“Zastavování” při tréninku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2020 15:13
ellak

XXX.XXX.208.161

Zdravím, mám 4-letou kobylku ČT x hucul, do budoucna se chceme věnovat skokovemu ježdění, tak si ji teď připravují na jeji první sezónu(jestli vůbec nějaká bude..), začínáme pomalu nikam nespecham, ale vyskytl se jeden problémem, když máme trénink, buď prijezdovani, nebo skoky, tak při cvalu se zniceho nic úplně zastavý, stojí na místě a nic, jak už cítím ze spomaluje snažím se ji hodně pobizet jak sedem tak holení, ale nijak nereaguje proste zastaví, a po chvíli jde zase dal, bojím se ze mi to bude dělat i v kolbišti při parkuru. Neví někdo příčinu? Nebo jak tomuhle předejít?
Jinak máme spolu krasny vztah mám ji od 1,5 roku, vše jsem ji učila a je to milionový koník, skokově nadaná..
Předem díky😉

Neregistrovaný uživatel

4.4.2020 18:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.27

No sama jste si odpovedela. Kun je chytry a vse ji ucite sama. Cili vetsinu veci blbe nebo nedostatecne. Kobyla je hodna proto nedela vetsi bordel ale toleruje vam to. Najdete si poradnyho trenera. Pokud nejezdite x let x koni proste na obsednuti a prijezdeni nemste dost zkusenosti. Neco jste zvladla dik charakteru zvirete a vasi sikovnosti ale ani tak to holt nestaci.

4.4.2020 19:25
koně

XXX.XXX.174.63

ellak napsal(a):
Zdravím, mám 4-letou kobylku ČT x hucul, do budoucna se chceme věnovat skokovemu ježdění, tak si ji teď připravují na jeji první sezónu(jestli vůbec nějaká bude..), začínáme pomalu nikam nespecham, ale vyskytl se jeden problémem, když máme trénink, buď prijezdovani, nebo skoky, tak při cvalu se zniceho nic úplně zastavý, stojí na místě a nic, jak už cítím ze spomaluje snažím se ji hodně pobizet jak sedem tak holení, ale nijak nereaguje proste zastaví, a po chvíli jde zase dal, bojím se ze mi to bude dělat i v kolbišti při parkuru. Neví někdo příčinu? Nebo jak tomuhle předejít?
Jinak máme spolu krasny vztah mám ji od 1,5 roku, vše jsem ji učila a je to milionový koník, skokově nadaná..
Předem díky😉

A není to tím,že se mladá ještě ve cvalu neunese?
Jak dlouho je pod sedlem,jak jí přiježďujete?
Co znamená pomalu ,nikam nespěchám?
Co sama máte za zkušenosti s mladými koňmi?
Píšete trénink.Někdo vás trénuje,říká vám ze země co a jak a proč?
Zkuste upřesnit co přesně, jak, odkdy a jak dlouho děláte
Z čeho jste usoudila,že je skokově nadaná?

4.4.2020 20:29
ellak

XXX.XXX.208.161

koně napsal(a):
A není to tím,že se mladá ještě ve cvalu neunese?
Jak dlouho je pod sedlem,jak jí přiježďujete?
Co znamená pomalu ,nikam nespěchám?
Co sama máte za zkušenosti s mladými koňmi?
Píšete trénink.Někdo vás trénuje,říká vám ze země co a jak a proč?
Zkuste upřesnit co přesně, jak, odkdy a jak dlouho děláte
Z čeho jste usoudila,že je skokově nadaná?

Nad tím jsem také přemýšlela, jestli to není tím ze je mlada a ještě se neunese, připadne mi ze zastaví chvíli si “odpočine” a pak pokračuje dal a opakuje se to tak 3x
Obsedala se před jejím třetím rokem tak ze ji bylo cca 2roky a 7mesicu, ale jezdit pravidelného jsme zacli až od 3, ale chodila tak 2 týdně, a byly to spíše vyjížďky a lonž, práce ze země, procházky na ruce až prijezdovat a dělat gymnastiku, skoky z klusu, kavaletky, a menší skoky až podzim 2019 což ji bylo za 5 měsíců 4 roky. Tedka chodí tak 2x do týdne prijezdovani, skoky, 3x do týdne vyjizdka a lonž
Trenéra nemám
Baví ji to, má silný odraz, a jde vydet ze jak se snaží a záleží ji na tom skoku, soustředí se, mám kobylu uplnej opak
Ale jelikož je vni i hucul tak samozdřejmě ze nechodí a snad nebudu chodit parkury 130, ale tak okolí metru, mě to stačí, ve volnosti skáče vic, ale beru ji jako luxusního hobby kone do max Z

4.4.2020 20:48
koně

XXX.XXX.174.63

ellak napsal(a):
Nad tím jsem také přemýšlela, jestli to není tím ze je mlada a ještě se neunese, připadne mi ze zastaví chvíli si “odpočine” a pak pokračuje dal a opakuje se to tak 3x
Obsedala se před jejím třetím rokem tak ze ji bylo cca 2roky a 7mesicu, ale jezdit pravidelného jsme zacli až od 3, ale chodila tak 2 týdně, a byly to spíše vyjížďky a lonž, práce ze země, procházky na ruce až prijezdovat a dělat gymnastiku, skoky z klusu, kavaletky, a menší skoky až podzim 2019 což ji bylo za 5 měsíců 4 roky. Tedka chodí tak 2x do týdne prijezdovani, skoky, 3x do týdne vyjizdka a lonž
Trenéra nemám
Baví ji to, má silný odraz, a jde vydet ze jak se snaží a záleží ji na tom skoku, soustředí se, mám kobylu uplnej opak
Ale jelikož je vni i hucul tak samozdřejmě ze nechodí a snad nebudu chodit parkury 130, ale tak okolí metru, mě to stačí, ve volnosti skáče vic, ale beru ji jako luxusního hobby kone do max Z

A není to nějak moc?
Vy už jste nějakého koně ,byť do hobby metru, dokázala natrénovat?
Jestli jste jí celkově neotrávila .
5krát do týdně něco nacvičujete ,skoky, k tomu lonžování ,třeba to na ní je moc.

4.4.2020 21:14
ellak

XXX.XXX.208.161

koně napsal(a):
A není to nějak moc?
Vy už jste nějakého koně ,byť do hobby metru, dokázala natrénovat?
Jestli jste jí celkově neotrávila .
5krát do týdně něco nacvičujete ,skoky, k tomu lonžování ,třeba to na ní je moc.

Omlouvam se nenapsala jsem to úplně přesně, na lonž jde třeba místo ježdění určitě nepracuje 5x do týdne, buď pracuje obden, někdy vic někdy miň, většinou u nás záleží na počasí, máme travnatou jizdarnu

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2020 23:03

Myslím, že 4 letí do KMK makají víc, ale to neznamená, že doporučuju víc práce.....
Nedáváte pamlsky ze sedla? dělá to i při cvalu na lonži?

4.4.2020 23:11
ellak

XXX.XXX.208.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslím, že 4 letí do KMK makají víc, ale to neznamená, že doporučuju víc práce.....
Nedáváte pamlsky ze sedla? dělá to i při cvalu na lonži?

Ne nedávám. Dělá, ale tam ji dokážu udržet cválat

4.4.2020 23:21

Venku na vyjížďce ve cvalu taky zastaví? zastavuje se i z klusu?

4.4.2020 23:29

Máte několik možností:....vyloučit zdravotní problém....ověřte si reakci na holeň( hlas, sed,) je výborná nebo jen dobrá, (myslím tím nejen pobídka dopředu ale i do strany, podpořit hlasem-mlasknutí ze sedla při zpomalení a tvz. přidrbnout sedem) ... nepřeskakovat škálu výcviku-pokud nezvládnu to nemůžu dělat ono....ono se to právě hned pozná....

4.4.2020 23:31
ellak

XXX.XXX.208.161

Venku na vyjížďce ve cvalu taky zastaví? zastavuje se i z klusu?

Právě že ne, ani z klusu

4.4.2020 23:33
ellak

XXX.XXX.208.161

Máte několik možností:....vyloučit zdravotní problém....ověřte si reakci na holeň( hlas, sed,) je výborná nebo jen dobrá, (myslím tím nejen pobídka dopředu ale i do strany, podpořit hlasem-mlasknutí ze sedla při zpomalení a tvz. přidrbnout sedem) ... nepřeskakovat škálu výcviku-pokud nezvládnu to nemůžu dělat ono....ono se to právě hned pozná....

Dobře, dekuji zkusím

4.4.2020 23:41

Většinou se zdraví koně prací rozhřejí, pokud je to baví , a pak jsou spíš chodivější, živější....ale to záleží jestli koně dobře "čtete" .
Edit: já jak slyším hucul, tak si hned vybavím tak trochu něco zarputilého nebo vyčuraného, on je to chytrý koník a dokáže toho využít....

4.4.2020 23:55
ellak

XXX.XXX.208.161

Většinou se zdraví koně prací rozhřejí, pokud je to baví , a pak jsou spíš chodivější, živější....ale to záleží jestli koně dobře "čtete" .
Edit: já jak slyším hucul, tak si hned vybavím tak trochu něco zarputilého nebo vyčuraného, on je to chytrý koník a dokáže toho využít....

To zas když jde na skok tak na to jde živě, ona je takovej mix matka byla hucul s arabem a otec byl ČTčko, ale skákal.
Ona je vyčůraná občas, ale má strašně velký srdíčko, a je extrémně společenská

5.4.2020 08:42
akscha

XXX.XXX.26.89

Myslim, ze zrovna tohle je případ, kde by pomohlo video z jezdeni. A nemusi tam byt ani to zastaveni, stacil by cval a celkove bezna práce. Natocte si to a nemusite to sem ani davat - ono nekdy clovek chyby vidi i sam (ze jaksi nejezdi, jak si myslel :)

5.4.2020 08:47
jesie

XXX.XXX.35.227

Pořad marně přemýšlím,jak se slučuje výraz : nikam na ni nespěchám a obsedala jsem ve 3 letech ... Prostě nerozumim,proč zejména u koni,co jsou pro majitele pro radost,jsou takhle v zápřahu i když jsou mimina.
Také si myslím,že je kůň akorát unavený a ještě nedospěly na to,aby už pracoval na kavaletach,skoky,plný cval....

5.4.2020 15:24

jesie napsal(a):
Pořad marně přemýšlím,jak se slučuje výraz : nikam na ni nespěchám a obsedala jsem ve 3 letech ... Prostě nerozumim,proč zejména u koni,co jsou pro majitele pro radost,jsou takhle v zápřahu i když jsou mimina.
Také si myslím,že je kůň akorát unavený a ještě nedospěly na to,aby už pracoval na kavaletach,skoky,plný cval....

Taky si to myslím. A ne ve třech, obsedána byla ve dvou letech...

5.4.2020 15:42
ellak

XXX.XXX.208.9

Taky si to myslím. A ne ve třech, obsedána byla ve dvou letech...

Vy to víte určitě nejlépe, já jsem se nepřišla pro kritiku kdy byla obsedlá!

5.4.2020 16:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

ellak napsal(a):
Vy to víte určitě nejlépe, já jsem se nepřišla pro kritiku kdy byla obsedlá!

Ale tak se na to podívejte trochu z odstupu. Tři roky jsou brány, mimo plňasů, jako nejdřívější možný termín obsednutí a práce pro sportovní koně. Pořádně jste tu nenastínila, jak často pracuje - vycházelo z toho 5x týdně. Lidi se vám snaží pomoci a jednou z uvažovaných variant je, že je to na toho koně v takovém věku příliš velká zátěž.
Vše vychází jen z informací, co jste tu uvedla, nikdo vás neviděl, neví, jak ty tréninky vypadají, jak jsou intenzivní. A pokud vás nikdo nevidí a nezná, tak bude uvažovat ve variantách, to je přece jasné. Tak se rozepište pro detailnější obrazek více. To, že kobyla skáče ráda, neznamená, že toho na ni není moc, to není míra ničeho.

5.4.2020 17:34
koně

XXX.XXX.174.63

ellak napsal(a):
Právě že ne, ani z klusu

To by znamenalo,že na cval na kruhu či na nesení jezdce na jízdárně prostě ještě není zralá.
Nebo pokud doteď byla ochotná nějak cválat a najednou se zastavuje,už je z toho otrávená a možná trochu bolavá.
V terénu jde ,rovná se s váhou ,nemusí se podsazovat ,v podstatě ani cválat na konkrétní nohu,je to snadnější.
Někteří mladí se s prací popasují lépe,některým trvá déle,než se aspoň trochu naohýbají a naučí aspoň na pár minut podsadit,k jezdcově spokojenosti.
Zkuste popsat ,co děláte na jízdárně.Čemu říkáte přiježďování.Jaké cviky ,jak dlouho provádíte?
Nebo čemu říkáte skoky,čemu kavalety.Kolik,kolikrát ,jak dlouho?
Video vaší konkrétní práce by taky napovědělo více
Pokud skutečně nechvátáte na zkoušky,kritéria nebo prostě chovatelské povinnosti , nějaké do metru hobby vám rozhodně neutečou ,netlačila bych tolik ,na kobylu.
A vlastně jsem nějak nepostřehla ,omlouvám se,jestli jste to někde nahoře uváděla, kobyla je ve stádě, má možnost se sama vypohybovat ?

5.4.2020 20:17
ellak

XXX.XXX.208.9

koně napsal(a):
To by znamenalo,že na cval na kruhu či na nesení jezdce na jízdárně prostě ještě není zralá.
Nebo pokud doteď byla ochotná nějak cválat a najednou se zastavuje,už je z toho otrávená a možná trochu bolavá.
V terénu jde ,rovná se s váhou ,nemusí se podsazovat ,v podstatě ani cválat na konkrétní nohu,je to snadnější.
Někteří mladí se s prací popasují lépe,některým trvá déle,než se aspoň trochu naohýbají a naučí aspoň na pár minut podsadit,k jezdcově spokojenosti.
Zkuste popsat ,co děláte na jízdárně.Čemu říkáte přiježďování.Jaké cviky ,jak dlouho provádíte?
Nebo čemu říkáte skoky,čemu kavalety.Kolik,kolikrát ,jak dlouho?
Video vaší konkrétní práce by taky napovědělo více
Pokud skutečně nechvátáte na zkoušky,kritéria nebo prostě chovatelské povinnosti , nějaké do metru hobby vám rozhodně neutečou ,netlačila bych tolik ,na kobylu.
A vlastně jsem nějak nepostřehla ,omlouvám se,jestli jste to někde nahoře uváděla, kobyla je ve stádě, má možnost se sama vypohybovat ?

Tak napřed tak 10min krokujeme-měníme směry, malé, velké kruhy, snažím se ji protáhnout mám ji na delší otezi
Přejdeme na klus vpodstatě to stejné, změny směru, vlnovky, nemám ji úplně sebranou, pracuje na delší otezi i s klusu a postupně si ji sbírám,
Děláme přechody klus-krok-zastavení, zastavení-klus-krok a tak to střídáme, kavalety máme “položené na zemi” zatím bez zvýšení, skoky max.70cm, křížky
Cval, děláme zase přechody, jezdím většinou v lehkém, jen před skokem par cvalových pracovní,sem tam si děláme velký kruh
Nakonec 10-15min.krokujeme
Krok, klus, cval-opracování nám trvá asi 20 min + skoky/kavalety 10min na vic
Nikam na žádné zkoušky nespecham. Ano je ve stadě každý den chodí do výhěhu, a na noc box.

5.4.2020 20:52
koně

XXX.XXX.174.63

Takhle to není až tak děsivé,ale prostě to asi kobylu nebaví,jinak už nevím.
Já osobně s mladými mezi 3 a 4rokem chodím výhradně na volné otěži ven ,terény.
Nemáme tedy vůbec žádné ambice,ani na hobby
Stejně je virus,tak žádné akce v dohledné době nebudou,nemusíte tedy výcvik hrotit.
Vrátila bych se ve výcviku zpátky a nechala kobylu chodit spíš ven.
Na jízdárně bych cval klidně vynechala ,zrovna tak na lonži samozřejmě.
Kavaletové řady můžete najíždět v klusu a křížky též.
A přechody krok klus taky , pomohou k nesení.

5.4.2020 21:10
ellak

XXX.XXX.208.9

koně napsal(a):
Takhle to není až tak děsivé,ale prostě to asi kobylu nebaví,jinak už nevím.
Já osobně s mladými mezi 3 a 4rokem chodím výhradně na volné otěži ven ,terény.
Nemáme tedy vůbec žádné ambice,ani na hobby
Stejně je virus,tak žádné akce v dohledné době nebudou,nemusíte tedy výcvik hrotit.
Vrátila bych se ve výcviku zpátky a nechala kobylu chodit spíš ven.
Na jízdárně bych cval klidně vynechala ,zrovna tak na lonži samozřejmě.
Kavaletové řady můžete najíždět v klusu a křížky též.
A přechody krok klus taky , pomohou k nesení.

Dobře zkusím, dekuji moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík