Řeším to už delší dobu,ale 100% odpověď stále teda nevím....
K našem pozemku(v našem osobním vlastnictví) vede jen jedna přístupová cesta...cesta k pozemku nevedla,vybudovali jsme ji sami a obec si ji pak po pozemkových úpravách zapsala do katastru.Je to tedy obecní cesta.Cestu jsme upravovali,starali jsme se o ní....samozřejmě dokud tam cesta nebyla,nikdo jí nevyužíval, a nikomu nechyběla. Najednou po ní začali jezdit zemědělci vedle na pole a hlavně zasra.ý myslivci...totálně nám část cesty zdemolovali,nedá se tam projet vůbec,je úplně rozježděná,obrovský rygoly,totálně nesjízdná..celou dobu tam ty hajzlové nejezdili a teď furt..jsem už totálně nasra.á,protože jsme včera jeli na zahradu odvézt dřevo a já si tam odrbala auto...manžel naštvaný volá na obec,aby se s tím něco dělalo,tak jsme dostali přislíbeno,že se bude řešit se starostou a s myslivcema...jako ať tam teda jezdí po té části,ale ať to sakra udržují....čekám dnes na odpověď od obce,jak to bude...
Proto se ptám někoho,kdo má zkušenost..kdo se musí starat o obecní cestu,když nevede ke stavebnímu pozemku,ale jen k ,,louce,,.Musí se o ní starat uživatel,nebo obec?Protože přístup k pozemku mi přece musí být jako majiteli pozemku umožněn ne?!
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás tohle zajišťuje a finacuje obec. A pokud je čas, finance a pracovní síly a není to nic extra nákladného, vyjde starosta obvykle vstříc. Je to, myslím, hlavně o ochotě, protože polňačky jsou jinak v údržbě na posledním místě. Ale pokud někdo cestu soustavně ničí, měl by se podílet na její obnově. Náš starosta tím alespoň vyhrožuje. Tak třeba se nějak všichni domluvíte.
S myslivci ten samý problém, ale jsou schopní si štěrk i navézt, když už fakt neprojedou.
Tak odpověď z obce je,ať nejdřív zavoláme mysliveckému spolku my,a zkusíme to vyřešit po dobrém,a teprve pokud to nepůjde,tak si nás starosta pozve na obec(zástupce myslivců a nás) a budeme to řešit na úřadě společně.Takže obec do toho nechce dát ani korunu...
No skvělý..tak manžel jde volat..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Velmi obecně a stručně - o komunikaci se musí postarat vlastník, ve vašem případě obec. Výjimkou jsou účelové komunikace. Takže předně si v pasportu místních komunikací zjistěte, jak je cesta vedena.
Kamarádka bydlí v odlehlé části, už tak odlehlé ,vesnice
Nastálo tam bydlí jen jejich rodina a jinak chalupy a chaty.
Ze silnice třetí třídy potřebuje odbočit a dostat se domů.Cca 2km po jakože zpevněné obecní cestě .
Nejezdí tam ani popeláři ani pošta ani školák pro děti .
Jen přes sezónu lufťáci a jinak velmi pravidelně zemědělci a těžaři dřevaři .
Takže si umíte představit,kolik aut tam odspodu zhuntovala,kolik gum píchla ,kolikrát se zahrabala .Musí vézt děti do škol,taky nakoupit ,vyvézt si odpady atd atd takže X krát denně ,apokalypsa
Celá léta, v podstatě už od přistěhování cca 15let zpátky řeší ,cestu
Lufťáci mají offroady a zemědělci traktory ,tudíž byla jediná ,komu ten tankodrom vadil.A obec má jiné priority
Tak ze zoufalství vzali s manželem traktor zajeli pro kamínek do lomu,svépomocí zaházeli to nejhorší .Každý rok .
Samozřejmě za neustálého bombardování neschopného starosty a jiných možných institucí.
No a představte si ,loni !! se najednou nějaké fondy někdy našli .Kvůli rybníku na který dala Unie,se musela udělat asfaltka ,aby se tam koupání chtiví ,dostali
Takže po 15ti letech mají i oni ,opravdickou cestu ....
Ale stále jí využívají těžaři a traktory,tak jen čeká,kdy se vrátí do původního stavu a dalších sto let nebude na opravu.
Tak cesta je vedena jako ostatní komunikace. Takže je mi jasný,že obec s tím nic dělat nebude,když to vede jen k nám....má sem vést ještě jedna cesta,ta je zatím zakreslená v katastru,ale zatím fyzicky neexistuje..možná taky za těch 15 let
No každopádně myslivci slíbili,že cestu strhnou traktorem a nějak upraví,že nechtějí konflikty..no uvidíme,jak dlouho jim to vydrží a hlavně kdy to udělají...
Ale já si prostě myslím,že tohle by měla řešit přeci obec..ach jo..
canka
napsal(a):
Tak cesta je vedena jako ostatní komunikace. Takže je mi jasný,že obec s tím nic dělat nebude,když to vede jen k nám....má sem vést ještě jedna cesta,ta je zatím zakreslená v katastru,ale zatím fyzicky neexistuje..možná taky za těch 15 let
No každopádně myslivci slíbili,že cestu strhnou traktorem a nějak upraví,že nechtějí konflikty..no uvidíme,jak dlouho jim to vydrží a hlavně kdy to udělají...
Ale já si prostě myslím,že tohle by měla řešit přeci obec..ach jo..
Musíte být prostě otravní a stát si za svým. Obecní cesta to je, byť polňačka. Buď ať udržují myslivci, když ji rozbijí, nebo obec. Měli jsme obdobný stav, jen cesta vedla mezi zahrádky. Vyjeté koleje jako prase, díry, při deštích nesjízdná, byť tam nejezdilo moc lidí a i ti jezdili opatrně. Cesta vede za zahrádkami k lesu. Zahrádkáři neudržovali vůbec, či sem tam někdo něčím vysypal ty největší díry. Až nakonec obec prostě zainvestovala pár korun, zasypala hrubým šutrem (takový ten bordel ze stavby řekla bych), zaválcovala, pak zaspala menší frakcí, zaválcovala a je to. Furt je to polňačka, ale díry minimální, bláto téměř žádné. A máme klid. Do té doby jsem po přejetí těch blbých pěti set metrů měla takové obrovské hroudy bláta nalepené na blatnících, podbězích, kolech, že mě i párkrát vyhodili z myčky, že takové čuně auto tam nesmí :-D