Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Amina95

27.3.2020 13:50
Amina95

XXX.XXX.42.146

Zdravím,
přicházím za vámi s prosbou.
Už to bude dva roky, co jsem si přivezla bývalého dostiháka. Povahově je to naprosté zlatíčko, ale i oproti ostatním plňasům z dráhy je hrozný cíťa, vše si 'moc bere'.
Jako asi téměř každý dostihák vůbec nic neuměl a chodil převrácený. Trvalo mi rok, než naše práce začala konečně k něčemu vypadat. Snažila jsem se na něj netlačit, navíc jsem v podstatě nikdy nejezdila pod trenérem, takže jsem jezdila spíš podle citu. Světe div se, zabralo to.
Problém je ale cval. Myslela jsem, že když se mi ho podaří pěkně přijezdit v kroku, v klusu, postupně se začne zlepšovat i cval. Ale za ten poslední rok ty změny příliš nejsou. Ať už jde s hlavou dopředu dolů a zapojeným hřbetem nebo jde shromážděně a já dám pobídku do cvalu, okamžitě se mi úplně rozpadne. Zpanikaří, že se něco bude dít, že se bude pracovat v rychlejším chodu (ač po něm nechci nic extra, jen aby obcválal jízdárnu). Zároveň mu nemůžu dát silnější pobídku, nedej bože, abych víc sáhla do otěží. Nejen, že to nepomůže ke korektnější mu cvalu, ale ještě z něho mám pocit, jako by si myslel, že mu ubližuju. Nevím, jak jinak to popsat. Rozhodně vím, že si nijak nevymýšlí, není to ten typ, navíc se vždy snaží vyhovět.
Vždy, když s ním pracuju, tak přemýšlím, jestli to má cenu vůbec zkoušet. Do té doby pracuje velmi pěkně a přijde mi, že to bere spíš jako trest.
Včera jsem ho nechala cválat na úplně zahozených otěžích, aby věděl, že se může uvolnit, že ho nechci nijak lámat nebo něco podobného. Zkrátka, aby si našel polohu, která mu bude vyhovovat. Nakonec si na chvilku hodil hlavu dolů a krásně zapojil hřbet. Nechala jsem ho udělat pár cvalových a práci tím ukončila (a moc pochválila), aby pochopil, že když udělá to co chci, že ho nechám být. Jenže takto s ním pracuju celou dobu, tak se bojím, aby to nebylo jen náhodou bez dalších pokroků. Ráda bych tedy znala názory a zkušenosti ostatních.
Ještě nutno podotknout, že jízdárenskou práci mám cca na 30min, takže ho nepřetahuju.
Moc se omlouvám za takový sloh, ale chtěla jsem co nejlépe nastínit naši situaci.
Předem děkuji za jakékoliv rady či názory :)

27.3.2020 14:04
koně

XXX.XXX.174.63

A chodíte ven,do terénu? Jak tam se chová ? Venku cválá normálně?
A nevím,jestli jsem správně pochopila,vy jste včera poprvé ,po pobídce do cvalu ,zahodila otěže? A kůň to vzal, a v klidu nacválal?
A nikdy předtím jste mu nepovolovala ?
Nebo ano ,ale vypálil ,nebo prostě nenacválal normálně v klidu ?
Pokud jste včera poprvé povolila, a bylo vše OK ,tak bych prostě zahodila otěž i nadále a čekala na odezvu ,od koně.
Taky mu může být jízdárna"malá" .Nesení ve cvalu je pro koně namáhavější ,a proto se snaží to mít co nejrychleji za sebou.

Amina95

27.3.2020 14:21
Amina95

XXX.XXX.29.45

Venku to je o něco lepší, ale to proto, že nikam nemusí točit a jede jen rovně. Ale teď se přiznám, že venku cvalame jen zřídka, ještě je na malém zimním výběhu, kde nemá motivaci k pohybu, tak je nevybouřený. Takže cval venku dělá spíš zlo, protože ho musím držet, aby to se mnou nesbalil a to se pak cítí zase ukřivděný, že ho beru za hubu. Když zrychlí, přitáhnu otěž, jakmile zpomalí, povolím, ale to hned okamžitě zase zrychlí. Zkoušela jsem i kruhy, když byla možnost (to tedy jen v klusu), ale to absolutně nepobral, spíš na nich ještě víc zrychluje, aby je měl právě co nejdřív za sebou.
Právě, že na zahozené otěži jsem ho nechávala ve většině případů a až teď na to byla tato pozitivní reakce. Což mi přijde dost chabé po roce práce, ale aspoň něco. Občas jsem se snažila mu pomoct, že jsem ho na tu otěž vzala, ale buď šel v podstatě proti nebo byl úplně ztuhlý.
Na jízdárně cválá v klidu, nikam něžné, takže to není tak, že by to chtěl mít co nejdřív z krku.

27.3.2020 15:04
koně

XXX.XXX.174.63

Buďte v klidu.Pokud napravujete koně a učíte ho něco zcela jiného,než byl zvyklý,není rok žádná doba
Obzvlášť je li to citlivý krevnatec.
Že mu vyhovuje volná otěž ,jste tedy vypozorovala.
A jestli vám na jízdárně pracuje v klusu pěkně a v klidu ocválá po celém ,nevím jak máte velký obdélník ,tak bych řekla ,že to je velký pokrok
Nechávejte zahozeno,venku zatím necválejte,stejně není dobrý povrch .
A jezdíte v uzavřeném prostoru,tak do otěží sahat v podstatě nemusíte.Aspoň procvičujete nezávislý sed
Věnovala bych se přiježdění na váhu na nohy .Kruhy ,větší ,menší ,změny směru,osmičky ,nějakou tu kavaletku .Přechody krok klus,na kruhu .Tím časem pak dosáhnete i shromáždění,kdy vám kůň dá hlavu, i bez tahu za otěže

27.3.2020 15:42
Arbora

XXX.XXX.192.218

Z toho, čo píšete, to vyzerá, že mu jazdiareň malá, nevyberie oblúky a pomáha si rýchlosťou.To je častý problém "mladých koní".

Ale, v práci pre dostiháky poberenie oťaží znamená, že sa niečo ide diať. Najčastejšie zmena tempa do vyššieho. Možno by pomohlo pri jeho pridávaní uvoľniť sa, pravidelne dýchať a skúsiť ho upokojiť aspoň hlasom. Držať priľnutie, žiadne povoliť, pobrať, ale stabilný (nechcem aby to vyznelo blbo) a pevný kontakt. Nie ťahanie do huby, ale kontakt s hubou.

Kým nemá pravidelný pohyb aj v tom výbehu, tak by som necválala, zbytočne si akurát sťažujete situáciu.

Čo by bolo určtite veľmi vhodné, je koňa trochu otupieť na holeň. Pracujte v kroku a v kluse veľa na malých kruhoch, esíčka, kavaletová práca, aby mal aj nejakú zábavu, skúste ustupovanie od holene. Čím viac do neho budete vŕtať holeňou, tým viac ju bude brať ako samozrejmosť.

Amina95

27.3.2020 17:50
Amina95

XXX.XXX.29.45

koně: Do otěží mu sahám jen tehdy, kdy chci, aby zapojil hřbet. Kontakt právě nemá rád a ví, že jakmile zapojí hřbet, tak ho nechám na pokoji. Pak právě jezdím v podstatě jen na tu váhu, holeněmi si pomáhám, aby třeba kruh byl opravdu kruh, protože má tendenci ho krouhat :D
Právě mě deprimuje to, že v podstatě rok jsme na jednom místě, až teď tedy hezky zapojil hřbet. Zároveň bych občas na té jízdárně z něj taky potřebovala upustit páru, abychom spolu neválčili venku a to jen krokem a klusem není možný. Zároveň ale ho nechci utužovat v tom, jak to dělá teď.
A kavalety s ním v podstatě taky nemůžu chodit, protože z těch je taky úplně na prášky. Znervózní a začne spěchat, aby to měl honem za sebou a dalších 15min ho musím uklidňovat, aby s ním byla nějaká řeč.

Arbora: Jízdárna malá není. Nevím tedy její velikost. Je spíš taková šišatá, takže pro koně to tam je naopak snazší vytočit. A ani nepospíchá. Když ho pobídnu do cvalu, jak cválá krásně pomalu, pravidelně, ale není vůbec uvolněný, je vytočený ven z jízdárny,... Prostě absolutně rozpadlý a nedá se s ním v tu chvíli nic dělat.
Když z něčeho znervózní a dá hlavu nahoru/špatně se ohýbá, tak v klusu se dá 'opravit' poměrně snadno. Otěže nepobírám, aby věděl, že se nic neděje, jen vnitřní otěž lehce přitáhnu a zase povolím (v podstatě odžvýknu), aby si hodil hlavu dolů a uklidnil se. Mluvím na něj v podstatě pořád, aby věděl, že dělá něco dobře (na to hodně slyší) nebo špatně, případně právě na jeho ukonejšení. Ale jak je cíťa, tak to trvá dýl, když ho něco rozruší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2020 18:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všichni nahoře mají pravdu, ale ono ocať pocať. Pokud mu nenastavíte nějaké mantinely a nezačnete používat nohy a otěže, nikam se neposunete. Ať se chvilku hecuje, on na to přijde, že zbytečně a opakováním jeho "hec" odejde. Jestli cválá vklidu na jízdárně, nechte ho cválat delší dobu i rozpadlého, pokud cválá na správnou nohu...ono když nebudete zkoušet cválat ano to samo nenaskočí a hned dobře už vůbec ne. Na odkaze najděte video jak pracovat s temperamentním A1/1
http://www.jizdarnaradonice.cz/rubrika/vycvikova-videa/

27.3.2020 18:19
koně

XXX.XXX.174.63

Takže ,necválá vůbec dobře ,ani venku ani na jízdárně ,když to shrneme
Popis, "sice krásně pomalu" ,ale není uvolněný a čumí ven značí,že to dobré není
Kavalety jsem neměla na mysli hned klusové řady s křížky.Ale třeba jednu kládu na zemi ,vprostřed krátké stěny,v kroku.
A když na stý pokus si zvykne,že tam zrovna ta kláda leží a dokáže jí bez emocí překročit,další lekci jí třeba posunout trochu jinam .Nebo přidat ještě jednu ,na protější krátkou stěnu.A máte hodiny co dělat,než ho v kroku zklidníte
Venku nechat protáhnout můžete i v klusu.Nevím jaké máte terény ,ale taková klusovka dlouhá ,do pozvolného kopce není vůbec k zahození.V lehkém sedu ,jak na klusáckém dostihu ,to dáte.
Taky možná má pravdu Arbora,že byste ho měla mít na delší otěži,ale pořád trochu na přilnutí.Aby byl stálý ,stejný kontakt.
Když projedete na odžvýknutí a zahodíte,třeba mu i to vadí .
Jestli máte pocit,že skutečně v klusu zapojil hřbet ,radujte se a pracujte dál .
Chodila bych co nejvíc terén .
On i ten cval jednou dáte

27.3.2020 19:11
Arbora

XXX.XXX.212.248

Amina95 napsal(a):
koně: Do otěží mu sahám jen tehdy, kdy chci, aby zapojil hřbet. Kontakt právě nemá rád a ví, že jakmile zapojí hřbet, tak ho nechám na pokoji. Pak právě jezdím v podstatě jen na tu váhu, holeněmi si pomáhám, aby třeba kruh byl opravdu kruh, protože má tendenci ho krouhat :D
Právě mě deprimuje to, že v podstatě rok jsme na jednom místě, až teď tedy hezky zapojil hřbet. Zároveň bych občas na té jízdárně z něj taky potřebovala upustit páru, abychom spolu neválčili venku a to jen krokem a klusem není možný. Zároveň ale ho nechci utužovat v tom, jak to dělá teď.
A kavalety s ním v podstatě taky nemůžu chodit, protože z těch je taky úplně na prášky. Znervózní a začne spěchat, aby to měl honem za sebou a dalších 15min ho musím uklidňovat, aby s ním byla nějaká řeč.

Arbora: Jízdárna malá není. Nevím tedy její velikost. Je spíš taková šišatá, takže pro koně to tam je naopak snazší vytočit. A ani nepospíchá. Když ho pobídnu do cvalu, jak cválá krásně pomalu, pravidelně, ale není vůbec uvolněný, je vytočený ven z jízdárny,... Prostě absolutně rozpadlý a nedá se s ním v tu chvíli nic dělat.
Když z něčeho znervózní a dá hlavu nahoru/špatně se ohýbá, tak v klusu se dá 'opravit' poměrně snadno. Otěže nepobírám, aby věděl, že se nic neděje, jen vnitřní otěž lehce přitáhnu a zase povolím (v podstatě odžvýknu), aby si hodil hlavu dolů a uklidnil se. Mluvím na něj v podstatě pořád, aby věděl, že dělá něco dobře (na to hodně slyší) nebo špatně, případně právě na jeho ukonejšení. Ale jak je cíťa, tak to trvá dýl, když ho něco rozruší.

To je presne to, o čo hovorím, pomáha si, lebo sa nevie uniesť na kruhu, padá plecom dnu, preto vytočí hlavu von. Nemá rovnováhu. Preto by som na jazdiarni necválala. Keď, tak vonku.

Ale z toho, čo popisujete, by som povedala, že možno budete mať aj problém s rukou.

Amina95

27.3.2020 19:25
Amina95

XXX.XXX.42.146

verun: Nepracuji pouze na zahozené otěži, používám samozřejmě i holeně, na ty je poměrně citlivý a i na otěž si ho beru. Spíš jsem chtěla říct, že když po něm chci cval, tak mu v podstatě v ničem nebráním, nesnažím se ho ze všech sil ohnout, nenakopávám ho, ani mu nerycám. Před zhruba půl rokem jsem zkoušela i to tzv. nastavení mantinelů a katastrofa. Na jízdárně jsem se s ním plácala asi hodinu bez sebemenšího náznaku a na dalších pár týdnů jsem z koně měla uzlíček nervů. Jakmile viděl, že přináším cajky, sklopil uši dolů a musela jsem s ním začínat v podstatě od začátku.
Zkoušet budu tedy dál a snad to brzy přinese ovoce. A děkuji za odkaz, určitě se podívám.

koně: Dobře, zkusím. Bohužel jsme jedna velká placka s menším, ale prudkým kopcem, takže na delší práci ne, ale dlouhé klusovky nejsou problém. Teď s lepším počasím ho budu moct brát ven častěji.
Právě tím odžvýknutím ho zase přivedu do reality. Znovu tím s ním navážu kontakt, trochu se uklidní a zase mě začne vnímat.

Moc všem děkuji :)

Amina95

27.3.2020 19:45
Amina95

XXX.XXX.42.146

Arbora: On to dělá ale i na rovině na jízdárně, ne jen v obloucích. Ale v rovnováze úplně není, to uznávám. Venku se s ním cválat pořádně nedá, navíc cesty jsou tvrdé. Jak tedy dosáhnu lepší rovnováhy?
Jaký problém s rukou? Myslíte neklidnou?

28.3.2020 09:12
dsj

XXX.XXX.255.137

Amino, když čtu vaše trampoty s valachem, tak jsem si vybavila svojí první kobylu, také plňaska, a úplně stejné problémy. Já jsem tomu říkala "čím víc brzdím tím vic jedu". Trvalo mi hodně dlouho než jsme tohle zvládli a hlavně jsem se musela naučit jezdit jinak než předtím na ostatních koních. Kobyla nesnášela tlak udidla na spodní čelist - čím víc člověk tahal za otěže tím víc šla dopředu a zvedala hlavu a obracela krk. Člověk musel mít absolutně nezávislý sed a ruku. Jak jsem se snažila přidržet otěží, tak se rozběhla, nikdy jsem na ní nesehnala B-raitera, protože s každým nakonec vzala kramle. Zlatý koně, který zastaví, když člověk ztratí rovnováhu a chytne se za otěže .
Jezdit bez přilnutí nebylo řešení, kobyla sice na volné otěži netáhla proti ruce, ale také se s ní nedalo moc dělat, chodila natažená anebo ve vetší rychlosti s obráceným krkem (ten obracela i ve volnosti ve výběhu). Co bylo hodně důležité: naučit chodit na kontaktu s rukou, lehkém ale stálém, netrestat když se někdy opřela do udidla a nezačít kvůli tomu tahat otěže zpět ale spíš si pohrát rukou, nepoužívat ruku ve směru k sobě a od sebe ale spíš nahoru a dolů, lehce popustit a zase přibrat, držet si stálý klidný kontakt a opravdu nejzásadnější bylo když se do udidla opřela tak nezačít vší silou brzdit. Důležité je také naučit takového koně zastavovat a přibržďovat na sed - já jsem jí měla naučenou že stisk kolen a napřímení ramen a zvednutí ruky (mám věčný zlozvyk že když se něco děje tak zvedám ruce, tak jsem si jí naučila že jak jsou ruce nahoře tak musí zastavit, a když potom ve stáří vozila děti tak se to sakra hodilo) = stojíme nebo přibržďujeme a rukou jsem jen odpružila pohyby hlavou, aby zůstala v kontaktu a měla čumák dole a neobrátila mi krk.

28.3.2020 10:55
bongani

XXX.XXX.8.40

dsj napsal(a):
Amino, když čtu vaše trampoty s valachem, tak jsem si vybavila svojí první kobylu, také plňaska, a úplně stejné problémy. Já jsem tomu říkala "čím víc brzdím tím vic jedu". Trvalo mi hodně dlouho než jsme tohle zvládli a hlavně jsem se musela naučit jezdit jinak než předtím na ostatních koních. Kobyla nesnášela tlak udidla na spodní čelist - čím víc člověk tahal za otěže tím víc šla dopředu a zvedala hlavu a obracela krk. Člověk musel mít absolutně nezávislý sed a ruku. Jak jsem se snažila přidržet otěží, tak se rozběhla, nikdy jsem na ní nesehnala B-raitera, protože s každým nakonec vzala kramle. Zlatý koně, který zastaví, když člověk ztratí rovnováhu a chytne se za otěže .
Jezdit bez přilnutí nebylo řešení, kobyla sice na volné otěži netáhla proti ruce, ale také se s ní nedalo moc dělat, chodila natažená anebo ve vetší rychlosti s obráceným krkem (ten obracela i ve volnosti ve výběhu). Co bylo hodně důležité: naučit chodit na kontaktu s rukou, lehkém ale stálém, netrestat když se někdy opřela do udidla a nezačít kvůli tomu tahat otěže zpět ale spíš si pohrát rukou, nepoužívat ruku ve směru k sobě a od sebe ale spíš nahoru a dolů, lehce popustit a zase přibrat, držet si stálý klidný kontakt a opravdu nejzásadnější bylo když se do udidla opřela tak nezačít vší silou brzdit. Důležité je také naučit takového koně zastavovat a přibržďovat na sed - já jsem jí měla naučenou že stisk kolen a napřímení ramen a zvednutí ruky (mám věčný zlozvyk že když se něco děje tak zvedám ruce, tak jsem si jí naučila že jak jsou ruce nahoře tak musí zastavit, a když potom ve stáří vozila děti tak se to sakra hodilo) = stojíme nebo přibržďujeme a rukou jsem jen odpružila pohyby hlavou, aby zůstala v kontaktu a měla čumák dole a neobrátila mi krk.

To mi připomíná, jak jsem jednou byla v nějaké komerční stáji na vyjížďce. Dostala jsem pod sedlo podobnou kobylu, jakou popisujete. Nikdo se mě ani pořádně nezeptal, jak jezdím, "návod k použití" jsem k ní taky nedostala. Při prvním klusu jsem si ji trochu sebrala, jak jsem zvyklá, kobyla se začala vztekat, začala vyhazovat a chtěla zdrhat. To se tedy poprvé majitel stáje uráčil mi vysvětlit, že ona nesnáší tlak udidla. No dobře, to jsem ještě nějak zvládla. Jenže pak majitel vyhlásil na rovině dostih (kobyla byla bývalá dostihačka), takže tempo měla dost slušné a jet tryskem na zahozené otěži se mi moc nelíbilo. Ale zase jsem pak na sebe byla hrdá, co všechno dokážu, když jde o život. To mě odnaučilo od placených vyjížděk a zkoušení neznámých koní, teď si radši courám na vlastním lenochovi.

29.3.2020 10:30
Arbora

XXX.XXX.212.248

Amina95 napsal(a):
Arbora: On to dělá ale i na rovině na jízdárně, ne jen v obloucích. Ale v rovnováze úplně není, to uznávám. Venku se s ním cválat pořádně nedá, navíc cesty jsou tvrdé. Jak tedy dosáhnu lepší rovnováhy?
Jaký problém s rukou? Myslíte neklidnou?

Skôr možno necitlivú? Neviem, z toho popisu, že kôň nevie ani v kľude prejsť kavalety mi to tak vychádza. Je to ex dostihový kôň, jazdený bol takmer vylúčne iba za oťaž, takže by mal vedieť chodiť na priľnutí bez nejakých hysterických reakcií.

Ešte mi napadá, ale zniete ako rozumný človek, takže to asi máte vyriešené. ale taká klasika u takto reagujúcuich koní sú zuby, nepadnúce sedlo, či kissing spines.

Amina95

29.3.2020 18:50
Amina95

XXX.XXX.42.146

Řekla bych, že zrovna ruka je moje nejsilnější stránka. On je velice jemný, takže abychom se někam dostali, tak jsem musela právě zjemnit jak ruku, tak i holeň. Jezdím s ním na lehkém kontaktu, pokud bych více přitáhla nebo nepovolila v moment, kdy je to potřeba, tak by se šprajcnul a nehnuli bychom se z místa. Problém mám spíš s nohama. Jak jsem nejezdila v podstatě nikdy pod trenérem, tak mám někdy nohu více vepředu, při pobídkách více vzadu. Ještě mám taky tendenci se trochu předklánět, protože jsem vždy jezdila dostiháky. Ale to by mu teoreticky nemělo zas tak vadit, ne? Určitě si budu chtít zavolat trenéra, který by pravidelně docházel, ale vždy se situace nějak podělá a jsem nucena to odsunout. Takže teď se to snažím vyřešit koupí nového sedla s většími kolenními opěrkami a i těmi holenními, aby mi to nějak drželo sed. Chci nějaké konečně pořádné kvalitní sedlo, do teď jsme měli vždy taková ta levná sedla. První rok a půl Daslo. Sedělo mu do té doby, dokud jsem mu nevyměnila komoru za širší, protože mi kůň nasvalil. Jenže jak jsem ho rozšroubovala, tak za chvíli se začalo v podstatě rozpadat. Okamžitě jsem začala shánět jiné, už právě kvalitní sedlo (v té době jsem jen lonžovala, chodila na procházky na ruce,...), ale za tři měsíce se ke mě nedostalo žádné sedlo, které by mu padlo. Když jsem psala lidem s bazarovými sedli, co by mi jich přivezli více, aby se to vyzkoušelo a já nemusela neustále platit poštu za každé sedlo, tak ale neměli ani jedno takové, jaké jsem sháněla, natož více, aby byla větší šance, že nějaké sedne. A koupit si nové a nechat na něj napasovat, to si bohužel nemohu dovolit. Představu mám tak do 20tis, tak si myslím, že není tak nereálné sehnat takové sedlo, které by aspoň +- sedělo, jen bych ho třeba nechala docpat. Ale zatím bohužel. Pasovalo mu opět jen jedno z těch levnějších, tak zatím má to, ale sháním dál. Koukám především po značce Kentaur a Prestige. Pak jsem měla na vyzkoušení sedlo Passier Paragon, u kterého být kratší posedlí, tak bych ho brala a nechala si ho dopasovat, to bylo skvělý.
Zuby se mu dělaly před měsícem po roce, takže ty jsou v pořádku. Kissing taky ne, nechávala jsem dělat rentgeny ještě před koupí. Nicméně teď čekám, až mi fyzio napíše termín a třeba se dozvím něco od ní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík