Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Rubie90

12.3.2020 16:34
Rubie90

XXX.XXX.120.2

Dobrý deň, práve mi bolo povedané, že by som sa mala vyvarovať kontaktu s hodpodárskymi zvieratami, teda aj s koňmi. Hrozí naozaj nejaké percento nákazy?

12.3.2020 16:48
canka

XXX.XXX.35.234

A kdo vám to povedal?

12.3.2020 16:48
canka

XXX.XXX.35.234

Za mě je to všechno přehnaná hysterie....

Rubie1

12.3.2020 16:53
Rubie1

XXX.XXX.120.2

canka napsal(a):
A kdo vám to povedal?

Píše sa to v nariadení ministerstva zdravotníctva

12.3.2020 16:57
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ha no vida co se napovídá...

Já mám spíš obavu, aby jsme se u koní tak nějak prostřídali. Prostě aby jsme s ošklivou horečkou neleželi všichni naráz a vždycky zbyl někdo na poklízení a kydání.

12.3.2020 17:14
koně

XXX.XXX.174.63

Rubie90 napsal(a):
Dobrý deň, práve mi bolo povedané, že by som sa mala vyvarovať kontaktu s hodpodárskymi zvieratami, teda aj s koňmi. Hrozí naozaj nejaké percento nákazy?

Myslíte,abyste vy nenakazila hospodářská zvířata?

12.3.2020 18:32
neluše

XXX.XXX.146.210

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2020 18:38

LOL.

koronavirus se krásně šíří z člověka na člověka, zvířata k tomu nepotřebuje. všichni lidi, u kterých bylo vysledováno odkud se nakazili, se nakazili od člověka. ne z vajec a ne od koní.

takže to berte fakt s rezervou.

12.3.2020 19:05
Terven

XXX.XXX.110.191

neluše napsal(a):
Taky už jsem to viděla.

První tři body samozřejmě souhlas, ten čtvrtej má taky něco do sebe, ale v souvislosti s COVID -19 nevím...pátej bod je dle mýho zavádějící blud.

12.3.2020 19:29
neluše

XXX.XXX.146.210

Jako kolem zvířat neblázním, ale něco na tom je.
Nakažení psi už jsou,takže na zvířata to přenosné je, jen nevím jestli ze zvířat na lidi taky 🤔 Nakazit si ty naše hemelky nechceme, takže to můžeme brát, jako opatření pro ně ☺️ Navíc pro moji dušnou ponici by to mohlo být to poslední.
Nepostřehl jste někdo, jak dopadl nakažený pes? Jestli měl stejný průběh nemoci jako člověk?

12.3.2020 20:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Nakazit si ty naše hemelky nechceme, takže to můžeme brát, jako opatření pro ně ☺️

Asi bych to neprožívala až tolik...anebo že bych zejtra naběhla na kobylu v roušce? Ta by čuměla
Má to teda háček, že já roušku nemám a kdybych měla, určitě bych ji použila jinak než na styk s kobylou.
Dneska mi ale během fyzio ošetření funěla zblízka do ksichtu a olizovala mi ruce, takže má-li jedna z nás virus, už to máme spočítaný a není nám pomoci
Jinak jako prevenci nepodceňuju, riziko nezlehčuju, ale s těma zvířatama už mi to přijde ujetý moc.

12.3.2020 20:41
neluše

XXX.XXX.146.210

Terven napsal(a):
Nakazit si ty naše hemelky nechceme, takže to můžeme brát, jako opatření pro ně ☺️

Asi bych to neprožívala až tolik...anebo že bych zejtra naběhla na kobylu v roušce? Ta by čuměla
Má to teda háček, že já roušku nemám a kdybych měla, určitě bych ji použila jinak než na styk s kobylou.
Dneska mi ale během fyzio ošetření funěla zblízka do ksichtu a olizovala mi ruce, takže má-li jedna z nás virus, už to máme spočítaný a není nám pomoci
Jinak jako prevenci nepodceňuju, riziko nezlehčuju, ale s těma zvířatama už mi to přijde ujetý moc.

Chtěla jsem to maličko zlehčit, proto jsem to otočila ve prospěch kobyl a dala tam smajlík. Taky nehodlám chodit ke kobylám v roušce a šišlat na feňuli taky nepřestanu 👍

12.3.2020 20:55

Třeba je to doporučení kvůli snížení rizika mutace.

12.3.2020 21:02

Dneska jsem byla se psem na očkování, s vetem jsme pokecali a samozřejmě o "koronaviru"....povídal, že v populaci koček se vyskytuje (ne zrovna tento úřadující) a ani to třeba majitel nepozná, u psů také...... no jo no, tak snad to pro nás dopadne dobře.

12.3.2020 21:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dneska jsem byla se psem na očkování, s vetem jsme pokecali a samozřejmě o "koronaviru"....povídal, že v populaci koček se vyskytuje (ne zrovna tento úřadující) a ani to třeba majitel nepozná, u psů také...... no jo no, tak snad to pro nás dopadne dobře.

Tak koronavirus se i u nás vyskytuje běžně, je to jeden z virů způsobující "rýmičku". Akorát tohle je jiný typ koronaviru.

12.3.2020 21:13
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak u psů koronavirus není žádnej hit posledních dnů
https://rpvet.cz/pro-verejnost/rady-chovatelum/nemoci-psa/koronaviroza/
včera jsem nesla bobky od pinčový na kopro a říkala jsem si, co když jí tam vyjde (vtip)

12.3.2020 21:34
canka

XXX.XXX.35.234

Tak já jsem dneska schytala jednoho zelenýho sopla olíznutýho od kobyly,když jsem jí dávala mrkev...děláme to takhle občas ze srandy,že jí dám mrkev ke mě do pusy a ona mi ji pak opatrně vždycky vezme..je to sranda vždycky vidět ji,jak to těma pyskama něžně drží a pak to těma zubiskama kouše Tak jí takhle dneska dávám mrkev,ale byla nějaká krátká a dostala jsem uslintanýho hudlana místo něžného dotyku pyskama
Takže já už jsem taky infikovaná

12.3.2020 22:32
Sophii

XXX.XXX.211.203

Tak koronavirů je, sars, mers, ten momentální covit 19, je u koček i jiných zvířat, ostatně sars je z netopýrů, mers od velbloudů, covit by zřejmě měl být také z netopýrů, ale hovoří se i o hadech... Koronavirus sejmenuje tenhle druh virů, protože pod mikroskopem má ten virus něco jako korunu.

Bránit se proti němu dá cca stejně jako v případě chřipky.
Hlavně nepropadejme panice.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2020 01:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Sophii napsal(a):
Tak koronavirů je, sars, mers, ten momentální covit 19, je u koček i jiných zvířat, ostatně sars je z netopýrů, mers od velbloudů, covit by zřejmě měl být také z netopýrů, ale hovoří se i o hadech... Koronavirus sejmenuje tenhle druh virů, protože pod mikroskopem má ten virus něco jako korunu.

Bránit se proti němu dá cca stejně jako v případě chřipky.
Hlavně nepropadejme panice.

Ty voe nestrasit😂😂😂 mam jich doma dve stovky. Furt me meco zere, kouse, hrabu se tomu v tlamach atd nicmene... Kontakt uz silnejsi bejt ani nemuze😂

Clarissa3

13.3.2020 06:22
Clarissa3

XXX.XXX.120.2

Dá sa to preniesť na zviera. Takže pokiaľ tento vírus čistou náhodou vás kôň má, stačí aby si pri vás frkol a vy to vdychnete. Preto sa odporúča nosiť rúško.

13.3.2020 07:39
Arkarian

XXX.XXX.177.16

Já se nebojím ani tak přenosu nákazy z člověka na koně či obráceně, jako toho, že vyhlásí plošnou karanténu a za tím koněm (20 km od domu) se ani nedostanu :-(

13.3.2020 07:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Clarissa3 napsal(a):
Dá sa to preniesť na zviera. Takže pokiaľ tento vírus čistou náhodou vás kôň má, stačí aby si pri vás frkol a vy to vdychnete. Preto sa odporúča nosiť rúško.

Nejlepší bude, se se všemi zásobami zabarikádovat doma a vylézt,až to přejde.
Znáte to přísloví o tom,že koho mají pověsit,ten se neutopí?
Základní body prevence ano, ale tyhle pítchoviny, to už fakt ne.

13.3.2020 07:53

Není to spíš myšleno, a tím masem, vajíčky a zvířaty, že hrozí jiné nemoci - salmonela, tetanus a oslabení organismu může být potom člověk náchylnější k chyceni korony popřípadě horšímu průběhu? 🤔

13.3.2020 08:04

sisi58 napsal(a):
Nejlepší bude, se se všemi zásobami zabarikádovat doma a vylézt,až to přejde.
Znáte to přísloví o tom,že koho mají pověsit,ten se neutopí?
Základní body prevence ano, ale tyhle pítchoviny, to už fakt ne.

Jasně, ke zvířatům jedině v protiatomovém obleku a s respirátorem. Pro jistotu utratím i své akvarijní rybičky. Doufám, že všichni pochopí ironii. Uááá! Svět se zbláznil.

13.3.2020 08:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jasně, ke zvířatům jedině v protiatomovém obleku a s respirátorem. Pro jistotu utratím i své akvarijní rybičky. Doufám, že všichni pochopí ironii. Uááá! Svět se zbláznil.

Jak se utrácejí akvarijní rybičky? Vždyť není kam, tu jehlu bodnout?!

13.3.2020 08:17

sisi58 napsal(a):

Budu hnusná, když řeknu že se s nemá prostě svihne o zem? 😁

13.3.2020 08:24
Terven

XXX.XXX.110.191

13.3.2020 08:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Budu hnusná, když řeknu že se s nemá prostě svihne o zem? 😁

Vím já? Mě rybičky hynuly samy. Při čtvrté jsem zbytek darovala a akvárko zrušila.

13.3.2020 08:25
Terven

XXX.XXX.110.191

Arkarian napsal(a):
Já se nebojím ani tak přenosu nákazy z člověka na koně či obráceně, jako toho, že vyhlásí plošnou karanténu a za tím koněm (20 km od domu) se ani nedostanu :-(

Konečně někdo normální, kdo se bojí něčeho reálnýho. Už jsem se bála, že jsem jediná, kdo má takový myšlenky.

13.3.2020 09:50
koně

XXX.XXX.174.63

sisi58 napsal(a):

Vypustí se jim voda?

Neregistrovaný uživatel

13.3.2020 10:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

No me včera pritel oznamil he novy kolega jel zpet domu neb je mu blbe manzelce jeho prý taky a naka jeji znama u ktery byla na navsteve ma ted koronu. Bomba. Doma mame cloveka kteremu jedou plice na tretinu vykonu. A ktery kolabuje i pri obyc virozach. Jestli to sem nejak dotahnem potes koste. Druha vec ze ktery me přechází humor je ze bratr zijici v praze a majici male ditko pod dva roky a tehotnou manzelku s komplikacemi je v karantene neb mezi nimi v praci par dnu behal nakazeny kolega. A je pak temer vyfakovali co jako plasej.
Uz neni tak do smichu jako na zacatku.

13.3.2020 11:36

Terven napsal(a):
Konečně někdo normální, kdo se bojí něčeho reálnýho. Už jsem se bála, že jsem jediná, kdo má takový myšlenky.

Já je mám občas taky. Nejvíc se bojím ,že lidi fakt zpanikaří a vezmou obchody útokem. A já nebudu mít ani krmení pro kocoury - domácí, ty nemůžu jenom tak vypustit ven Zvlášť toho staršího - je to "autista" a má nemocné ledviny.

13.3.2020 11:55
Dep

XXX.XXX.233.179

Taky se bojím jak se postarat o koně. A teď například řeším, zda ji nakovat nebo ne. A asi jí ještě nechám na boso. Protože podkovář to má k nám 40 km a když jí nakovu a vyhlásí karanténu, tak kdo mi ji překove ? Když bdue bosá, tak rašplí bych jí kopyto aspoň nějak obrousila, aby neměla načisto lodě.
Krmiva naštěstí máme dost - tˇuk ťuk a jako už je taky za dveřma. Ale co třeba budou dělat komerční ustájení, které mají prostor jenom na měsíční zásobu sena a jinak si musí nechat dovést. Tohle jsou všechon věci, který fakt člověka nenapadnou, dokud nepřijde něco takového. A ani si nedovedu představit, jak pak to v takové karanténě probíhá, jak bychom třeba my - jako zemědělci - obhospodařovali svá pole, které máme i několik km od chalupy.
Nebo veterinář, když by musel přijet ošetřit zvíře - to by musel přijet v tom skafandru ?
Vůbec si to neumím představit.

13.3.2020 12:45
Ála10

XXX.XXX.200.109

sisi58 napsal(a):

Jako letitý akvarista: ledovou vodou, tedy ty exotické.....

13.3.2020 13:25

Dep napsal(a):
Taky se bojím jak se postarat o koně. A teď například řeším, zda ji nakovat nebo ne. A asi jí ještě nechám na boso. Protože podkovář to má k nám 40 km a když jí nakovu a vyhlásí karanténu, tak kdo mi ji překove ? Když bdue bosá, tak rašplí bych jí kopyto aspoň nějak obrousila, aby neměla načisto lodě.
Krmiva naštěstí máme dost - tˇuk ťuk a jako už je taky za dveřma. Ale co třeba budou dělat komerční ustájení, které mají prostor jenom na měsíční zásobu sena a jinak si musí nechat dovést. Tohle jsou všechon věci, který fakt člověka nenapadnou, dokud nepřijde něco takového. A ani si nedovedu představit, jak pak to v takové karanténě probíhá, jak bychom třeba my - jako zemědělci - obhospodařovali svá pole, které máme i několik km od chalupy.
Nebo veterinář, když by musel přijet ošetřit zvíře - to by musel přijet v tom skafandru ?

Klinika v Heřmaňáku už vyhlásila, že k případům nevyjíždí. A kdo jede k nim, nesmí být v karanténě atd. A že pokud "to chytnou", tak nebudou přijímat nové pacienty ani na klinice.

Taky teď řeším strouhání, snad konečně kovář přijede příští týden. Jak to bude na jaře, kdy potřebuji strouhat maximálně po pěti týdnech, no, kdo ví. Rašple ve stáji je, možná pořídím vlastní. Ve stáji jsme si už - zpola vážně, zpola ze srandy - povídali v případě karantény o možném sestěhování ke stáji. Místo tu je.

13.3.2020 13:37
canka

XXX.XXX.35.234

Tak já mám aspoň koně na svém,takže v tomhle se bát nemusím..krmení mám taky dost...
Ale jak tu někdo už psal,štve mě ta hysterie kolem toho jídla,jak lidu honem honem vykupují obchody...proč proboha? Je to prostě hysterie..

U nás v práci už taky zavedli nějaká opatření,povinně každému při vstupu měří teplotu,všude desinfekce,kancelářský už pracují jen z domova.....ale ty na kterých to tam stojí,na těch pěšákách, tak ty ať chodí do práce že jo,to neexistuje,aby byly doma,ty ať jsou klidně nemocný

No dneska potřebuju jet nakoupit,tak se úplně děsím,jak to v těch krámech bude vypadat...

13.3.2020 14:36
Dep

XXX.XXX.233.179

canka napsal(a):
Tak já mám aspoň koně na svém,takže v tomhle se bát nemusím..krmení mám taky dost...
Ale jak tu někdo už psal,štve mě ta hysterie kolem toho jídla,jak lidu honem honem vykupují obchody...proč proboha? Je to prostě hysterie..

U nás v práci už taky zavedli nějaká opatření,povinně každému při vstupu měří teplotu,všude desinfekce,kancelářský už pracují jen z domova.....ale ty na kterých to tam stojí,na těch pěšákách, tak ty ať chodí do práce že jo,to neexistuje,aby byly doma,ty ať jsou klidně nemocný

No dneska potřebuju jet nakoupit,tak se úplně děsím,jak to v těch krámech bude vypadat...

Canko, s tím HO jsem si vzpomněla na jeden fór co běžel po FB: Vláda doporučila zaměstatnancům firem homeoffice. Chudák můj švagr - bude si muset vzít domu linku na asfalt. Takže asi tak nějak :))

Dneska jsem dělala klasický víkendový nákup a říkala jsem si, že to nebude tak horký, Když jsem dorazila na parkoviště neměla jsem skoro kde zaparkovat a v obchodě nebylo k hnutí. Děs .

13.3.2020 15:29
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):

Po vylovení z vody akvária se rychle vloží do sycené minerálky - CO ji usmrtí velmi rychle.

Coudas

13.3.2020 15:33
Coudas

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):

Splachnou do wc.

13.3.2020 15:42

Dep napsal(a):

Nejhorší smrt je z vyděšení!
Když obdelavate pole, kolik u toho potkávate lidi? V karanténe můžete venčit psy, můžete se starat o zvířata, v tom vám nikdo nebrání. Horší to bude v případě hospitalizace - ale ta může nastat i při autonehodě, ne nutne nákaze, takže by člověk měl mít tuto variantu zvazenou už teď.

13.3.2020 16:51
Dep

XXX.XXX.233.179

Když obdelavate pole, kolik u toho potkávate lidi? V karanténe můžete venčit psy, můžete se starat o zvířata, v tom vám nikdo nebrání. Horší to bude v případě hospitalizace - ale ta může nastat i při autonehodě, ne nutne nákaze, takže by člověk měl mít tuto variantu zvazenou už teď.

Nemyslela jsem tím karanténu jednotlivce, nýbrž skupiny. Například kdyby bylo nařízení, že člověk může opustit místo trvalého pobytu maximálně do x kilometrů.
Proto jsem i řešila to kování - kdyby padlo tohle nařízení, aby se zamezilo většímu cestování i po republice, tak už by mi sem nemusel taky přijet.

13.3.2020 17:20
Terven

XXX.XXX.110.191

V karanténě můžu venčit psy a starat se o zvířata u sebe na dvorku, ale nemůžu jezdit ke koni, pokud ho nemám doma, nýbrž v nájemním ustájení - tak je to myšleno.
Plus tu visí i hrozba uzavření měst - média uvádějí, že ZATÍM k tomu není důvod, ale zas taková sci- fi to není, pandemické plány s tím počítají.
Samozřejmě, že do karantény může upadnout i kovář - včera jsme ho ve stáji zrovna měli, shodou okolností i vetku ...oba se shodovali, že zatím jezdí, ale vůbec netuší, co bude.
Myslím, že přehnanou hysterií netrpím, roušku nevlastním, jezdím MHD, jediná desinfekce, kterou u mě najdete, je Betadine v bedně na čištění.
Ale těch nucených omezení se bojím docela dost - možnost nemožnosti jet za kobylou mě napadla v souvislosti s koronavirem skoro jako první - v době, kdy v ČR nebyl ještě ani jeden případ.

13.3.2020 17:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dep napsal(a):

Myslím, že v ČR to nezajde tak daleko, jako v komunistické Číně. Tam dají příkaz a nikdo se neodváží neposlechnout. Tady lidi neposlouchali ani za protektorátu.

13.3.2020 17:55
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Coudas napsal(a):
Splachnou do wc.

Tohle rozhodně ne. Raději omráčit a říznout, než ji utýrat v kanalizaci.

13.3.2020 18:34
canka

XXX.XXX.45.61

Dep napsal(a):
Canko, s tím HO jsem si vzpomněla na jeden fór co běžel po FB: Vláda doporučila zaměstatnancům firem homeoffice. Chudák můj švagr - bude si muset vzít domu linku na asfalt. Takže asi tak nějak :))

Dneska jsem dělala klasický víkendový nákup a říkala jsem si, že to nebude tak horký, Když jsem dorazila na parkoviště neměla jsem skoro kde zaparkovat a v obchodě nebylo k hnutí. Děs .

Tak to jste mě rozesmála Tak to je jasný,ať pokládá asfalt z domova Mě spíš se re to,že kancelářský jsou doma za 100% a my pak budeme za 60%......aby to bylo prý spravedlivý..tak jsem včera taky chlapům z práce řekla,že na ně se.u,že jim budu taky z domova za 100% rozdávat práci a když bude nějakej problém,tak ať nechodí za mnou,ale řeší to s kancelářskýma

Já byla dneska v Kauflandu a byla to chyba..normální davová hysterie..nebylo mléko,pečivo,maso,cukr,rýže,těstoviny,luštěniny,mouka,vajíčka...nechápu..

A protože jsem taková držka od přírody,tak u pokladny těm největším hamounům říkám: Není to málo? Stejně všichni vlastně umřeme,tak je to vlastně jedno...Ty lidi byly vyřízený

neverend

13.3.2020 18:38
neverend

XXX.XXX.213.247

A jak se nám to ten svět mění pod vlivem "pouze" jedné chřipky.🙂 Před rokem nepředstavitelné věci a dnes realita.Už víte o čem jsem tu tehdy mluvil v souvislosti "neklidu" v Evropě a celkově ve světě? Jak snadno zachvátí panika i relativně vyspělé země? Záleží jak se to lidem podá,že? 🙂 Je to chřipka a na tu umíralo i dřív mnoho lidí,ale tahle verze má podezřele velkou "popularitu".🙂 Uvidíme co bude následovat potom.

Coudas

13.3.2020 19:20
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pred rokem jste se vsemi saky paky odjizdel do ameriky, nechcete si to zopakovat....

neverend

13.3.2020 19:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Coudas napsal(a):
Pred rokem jste se vsemi saky paky odjizdel do ameriky, nechcete si to zopakovat....

Joo to byly časy.😀😀 Jsem se tu uhnízdil nějak.😀

13.3.2020 19:44
Dep

XXX.XXX.233.179

neverend napsal(a):
A jak se nám to ten svět mění pod vlivem "pouze" jedné chřipky.🙂 Před rokem nepředstavitelné věci a dnes realita.Už víte o čem jsem tu tehdy mluvil v souvislosti "neklidu" v Evropě a celkově ve světě? Jak snadno zachvátí panika i relativně vyspělé země? Záleží jak se to lidem podá,že? 🙂 Je to chřipka a na tu umíralo i dřív mnoho lidí,ale tahle verze má podezřele velkou "popularitu".🙂 Uvidíme co bude následovat potom.

Hotová Sybila ...

neverend

13.3.2020 20:09
neverend

XXX.XXX.213.247

Dep napsal(a):
Hotová Sybila ...

Spíš než že bych byl Sybila,tak spíš přemýšlím víc v souvislostech a mám občas info které většina lidí nemá.

13.3.2020 20:16
Terven

XXX.XXX.110.191

a mám občas info které většina lidí nemá.

tak určitě

neverend

13.3.2020 21:27
neverend

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):
a mám občas info které většina lidí nemá.

tak určitě

To se klidně zeptejte kdybyste něco nevěděla.😀😀😀

13.3.2020 21:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

neverend napsal(a):
Spíš než že bych byl Sybila,tak spíš přemýšlím víc v souvislostech a mám občas info které většina lidí nemá.

Spíš mi přijde, že těch informací máte málo, proto tady asi plkáte takové kraviny. Kdo se o to aspoň trochu zajímá a není sobec, tak by tohle nenapsal. Podejte si ruku s principálem Hrušínským, ten je názorově tak na vaší úrovni.

13.3.2020 22:01
Dep

XXX.XXX.233.191

neverend napsal(a):

Na to aby člověk věděl, že přijde zle a bude bída si stačí ráno otevřít noviny. Můj otec toto předpovídá dva roky. A ani nepotřebuje "info, které většina lidí nemá"

13.3.2020 22:02

neverend napsal(a):

Už jsem čekala kdy místní pohádkar prispecha s teorií "já jsem to říkal" 🤦‍♀️
Soudneho člověka panika nezachvatila. Že se hysterci v médiích neznamená, že hysterci všichni. Mám info i ze zahraničí a tam se žije úplně normálně jako vždy.

13.3.2020 22:18

Tak koronavirus se i u nás vyskytuje běžně, je to jeden z virů způsobující "rýmičku". Akorát tohle je jiný typ koronaviru.

Fakt? Opravdu? To bude nějaká novina......

neverend

13.3.2020 22:24
neverend

XXX.XXX.213.247

Už jsem čekala kdy místní pohádkar prispecha s teorií "já jsem to říkal" 🤦‍♀️
Soudneho člověka panika nezachvatila. Že se hysterci v médiích neznamená, že hysterci všichni. Mám info i ze zahraničí a tam se žije úplně normálně jako vždy.

No když myslíte..😎

13.3.2020 23:23

neverend napsal(a):
No když myslíte..😎

Možná byste neměl dát tolik na média ale na lidi co tam jsou 🤷‍♀️

neverend

13.3.2020 23:55
neverend

XXX.XXX.213.247

Možná byste neměl dát tolik na média ale na lidi co tam jsou 🤷‍♀️

Ale no tak fuj média.😀 Necháme se překvapit "konspiračními" teoriemi kolem koronaviru a dnes máme k jejich potvrzení či vyvrácení asi tak stejnou zásobu argumentů jak Vy,tak já.🙂 Jde jen o míru schopnosti si něco připustit a možná si nechat v mysli přeci jen kousek místa i na tu nepopulární a šílenou možnost "co kdyby" to pravda byla.🙂 V historii mnoho událostí vypadalo jako "nemožné" a z dějepisu už víme jak to nakonec dopadlo.Hitler se taky "nezdál" a jak to pak nakonec bylo víme všichni.🙂

13.3.2020 23:56

Dep napsal(a):
Nemyslela jsem tím karanténu jednotlivce, nýbrž skupiny. Například kdyby bylo nařízení, že člověk může opustit místo trvalého pobytu maximálně do x kilometrů.
Proto jsem i řešila to kování - kdyby padlo tohle nařízení, aby se zamezilo většímu cestování i po republice, tak už by mi sem nemusel taky přijet.

No týkat se to může sester např. z ARO,prostě bude v práci 14 dní jedna parta....žádné střídání směn, jen ti, co jsou v práci, nikdo z venku dovnitř ani ven.

14.3.2020 07:01
Dep

XXX.XXX.233.191

No týkat se to může sester např. z ARO,prostě bude v práci 14 dní jedna parta....žádné střídání směn, jen ti, co jsou v práci, nikdo z venku dovnitř ani ven.

Já se obávám, že vzhledem ke kapacitám zdravotnictví se nebude personál střídat tak, jako tak. V Itálii prý povolali i lékaře v důchodu. To nevím, co budou dělat tady, když tu lékaři slouží skoro do smrti, protože prostě nejsou. A upřímně, zdravotníků je mi líto už teď. Nemají bezpečnostní materiál. Ten se jim jenom stále slibuje a ještě ho neviděli. A až to tady udeří v plné síle (dle dát i z Itálie to bude tak za týden, 14 dní), tak odpadnou v první linii.

14.3.2020 08:33

Fakt? Opravdu? To bude nějaká novina......

To není žádná novinka. Koronaviry jsou jedny ze skupiny virů, které i u lidí běžně způsobují nachlazení.

Vycházím ze skript veterinární medicíny, ty ale teď u sebe nemám, tak třeba tento odkaz: https://www.wikiskripta.eu/w/Koronaviry

Ale mezi jednotlivými koronaviry jsou velké rozdíly, asi jako třeba mezi jednotlivými živočišnými druhý lichokopytníků...

14.3.2020 11:43
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Dep napsal(a):
Já se obávám, že vzhledem ke kapacitám zdravotnictví se nebude personál střídat tak, jako tak. V Itálii prý povolali i lékaře v důchodu. To nevím, co budou dělat tady, když tu lékaři slouží skoro do smrti, protože prostě nejsou. A upřímně, zdravotníků je mi líto už teď. Nemají bezpečnostní materiál. Ten se jim jenom stále slibuje a ještě ho neviděli. A až to tady udeří v plné síle (dle dát i z Itálie to bude tak za týden, 14 dní), tak odpadnou v první linii.

Plzeňský kraj vyzývá zdravotníky, co v oboru nedělají, aby nastoupili do zdravotnických řad.
https://hitradiofmplus.cz/aktualne/vyzva-pro-zdravotniky-kteri-nepracuji-ve-zdravotnickych-zarizenich

14.3.2020 12:43

To není žádná novinka. Koronaviry jsou jedny ze skupiny virů, které i u lidí běžně způsobují nachlazení.

Vycházím ze skript veterinární medicíny, ty ale teď u sebe nemám, tak třeba tento odkaz: https://www.wikiskripta.eu/w/Koronaviry

Ale mezi jednotlivými koronaviry jsou velké rozdíly, asi jako třeba mezi jednotlivými živočišnými druhý lichokopytníků...

Tak to jste mi teď vyrazila dech..... ....

14.3.2020 17:37
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Kde jste byli na tom, že zvířata mohou onemocnět tímto novým typem coronaviru?

Coronaviry jsou skupina virů, mezi ně mimo jiné patří původce smrtelné choroby u koček se zkratkou FIP. Není přenosná na lidi. Obecně jsou coronaviry poměrně druhově specifické a neskáčí z druhu na druh, ale na druhou stranu velmi často mutuji a potom se může stát to co se sars, mers nebo nyní s Covid - 19.

Co se posledního zmíněného týče, byl v Číně jeden pes pozitivní na přítomnost tohoto viru, nicméně ve steru, ne z krve, kde nebyly ani protilátky. Takže první úvaha je taková, že virus na něj nakaslala jeho majitelka, která byla pozitivní a byla s ním v úzkém kontaktu, ne to, že by mohla zvířata virus chytit. Takže to zatím vypadá tak, že jsou prenaseci podobně kontaminovanéjako předměty, na kterých vir prostě leží - jednoduše řečeno.

V ustájení strach nemám, i kdyby tam pozitivní byl, bude vám do boxů chodit kaslat na vašeho koně? Samozřejmě obezretnost je na místě, ale osobně roušky považuji ve stáji za zbytečné.

14.3.2020 17:52

Nový koronavirus v otázkách a odpovědích: pro veterinární lékaře a chovatele

Může COVID-19 infikovat společenská zvířata?

Dosud neexistuje žádný důkaz o tom, že by koronavirus infikoval společenská zvířata, ale je možné, že se postupem času tato informace změní.

Měl bych se vyvarovat kontaktu s domácími zvířaty v případě, že jsem sám pozitivní na COVID-19?

Kontakt se zvířaty by se měl v tomto případě maximálně omezit, stejně jako kontakt s ostatními lidmi. Ačkoli neexistuje zatím žádný důkaz o tom, že by domácí zvíře mohlo onemocnět koronavirózou COVID-19, stále se doporučuje kontakt omezit, dokud se o viru nebude vědět více. Jestliže jste nemocní, přenechejte péči své zvíře někomu jinému. Nemazlete se se svým zvířetem, nenechávejte se olizovat a nepřipravujte svému zvířeti potravu. Pokud nemůžete péči o své zvíře přenechat někomu jinému, ačkoli jste sami nemocní, myjte a desinfikujte si ruce před i po každém kontaktu se zvířetem a noste ústenku.

Jestliže moje zvíře přišlo do kontaktu s někým, kdo má infekci COVID-19, může infekci přenést na další lidi?

Zatím stále není známé, zda se může zvíře nakazit COVID-19 a ani zdali může virus přenášet a šířit. Není také zatím jasné, zda zvíře může klinicky onemocnět. Kromě toho neexistuje jediný důkaz, že společenské zvíře může být zdrojem infekce pro lidi.

Co mám dělat, když moje zvíře onemocnělo poté, co přišlo do kontaktu s člověkem, u něhož byla prokázána infekce COVID-19.

Doposud se neví, zda může být zvíře infikováno lidskými koronaviry, jakými je SARS-Cov-2 nebo COVID-19. Když vaše zvíře nevysvětlitelně onemocní poté, co přišlo do kontaktu s člověkem infikovaným COVID-19, obraťte se na místní hygienickou stanici a krajskou veterinární správu o radu, jak dále postupovat. Pokud vám tyto orgány doporučí návštěvu veterinárního lékaře, zavolejte předem do této praxe a informujte personál, že přijedete s nemocným zvířetem, v jehož anamnéze je kontakt s člověkem infikovaným COVID-19. Umožníte tak se personálu na vaši návštěvu připravit a vyhradit vám izolovanou vyšetřovnu. Nenavštěvujte svého veterináře, aniž byste předem situaci konzultovali se státními orgány a nebyli jimi k návštěvě veterináře instruováni.

Jaké obavy existují v případech zvířat, které přišla do kontaktu s lidmi infikovanými COVID-19?

Zatímco se předpokládá, že původní zdroj COVID-19 pochází od zvířat, současný virus se zatím přenáší pouze mezi lidmi. Z člověka na člověka se infekce šíří kapénkově při kašli či kýchání. Míra snadnosti přenosu zatím není jasná. Jak již bylo řečeno, doposud neexistují důkazy o tom, že by COVID-19 mohli onemocnět psi, kočky či jiná společenská zvířata.

Co by se mělo dělat se společenskými zvířaty tam, kde se COVID-19 mezi lidmi šíří?

Ačkoli důkazy o klinickém onemocnění ani o přenosu infekce COVID-19 společenskými zvířaty zatím nemáme, měli by se lidé v oblastech, kde byla diagnostikována infekce COVID-19, vyvarovat kontaktu s neznámými zvířaty a pokud ke kontaktu dochází, doporučuje se vždy před i poté umýt ruce. Nemocný člověk by se měl kontaktu s domácími zvířaty vyvarovat zcela, a pokud to není možné, měl by si před i po kontaktu se zvířetem umýt ruce a nosit ústenku.

Měli by začít veterinární lékaři vakcinovat psy proti psí koronaviróze, aby zvířata uchránili proti COVID-19?

Na některých trzích je k dispozici vakcína proti střevní koronaviróze u psů, ale tato není registrovaná na ochranu proti respirační koronavirové infekci. Veterinární lékaři by neměli proti tomuto onemocnění psy vakcinovat s předpokladem, že vakcína prostřednictvím křížové imunity ochrání psy před případnou infekcí COVID-19. Neexistuje žádný důkaz, že tato vakcína chrání proti respiračnímu koronavirovému onemocnění, protože střevní a respirační formy koronavirů se velmi liší. Na trhu není k dispozici žádná vakcína, která by chránila psy proti respirační infekci koronavirem.

Jaký je názor organizace WSAVA na zprávu, že v Hongkongu byl pes „infikován“ COVID-19?

Zpráva z Hongkongu z 28. února 2020 říká, že pes, jehož majitel měl prokázanou infekci COVID-19, byl testován jako slabě pozitivní na COVID-19, tedy stejný typ infekce jako jeho majitel. Státní veterinární správa v Hongkongu udává, že pes nevykazuje žádné příznaky onemocnění a byl umístěn do karantény, budou mu odebrány další vzorky a bude se zkoumat, zda byl pes opravdu infikován nebo zda šlo jen o kontaminaci prostředí.
Státní veterinární správa Hongkongu zatím potvrzuje, že důkaz o přenosu viru COVID-19 z člověka na psa, popřípadě, že pes může být zdrojem infekce pro lidi, neexistuje.

(Zdroj: WSAVA Secretariat Office: WSAVA Scientific and One Health Committees, ADVISORY DOCUMENT: UPDATED AS OF FEBRUARY 29, 2020)
Přeložil a zkrátil: Martin Grym

14.3.2020 19:04
SilviaD

XXX.XXX.208.164

Koronavirus je další (nebezpečnější) druh chřipky. A myslím si, že když se nedá chřipka přenést z člověka na zvíře a naopak, tak není podle mě co řešit. Hlavně dodržovat opatření vlády a časem se ten koronavirus určitě zmírní. Aspoň já tomu věřím (k životu prostě potřebuju myslet optimisticky) No, ke koním chodím denně, logicky je třeba se o ně postarat, kydání a společně strávený čas nepočká...

14.3.2020 21:41
lodenka333

XXX.XXX.130.100

SilviaD napsal(a):
Koronavirus je další (nebezpečnější) druh chřipky. A myslím si, že když se nedá chřipka přenést z člověka na zvíře a naopak, tak není podle mě co řešit. Hlavně dodržovat opatření vlády a časem se ten koronavirus určitě zmírní. Aspoň já tomu věřím (k životu prostě potřebuju myslet optimisticky) No, ke koním chodím denně, logicky je třeba se o ně postarat, kydání a společně strávený čas nepočká...

Není pravda, virus chřipky může kolovat mezi člověkem, prasetem a ptáky. Mimo to při tomto můžou vznikat nebezpečné mutace - viz některé případy v minulosti. Jen poznámka, jinak souhlasím, udržovat si zdraví mimo jiné pobytem na vzduchu a užívat si přítomnosti koní - prostě být v pohodě.

15.3.2020 01:11
Horsana

XXX.XXX.51.17

SilviaD napsal(a):

Prečo tu píšete tieto nezmysly?

Nie, koronavírus nie je druh chrípky ani náhodou.

Stačí aj wiki v tomto prípade, prosím pozrite si najmä SARS a MERS, Covid-19 zrejme po konzumácii netopierov.

Jedná sa o zoonózy, ale majú pôvod v krajináchm, kde sa konzumuje všetko čo sa hýbe a hygiena je neznáme slovo.

Trošinku dávnejšie boli koronavírusy známe najmä ako pôvodcovia hnačkových ochorení, závažné ostihnutia respiračného traktu prišli až so SARS, kde sa predpokladal kontakt a samozrejmä konzumácia cibetiek, MERS zas prenášali ťavy.

16.3.2020 06:55
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Tak nám schválili celostátní karanténu a já se ptám můžu s koněm do terénu za předpokladu že za stájí(máme koně doma) jsou hned pole, lesy a louky? Pokud jezdím ráno a dopoledne tak většinou nepotkám ani živáčka. Samozřejmě nemáme sporťáky, takže nic nehrotím. Ale vlastně nevím ani kde se na to ptát

16.3.2020 07:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Majdalenka66 napsal(a):
Tak nám schválili celostátní karanténu a já se ptám můžu s koněm do terénu za předpokladu že za stájí(máme koně doma) jsou hned pole, lesy a louky? Pokud jezdím ráno a dopoledne tak většinou nepotkám ani živáčka. Samozřejmě nemáme sporťáky, takže nic nehrotím. Ale vlastně nevím ani kde se na to ptát

Teoreticky, podle toho, co se píše - můžete. Pobyt v přírodě a parcích by měl být povolen. Jenom je nutno udržovat odstup od lidí.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prehledne-co-presne-muzete-delat-v-karantene-kterou-vlada-uvalila-na-cesko-93219?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=315400&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

16.3.2020 07:14
saola

XXX.XXX.46.65

Řekla bych přesto spíš naopak, tedy že ven by se jezdit nemělo. Ne snad, že by na poli či v lese hrozilo velké nákazové riziko od jiných (vy nakažená být můžete, i když nemáte příznaky), ale spíš proto, že i do té stáje se člověk musí nějak dostat (a z ní samozřejmě taky - mám na mysli ustájení mimo domov), tráví tam nějaký čas, potkává se tam s ostatními lidmi a nelze pominout ani skutečnost, že může během vyjížďky dojít k úrazu, skončíte v nemocnici, a to už je sakra jiný level rizika.
Myslím si, že o zvířata by péče měla být samozřejmě ve stájích zajištěna, ale s uvědomováním si případného rizika, a spíš tedy v nějakém základním režimu. Navíc, pokud kůň chodí do výběhu a je o něj jakžtakž základně postaráno, bez jezdce se určitě obejde.

16.3.2020 07:55
deauville

XXX.XXX.30.49

saola napsal(a):
Řekla bych přesto spíš naopak, tedy že ven by se jezdit nemělo. Ne snad, že by na poli či v lese hrozilo velké nákazové riziko od jiných (vy nakažená být můžete, i když nemáte příznaky), ale spíš proto, že i do té stáje se člověk musí nějak dostat (a z ní samozřejmě taky - mám na mysli ustájení mimo domov), tráví tam nějaký čas, potkává se tam s ostatními lidmi a nelze pominout ani skutečnost, že může během vyjížďky dojít k úrazu, skončíte v nemocnici, a to už je sakra jiný level rizika.
Myslím si, že o zvířata by péče měla být samozřejmě ve stájích zajištěna, ale s uvědomováním si případného rizika, a spíš tedy v nějakém základním režimu. Navíc, pokud kůň chodí do výběhu a je o něj jakžtakž základně postaráno, bez jezdce se určitě obejde.

Tak návštěvu stáje bych posuzovala taky hodně individuálně - já mám koně na pastevku, kam se dopravuji zpravidla vlastním vozem, případně na kole, a vždycky tam chodím v dobu, kdy tam nikoho nepotkám... a když náhodou ano, v současné situaci prostě respektujeme nějaký odstup atd. Prostě zdravý rozum...

Ale je fakt, že jsem taky přestala jezdit na koni - stát se může cokoliv a úraz v současné situaci je zbytečný, jak s ohledem na svou osobu, tak s ohledem na zdravotní systém...

16.3.2020 10:38
Dep

XXX.XXX.233.179

saola napsal(a):

Co jsem tak vyčetla na fb, tak některé stáje se uzavřeli pro majitele a některé, kde je méně lidí si udělali rozpis, kdo kdy přijde, aby se tam moc mezi sebou lidi nepotkávali. Což je velmi rozumné řešení. Lidé musí přemýšlet i o tom, aby nenakazili stájníka.

Pro tazatelku: Dle nařízení vlády byste teoreticka, ale myslím si, že chvíli to kůň bez vyjížďky vydrží a asi bych v tuto chvíli nikde nelundala.

16.3.2020 11:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Dobře napsáno, týden to snad každý vydrží.

16.3.2020 13:18

Dep napsal(a):
Co jsem tak vyčetla na fb, tak některé stáje se uzavřeli pro majitele a některé, kde je méně lidí si udělali rozpis, kdo kdy přijde, aby se tam moc mezi sebou lidi nepotkávali. Což je velmi rozumné řešení. Lidé musí přemýšlet i o tom, aby nenakazili stájníka.

Pro tazatelku: Dle nařízení vlády byste teoreticka, ale myslím si, že chvíli to kůň bez vyjížďky vydrží a asi bych v tuto chvíli nikde nelundala.

Nejedná se o ježdění, zadek bez toho vydrží. I tak ale někteří musí zajistit koni pravidelný řízený pohyb a výběh k tomu nemusí stačit. Např. při už probíhající rekonvalescenci. Při svalové myopatii. Pohyb je důležitý i při inzulínové rezistenci. Atd.

Můj kůň je tlustý. Pracuji na nápravě, daří se jen to, aby nebyl obézní. Mám v tomto ročním období strach ze schvácení. A zkušenost, že stačí týden bez pohybu a kůň - klidně i s náhubkem - zase více nakyne. A nejedná se jen o nakynutí, ale především o zhoršení metabolismu cukrů. Chci jako prevenci schvácení koně nadále brát několikrát týdně aspoň na 30 minut "kolem baráku" nebo na jízdárnu v kroku s občasným klusem. Dokud to jde - může být ještě hůř. A pak by tenhle týden chybějícího pohybu mohl hrát safra velkou roli při schvácení. Stáj mám 10 vteřin chůze ze zahrady.

16.3.2020 13:18
bongani

XXX.XXX.8.40

Já byla u koně dopoledne, vezla jsem mu krmivo a potřeboval ošetřit kopyta, protože kováře teď asi bude trochu těžší sehnat. Nikde nikdo, z dálky jsem pozdravila ošetřovatelku a pak jsem vzala koně asi na hodinu napást. Cestou jsme nikoho nepotkali. Ale kůň je na pastevku, ostatních majitelů je tu jenom pár. Podle mě je potřeba používat zdravý rozum a chovat se odpovědně. A je tu určitě i ten prvek psychické pohody, pozorovala jsem ptáčky, byla jsem v klidu a chvíli zapomněla, co se kolem děje.

16.3.2020 13:34
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Máme převážně obézní koně hlavně huculíky, kteří stojí na placu non stop u sena a futrují. Jediný pohyb je tak 30 metrů k vodě. Nejsem majitel, takže management neovlivním, ale mám v popisu práce je pohybovat. Do terénu tak chodíme nebo jezdíme prakticky denně. Pokud je nechám stát tak akorát ještě víc nakynou, artritická kobyla už se pak asi nerozhodí. Máme tak dva měsíce do pastevní sezóny. Tak zrovna teď na to hubnutí tlačím víc než kdy jindy. Proto jsem se ptala jak to je s tou karanténou. Jinak na stáji jsem sama. Majitelé si jezdí většinou jednou dvakrát do týdne na kontrolu a tak. Děti mi sem už od středy nechodí a paní co tu má koně na ustájení vidím málokdy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík