xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

XXX.XXX.252.127
dobrý den, potřebovala bych poradit. Do rukou se mi nedávno dostal zhruba 10-ti letý hucul. Hucul je tupý na hubu a něco jako tlak holeně mu nic neříká. Je ježděn v anglii a přes léto ho jezdí malé děti na táboře. Chtěla bych ho trochu přenaučit. Nemáte někdo nějakou radu jak hucula zjemnit na hubu a naučit ho na holeň?Do budoucna bych s ním chtěla přejít na western proto bych byla ráda, aby byl trochu jemnější. Je tu taktéž problém s tím že hucula nebaví práce na jízdárně a pod nezkušeným jezdcem to dává docela dobře znát. Nějaké nápady na to jak mu ježdění zpříjemnit? předem děkuji za odpovědi.
Já radím slézt na zem a začít ze země...naučit ho hlasové pobídky,spojit je s tlakem a postupně zjemňovat. Mě se to osvědčilo u extrémně tlačivého koně. Ale bez trenéra bych to nezvládla,minimálně základy práce ze země (a to nemluvím o pamlskování) je nutné získat. Trénuji u Adam Punčochář nebo Kateřina Santarová.
Jak hucula zjemnit, to neporadím, neb nemám tolik zkušeností.
Ale co se jízdárenské práce týče, taky jsem koupila koně "jen do terénu", jízdárna ho prý nebaví... nicméně se ukázalo, že jízdárna bude z různých důvodů nutná, takže jsme se tomu nevyhnuli. Bylo to těžké, ale pomohla klasika - dostatečně ho zabavit a zaměstnat hlavu - hodně přechodů, kavalety, jízdárenské cviky hodně střídat... a dneska to celkem jde
Dodnes to není kůň, který s jezdcem bez problémů obkluše nebo obcválá dokola několik jízdáren, ale když se mu do toho přidají kavalety nebo různé cviky (kruhy, změna směru atd.), zvládne ho i průměrný jezdec (já:-). Prostě to nesmí být rutina, nikdy to nebude kůň, na němž se začátečníci budou učit vysedávat, jak to zavání jednotvárností, dá jasně najevo (nejčastěji odchodem:-), že není žádný tupoň, který bude pět minut klusat okolo jízdárny...
" jak to zavání jednotvárností, dá jasně najevo (nejčastěji odchodem:-), že není žádný tupoň, který bude pět minut klusat okolo jízdárny..."
Tohle přesně vystihuje huculí povahu!
Jinak jak píší nahoře. Začala bych ze země. Klidně bych dala parelku a i běžnou uzdečku s udidlem = dvoje otěže. Když by nechtěl reagovat na slovní povel + jemné udidlo, tak ta parelka "jako brzda" (snad to správně pochopíte), aby jste se nepřetahovali o udidlo. Ale huculi jsou velmi chytří, při správné metodě učení to zjemníte. Hodně důležitá je ta pestrost. Oni neradi "jízdárnují" pořád na stejném místě, pořád stejné cviky, dokonce i v podobných pořadích. Najděte si i nějakou zatravněnou polní cestu, okraj louky atd. na jízdárenské cviky.
Pipilota
napsal(a):
" jak to zavání jednotvárností, dá jasně najevo (nejčastěji odchodem:-), že není žádný tupoň, který bude pět minut klusat okolo jízdárny..."
Tohle přesně vystihuje huculí povahu!
Jinak jak píší nahoře. Začala bych ze země. Klidně bych dala parelku a i běžnou uzdečku s udidlem = dvoje otěže. Když by nechtěl reagovat na slovní povel + jemné udidlo, tak ta parelka "jako brzda" (snad to správně pochopíte), aby jste se nepřetahovali o udidlo. Ale huculi jsou velmi chytří, při správné metodě učení to zjemníte. Hodně důležitá je ta pestrost. Oni neradi "jízdárnují" pořád na stejném místě, pořád stejné cviky, dokonce i v podobných pořadích. Najděte si i nějakou zatravněnou polní cestu, okraj louky atd. na jízdárenské cviky.
No, já jsem jen zapomněla ke své zkušenosti dodat, že můj kůň je z poloviny hucul... z druhé poloviny appaloosa, což, jak jsem někde vyčetla, je v podstatě takový americký hucul...