Vytahuje při ježdění.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Axalotl

9.4.2020 21:49
Axalotl

XXX.XXX.135.152

Dobrý den.
Mám nově v pronájmu 7 letého teplokrevníka. Dlouho teď přes zimu stal a tím pádem je při těle a bez kondice. Začínáme postupně, prodlužujeme postupně klusové úseky. V tomhle teple je bohužel vždy zpocený již po dvou kolech na jízdárně tak to nelámu přes koleno. Ale k věci..
Minule když jsem s ním byla venku na jízdárně jednou za čas vždy vytáhl hlavou a měl problém s tím se uvolnit. Dřív to nedělal, neměl problém s tím hodit se do pohody. Přemýšlím jestli to nemohlo být neklidnou rukou i když minule mi fungoval krásně. Výstroj je v pořádku, tu jsem kontrolovala. Nejspíš si ho vezmu na lonž a kouknu jestli není problém ve mě.
Setkala jsem se s koněm který takto vytahoval protože si zvykl že po každém splněném cviku se mu povolí otěž.
Ale nikdy se mi jinak nestalo že by mi kůň takto vytahoval. Ale opravdu to údělá vždy po nějaké době, třeba 3-5 kroků nic a pak lehce vytáhne. Napadlo mě jestli se nechce protáhnout nebo není zvyklý na delší otěž. Každopádně, mám s ním pracovat spíš na dlouhé nebo zahozené otěži? Nebo si to nemám nechat líbit, zkontrolovat jestli mám klidné ruce a pracovat dál jako předtím. Podotýkám že kůň má tendenci se sám "sbalit". Jsou tam jisté náznaky že kluše pěkně pod sebe dá hlavu nachvilku pěkně a pak vytáhne a kluše jako lama.
Předem děkuji za odpověď

9.4.2020 22:19
koně

XXX.XXX.174.63

A jak jezdil majitel,nebo majitelka? Nedal vám "návod" ? Jak je kůň zvyklý,nějaký systém práce .Abyste zpočátku jela podle něj .
Jinak bych řekla,že je prostě po zimě bez kondice a musí se znovu dostat do figury.
Chodila bych do terénu na vycházky .Pracovala bych spíše na volnější otěži.
Když po opracování nabídne chvíli podsazení a nesení ,tak tu chvíli využít .A časem pak pomalu přidržet a čas sebrání prodloužit.

14.4.2020 08:09
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

Myslíte tím, že Vám vytáhne otěže z ruky během ježdění?

Mně se toto stávalo také, hlavně po zimě. Koně ještě nejsou v takové kondici, jsou po odpočinku. Pokud mám takového koně nedovoluji mu vytáhnout mi otěže z ruky, pak se z toho stává zlozvyk a kůň se naučí otěže vyškubávat. Prostě otěže držím, ale dávám často pauzy, kdy koně nechám úplně vytáhnout.

Ty pauzy dávám ze začátku každých 5 minut a klidně ho nechám minutu klusat nebo krokovat s úplně volnou otěží. Pak dám přechod do kroku, posbírám otěže a zase se pracuje. S rostoucí prací pauzy zkracuji, ale nikdy je úplně nevynecham. To protažení je opravdu důležité i během ježdění.

Pokud mi kůň při té pauze krk nechce protáhnout, stačí zvednout otěžemi udidlo jaloby nahoru do koutků. Kůň si odžvýkne, uvolní hubu a většinou i pěkně protáhne krk. Hezky je to popsáno zde http://www.equichannel.cz/skola-lehkosti-philippe-karla-20070228120000

14.4.2020 11:21
sovicka

XXX.XXX.42.101

Axalotl napsal(a):
Dobrý den.
Mám nově v pronájmu 7 letého teplokrevníka. Dlouho teď přes zimu stal a tím pádem je při těle a bez kondice. Začínáme postupně, prodlužujeme postupně klusové úseky. V tomhle teple je bohužel vždy zpocený již po dvou kolech na jízdárně tak to nelámu přes koleno. Ale k věci..
Minule když jsem s ním byla venku na jízdárně jednou za čas vždy vytáhl hlavou a měl problém s tím se uvolnit. Dřív to nedělal, neměl problém s tím hodit se do pohody. Přemýšlím jestli to nemohlo být neklidnou rukou i když minule mi fungoval krásně. Výstroj je v pořádku, tu jsem kontrolovala. Nejspíš si ho vezmu na lonž a kouknu jestli není problém ve mě.
Setkala jsem se s koněm který takto vytahoval protože si zvykl že po každém splněném cviku se mu povolí otěž.
Ale nikdy se mi jinak nestalo že by mi kůň takto vytahoval. Ale opravdu to údělá vždy po nějaké době, třeba 3-5 kroků nic a pak lehce vytáhne. Napadlo mě jestli se nechce protáhnout nebo není zvyklý na delší otěž. Každopádně, mám s ním pracovat spíš na dlouhé nebo zahozené otěži? Nebo si to nemám nechat líbit, zkontrolovat jestli mám klidné ruce a pracovat dál jako předtím. Podotýkám že kůň má tendenci se sám "sbalit". Jsou tam jisté náznaky že kluše pěkně pod sebe dá hlavu nachvilku pěkně a pak vytáhne a kluše jako lama.
Předem děkuji za odpověď

Jestli dlouho nic nedělal, prostě může mít bolavé svaly a má větší potřebu s e protáhnout. Ono je otázka, zda se kůň má snahu vytáhnout dopředu a dolů, nebo zda otěže vytrhává. Obecně je ale vytažení (dopředu a dolů) u koní zcela žadoucí a pokud ho sám nabízí je třeba ho v něm podpořit. U koně co dělší dobu dobu nepracoval je fajn jezdit na delší otěži (ne zahozená), obzvlášt pokud je k tomu ochotný, pěkně se tak uvolní a posílí celou horní lini. Samozřejmě do toho na cvíli zařazujme opatrně i ježdění v kratším rámci, ale jen po chvílách.

17.4.2020 12:37
llol

XXX.XXX.55.16

Já bych osobně nechala prověřit záda. Zvlášť, pokud dává hlavu nahoru. Pokud nemá kondici, je pravděpodobné, že ho po zimní pauze a znovuježděním bolí záda, může být i zablokovaný. Každopádně, pokud je bez kondice, začala bych s lonžováním s adekvátním vyvázáním na posílení zádového svalstva, než abych jezdila. Nebo bych to minimálně zapojila do rožimu, alespoň 2x týdně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík