Klar

XXX.XXX.166.34
Mohla bych se zeptat jak poznáme že je kůň už vykrokovany?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak, že se jeho dech vrátí do klidových hodnot, a už se nepotí.
S tím pocením bych úplně nesouhlasila. Někteří koně dopocují docela dlouho. Ale klidové hodnoty dechu a tepové frekvence ano.
napsal(a):
S tím pocením bych úplně nesouhlasila. Někteří koně dopocují docela dlouho. Ale klidové hodnoty dechu a tepové frekvence ano.
To jo, ale pokud kůň dopocuje, tak ještě není dobře vyhozený, protože pořád uvolňuje přebytečné teplo.
Tepovou frekvenci jsem ani nezmiňovala - ten kdo se ptá na tohle, asi nebude mít polar, nebo nebude měřit koni tep.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jo, ale pokud kůň dopocuje, tak ještě není dobře vyhozený, protože pořád uvolňuje přebytečné teplo.
Tepovou frekvenci jsem ani nezmiňovala - ten kdo se ptá na tohle, asi nebude mít polar, nebo nebude měřit koni tep.
No mně osobně se vždycky lépe měřil tep (na ocasní tepně) než dechy. Nějak na to nemám to správné oko.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Určitě - kůň z boxu se na rozdíl od toho co je ve výběhu musí rozhýbat.
Kůn stojící v zimě u balíku sena taky není moc vykrokovaný
akscha
napsal(a):
Slovo do pranice - jak poznam, ze je kun vykrokovany PRED praci? Upravujete nejak zasadne delku krokovani v zavislosti na tom, jestli kun jde z boxu a nebo z vybehu?
Většinou to poznám při prvním naklusání. A vždy striktně dodržuju min.10min na úvodní okrokování, ke konci ohýbám - dokud to není ono, neklušu.
Za sebe z boxu/z výběhu nerozlišuju, ono se to tím ohýbáním upraví případně samo :)
napsal(a):
Kůn stojící v zimě u balíku sena taky není moc vykrokovaný
Divila byste se, kolik toho koně na pastvině nachodí - to jenom my si myslíme, že tam jen tak stojí.
... ale pořád spoléhám na to, že má člověk nějaký zdravý selský rozum a kouska citu, takže není potřeba slovíčkařit, a diskutovat o každém kroku... 🤔
Já prostě kobyle dám na začátku vyjíždky čas,i když je 24/7,začínáme klusat cca po 15 minutách v kroku...venku se většinou vždy spotí,takže domů jdeme v kroku podle toho,aby kobyla byla vychladnutá,vydýchaná a ideálně suchá(to se většinou nepovede jen v případě,že je hnusně mlhavo a vlhko,ale v tom případě dávám deku,aby doschla).

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Divila byste se, kolik toho koně na pastvině nachodí - to jenom my si myslíme, že tam jen tak stojí.
... ale pořád spoléhám na to, že má člověk nějaký zdravý selský rozum a kouska citu, takže není potřeba slovíčkařit, a diskutovat o každém kroku... 🤔
No já měla na mysli zimní výběhy, které bývají menší, aby se šetřil zbytek pastvin na sezónu. Ale jinak nic nerozporuji.

Kdysi dávno nás učili, že kůň je před prací uvolněný, když zadníma nohama předkračuje stopy předních noh...
napsal(a):
Kdysi dávno nás učili, že kůň je před prací uvolněný, když zadníma nohama předkračuje stopy předních noh...
To zni fajn :) Budu to trochu sledovat. I kdyz se obavam, ze prekracovani nekdy zavisi spis na aktualnim nadseni (ustatosti) kone.
Osobne se drzim tech minimalne 10 minut. Na konci jezdeni celkem poznam, kdy uz je kun v klidu. Ale ze zacatku mi to prijde horsi. Kdybych mela cekat, az se opravdu uvolnim ja i kun, nenaklusu nikdy (uvolneni nam prichazi az pri klusu). Napada me otazka, jak je vlastne to krokovani pred jezdenim dulezite. Premyslela jsem nad lidskym sportovnim treninkem a nikdo se nepripravuje chuzi (max.si na ten trenkink dojde pesky :) . Mozna je tech 10 minut do jiste miry i psychicka zalezitost, aby se zejmena boxovy kun mohl porozhlednout po okoli, prizpusobit svetelnym podminkam apod. S konem z ohrady by pak mohlo jit pracovat rovnou...
napsal(a):
Tohle je taková známá poučka, ovšem lidé s koněm typu "autobus" čili delším rámcem by se nemuseli dočkat nikdy :-)
Je to o pocitu, ne o počítání minut. Za mě rozdíl v box/výběh vidím. Nastátý kůň za mě potřebuje víc času. Lidé krokující na jízdárně málokdy vydrží víc, jak třikrát dokola. Vždycky jsem říkala, deset minut, to jsou tři písničky v rádiu, vydržíš krokovat tři písničky v rádiu? Málokdo je tak trpělivý.
Já mám možnost jít ven než jdu na jízdárnu, takže obejdu okruh kolem stájí a čtvrt hodiny je pryč ani nevím jak. S dobře vykrokovaným koněm je pak úplně jiná práce.
Pěkně je to napsáno tady:
Uvolnění na dlouhé otěži
Ani zde nelze nabídnout konkrétní paradigma. Délka této fáze je odvislá od mnoha faktorů, promítá se do ní stájový management, množství práce v uplynulém časovém horizontu, aktuální kondice koně, místní podmínky i individualita koně a jeho jezdce (ano, i jezdce!).
Sledovat ručičku hodinek a počítat minuty do deseti není správná metoda. Místo sledování času bychom měli sledovat, co se děje "pod námi", měli bychom se soustředit na moment, kdy nám kůň "řekne", že fáze uvolnění na dlouhé otěži je "hotová". Jistě, chce to cvik, ale ten získáme jen tehdy, pokud budeme soustředěně naslouchat svému koni a nenecháme se ovlivňovat jinými faktory. Ideálně se tedy na jízdárně věnujte na 100 % koni a neřešte, co a kde lítá a co kdo kde povídá. Tato fáze tedy není něco, co "musíme přežít", ale co bychom měli hodnotně prožít.
http://www.equichannel.cz/struktura-drezurni-lekce
Já sem také přidám
http://www.equichannel.cz/kreativne-rozehrivat
Snad to pomůže poznat ten pravý okamžik - "jde se na to"