Plnokrevník

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

543210

23.3.2020 16:35
543210

XXX.XXX.226.161

Dobrý den , chtěla bych nějaké nazory nebo rady.
Mám osmiletého anglického plnokrevníka a v zimním období dostává pul litru ADW granulí litr ADW řezanky litr sladového květu a nutrihorse standart ráno i večer.
Nepracuje pravidelně ale kdyz je počasí dobré a dá se pracovat beru ho na vyjíždky do kopce aby se lepe osvalil spíše hodně klušeme a na jízdárně jezdíme klus cval ted zapojujeme i skoky. Je osvalený ale pořád se mi zdá pohublý nabere mi vždy jen v létě na trávě.
Seno má přes den v pastvě i na noc v boxe.Zdá se mi v dobré kondici.
co mám přidat nebo ubrat aby vice nabral ? díky

23.3.2020 19:02
koně

XXX.XXX.174.63

Tak asi krmíte málo?
Nemám přehled o složení vámi psaných granulí ,nepíšete konkrétní druh .Ani množství vlastně.
Třeba jsou to jen nějaké doplňkové.
Na to tu jsou jiné kapacity,co vás rozeberou
Řezanka sama je spíš jako doplnění objemu a taky pro špatně kousající ,ne?
Jestli musíte dávat granule,načtěte si jejich kvalitu ,složení a taky denní dávky, aby vaše krmení mělo smysl.
Zkuste začít jedlým olejem do žrádla.Přidávat postupně.
Místo sena senáž ,nebo aspoň míchat ,kdyby to šlo.
Ze statkových krmiv by vám místo slaďáku mohl pomoci kukuřičný šrot , v kombinaci s tím olejem a třeba byste přidala na granulích nebo změnila druhy.Pak by se nějaké výsledky mohly dostavit
Taky pomáhá v zimě dekování,udrží si spíš teplo a neopadne.Záleží jak je ustájený,v jakém režimu .
Vypsala jste toho málo ,pro konkrétní smysluplnou radu .

24.3.2020 10:41
Arbora

XXX.XXX.192.218

Čo to znamená, že ide pracovať do kopca, keď je dobré počasie? nejaký odhad na čas, km, priemernú rýchlosť? Ak stojí 5 dní vo výbehu a šiesty deň ide niekam šplhať do kopca, nebude to divné, že nemá svaly.

Nutrihorse je dosť energetické krmivo, s vysokým podielom škrobov. Kôň môže mať kľudne vredy. Kone naozaj nie sú nijako zložito kŕmiteľné, ak človek dodržiava úplne základné zásady typu: rozumné pridávanie práce, dostatočný oddych po náročnejších tréningoch, dostatok sena a vhodné kŕmenie jadra( teda v rozumnom množstve, nie do prázdneho brucha), vôbec nepotrebujú ládovať kýblami jadra, aby "vyzerali" a "vládali".

24.3.2020 11:28
Terven

XXX.XXX.110.191

Je osvalený ale pořád se mi zdá pohublý nabere mi vždy jen v létě na trávě.

To je váš subjektivní názor, není jisté, jestli je to opravdu tak, každý máme trochu jiné "oko"...nicméně, pokud kůň v zimě není v dobré výživové kondici,bývá to nejčastěji nedostatkem sena. Podle popisu to možná nebude váš případ, ale kdo ví.
Další důvod mohou být špatné zuby, začervení, stres, vředy, příliš velké ztráty tepla...chyba obvykle nebývá v nedostatku jádra, přesto ten kyblík s příkrmem bývá to první - a často i jediné, co majitel řeší.
U plnokrevníků jsou vředy častá záležitost, některé zdroje je uvádějí až v 80-90% u koní z dráhy. Snažila bych se nenavyšovat škroby, tj. obiloviny jako je ječmen, kukuřice apod., pokud chcete krmit musli, vybírejte s nižším podílem obilovin. Dlouhodobě mám dobrou zkušenost s Nutristarem od Hippolytu, ostatní značky příliš neznám - je třeba číst složení. Chcete-li k musli ještě něco přidávat, vřele doporučuju konzultovat to s výživářem, protože z neznalosti můžete navýšit složku, kterou nepotřebujete a naopak. Sice to něco stojí, ale zas máte jistotu, že nevyhazujete peníze za složky KD, které kůň nepotřebuje nebo mu dokonce škodí. A ve finále člověk často zjistí, že KD sestavená výživářem vlastně vyjde levněji.
Osobně přidávám k Nutristaru vojtěšku a extrudovaný len (bílkoviny + tuky).

543210

24.3.2020 11:38
543210

XXX.XXX.144.169

Arbora napsal(a):
Čo to znamená, že ide pracovať do kopca, keď je dobré počasie? nejaký odhad na čas, km, priemernú rýchlosť? Ak stojí 5 dní vo výbehu a šiesty deň ide niekam šplhať do kopca, nebude to divné, že nemá svaly.

Nutrihorse je dosť energetické krmivo, s vysokým podielom škrobov. Kôň môže mať kľudne vredy. Kone naozaj nie sú nijako zložito kŕmiteľné, ak človek dodržiava úplne základné zásady typu: rozumné pridávanie práce, dostatočný oddych po náročnejších tréningoch, dostatok sena a vhodné kŕmenie jadra( teda v rozumnom množstve, nie do prázdneho brucha), vôbec nepotrebujú ládovať kýblami jadra, aby "vyzerali" a "vládali".

Dostává ještě senáž k senu to jsem zapomněla zmínit zuby má dělané odcerveny je též a pro mě je vyhovující počasí když neprší takže klidně dělá 4 dny v týdnu ale jsou dny kdy dělá třeba jen dva až tři dny v týdnu
Nutrihorse standart jsem myslela vitamíny ne krmivo
Deku nosí taky
Díky za názory zkusím přidat množství a přidám len

24.3.2020 12:38
Arbora

XXX.XXX.192.218

Nemám príliš pozitívny názor na ADW krmivo, kŕmiť rezanku mi príde také trochu plytvanie zdrojmi. Zvlášť, ak kôň nemá dietetické obmedzenia.

To, že sa kôň odčervuje, nemusí nutne znamenať, že je odčervený. Záleží ako často, akými prípravkami, atď. To je celkom dosť na samo štúdium. http://www.trunda-vet.cz/sluzby/spravne-zasady-odcervovani/

Vhodnú kŕmnu dávku Vám napr. Monika Mechová zostaví za pár stoviek. http://krmeni-koni.cz/

Přidejte reakci

Přidat smajlík