Co s hříbětem na vyjížďce?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2020 09:21
Čiči

XXX.XXX.234.34

Ahoj,
Potřebuju poradit nebo aspoň zjistit jak to mají ostatní. Mám valáška (na začátku června mu budou 2 roky) ustájeného u příbuzných a oni mají 2 koně (kobyla je jeho matka). Do teď jsme jezdili na vyjížďky tak, že on byl navolno, ale teď jak je starší už nemá takový tendence držet se úplně u koní a začíná to být u silnic nebezpečné. Mě napadají jen 2 možnosti buď ho nechat samotného na pastvinách (kde oni jsou 24/7) nebo ho vzít a mít ho na vodítku a vést ho z koně, ale to by jsme asi nezvládli. Zas nwm jak by to bylo když ho nechám na pastvině, aby tam něco nezbořil a neutekl. No nevím. Jak to máte vy? Nenapadá vás nějaké řešení pro tuhle situaci?
Předem moc děkuju za jakoukoliv odpověď

2.4.2020 11:57
koně

XXX.XXX.174.63

Vy nemáte možnost ho nechat doma? Nemáte box?
Tedy myslím nějakou slušnou stavbu,kterou by koník nezbořil pouhým tlakem plecí .Jak teď bývají ,takové ty pseudo přístřešky z krajinek a latiček , sem tam deska,stlučené hřebíky
Jestli není box, vymezit plácek.Nějakou vyšší a pevnou ohradou .Plus navícekrát ohradník .Dát tam něco k žrádlu ,aby se mladý zabavil a zpočátku,i člověka,aby koukal .Když hříbě zjistí,že to neprojde ,bude třeba řvát a hysterčit,ale časem si zvykne
Když jdete na vyjížďku s jedním koněm,tak s druhým doma vydrží?
Vodit z koně ho taky můžete naučit,ale to záleží spíš na vás,jak jste na tom jezdecky,jestli se s tím dokážete porovnat
Ale nezbavíte se tím koňské závislosti .Proto bych doporučovala,hříbě zabezpečit a prostě nechat doma.

2.4.2020 12:56
Čiči

XXX.XXX.234.34

Box máme ale momentálně je plnej věcí, protože ho nepoužíváme. Koně jsou na velkých pastvinách v létě s ovcema, takže plot je z pletiva a dřevěných kůlů. Pak je tam menší plácek u toho boxu kde vždy čistíme a tam je vysoký plot z pletiva a část je dřevěný plot. Jinak na vyjížďky samostatně nejezdíme a když jo, tak nwm jak se chovají protože já sama ven nejezdím a když jedou oni tak to nevidím.

2.4.2020 13:19
kallisto

XXX.XXX.237.35

Budete muset vyzkoušet a pomalu přivykat na to, že zůstane doma sám.

2.4.2020 13:26
Čiči

XXX.XXX.234.34

Nebyla by možnost ho brát ven ale dostatečně daleko před silnicí nebo nějakou vesnicí ho vzít na vodítko a vést ho? Nebo je celkově kůň na volno problém?

2.4.2020 13:32
kallisto

XXX.XXX.237.35

Koledujete si tím o průser a koně učíte nesamostatnosti.

2.4.2020 13:51
akscha

XXX.XXX.26.89

Jinak kun navolno samozrejme problem je. Je to velke zvire, ktere nijak neovladate:
- nedrzi se na cestach (tj.slape v polich a po cizich pozemcich - opravdu ne kazdy je zvedavy na diry po kopytech na svem pozemku)
- muze ublizit sobe (slapne do diry/prikopu, zamota se v krovi do zbytku pletiva atd.)
- muze ublizit nekomu jinemu (skoci pod auto, pod traktor, splaseny na uzke ceste srazi cyklistu)
- a zpusobit spoustu trablu (napr. setkani s pejskarem, ktery sveho psa taky nedokaze odvolat)

Nerikam, ze se to stane, ale ja bych na takove venceni temer dvouletka nemela nervy. A pokud to neprovozuji vyhradne na svych soukromych pozemcich, pak mi to prijde bezohledne k okoli. Naucte ho zustat samotny v ohrade, to potrebuje znat i do budoucna :)

A co se tyka toho voditka - pokud by nahodou slo do tuheho, stejne ho nikdy neudrzite a budete ho muset pustit. Nechci malovat certa na zed, ale proste je potreba pocitat i s tou horsi alternativou. A neni moc horsich veci, nez splaseny volny kun na silnici

2.4.2020 14:28
koně

XXX.XXX.174.63

Čiči napsal(a):
Box máme ale momentálně je plnej věcí, protože ho nepoužíváme. Koně jsou na velkých pastvinách v létě s ovcema, takže plot je z pletiva a dřevěných kůlů. Pak je tam menší plácek u toho boxu kde vždy čistíme a tam je vysoký plot z pletiva a část je dřevěný plot. Jinak na vyjížďky samostatně nejezdíme a když jo, tak nwm jak se chovají protože já sama ven nejezdím a když jedou oni tak to nevidím.

Proberte situaci s příbuznými
Mělo by být i v jejich zájmu,aby hříbě bylo doma a nelítalo navolno po krajině.
Buď vyklidíte box,nebo pletivo na plácku nějak zpevníte,aspoň opticky a zabezpečíte,aby se hříbě případně nepotrhalo o někde čumící dráty apod.
Optejte se příbuzných ,jestli chodí někdy jeden sám kůň ven a jeden s hříbětem je doma.Pokud ano,jak to hříbě snáší
No a pak nezbývá,než se prostě jednou odhodlat .Prostě odejít a pomalu prodlužovat dobu,kdy s koňmi odejdete a hříbě bude samo
Přeci by vaši příbuzní měli trochu vědět ,co a jak se dělá s koňmi ,když už mají tři ??

2.4.2020 17:38
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele zrovna článek k tématu. A navíc jsou dole odkazy na další zajímavé články.
http://www.equichannel.cz/priprava-na-praci-v-terenu-desenzitizace-v-praxi

Jinak mě tedy spíš zaráží, že 2leté hříbě co žije jen se 2 dospělými koňmi už dávno nechodí na vyjížďky na vodítku. Vždy se to snadněji naučí prcek uvázaný k podbřišníku matky, než 2letý "klacek" a ještě na jaře... No zaspali jste, ale jde to během půl roku dotáhnout.
Doporučuji nechávat hříbě nyní zavřené v bezpečném boxu a postupně od něj odcházet a vracet se po čím dál delších intervalech. Až nakonec přivykne. Box musí být opravdu bezpečný - žádné přeskočitelné hrazení, dveře co v rohu zapruží, šprušle mezi které se vejde kopyto, okno nekryté bezpečnu a pevnou mříží... (ideál je když hříbě taky někdy čeká samo v boxu, než se matka vrátí z kratičké vyjížďky)
K tomu bych zahájila výcvik ze země v ohrazeném prostoru. Aby opravdu spolehlivě znal stůj (nebo prrr), hota, čihý, kroook, klus, áhop atd. jak hezky popisuje ten článek. Prostě až umí opravdu spolehlivě na vodítku ze země, teprve vzít ven na vyjížďku ze sedla. Já ještě učila hříbě vedle kola - tak že šla jeho matka na místě dál ode mě, hříbě uprostřed a já na kole na kraji. Když vyrazilo moc dopředu, zabrzdilo plecí o vodítko matky. No prostě pestrost, aby se na chvíle s člověkem těšilo. Ony se pevné základy budou hodně hodit při obsedání za rok či spíš rok a půl...

Přidejte reakci

Přidat smajlík