Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DMEliss

6.3.2020 21:36
DMEliss

XXX.XXX.19.66

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém s koněm.
Valach 10 let, rok neježděný ( není můj, pouze jsem se byla dívat a zkoušet).
Mazlivý, hodný ... ale jakmile se začlo uzdit, jen co padlo udidlo do huby tak začal přežvykovat, prakticky po celou dobu ježdění ani nepřestal. Venku v kroku perfektní, ale nedá se naklusat, jakmile dám pobídku ( dost jemnou ) sklopí uši, když přidám bič vyhodí a začne udidlem projíždět a cvakat v hubě, prakticky ho nejde naklusat nebo já nenašla způsob jak naklusat. Zajímal by mě váš názor, popřípadě zkušenosti s takovým koněm. Moje prvotní myšlenka byla udělat zuby. Nevím však, jestli se nejedná už o zlozvyk, který i po zubech neodezní. ( Na lonži je koník v naprostém pořádku)
Za rady děkuji.

7.3.2020 00:03
Slon Indický

XXX.XXX.245.34

Rovnou bych vyřadila zlozvyk - je to známka diskomfortu, nějakou příčinu to má. Bolest/ diskomfort nemusí být spojen se zuby nebo dutinou ústní, skřípání zubů konkrétně se často pojí se žaludečními vředy, nebo za tím může být nepadnoucí sedlo, bolest kdekoli jinde (kissing spines, ortopedické problémy). Taky může být kůň v nepohodě psychické z toho, že nerozumí požadavkům jezdce - pokud nevíte, jak je/ není přiježděný, tak opravdu není řešení rovnou použít bič, třeba prostě jenom neví, co po něm chcete a najednou ho začněte bít, tak dává najevo, že se mu to nelíbí.
Jinak zubní ošetření je standard jednou ročně, ne nějaký luxus, který se zajistí pokud je problém.
Každopádně vůbec tomu nerozumím, píšete, že koně zkoušíte - chcete ho koupit? Hlava mi nebere, proč chcete koupit koně, kterého nemůžete ani naklusat a u kterého sama očekáváte nějaký zdravotní problém. Důrazně doporučuju důkladní veterinární prohlídku. Pokud je hlavním kritériem cena a veterináře platit nechcete, tak bohužel měsíční výdaje jsou stejné u koně využitelného i nevyužitelného, a kupní cena je naprosto nejmenší výdaj, který s koněm budete mít.

DMEliss

7.3.2020 01:09
DMEliss

XXX.XXX.19.66

kůň byl přiježděný skvěle, viděla jsem video jak dříve jezdil ( ještě z bývalé stáje) . Nechtěla jsem žádný složitý úkon, než jen prostě pobídnout do klusu. Bič jsem použila, protože sama majitelka tvrdila, že je línější a nechce se mu, navíc jsem viděla video, kdy koník v pohodě skáče 80cm, takže bych po něm nechtěla něco co bych neviděla, že už někde předvedl. Sama jsem usoudila, že to bylo špatně a už jsem dál nepokračovala.
Majitelka mi tvrdila, že při pravidelné práci zase naskakuje v pohodě.
Nejde o skřípání ale o přežvykování.
Kůň není můj, takže zubaře jednou ročně nemůžu nijak kontrolovat.
Nehodnoťte prosím podle toho zda chci koupit koně nebo ne.
Ano, vím jaké jsou náklady na veterinu.
Doma mám hodnou opečovanou kobylu, která má pravidelné prohlídky a ano, vím co stojí.
Chtěla jsem čistě vědět, od čeho to může být, hledám někoho kdo má podobnou zkušenost, neříkám, že chci kupovat, proto se ptám na rady, kdybych byla i přes to rozhodnutá ke koupi, vet by tam už dávno byl. Když ale nekupuji nebudu volat za své náklady veta, ale i přes to všechno bych majitelce nějak pomoct chtěla, aspoň radou a ostatních.
Děkuji za váš komentář.

7.3.2020 06:00
Terven

XXX.XXX.160.10

Chování, které popisujete, může mít tisíc a jeden důvod a těžko se dopátráte příčiny v internetové diskuzi.
Sama píšete, že video nebylo aktuální, ale kdovíjak staré a z jiné stáje - jiný jezdec, jiné cajky, jiný management.
Přežvykování může být (a často bývá) samouklidňující chování, které může signalizovat problém i úplně jinde než v hubě. Že to kůň začíná dělat už při uzdění, je typické, podobně jako někteří koně při sedlání přejíždějí zuby po mřížích nebo hryžou břevno. A ano, často to bývá označováno za zlozvyk, protože z pohledu člověka není důvod jasně patrný anebo není snaha ho hledat.
Samozřejmě může mít i problém v hubě - buď se zuby nebo udidlo nevyhovuje, či cokoliv. Ale pokud píšete, že krok je úplně v pohodě a kůň to začíná dělat při zesílené pobídce bičem, klonila bych se spíš k tomu samouklidňování - kůň je nervózní v očekávání věcí příštích.
Může mít nepadnoucí sedlo, problém se zády - v článku je dole taková pěkná tabulka projevů různého stupně kissing spines
http://www.equichannel.cz/jak-svemu-koni-neprivodit
případně může být v nepohodě z důvodu jakékoliv jiné bolesti nebo diskomfortu.

7.3.2020 06:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vám to nejde. Jinému jezdci taky nenakluše? Dělá totéž?
Proč vám ho nepředvedla majitelka,když tvrdí, že koník vše umí?
To by bylo nejjednodušší.Okamžitě byste věděla, zda je chyba ve vás.
Pokud je kůň rok neježděný, má teď na zádech "jiné" svaly. Tedy ne jiné,ale spíše žádné, což je taky blbost,svaly mít musí,ale nemá svaly na nošení jezdce. Je možnost, že mu sedlo tak úplně nepasuje. A dává to najevo.
Na takovém koni bych zkusila krok a naklusání jen v případě,že vám to sám nabídne. Doporučuji nebrat okamžitě na otěž, nechat koníka ať se zahřeje. Předpokládám,že jste byli na jízdárně. Tak se domluvte s někým,ať s vámi jede do terénu a dělá vám vodiče. Vodič krok, vy krok, vodič klus a v tuto chvíli by vám měl kůň taky naklusat.
Pokud zopakuje, co jste popsala, je někde chyba.
Kde, to vám tu nikdo neřekne.
Opakuji, ať ukáže majitelka nebo ten kdo koně jezdil nebo člověk který jezdí více koní a umí.

7.3.2020 09:34
dsj

XXX.XXX.255.137

Mladý koně hodně přežvykují udidlo když ho dostanou poprvé. Třeba ten kůň neměl udidlo rok v hubě a žvýkal protože zapomněl jaké to je. Ale moji koně udidlo normálně berou i když ho nemají dlouho v hubě, přes zimu jezdíme jen na parelkách a když na jaře vytáhnu udidlo, tak to nijak neřeší, nic nezapomínají.
Dívala jste se mu do huby? Nepřehazuje jazyk nad udidlo?
Já sama bych byla hodně opatrná s koupí takového koně. K čemu mi bude sebelepší kůň kterého nedokážu ani naklusat? To je spousta práce a času a pokud chcete koně k ježdění teď a ne až "někdy" (a s nejistým výsledkem, protože po roce můžete zjistit že se k sobě stejně jezdecky nehodíte, i přes veškerou snahu). Jestli jste dobrý jezdec a dokážete koně naučit a přeučit tak proč ne, ale pokud chcete pohodového rodinného parťáka na ťapání po lese, tak bych koně kterého nedokážu naklusat vyřadila hned po prvním vyzkoušení.
Koně rok neježdění jsou pro mě silně rizikovou skupinou - proč se na něm přestalo jezdit? Za rok přestanou kulhat po zranění, špatně jezditelný pozapomenou nějaký zlozvyk pod sedlem apod. ale po zátěži se to často obnoví.

7.3.2020 09:43
Slon Indický

XXX.XXX.245.34

Souhlasím s příspěvkem nade mnou, a ještě bych doplnila, že pokud koně kupovat nebudete, vykašlete se na rady majitelce, pokud vás tedy o ni přímo nepožádala. Nevyžádané rady se v situaci, kdy odmítáte koupit koně berou jako kritika, a on to prostě člověk nerad slyší. Pokud cenu nasadila přiměřeně nízko, někdo se chytí a koně se zbaví, tak vlastně neocení ani radu, o kterou požádá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík