Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2020 11:56
TeryJeny

XXX.XXX.251.239

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké udidlo pro svého koně. Je to 7 lety valach. Nyní má 2x lomené stihlo. Ale mám problém ten, že když jsme na vyjižďce a on vidí trávu, tak mi dává hlavu dolů a chce žrát a já mám problém ho udržet a i když ho udrzim, je to velmi silově náročné. Zdůrazňuji, že jsem pokročilý jezdec. Jinak když jsme v lese, tak není problém. Normálně jezdím spíše na zahozene otěži, ale když se něco děje, například se na něco zadívá, tak ho mám problém ohnou tam kam chci, prostě stojí a kouká a třeba se otočí a já ho pak mám problém nasměrovat tam kam chci. Nejhorší je to samozřejmě na podzim a na jaře, kdy je vždy hrozně čumivy a dělá kraviny. Spíš mám prostě občas pocit, že na udidlo skoro vůbec nereaguje a přemýšlela jsem např o roubíku, jelikož jak je mladý má pořád občas problem s ohýbáním. Osobně mi je proti srsti 1x lomené udidlo, ale možná by mohlo pomoct. Jaké byste mi poradili udidlo pro něj. Podle názoru trenéra mám jemnou ruku, spíš mi jde o to, že když už to udidlo použiji, tak aby mi na něj zareagoval, kůň mě normálně respektuje, jen v případě trávy a nějakého rozruchu mám problém. Děkuji za odpovědi

26.3.2020 12:25
evcusik

XXX.XXX.150.9

To není o udidle, to je o přiježdění. Máte trenéra, zaměřte se na tuto oblast - může Vás při problému vidět a rovnou poradit, využijte toho.

Roubíková udidla mám pro mladé ráda - vzhledem k tomu, že umí navést koně, co po něm chci (ohnutí).

28.3.2020 08:50
dsj

XXX.XXX.255.137

Kůň, který zjistí, že vytáhne ruku, když se chce pást, si to rychle spojí i v situaci, kdy nechce respektovat jezdce, třeba protože se leknul a plaší se, a díky tomu, že několikrát prošel skrz vás, když se chtěl pást už ví, že když pořádně zabere, tak se mu to povede. Velké průšvihy začínají u těch malých. Krásně si tenhle zlozvyk spojí a zafixuje, a nejlehčeji na začátku výcviku, když nemá ještě naučené žádoucí reakce. Budete muset začít přiježďovat a zautomatizovat pobídky a to je běh na dlouhou trať, na to rychlý recept není. Pro mě nejhorší koně které jsem jezdila byli koně, který věděli, že jsou silnější než člověk a že můžou procházet skrz ruku. Kůň nesmí ani tušit, že něco takového jako silou přetlačit člověka existuje, i když jde jen o blbý pasení.
To, že se vám pase kdy chce a ignoruje vás když je nějaký rozruch a otáčí se silou je velký problém a souvisí to spolu – pást se smí jen když mu to dovolíte, a absolutně nikdy, když vám projde ke trávě silou přes vaší ruku, protože díky tomu bude vědět, že může kdykoliv neposlechnout a dřív nebo později to zkusí i jindy (...když bude rozruch, když se bude chtít otočit jinam než má...) a to je hodně nebezpečné. Za mě – pokud máte velkého koně a jste malá a lehká, tak si pořiďte udidlo které vám malinko ulehčí a pomůže, ale základ je ve výcviku, mít koně na pomůckách kterým rozumí a respektuje je, špatně přiježděný kůň se dokáže urvat přes sebeostřejší udidlo.
Za mě bych začala jako první s koněm nacvičovat zastavení na pokyn a ohnutí v krku na tlak, ze země, ze sedla, pořád. Ohebnost s nepřiježděností souvisí, takže myslím, že máte nepřiježděného koně a před sebou spoustu krásné a zajímavé práce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík