Lukuk

XXX.XXX.139.19
Dobrý den, přemýšlela jsem nad koupí poničky shetlanda, je jí 11 let a není obsedlá. Vím, jak pracovat při obsedání a jak, ale chtěla bych se zeptat, jaký názor na to máte vy, zda by jste ji obsedli nebo ne?
Děkuju všem za odpovědi
Lukuk
napsal(a):
Dobrý den, přemýšlela jsem nad koupí poničky shetlanda, je jí 11 let a není obsedlá. Vím, jak pracovat při obsedání a jak, ale chtěla bych se zeptat, jaký názor na to máte vy, zda by jste ji obsedli nebo ne?
Děkuju všem za odpovědi
Obsednutí jako takové není problém.
Otázkou je, proč ji neobsednul stávající majitel (myslím tu pravdivou verzi, ne tu co poví kupci, aby se koně zbavil!
Lukuk

XXX.XXX.139.19
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Obsednutí jako takové není problém.
Otázkou je, proč ji neobsednul stávající majitel (myslím tu pravdivou verzi, ne tu co poví kupci, aby se koně zbavil!
Taky jsem nad tím přemýšlela... klidně bych poničku neobsedla, ale okolo máme samé malinké děti, tak by se třeba na ní jenom svezli...stejně jsem ji chtěla jako společníka, ale zajímal by mě názor vás, zda by jste ji obsedali
Po vyšetření zad a nohou bych obsedla. Pomalu, s nějakým pytlem, jako tak na soumara. Ono by se potom vidělo, jak se ponice chová. Mohla být jen "zapomenutá" na zadním dvorku, stejně tak si na ní mohli opilí chlapi udělat rodeo a pak už obsednout prostě nešlo (bohužel u poníků dost častý příběh).
Jenže změna prostředí a přístupu může dělat divy. Já bych postupně obsedla. Stejně u šetyna budete mít prakticky pořád to děcko na vodítku a jistit ze země.... ;-) A ono je u nich problém s tučností, jakákoliv práce s pohybem jí jedině prospěje...
Práce šlechtí. Jestli máte dítě, co bude jezdit, obsednout. Když si dáte práci a poni čas, klidně obsedne a přijezdí dítě, nejlépe vlastní (nemusíte vysvětlovat rodiči modřiny). Podle toho jaký jste ročník vystačíte jen s kvalitní obuví na běhání nebo s přídavkem chondroprotektiv. Vyplatí se nachodit hodiny na madlech. Pak naběhat hodiny se sedlem na vodítku na rovných liniích. Pak natrénovat na ohrazenem prostoru základní jízdárnu a máte pár krásně strávených let. Jestli máte tolerantního koně i pro sebe, z poníka a děcka je super partie do terénu. Shetlandi mají rozum a při dostatku pohybu a bez zbytečné buzerace jsou schopni fungovat i bez vodítka, ošéfují si terén a pochopí, že každou krizovou situaci lze vyřešit pasením.
Jestli nemáte vhodného jezdce, zatahejte a máte hobby do konce života.
Shetland v poměru k objemu těla vydá mnohem víc radosti a lásky než velký kůň.