Dobrý den, mám tak trochu dilema. Mám plňase, jaro-podzim kutý na předky, přes zimu naboso. Za ten rok co ho mám jsem vypozorovala že jakmile přestane být ve výběhu bahno a on není nakutý tak mu začínají praskat a odštípávat se kopyta, střelka začíná být v hrozném stavu, mám objednaný biotin, toto se děje jen na předkách, zadky jsou v pohodě. Předevčírem jsem si všimla že mu začínají praskat kopyta, začal na předky i kulhat, takže krom chození do výběhu aktuálně nic nedělá a já čekám až dojede kovář nasadit podkovy. Jsem z toho taková zmatená. Kovář mi říká jak má kůň super kopyta jak nepotřebuje podkovy, přesto musím řešit tento problém. Majitelka stáje, kde koně mám, mi říká že to je špatnou prací kováře, jezdí k nám jeden z nejlepších kovářů tady u nás v okolí, tak nevím no. Co mě ale zajímá je jestli by nebylo lepší ho nechat nakut rovnou na všechny 4, nebo ho kovat jen na předky. Podkovy na předky ale nedostává jen kvůli tomu problému s kopyty, ale protože jakmile začne být tvrdo tak se mu hůře chodí, s podkovama vypadá být spokojenější.Můžete mi prosím někdo zkušenější poradit, protože jsem z toho už poměrně zoufalá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

když vše vyfotíte bude to lepší....
kdy naposled dělané, po jakém povrchu jezdíte, povrch ve výběhu...po tvrdém ho to "bolí" a s podkovou ne- pravděpodobně při došlapu ,vlivem špatné stavby kopyta , tlačí nějaká struktura na citlivé místo.....jestli je to péčí o kopyto nebo citlivostí koně ? kdo ví....když dáte podkovu, kopyto tolik nepracuje a nikde netlačí...
napsal(a):
když vše vyfotíte bude to lepší....
kdy naposled dělané, po jakém povrchu jezdíte, povrch ve výběhu...po tvrdém ho to "bolí" a s podkovou ne- pravděpodobně při došlapu ,vlivem špatné stavby kopyta , tlačí nějaká struktura na citlivé místo.....jestli je to péčí o kopyto nebo citlivostí koně ? kdo ví....když dáte podkovu, kopyto tolik nepracuje a nikde netlačí...
Fotku nemám, vyfotím. Kovář byl u nás 7.března. Jezdíme v lese, po cestě máme kousek asfaltku.Výběhy máme travnaté, takže hlína, ještě pár dnů zpět byl poměrně mokrý,takže tam bylo příjemně měkko, teď je suchý a tvrdý. Jízdárnu a kruhovku máme travnatou se štěpkou/písek nebo hobliny. Ono je to bez podkov v pohodě dokud nezačne kopyto praskat, což při suchu nastane bez podkov hned. Ve středu jsem byla v lese na vyjížďce a kopyta byly v pohodě, včera jsem šla jen na procházku na ruce a kopyto se začalo štípat a praskat. Spěnka se nám deformuje bez podkovy prostě tak nějak sama a vždycky.. Kopyto se snažím mazat, namáčet do kýble s vodou, ale je to plńas takže je možné že nekvalitní kopyto prostě podědil.

Spěnka se nám deformuje bez podkovy prostě tak nějak sama a vždycky....
...tomu nerozumím, třeba překlep (stěna?)
Kopyta nemazejte nebo alespoň ne tak často, nemůžou pak nasávat vodu....už dlouho nepršelo a ani rosa nebyla, tak se teď nemělo kopyto z čeho zvlhčit...máčet dobrý nápad, ale pozor, nerozmočit kopyto tak, aby se na tvrdu zbytečně moc neobrušovalo, prostě doplnit vlhkost....žádný extrém.
napsal(a):
Spěnka se nám deformuje bez podkovy prostě tak nějak sama a vždycky....
...tomu nerozumím, třeba překlep (stěna?)
Kopyta nemazejte nebo alespoň ne tak často, nemůžou pak nasávat vodu....už dlouho nepršelo a ani rosa nebyla, tak se teď nemělo kopyto z čeho zvlhčit...máčet dobrý nápad, ale pozor, nerozmočit kopyto tak, aby se na tvrdu zbytečně moc neobrušovalo, prostě doplnit vlhkost....žádný extrém.
Mělo tam být střelka Uvažovala jsem nad zvony na zvlhčení kopyt, jestli tedy fungují jak údajně mají.
neverend

XXX.XXX.213.247
Antisgarcia
napsal(a):
Mělo tam být střelka Uvažovala jsem nad zvony na zvlhčení kopyt, jestli tedy fungují jak údajně mají.
Mohu jen doporučit.Valachovi s podobným problémem významně pomohly.Mazání kopyt bylo opravdu v podstatě k ničemu.
Je sucho a tvrdo, proto je kopyto suché a tvrdé, aby bylo odolnější. Praská a štípe se tam, kde je přerostlé. Vitamíny, krmná dávka dle výsledku krví, fyzio, sedlo na míru, trenér, atď to nezachrání. Kupte si rašpli, nějakou kvalitnější, staré džíny a rukavice. Tam kde to praská je největší tlak a je potřeba ubrat, stačí pár tahů. Jestli má kůň kopyta pravidelná, jednoduše ojeďte rantel.
Jestli kulhá fakt z toho, že je tvrdo, tak má tenké chodidlo, nebo ploché kopyto, nebo na běhání po tvrdém bez podkov není zvyklý a ani zvědavý. Mému valachovi trvalo léta než si zvykl po sundání podkov. Kdybych neřešila pí....viny a koupila tu rašpli, trvalo by to míň:)
Kopyta bych nemáčela, budou měkčí a ještě citlivější. Na chvíli to sice zatáhne praskliny, ale je to jen kozmetika a neřeší to příčinu praskání.
Rif Du Madon
napsal(a):
Je sucho a tvrdo, proto je kopyto suché a tvrdé, aby bylo odolnější. Praská a štípe se tam, kde je přerostlé. Vitamíny, krmná dávka dle výsledku krví, fyzio, sedlo na míru, trenér, atď to nezachrání. Kupte si rašpli, nějakou kvalitnější, staré džíny a rukavice. Tam kde to praská je největší tlak a je potřeba ubrat, stačí pár tahů. Jestli má kůň kopyta pravidelná, jednoduše ojeďte rantel.
Jestli kulhá fakt z toho, že je tvrdo, tak má tenké chodidlo, nebo ploché kopyto, nebo na běhání po tvrdém bez podkov není zvyklý a ani zvědavý. Mému valachovi trvalo léta než si zvykl po sundání podkov. Kdybych neřešila pí....viny a koupila tu rašpli, trvalo by to míň:)
Kopyta bych nemáčela, budou měkčí a ještě citlivější. Na chvíli to sice zatáhne praskliny, ale je to jen kozmetika a neřeší to příčinu praskání.
Problém je že jemu to kopyto kdo ví jak moc neroste. Kovář, když je naboso, ani odštípávat nemusí, jen brousí. Jak jsem psala díky tomu že chodíme po asfaltu se mu kopyta dost obrušují samotné. On má hlavně pp úplně jinak tvarovanou než líp. Nemám, krom základů ze školy, vůbec znalost co se týče úpravy kopyt, takže se do toho určitě nehodlám montovat, ať už je to třeba jen blbé zabroušení.
Rif Du Madon
napsal(a):
Já jsem taky udělala nejlepší zkušenost s rašplí. Námáčecí zvony se mi neosvědčily.
Jinak bych zmínila i podestýlku. Mívala jsem ponici na pilinách. No a jak bylo přes den ve výběhu mokré bláto kopyta natáhla vodu a na noc box s vysušujícími pilinami. Začala tak moc pracovat bílá čára až z toho bylo prasknutí stěny kopyta (+ infekce). Pořádně dlouhá rovná čára nahoru, žádné jen tak vyštípnutí stěny více horizontálně. Po převedení stlaní na slámu a zkracování stěny kopyta rašplí se vše napravilo.
A proč ho zouváte? Může mít předky nakované pořád .Když chcete ,aby pracoval,tak mu podkovy nechte a máte oba klid.
Jestli chcete dodávat něco na rohovinu,doporučuji Kerabol .S Biotinem nijakou pozitivní zkušenost nemám.
Když jsem měla koně s křivýma nohama a ve městě ,tak byl na čtyři kovaný.Když jsme ho přestěhovali,kde byl větší výběr povrchů,tak jsme zuli zadky.Ale předky měl pořád.
Těžká kobyla byla schopná být bosa.Pokud měla tahat a chodit pravidelně pod sedlem,tak podkovy dostala .Podle potřeby přední nebo všechny čtyři.
koně
napsal(a):
A proč ho zouváte? Může mít předky nakované pořád .Když chcete ,aby pracoval,tak mu podkovy nechte a máte oba klid.
Jestli chcete dodávat něco na rohovinu,doporučuji Kerabol .S Biotinem nijakou pozitivní zkušenost nemám.
Když jsem měla koně s křivýma nohama a ve městě ,tak byl na čtyři kovaný.Když jsme ho přestěhovali,kde byl větší výběr povrchů,tak jsme zuli zadky.Ale předky měl pořád.
Těžká kobyla byla schopná být bosa.Pokud měla tahat a chodit pravidelně pod sedlem,tak podkovy dostala .Podle potřeby přední nebo všechny čtyři.
Kůň se ke mě dostal loni v unoru, naboso, s tím že mi bylo řečeno že se na zimu zouvá. Loni po prvním strouhání už u mě jsem mu nechala dát podkovy a pak byl celou dobu na podkovách. Sundávala jsem z toho důvodu že pak přecházel na pastevko a s podzimem začal ztrácet podkovy a v bahně bylo nemožné občas podkovu najít, takže jsem tedy sundala podkovy a byl klid, navíc máme travnatou jízdárnu takže s mrazem přišlo spíše flákání, takže spíše stál než pracoval. Teď je druhý měsíc zpátky v boxu a s prvním takovým suchem řeším tohle, takže jsem rozhodnutá ho nechat nakutého už pořád. Akorát nevím tedy jestli ho nechat nakut jen na předky nebo je lepší ho rovnou zvednout na všechny 4. V březnu jsme podkovy ještě nedávali z toho důvodu že byl ve výběhu kde bylo fakt extrémní bahno a on si je v tom schopný tu podkovu vyšlápnout a nechat v bahně, takže jsem byla domluvená nakut další návstěvu. Nikdo nečekal že teplo příjde tak brzy.
Právě,to počasí a tím pádem kvalita povrchu je nevypočitatelné
My jsme kdysi na zimu zouvali,ale to už je dávno,kdy byl v zimě sníh,nebo mokro
Teď co jsou ostré zmrazky nebo bláto po břicho na střídačku,je asi lepší mít koně na podkovách.Sice se může stát,že ztratí,ale zas ,když neztratí, se druhý den na zmrzlém neomačká .Člověk neví ,jak to udělat nejlíp.
Záleží asi,co po něm budete chtít za práci.Co mám zkušenost,tak většina koní celkem bez problémů zvládá běžnou zátěž ,jen s předky .
Ten rozdíl ,jak píšete zvednout,pokud tedy nemáte štoly a ozuby jako chlaďas do lesa,není markantní.
Pokud byste však měla v úmyslu třeba skákat vysoko,nebo dělat drezúru na úrovni,kdy by kůň hodně pracoval a potřeboval odraz a oporu ,dala bych i zadky.
Jinak Kerabol,nebo něco takového můžete dávat i preventivně.
Nemusíte studovat kopytářství. Jen do doby, než přijede kovář zahlaďte, co se štípe. Ať si to neoláme tak, že nebude do čeho nakovat.
Naši kobyle přes zimu taky moc kopyta nerostou, zahučelo do ní 2l lněného oleje plus sypané semínko, zadky má v suché zimě často sjeté tak, že jí nechávám hnít doma, aby jí to poporostlo. Teď s trávou to začalo růst a přes léto stačí dorůstat rohoviny akorát na rekreaci. Nekovu jen ze své lenosti (to martýrium uhnat dobrého kováře ob 5-6týdnu a pak vyčkávat, jestli dorazí, už nedávám), jinak bych užila i na všechny 4.