Uždění, udidlo - potřebuji malou radu (diskuzi)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

udidloprocitlivku

10.3.2020 11:55
udidloprocitlivku

XXX.XXX.186.251

Dobrý den,

jdu sem pro radu. Po projití všech diskuzí a článků jsem stále bezradná.

Od začátku roku vlastním kobylku, kterou jsem již v minulosti jezdila. Respektive jsem ji i sama obsedala.
Kobylka při obsedání neměla s udidlem vůbec žádný problém. Ani po nějaké době, kdy jsme chodili přiježďovat a připravovat se do skokového sportu.
Vím, že byla dost citlivá v období přezubování a že ji musel zubař i pomoci. Proto ještě podotýkám, že kobylka má pravidelnou péči o zuby a zde by problém být neměl.

Dva roky jsem kobylku nejezdila já a v dnešní době kobyla s udidlem prostě problém má. Hází hlavou, vyloženě vyškubává otěže. Sice mi na tlak povolí, ale v zápětí hlavu vystřelí proti otěži. (Sedlo má zkontrolované od fyzio)
Možná jde o zlozvyk, ale chci zkusit pokud možno ještě kobyle nějak ulevit.

Proto chci zkusit jiné udidlo a táži se Vás co by jste doporučili?

Momentálně jezdíme na dvakrát lomenném stihle. Bezudidlové uždění jsem také zkoušela, ale řeším problém udidla z důvodu závodění. Na hackamore závodit nechci.

Děkuji za rady a poznatky !

10.3.2020 12:31
kallisto

XXX.XXX.237.35

Dělá to kobyla pouze pokud je na otěži, nebo i na zahozené?

10.3.2020 12:34
evcusik

XXX.XXX.150.9

Prve bych řešila, proč kobyla reaguje jak reaguje (nemá zdravotní obtíže ať už v hubě nebo jinde např v zádech, kdy ji nutíte být na otěži), pokud vyřešíte/prošetříte zdravotní příčinu, tak bych řešila jak byla kobyla ježděná ve vašem uváděném časovém oknu (tvrdá ruka, pomocné otěže, nevhodné udidlo či kombinace).

Pak již jen přeučit, resp spíš být nápomocný v tom aby kůň zase v udidlo a ruku jezdce měl zase důvěru.

Změna udidla vám koně nezmění. Pro svojí měkkost mám ráda udidla Nathe, nebo gumová - ale ne za cenu, že budou tlustá v hubě koně. Takže posuzovat i šířku udítka. Co se týče lomení, tak to je asi v této fázi prašť jako uhoď, záleží na znovuzískání důvěry koně v udidlo a ruky jezdce. Takže max vyzkoušet, jestli se u nečeho nebude tvářit líp/hůř :)

Nevím v čem cchcete závodit, ale hádam, že jen tak s koněm házející hlavu nebudete závodit. A je to opravdu silná známka diskomfortu.

udidloprocitlivku

10.3.2020 12:44
udidloprocitlivku

XXX.XXX.186.251

kallisto napsal(a):
Dělá to kobyla pouze pokud je na otěži, nebo i na zahozené?

I na zahozené, ale výrazně méně.

udidloprocitlivku

10.3.2020 12:59
udidloprocitlivku

XXX.XXX.186.251

evcusik napsal(a):
Prve bych řešila, proč kobyla reaguje jak reaguje (nemá zdravotní obtíže ať už v hubě nebo jinde např v zádech, kdy ji nutíte být na otěži), pokud vyřešíte/prošetříte zdravotní příčinu, tak bych řešila jak byla kobyla ježděná ve vašem uváděném časovém oknu (tvrdá ruka, pomocné otěže, nevhodné udidlo či kombinace).

Pak již jen přeučit, resp spíš být nápomocný v tom aby kůň zase v udidlo a ruku jezdce měl zase důvěru.

Změna udidla vám koně nezmění. Pro svojí měkkost mám ráda udidla Nathe, nebo gumová - ale ne za cenu, že budou tlustá v hubě koně. Takže posuzovat i šířku udítka. Co se týče lomení, tak to je asi v této fázi prašť jako uhoď, záleží na znovuzískání důvěry koně v udidlo a ruky jezdce. Takže max vyzkoušet, jestli se u nečeho nebude tvářit líp/hůř :)

Nevím v čem cchcete závodit, ale hádam, že jen tak s koněm házející hlavu nebudete závodit. A je to opravdu silná známka diskomfortu.

Dřív jsem s kobylkou závodila bez nejmenšího problému (proto jsem to zmínila).
V hubě problém nebude, kontrolovaná zubařem je opravdu pravidelně.
Záda by měla být taky o.k., po kontrole od fyzio.
Moje ruka, no soudit sebe nemůžu, ale trenéři, vždycky říkali, že mám velmi jemnou ruku a snažím se koni co nejmíň v hubě škodit.

Zkusím jí dát ještě čas, jak říkáte. Zase ji postupnou prací ukázat, že udidlo umí být i jemné. Mohla si projít bůh ví jakým zacházením, ale chtěla jsem ji pomoct nějak rychleji. Takže jsem myslela na nějaké příjemnější udidlo do huby. Přece jen to stihlo je úplný základ.
Děkuji

10.3.2020 13:05
koně

XXX.XXX.174.63

udidloprocitlivku napsal(a):
I na zahozené, ale výrazně méně.

A co záda?
Zaměřila bych se na zjišťování,co se stalo za dobu,kdy jste jí nejezdila vy
Může mít hubu vyškubanou, od hrubé ruky.
Může být bolavá od zad,od nevhodné práce ,přílišného pobírání, málo uvolnění .
Změnil se jí management ,je méně venku,více zavřená
Je spousty možností
Zkusila bych chodit do terénu na zahozené otěži ,nahoru dolů,aby si protáhla záda. A uvidíte ,jestli se to bude nějak lepšit
Udidlo nevím,pokud na něm chodila pořád a problém nastal až teď,pravděpodobně to nebude ta správná příčina
Základ je slušný jezdec

10.3.2020 13:17
evcusik

XXX.XXX.150.9

Tak je jasné, že jen tak to nedělá...asi si klisna neřekla, teď budu štvát jezdce a nazdar...takže fakt doporučuji hledat příčinu, nebo se k ní přiblížit. A podle příčiny pracovat a pomoci klisně reagovat klidně.

Určitě by mě nenechalo klidnou, že to dělá i na zahozene otěži a fakt bych pátrala po zdravotním problému (klidně vzniklý i špatným ježděním...nebo ježděním, kdy na ní měli nároky, které neodpovidali tělesným možnostem mladeho koně).

Také doporučím vnímat koně v souvislostech...Jak se pohybuje a reaguje ve volnosti, na ruce (ohlavce, vodítku), lonzi, nedělá ji problém obraty, jak se drží ve cvalu, ve cvalu na kruzích. Jaký má managment ustájení, je v něm spokojená, jak basti (vyhovuje dávka co do množství nebo druhů), není pomalu či hltave atd atd).

Také není zubař jako zubař, jako fyzio a fyzio. Take jsem si volala pravidelně vetku na zuby, prej všechno fajn. Mno přijela jiná, zkušenější a to se našlo hezkých věcí, které napravujeme, aby nás ve stáří pak ty její zuby negativně nedohnali. To stejné fyzio. Až třetí našla blokádu, která ovlivňovala celé tělo (citlivost na záda až extrémní reakce na ruku/udidlo). Nyní víme jak tuto blokádu ošetřovat a nezpůsobovat ji (bohužel sama nemám optimální záda a jsem s největší pravděpodobností původcem blokády...a sama to řeším s lidským fyzio). A ovoce to nese...ale také nejdřív po roce...jak bylo avizováno.

S prominutím rychlá řešení neexistují, spíš něco zamaskují/otupí, ale nevyřeší. A ty zdánlivě nejdelší řešení, jsou pak vlastně nejkratší a dlouhotrvající.

10.3.2020 18:07
SilviaD

XXX.XXX.208.164

V případě, že háže hlavou jak na otěži, tak na zahozené, problém se mohl vyvinout v době, kdy jste ji nejezdila Vy. Myslím, že dva roky je dost dlouhá doba na to, aby se kobylka stihla zkazit - kdo ji před tím jezdil? Nemohl mít moc tvrdou ruku? Znám se s jedním kamarádem, který to s koňmi neumí jinak, než že škube otěžemi. Tomu koni to pochopitelně vadí. Také mohla mít otěže hodně krátké... Těch možností je opravdu hodně...
Zkuste se tedy dopátrat, kdo ji před tím jezdil a zeptejte se ho, jakým způsobem ji jezdil. Popř. ať Vám to ukáže... Jinak asi neporadím - když tvrdíte, že o zuby postaráno má, tak už mě napadá snad jenom to, že má špatně padnoucí udidlo.
Možná bych se zkusila zaměřit na bezudidlové ježdění. Pro mnohé koníky to je obrovská úleva, protože jsem se setkala s nejedním koněm, který měl potíže s udidlem a jakmile přešel na bezudidlovky, byl z něj rázem kliďas... Pokud s ní chcete závodit, existuje bezudidlový spolek:
https://www.bezudidlovyspolek.cz/
který pořádá závody také v parkuru, kde je možnost jezdit bezudidlově. Řada jezdců se sportovními ambicemi a podobným problémem tuto možnost uvítala... Záleží na Vás. Každopádně v zájmu kobylky doufám, že se problém brzy vyřeší

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2020 19:12

Nevyloučila bych headshaking.....

10.3.2020 21:04
Arbora

XXX.XXX.212.84

Videli ste, ako sa s koblyou pracovalo? Od toho by sa dalo odpichnúť.
Ináč ale súhlas s evcusik, najlepšie ísť vylučovacou metódou. Zuby, chrbát, niekde bude problém.

11.3.2020 08:05

Arbora napsal(a):
Videli ste, ako sa s koblyou pracovalo? Od toho by sa dalo odpichnúť.
Ináč ale súhlas s evcusik, najlepšie ísť vylučovacou metódou. Zuby, chrbát, niekde bude problém.

Souhlas s prakticky všemi příspěvky. Ale první, co mě napadlo, kdo a jak s koněm jezdil před vámi. Důvěra k ruce se ztratí velice rychle, na to nemusí být 2 roky, stačí i 2 dny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík