
rebeks

XXX.XXX.43.195

Lucka ST - já Vám věnovala svůj čas, abych Vám pohohla s pochopením situace a poradila, kdo Vám pomůže. Jestli tohle podle Vás není slušné jednání, tak (a to Vás asi mrzet nebude) je toto můj poslední příspěvěk směrem k Vám.

5.3.2020 14:41
koně

XXX.XXX.174.63

Pomotané to nemám. Vím co je průkaz koně a co je průkaz původu.

Oba rodiče koně znám. Matku má pořád chovatel u sebe a hřebec je velice Quirado.
Pro vystavení průkazu koně tedy potřebuji přizvat komisaře a pro průkaz původu musím nechat udělat genetické testy ?

Komisaře sehnat přes ÚEK ?
A nějaké zkušenosti s genetickými testy ? Kde dělat, co to obnáší?

Prosila bych trošku slušného jednání. Já jsem se normálně zeptala, každý není všeho znalý. Učíme se celý život
Od dotazů tato stránka je pokud vím.

A za milé odpovědi moc děkuji !

Rady tu padly .
Jen mi není jasné,když je zmíněná kobyla narozená a nadále celý svůj život u jednoho majitele,proč zapsání hříběte pod matkou ,neřešil už majitel??
Když se u něj na hospodářství narodilo hříbě,byla jeho povinnost ho po narození nechat zapsat a očipovat .
Je li to hříbě z ofiko připouštění,nebo nějaký "náhodný" pokus ,každopádně tomu komisař vyhotoví grafický popis a vrazí čip.
Čímž kůň získá své číslo, a pod tím je veden .Jak na hospodářství,tak v centrální evidenci a potřebuje ho při vyřazení.Tzn pro kafilérku,nebo jatka.
By mě zajímalo,jak to má tedy zmíněný majitel s hospodářstvím,jak tam má své hříbě vedené,když ono vlastně není ?
Vy to tedy napravíte.
Zavoláte ke kobylce komisaře ,vypsaného pro vaší oblast .Z ÚEK. Tomu zaplatíte za grafický popis a čip.
Oni vám pak ,pravděpodobně ze Slatiňan ,zašlou průkaz koně.
Majitel by si kobylu konečně měl zapsat do svého hospodářství, a vy můžete sportovat.
Původ pochybuji,že nějaký doženete.Nemáte připouštěcí lístek.
A jak matka ? Je pro nějakou plemennou knihu uchovněná? Jestli ani ta ne,tak nemá cenu genetiku dělat a výsledný produkt ,tzn, kobylu na které chcete sportovat ,si nechat s modrým průkazem .

5.3.2020 14:54

koně napsal(a):
Rady tu padly .
Jen mi není jasné,když je zmíněná kobyla narozená a nadále celý svůj život u jednoho majitele,proč zapsání hříběte pod matkou ,neřešil už majitel??
Když se u něj na hospodářství narodilo hříbě,byla jeho povinnost ho po narození nechat zapsat a očipovat .
Je li to hříbě z ofiko připouštění,nebo nějaký "náhodný" pokus ,každopádně tomu komisař vyhotoví grafický popis a vrazí čip.
Čímž kůň získá své číslo, a pod tím je veden .Jak na hospodářství,tak v centrální evidenci a potřebuje ho při vyřazení.Tzn pro kafilérku,nebo jatka.
By mě zajímalo,jak to má tedy zmíněný majitel s hospodářstvím,jak tam má své hříbě vedené,když ono vlastně není ?
Vy to tedy napravíte.
Zavoláte ke kobylce komisaře ,vypsaného pro vaší oblast .Z ÚEK. Tomu zaplatíte za grafický popis a čip.
Oni vám pak ,pravděpodobně ze Slatiňan ,zašlou průkaz koně.
Majitel by si kobylu konečně měl zapsat do svého hospodářství, a vy můžete sportovat.
Původ pochybuji,že nějaký doženete.Nemáte připouštěcí lístek.
A jak matka ? Je pro nějakou plemennou knihu uchovněná? Jestli ani ta ne,tak nemá cenu genetiku dělat a výsledný produkt ,tzn, kobylu na které chcete sportovat ,si nechat s modrým průkazem .

Matka je zapsaná v plemenné knize Slovenského teplokrevníka.

Mockrát děkuji za radu

5.3.2020 15:20
Nyala

XXX.XXX.169.240

Matka je zapsaná v plemenné knize Slovenského teplokrevníka.

Mockrát děkuji za radu

Tím že je zapsaná myslíte že má k té knize plemennou příslušnost, nebo že je v ní i uchovněná - což lze nejdřív ve 3 letech, není to automatické?

Já si tedy také nejsem jistá jestli půjde původ normálně dopsat i kdyby kobyla uchovněná byla, hříbě myslím musí být označeno ještě pod matkou, nevím jestli to můžou ted plně vynahradit ty genetické testy.

Ale to vám fakt nejlíp řeknou na UEK, nebo CS.

5.3.2020 15:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No hlavně si to domluvte s majitelem. Kůň je totiž hospodářské zvíře a jako takové podléhá různým zákonům. Z tohoto stavu totiž koukají pokuty - neoznačené hospodářské zvíře, černá plemenitba, pochybení v evidenci hospodářství ... Kde není žalobce, nebývá soudce, já vím. ALE obecně je okolo koní v ČR už takový bordel, že je načase ty pokuty rozdávat...

Přidejte reakci

Přidat smajlík