Extrémně dopředná kobyla

Český sportovní pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2020 06:21

Mám problém s pony kobylou.
Mám v pronájmu od kamárádky kobylu kterou když naklušete,začne tryskat a nezastaví jí ani strom, ještě horši to je když je na nějakých úsecích zvyklá běhat,protože kamarádka když s ní chodila ven, tak tryskala vždy na stejných místech. Nejde na ní pomalu klusat, natož cválat. Kamarádka ji dala do pronájmu kvůli tomu že ji neuseděla, já díky bohu ještě nespadla. Potřebovala bych rady jak ji brzdit. Zkoušeli jsme klusat za koněm, za každý zrychlení kroužek, když ji vezmu za hubu tak je ještě horší.
Děkuju

12.4.2020 06:26

Přitom ji je 22

12.4.2020 06:32

Když to řeknu slušně... Nechte kobylu žít.
Když ji kamarádka X let nechala lítat, s vama taky zdrha, takže už vás má zaskatulkovanou, je to na dlouhé lokty a cíle se ten kůň ve svém věku nemusí dožít.
Zaprvé může prchat před něčím. Nepohodlí, bolest, v tomto případě si ale myslím, že kobyla už ví, že když zdrhne, případně se jí povede jezdce sundat, práce konci.
Zadruhé, u mladšího kone by stálo za zkoušku NECVALAT venku, u tohohle ani neklusat, chodit v kroku a jen třeba nejprve 10 min od stáje a hned zpátky, dokud je v klidu a nebuzeruje se. Pracovat na uzavřeném prostoru na prijezdeni, klidném korektnim kroku, klusu a cvalu.
Zatreti, je největší kravina tryskat furt na stejném místě. Pokud se dostanete někdy ven, chodit dělat různé věci na různá místa - tzn i v kroku po louce.

V 25 ale není příliš času, člověk neví dne a hodiny, ač může být kobyla v kondici. Tak přeji kobyle hodně štěstí s vámi.

Edit - v původním příspěvku bylo 25🤷‍♀️

12.4.2020 06:49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když to řeknu slušně... Nechte kobylu žít.
Když ji kamarádka X let nechala lítat, s vama taky zdrha, takže už vás má zaskatulkovanou, je to na dlouhé lokty a cíle se ten kůň ve svém věku nemusí dožít.
Zaprvé může prchat před něčím. Nepohodlí, bolest, v tomto případě si ale myslím, že kobyla už ví, že když zdrhne, případně se jí povede jezdce sundat, práce konci.
Zadruhé, u mladšího kone by stálo za zkoušku NECVALAT venku, u tohohle ani neklusat, chodit v kroku a jen třeba nejprve 10 min od stáje a hned zpátky, dokud je v klidu a nebuzeruje se. Pracovat na uzavřeném prostoru na prijezdeni, klidném korektnim kroku, klusu a cvalu.
Zatreti, je největší kravina tryskat furt na stejném místě. Pokud se dostanete někdy ven, chodit dělat různé věci na různá místa - tzn i v kroku po louce.

V 25 ale není příliš času, člověk neví dne a hodiny, ač může být kobyla v kondici. Tak přeji kobyle hodně štěstí s vámi.

Edit - v původním příspěvku bylo 25🤷‍♀️

Omlouvám se s tím věkem, to jsem zblbla.
My jezdíme vždy na jiná místa, jenže kobyla to všude zná, když sundá kamarádku 10 km od domova, tak domů v klidu doběhne a pak tam na ně čeká 🤣
Bohužel na jízdárně to není možné jelikož tam žádná není. I ten krok už začíná být problém, ona se naučila poklusávat na místě takže když ji rvu tak aby šla krokem , tak jde sice pomalu,ale místo 2 kroků udělá 4. Bohužel kámoška s ní procestovala už všechno, tak není moc míst kde by šlo jít krokem.
Zkoušeli jsme ji i brát před vyjížďkou na lonž, nebo jsem ji na začátku vyjížďky vždycky vylítala, ale po 15min jsme na tom byly zase stejně.

12.4.2020 07:01

To nemáte ani ohradu? Zadny ohraničený plac?

12.4.2020 07:10

To nemáte ani ohradu? Zadny ohraničený plac?

Je tam jenom kopec a potom menší rovná ohrada, ale ta je strašně zabahněná, tam koně chodí jen aby nebyly zavření

12.4.2020 07:47

Tak si kup 20 tycek na ohradnik a udělejte si provizorní placek na ježdění. Radu jsi dostala, buď hledej způsoby, nebo důvody.

12.4.2020 08:22

Tak si kup 20 tycek na ohradnik a udělejte si provizorní placek na ježdění. Radu jsi dostala, buď hledej způsoby, nebo důvody.

Jenže tam prostě není kde, buď tam jsou pole nebo tam má na louce někdo jiný třeba krávy

12.4.2020 08:41
kallisto

XXX.XXX.169.140

No tak choďte krokem.

Nic jiného vám moc nezbývá. Menší plac nemáte kde, v terénu si s ní neporadíte. Trenér je asi science-fiction.

12.4.2020 09:37
keira

XXX.XXX.185.212

Když jí vezmete ven na ruce tak se chová jak?

12.4.2020 09:43
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A jak je ustájena? Kolik času tráví ve výběhu? Je tam sama? Jak často jezdíte? Kdy naposledy měla fyzio? Kolik čeho krmíte? Jakou jinou práci, mimo ježdění, děláte?

12.4.2020 09:56

Málo který koník přes dvacet let je na tom zdravotně a fyzicky tak, aby se mu ještě chtělo někoho nosit na zádech(většinou jsou to přiježdění koně , což váš není), vzhledem k věku a předešlé zkušenosti jí pravděpodobně už nic nenaučíte.....lítat může i z důvodu, že utíká před bolestí.....

12.4.2020 10:53

keira napsal(a):
Když jí vezmete ven na ruce tak se chová jak?

To je úplně v klidu, občas poklusává,ale v kroku i v klidu chodí krásně, měnily jsme i udidla, jezdili na ohlávce, bez sedla, pořád stejná, jen na ruce je v pohodě

12.4.2020 10:56

Dotaz napsal(a):
A jak je ustájena? Kolik času tráví ve výběhu? Je tam sama? Jak často jezdíte? Kdy naposledy měla fyzio? Kolik čeho krmíte? Jakou jinou práci, mimo ježdění, děláte?

Ustájena je prez den venku s valachem a klisnou, na noc jde do boxu.
Jezdí většinou 3-4 do týdne.
Sedlem ani bolesti to nebude vyšinutá je i bez sedla.
Dostává jen nějaký granule a alavis. Nic na energii.
Práci že země, pracujeme i na tom aby se nebála igelitů plachet atd.. běhám s ní do kopce na vodítku.

12.4.2020 10:59

Málo který koník přes dvacet let je na tom zdravotně a fyzicky tak, aby se mu ještě chtělo někoho nosit na zádech(většinou jsou to přiježdění koně , což váš není), vzhledem k věku a předešlé zkušenosti jí pravděpodobně už nic nenaučíte.....lítat může i z důvodu, že utíká před bolestí.....

Veterinář tam jezdí pravidelně a žádný problém v ježdění neviděl.
Nemyslím si že by to bylo věkem.
Plno koňáků tvrdí že se chová tak na 10 let.
Hlavně je strašně energická, bolestí to nebude.

14.4.2020 12:33
evcusik

XXX.XXX.14.3

Vše víte, nikde problém není tak co řešíte? Holt tu kobylu asi jen prostě neumíte zvládnout a nebo je problém v režimu.

14.4.2020 13:03
Terven

XXX.XXX.110.191

Pokud by byla tak extrémně energická, dělala by vám to samé i na ruce nebo by se o to aspoň snažila.
Souhlasím s verun -podle popisu to opravdu nebude dopřednost a radost z pohybu. Téměř jistě jí něco vadí - buď člověk na zádech nebo výstroj. Možná nemá vybudované příslušné svaly k nošení jezdce, neunese se - u takových koní je zrychlování typické. Pomalý klus a pomalý cval s jezdcem jsou poměrně namáhavé a vyžadujou patřičné osvalení.
Že veterinář na kobyle neshledal závadu, vůbec nic nemusí znamenat. Buď jí ten diskomfort ještě nestačil fyzicky poškodit, aby to bylo patrné, anebo - a to je pravděpodobnější - pouhým okem a hmatem to vet nepozná. Nepravidelně a nevhodně ježdění koně mívají často kissing spines a to prokáže pouze RTG.

14.4.2020 13:12

evcusik napsal(a):
Vše víte, nikde problém není tak co řešíte? Holt tu kobylu asi jen prostě neumíte zvládnout a nebo je problém v režimu.

Řeším jak jí naučit chodit v klidu. Nezvládala jí ani bývalá majitelka, pochybuji že je problém v nás, jezdím celý život, bez problému. Jaký problém myslíte?

14.4.2020 13:17

Terven napsal(a):
Pokud by byla tak extrémně energická, dělala by vám to samé i na ruce nebo by se o to aspoň snažila.
Souhlasím s verun -podle popisu to opravdu nebude dopřednost a radost z pohybu. Téměř jistě jí něco vadí - buď člověk na zádech nebo výstroj. Možná nemá vybudované příslušné svaly k nošení jezdce, neunese se - u takových koní je zrychlování typické. Pomalý klus a pomalý cval s jezdcem jsou poměrně namáhavé a vyžadujou patřičné osvalení.
Že veterinář na kobyle neshledal závadu, vůbec nic nemusí znamenat. Buď jí ten diskomfort ještě nestačil fyzicky poškodit, aby to bylo patrné, anebo - a to je pravděpodobnější - pouhým okem a hmatem to vet nepozná. Nepravidelně a nevhodně ježdění koně mívají často kissing spines a to prokáže pouze RTG.

Na ruce je taky trošku divočejší, ale je ovladatelná. Běháme do kopců takže je i dost svalnatá. sedlo a uzdečku má dělané na míru a vždy když vidí své sedlo, tak má radost že jde pod sedlo.Ale ptala sem se jak jí to odnaučit ovládnout, protože běhá pouze do nějakých kopců, jinak je v klidu. když jde někde poprvé, cpe se do zadu, protože se asi bojí nového prostředí.

14.4.2020 13:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Na ruce je taky trošku divočejší, ale je ovladatelná. Běháme do kopců takže je i dost svalnatá. sedlo a uzdečku má dělané na míru a vždy když vidí své sedlo, tak má radost že jde pod sedlo.Ale ptala sem se jak jí to odnaučit ovládnout, protože běhá pouze do nějakých kopců, jinak je v klidu. když jde někde poprvé, cpe se do zadu, protože se asi bojí nového prostředí.

Tak to jste trochu otočila, to skoro vypadá, že žádný problém nemáte
Je-li to jen do některých kopců, tak prostě choďte jinudy.
K tomu, aby se z nějakého chování stal zlozvyk, stačí pouhé dvojí opakování, takže pokud se kobyla naučila brát jisté úseky tryskem, má už na to v mozku software a převýchova bude obtížná a časově náročná, ne-li přímo nemožná v jejím věku.
Pod vedením někoho zkušeného možná můžete docílit toho, že se na ní relativně slušně svezete, ale už to vždy bude "s omezením" , tendence řešit situace úprkem jí zůstane.

14.4.2020 13:44

Terven napsal(a):
Tak to jste trochu otočila, to skoro vypadá, že žádný problém nemáte
Je-li to jen do některých kopců, tak prostě choďte jinudy.
K tomu, aby se z nějakého chování stal zlozvyk, stačí pouhé dvojí opakování, takže pokud se kobyla naučila brát jisté úseky tryskem, má už na to v mozku software a převýchova bude obtížná a časově náročná, ne-li přímo nemožná v jejím věku.
Pod vedením někoho zkušeného možná můžete docílit toho, že se na ní relativně slušně svezete, ale už to vždy bude "s omezením" , tendence řešit situace úprkem jí zůstane.

právě proto jsem se ptala jestli tomu lze nějak zabránit

14.4.2020 13:50
Terven

XXX.XXX.110.191

právě proto jsem se ptala jestli tomu lze nějak zabránit

Píšu "pod vedením někoho zkušeného" a bude to vyžadovat moře práce a trpělivosti. V internetové diskuzi návod nenajdete. Nikdo tu nevidí kobylu ani vás...a hlavně vy nevíte, kdo je kdo.

14.4.2020 13:54

Terven napsal(a):
Píšu "pod vedením někoho zkušeného" a bude to vyžadovat moře práce a trpělivosti. V internetové diskuzi návod nenajdete. Nikdo tu nevidí kobylu ani vás...a hlavně vy nevíte, kdo je kdo.

myslím že všichni co jsme ji jezdili, tak máme zkušeností dost,hlavně si myslím že ji zkazila její bývalá majitelka. Nechávala jí volnou ruku

14.4.2020 14:43

myslím že všichni co jsme ji jezdili, tak máme zkušeností dost,hlavně si myslím že ji zkazila její bývalá majitelka. Nechávala jí volnou ruku

Kdybyste měli zkušeností dost, ne ptáte se na anonymní diskuzi :)
Nejprve píšete že s ní skoro nejde nikde jezdit protože poklusava, tryska a kdoví co ještě, pak teda že v pohodě že to dělá jen někde.
Nejprve je na ruce v klidu, pak je divocejsi. Na každou radu máte odpověď, tak proč se tedy ptáte?

14.4.2020 14:59

Nejprve píšete že s ní skoro nejde nikde jezdit protože poklusava, tryska a kdoví co ještě, pak teda že v pohodě že to dělá jen někde.
Nejprve je na ruce v klidu, pak je divocejsi. Na každou radu máte odpověď, tak proč se tedy ptáte?

abych mohla štvát stejné tipy jako jste vy .
každý mi tady tvrdí že to je bolestí atd..
nedokážete pochopit že to není výstrojí nebo bolestí a ještě tu píšete že jste neviděli jak se chová, tak jak můžete soudit že to je bolestí a ano omlouvám se, nebudu si kupovat tyče na ohradník, nemůžu si vydělávat a nebudu utrácet 2000 za tyče na ohradník. Teď mě třeba sežerte, už to vidím,tak proč chcete rady, píšete něco jiného pak píšete tamto. že jsem se z ní radši nenechala sundat o strom, i když je nízká pravděpodobnost že mě shodí.
Nehodlám se tu hádat, chtěla jsem rady a ne se hádat

14.4.2020 15:01

a ano tryská jen někde, poklusává 1/3 vyjížďky než jí zklidním

14.4.2020 15:34
koně

XXX.XXX.174.63

nedokážete pochopit že to není výstrojí nebo bolestí a ještě tu píšete že jste neviděli jak se chová, tak jak můžete soudit že to je bolestí a ano omlouvám se, nebudu si kupovat tyče na ohradník, nemůžu si vydělávat a nebudu utrácet 2000 za tyče na ohradník. Teď mě třeba sežerte, už to vidím,tak proč chcete rady, píšete něco jiného pak píšete tamto. že jsem se z ní radši nenechala sundat o strom, i když je nízká pravděpodobnost že mě shodí.

Jste všechny,co starou poničku rajtujete, zkušené .Kromě majitelky
Na co se tedy ptáte?
Když jste tolik zdatné a znalé.Jste si naprosto jisté,že starou chuděru nic nebolí.Cajky padnou.Na ohrazeném prostoru jí jezdit nebudete ,poněvádž žádný nemáte a mít nechcete.
Jen vás chudák kobylka nevozí,jak byste vy zkušené chtěly ,ale chodí si po svém. Tzn. letí ,a jak se obtížného břemene zbaví,tak běží domů.
Takže to bude asi tím,že jezdecky nejste tak úplně schopné,jak si myslíte .
A zkušená stařka si s vámi manipuluje,jak se jí chce.
Doporučovala bych 25ti letou nechat v klidu ve výběhu a třeba občas vzít někam na ruce popást.
Protože v jejím věku už se těžko něco přeučuje a když,tak to přeučování chce skutečného jezdce.Nikoli dětské pasažérky .Jenže zkušený jezdec nechá 25ti letého koně už žít ,bez zátěže , a nebude si na něm nic dokazovat

14.4.2020 15:40

Me ale nestvete, jediná, kdo se tu vzteka jste vy.
Zadarmo jste dostala rady, jak standardne řešit neprijezdeneho kone, ale místo poděkování akorát výmluvy proč to a ono nejde. Spousta z nás má zkušenost, že kůň bolest projevuje mimo jiné i tak, že je dopredny, tak to prostě je. Berte to jako možnost, ne nutně že kone něco bolí.
Když tryska jen někde, choďte krokem a vyhýbejte se místům, kde se toto děje. V kroku kone zamestnejte, najdete si louku (jakýkoliv placek), trénujte kroužky, vlnovky, zastavení, krok, uvolněného a soustředěného kone pak postupně zkoušejte pár kroků naklusat a podobně. Je to práce na X měsíců, nebude to hned. Zkušená osoba jistě ví jak postupovat při projezdovani tuhého a nespolupracujiciho kone.

14.4.2020 15:42

koně napsal(a):
Jste všechny,co starou poničku rajtujete, zkušené .Kromě majitelky
Na co se tedy ptáte?
Když jste tolik zdatné a znalé.Jste si naprosto jisté,že starou chuděru nic nebolí.Cajky padnou.Na ohrazeném prostoru jí jezdit nebudete ,poněvádž žádný nemáte a mít nechcete.
Jen vás chudák kobylka nevozí,jak byste vy zkušené chtěly ,ale chodí si po svém. Tzn. letí ,a jak se obtížného břemene zbaví,tak běží domů.
Takže to bude asi tím,že jezdecky nejste tak úplně schopné,jak si myslíte .
A zkušená stařka si s vámi manipuluje,jak se jí chce.
Doporučovala bych 25ti letou nechat v klidu ve výběhu a třeba občas vzít někam na ruce popást.
Protože v jejím věku už se těžko něco přeučuje a když,tak to přeučování chce skutečného jezdce.Nikoli dětské pasažérky .Jenže zkušený jezdec nechá 25ti letého koně už žít ,bez zátěže , a nebude si na něm nic dokazovat

je jí 22 to za prvé. za druhé si na ní nic nedokazuju. za třetí na ní jezdim čtvrt roku a ani jednou mě neshodila. za čtvrté, majitelka je máma kamarádky a koně jezdí asi 25let , takže nevidím chybu v jezdcích,
omlouvám se že neohraničím pozemek někoho cizího.
a ne nemanipuluje si s námi jak chce, pouze ráda běhá,toť vše jinak je hodná.
POKUD NEMÁTE RADY LASKAVĚ UŽ NEPIŠTE DÍKY

14.4.2020 15:47

Me ale nestvete, jediná, kdo se tu vzteka jste vy.
Zadarmo jste dostala rady, jak standardne řešit neprijezdeneho kone, ale místo poděkování akorát výmluvy proč to a ono nejde. Spousta z nás má zkušenost, že kůň bolest projevuje mimo jiné i tak, že je dopredny, tak to prostě je. Berte to jako možnost, ne nutně že kone něco bolí.
Když tryska jen někde, choďte krokem a vyhýbejte se místům, kde se toto děje. V kroku kone zamestnejte, najdete si louku (jakýkoliv placek), trénujte kroužky, vlnovky, zastavení, krok, uvolněného a soustředěného kone pak postupně zkoušejte pár kroků naklusat a podobně. Je to práce na X měsíců, nebude to hned. Zkušená osoba jistě ví jak postupovat při projezdovani tuhého a nespolupracujiciho kone.

no právě, já si nejsem jistá jestli ještě umí v klidu klusat. ale zkusím to. Díky
omlouvám se,ale jsem výbušné povahy

14.4.2020 15:50

je jí 22 to za prvé. za druhé si na ní nic nedokazuju. za třetí na ní jezdim čtvrt roku a ani jednou mě neshodila. za čtvrté, majitelka je máma kamarádky a koně jezdí asi 25let , takže nevidím chybu v jezdcích,

Dobrého kone vytváří dobrý jezdec, zkazeneho kone špatný. Tak to je. Nebo myslíte že kobyla si řekne, sice na mě jezdí zkušení ale přece si budu dělat co chci?
Můj kůň taky rád běhá. Spousta koni rádo běhá. Ale ten podstatný rozdíl mezi prijezdenym a neprijezdenym konem je ten, že ten vychovaný počká na pobidku a je plně ovladatelný, ať už je temperamentní jakkoliv moc. Nevychovany kůň si prostě bude dělat co chce, a to nezkušený jezdec ne spraví.

Edit: a pokud někdo, kdo jezdí 25 let neumí prijezdit kone, není zkušený. Odjezdene roky nedělají profiky.

14.4.2020 15:52

Dobrého kone vytváří dobrý jezdec, zkazeneho kone špatný. Tak to je. Nebo myslíte že kobyla si řekne, sice na mě jezdí zkušení ale přece si budu dělat co chci?
Můj kůň taky rád běhá. Spousta koni rádo běhá. Ale ten podstatný rozdíl mezi prijezdenym a neprijezdenym konem je ten, že ten vychovaný počká na pobidku a je plně ovladatelný, ať už je temperamentní jakkoliv moc. Nevychovany kůň si prostě bude dělat co chce, a to nezkušený jezdec ne spraví.

Edit: a pokud někdo, kdo jezdí 25 let neumí prijezdit kone, není zkušený. Odjezdene roky nedělají profiky.

bohužel jí má kamarádka asi od 21, takže ani ne moc dlouho, proto to s ní není moc v pohodě

14.4.2020 16:25
koně

XXX.XXX.174.63

Nejdřív tedy píšete,že ponici 22 nebo 25ti letou zkazila její majitelka ,že jí nechávala "volnou ruku"
Najednou je majitelka hodně zdatná a dlouholetá jezdkyně ?
Vy jste taky zdatná a asi i víc ,protože vás stařka za čtvrt roku neshodila To je měřítko
Ráda běhá, a přes to vlak nejede
Takže skutečně žádné rady ,kterých tu padlo celkem dost,neupotřebíte.
Protože ,ne že by si s vámi dělala co chce, ale prostě stařenka ráda běhá

14.4.2020 17:52

koně napsal(a):
Nejdřív tedy píšete,že ponici 22 nebo 25ti letou zkazila její majitelka ,že jí nechávala "volnou ruku"
Najednou je majitelka hodně zdatná a dlouholetá jezdkyně ?
Vy jste taky zdatná a asi i víc ,protože vás stařka za čtvrt roku neshodila To je měřítko
Ráda běhá, a přes to vlak nejede
Takže skutečně žádné rady ,kterých tu padlo celkem dost,neupotřebíte.
Protože ,ne že by si s vámi dělala co chce, ale prostě stařenka ráda běhá

Její bývalá majitelka ji měla do 21 let, pak ji koupila kamarádky mamka, která je ta zkušená majitelka🤦‍♀️

14.4.2020 17:58

Reakce na edit:
Ona na ní nejezdí pravidelně, seděla na ní asi 3×, ale i pro ni je nezvladatelna a myslím že pokud ta majitelka má odježděno bůh ví kolik závodů, z toho hromadu úspěšných, tak začátečník fakt nebude

14.4.2020 19:18
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Rady rady máte. Vyloučit zdravotní příčinu, pozvat ideálně dobrého fyzioterapeuta, aby ji odblokoval a zkontroloval cajky, protože hřbet se mění a co sedělo před pár měsíci už sedět nemusí. Třeba má nepohodu ve hřbetě dlouhodobě, a proto se tak dlouhodobě chová. Že něco trvá dlouho totiž neznamená, že je to normální a tedy se to rovná zdraví. Pokud má kobyla moc energie a z toho je nabušená a capluje, přizpůsobte management a třeba si ji před ježděním vypohybujte. Vzhledem k tomu, že kobylku stoprocentně neovládáte, doporučuju jezdit ven jen doprovodu spolehlivého a klidného koně, rozhodně ne sama. Určitě bych si udělala úrazové pojištění, pokud je kůň místy neovladatelný. Stejně tak doporučuju se informovat u majitele, zda je kůň pojištěn na situaci, že někde spadnete a on způsobí nějakou škodu na majetku, nebo dokonce na zdraví či životě svém nebo jiných osob.

14.4.2020 19:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pro hodně koňáků je poník zcela nová zkušenost. A ano často se až tak po půl roce co ho mají na dvoře leknou jak moc se poncli liší od běžných koní v české kotlince (až mají nějakou metabolickou poruchu, schvácení, skřípnutá záda atd.)
Z životních podmínek poncla si prakticky nic moc pozitivního neuvedla. Blátivý výběh a společnost větších koní - no to je ústřel v zádech raz dva. Krmení granulemi - jako co obsahují, jaké mikroprvky - ony ty svaly na deficity ve výživě docela reagují a klidně nějakou křečí a už zase pohnutá záda. K tomu ježdění 3 až 4x týdně nějakým trysko stylem - to je hodně špatně.
Všechno z popisků prostě dost ukazuje na nějaký problém se zády. A u poníků jsou potíže se zády skoro pravidlo. Bohužel je moc často lidé obsedají brzy, k tomu se nevěnují řádně celému jejich výcviku a hlavně rozvoji kondice.
Takže uklidni si svoje emoce, vezmi si papír a tužku - poctivě si vypiš co a jak doopravdy je a co si jen myslíš že se s poníkem dělá. Pak si to rozeber do detailů a to co nejpoctivěji. Na konci najdeš tak 6 věcí které když napravíš, tak výsledkem může být cca za půl roku klidná jízda na poníkovi... (ale z písemného projevu tady spíš tipuji, že problém nevyřešíš)

14.4.2020 21:11
anobbona

XXX.XXX.84.98

Si vzpomínám na mladí, kdy jsme ve stáji měli 22 letou kobylu, byla jezdena na páce a mi děcka dostali vždycky sprda, když došla zpocená - ona teda došla vždycky v pene, protože s nama dokázala zametat jak s hadrem, my děcka pověšení v otezich, skubali otezama, brzdili všelijak a ona si nervózně poklusavala a při povolení ihned vzala čáru..... Tehdy jsme s ní dojeli zas v pene, dostali spuca a dovolili se ozvat, že je to "debilní kobyla co neumi krok, Klus a cval, že nejde řídit ani brzdit".... Tehdy už se syn majitele naštval, druhý den si ji vzal pod sedlo a jeli jsme ven - kobyla šla krokem na zahozene otezi, Klus a cval naprosto v klidu jak vepředu, tak vzadu..... Spadly nám doslova huby na zem a uznali jsme, že ne blbá kobyla, ale to my jsme blbci co neumí jezdit
Tož nejspíš vás případ - těžký si to přiznat, ale asi to tak bude

14.4.2020 21:35

....běhá pouze do nějakých kopců..... většinou to dělají koně co nemají kondičku nebo prostě nechtějí/ nemůžou zabrat (bolest ), pomalejší chod do kopce je pro ně namáhavý a pomáhají si chodem rychlejším....

fotku nám nedáte? určitě by to pomohlo....
Edit: když kamarádky maminka koupila toho starého koně, byl ještě určen k jezdeckým účelům? většinou u takového inzerátu je napsáno na dožití, k druhému koni...
Neříkám, že se nedá jezdit na starém koni, ale vždycky když to někde čtu ve vašem stylu, si pomyslím, že bych vás posadila na pětiletého a plácla ho po zadeli.....

14.4.2020 21:51
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Ještě otázku. Jak velký je ten poník a jak vy? V textu jsem to nezahlédla.

15.4.2020 05:21

Dotaz napsal(a):
Ještě otázku. Jak velký je ten poník a jak vy? V textu jsem to nezahlédla.

Ponča má asi 140cm a je mohutná.
Chcete váhu nebo výšku?
54kg 172cm, nějak tak

15.4.2020 06:06

....běhá pouze do nějakých kopců..... většinou to dělají koně co nemají kondičku nebo prostě nechtějí/ nemůžou zabrat (bolest ), pomalejší chod do kopce je pro ně namáhavý a pomáhají si chodem rychlejším....

fotku nám nedáte? určitě by to pomohlo....
Edit: když kamarádky maminka koupila toho starého koně, byl ještě určen k jezdeckým účelům? většinou u takového inzerátu je napsáno na dožití, k druhému koni...
Neříkám, že se nedá jezdit na starém koni, ale vždycky když to někde čtu ve vašem stylu, si pomyslím, že bych vás posadila na pětiletého a plácla ho po zadeli.....

Byla prodávána jako jezdecký kůň pro začátečníky. A fotky nemám mobil ven raději neberu, ale možná kamoška bude mít

15.4.2020 06:18
15.4.2020 15:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Poníček vypadá pěkně napapaně. ALE co to okolí lopatky - to žaluje o nepravidelné práci a nedostatečném osvalení... Chybí něco v krmení? Nebo se nevhodně pohybuje?

15.4.2020 16:35

Pipilota napsal(a):
Poníček vypadá pěkně napapaně. ALE co to okolí lopatky - to žaluje o nepravidelné práci a nedostatečném osvalení... Chybí něco v krmení? Nebo se nevhodně pohybuje?

Co by mělo chybět? Jak nevhodne pohybuje, ano teď mi budou nadávat že nechápu, ale šlo by to napsat nějak pro ty méně chápavé?

15.4.2020 17:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Okolí kohoutku je neosvalené. Horní hřeben lopatky výrazně vystupuje.Od horního hřebene lopatky směrem ke kohoutku je vyloženě prohlubeň - ta by měla být o hodně mírnější, zvláště v porovnání se zádí kobylky. (chápu že je to výraznější protože na té noze stojí a párovou zvedla)
Nevhodné pohybování je na pozorování - to z jedné fotky nepopíšu. Asi ale není celý den v pohybu to by tam ty svaly měla (mírný pohyb ve výběhu, ne zaparkování u krmelce). A denně nějaká řízená práce asi také chybí.

15.4.2020 20:18
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Taky bych se chtěla zeptat, jak brzdit koně. Když odcházím ze stáje na louku (používanou jako jízdárna) musím projít asi 50 m dlouhou cestičkou, která je z kopce.

Kůň se mi tam někdy rozběhne (zatím to udělal jen párkrát, ale bojím se, aby si to nezvykl dělat vždy). Prostě u stáje nakluse, poté nacvála, začne vyhazovat a běží na louku.

Absolutně netuším jak ho na té cestičce zastavit. Jakmile doběhne na louku jsem schopná ho zastavit. Ale bojím se aby se mu při tom běhu po té cestě něco nestalo. Přeci jenom to je část beton a část písko hlína.

Na té cestě není možnost vzít koně na kruh. Šlo by udělat obrat, ale to při cvalu prostě neuděláme. Brzdim tak, že přitáhnu otěže, poté povolim, poté znovu pritahnu. Zkoušela jsem pritahovat střídavě levá pravá, nic. Snažím se také brzdit sedem.

Bylo mi navrženo ho vycukat otěžemi, ale to se mi tak úplně nelíbí. Myslíte, že by to mělo smysl?

Napadá vás něco co by pomohlo? Děkuji.

16.4.2020 12:43
sovicka

XXX.XXX.42.101

Pipilota napsal(a):
Pro hodně koňáků je poník zcela nová zkušenost. A ano často se až tak po půl roce co ho mají na dvoře leknou jak moc se poncli liší od běžných koní v české kotlince (až mají nějakou metabolickou poruchu, schvácení, skřípnutá záda atd.)
Z životních podmínek poncla si prakticky nic moc pozitivního neuvedla. Blátivý výběh a společnost větších koní - no to je ústřel v zádech raz dva. Krmení granulemi - jako co obsahují, jaké mikroprvky - ony ty svaly na deficity ve výživě docela reagují a klidně nějakou křečí a už zase pohnutá záda. K tomu ježdění 3 až 4x týdně nějakým trysko stylem - to je hodně špatně.
Všechno z popisků prostě dost ukazuje na nějaký problém se zády. A u poníků jsou potíže se zády skoro pravidlo. Bohužel je moc často lidé obsedají brzy, k tomu se nevěnují řádně celému jejich výcviku a hlavně rozvoji kondice.
Takže uklidni si svoje emoce, vezmi si papír a tužku - poctivě si vypiš co a jak doopravdy je a co si jen myslíš že se s poníkem dělá. Pak si to rozeber do detailů a to co nejpoctivěji. Na konci najdeš tak 6 věcí které když napravíš, tak výsledkem může být cca za půl roku klidná jízda na poníkovi... (ale z písemného projevu tady spíš tipuji, že problém nevyřešíš)

Já bych to tedy na zdravotní problém až tak neviděla, z popisu bych to viděla, že poníček se dostal do nezkušených rukou a porouchal se, plus ho někdo dost prudí. Informace od zadavatelky si totiž vzájemně dost odporují. Poníci jsou chytří tvorové a zjistil, že s nima může zametat, do toho tam asi nebude zrovna koretní zacházení/ježdění a může k tomu prchat před tvrdou rukou problém je na světě. Problém je že zadavatelka, nějak nechce slyšet rady a akroá se vzteká a podává další informace, které odporují původním, holt na netu se každý sanží vpadat lépe, než aby si přiznal že oje to on, co dělá něco blbě a poník na to jen reaguje s přizpůsobuje se.

16.4.2020 14:03
koně

XXX.XXX.174.63

Daniela Lipová napsal(a):
Taky bych se chtěla zeptat, jak brzdit koně. Když odcházím ze stáje na louku (používanou jako jízdárna) musím projít asi 50 m dlouhou cestičkou, která je z kopce.

Kůň se mi tam někdy rozběhne (zatím to udělal jen párkrát, ale bojím se, aby si to nezvykl dělat vždy). Prostě u stáje nakluse, poté nacvála, začne vyhazovat a běží na louku.

Absolutně netuším jak ho na té cestičce zastavit. Jakmile doběhne na louku jsem schopná ho zastavit. Ale bojím se aby se mu při tom běhu po té cestě něco nestalo. Přeci jenom to je část beton a část písko hlína.

Na té cestě není možnost vzít koně na kruh. Šlo by udělat obrat, ale to při cvalu prostě neuděláme. Brzdim tak, že přitáhnu otěže, poté povolim, poté znovu pritahnu. Zkoušela jsem pritahovat střídavě levá pravá, nic. Snažím se také brzdit sedem.

Bylo mi navrženo ho vycukat otěžemi, ale to se mi tak úplně nelíbí. Myslíte, že by to mělo smysl?

Napadá vás něco co by pomohlo? Děkuji.

Nejednodušší by bylo chodit střídavě i jinudy.
Vylézt od stáje jiným směrem a dojít na jízdárnu .Čímž absolvujete jinou cestu a nedojde na stereotyp ,že si vás odnese
Nebo, jestli nemůžete z nějakého důvodu jít jinudy,tak ho vodit na ruce.Pokud vás taky neodvláčí.A nasednout až na louce.
Koně jsou hrozně stereotypní,dělá jim to i dobře.Takoví autisti
Tenhle se naučil,že od stáje vyrazí a dopádí na jízdárnu.
Zkuste se zamyslet ,nad nějakým spouštěcím momentem .Proč a odkdy ,to začal dělat?
Kůň je váš ,jezdíte ho jen vy?
Chodíte pořád stejně od stáje ,jednou cestou na jízdárnu,monotónní průběh ,kdykoli nasednete ?
Poprvé s vámi utekl,kdy? A víte proč,stalo se něco,polekal se ,vymyslel,si ?
Jestli se doberete nějakého důvodu ,když se nad touhle situací zpětně zamyslíte.
V situaci,kdy je ohroženo zdraví vaše, koňské,nebo celé okolí ,či vše najednou,prostě bych mu hubu vyškubala.
Když nepřijdete na to,jak ho "přečůrat" .
Mozek máte větší než on ,takže by se vám to mělo podařit. I bez nějakého násilí

16.4.2020 18:48
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

koně napsal(a):
Nejednodušší by bylo chodit střídavě i jinudy.
Vylézt od stáje jiným směrem a dojít na jízdárnu .Čímž absolvujete jinou cestu a nedojde na stereotyp ,že si vás odnese
Nebo, jestli nemůžete z nějakého důvodu jít jinudy,tak ho vodit na ruce.Pokud vás taky neodvláčí.A nasednout až na louce.
Koně jsou hrozně stereotypní,dělá jim to i dobře.Takoví autisti
Tenhle se naučil,že od stáje vyrazí a dopádí na jízdárnu.
Zkuste se zamyslet ,nad nějakým spouštěcím momentem .Proč a odkdy ,to začal dělat?
Kůň je váš ,jezdíte ho jen vy?
Chodíte pořád stejně od stáje ,jednou cestou na jízdárnu,monotónní průběh ,kdykoli nasednete ?
Poprvé s vámi utekl,kdy? A víte proč,stalo se něco,polekal se ,vymyslel,si ?
Jestli se doberete nějakého důvodu ,když se nad touhle situací zpětně zamyslíte.
V situaci,kdy je ohroženo zdraví vaše, koňské,nebo celé okolí ,či vše najednou,prostě bych mu hubu vyškubala.
Když nepřijdete na to,jak ho "přečůrat" .
Mozek máte větší než on ,takže by se vám to mělo podařit. I bez nějakého násilí

Jinudy bohužel nemůžu. Ze dvora vede jediná cesta kterou projde i kůň. Poprvé se mi to stalo asi v lednu, ale to jen naklusal a potom i sám přešel do kroku. Poté dlouho nic, a včera najednou znovu.
Dneska jsem právě raději chtěla jít pěšky, protože to si nedovoluje, ale majitel mi řekl ať to zkusím, ale nasednu až za vraty. Nevím jestli to nasednuti za vraty pomohlo (rozdíl 3m), ale byl v pohodě.

Momentálně ho jezdím jen já, ale můj není. Majitelé nemají nikoho zkušenějšího a on je ,,nejproblematičtější'' ze stáje tak jsem ho dostala k ježdění (mám ho v takovém částečném pronájmu). Občas na něj chodí na krokovky jeden pán, kterému taky tohle utíkani ze stáje dělal. Ten to řešil tak, že doteď naseda na louce radši.

Určitě se nepolekal. Leknul se se mnou už několikrát a to vypadá jinak.

On vždycky i v boxe hrozně spěchá (jednou mě vytáhl ven, ale to už mu znova neprošlo). Prostě se těší, až bude venku, ale nerespektuje mě.

Budu se tedy snažit nasedat až za vraty a uvidím, jestli to opravdu funguje. A kdyby se to stalo a nevěděla jsem co s tím zkusím ho tedy zastavit už cestou i za cenu vyskubani.

Děkuji za rady

16.4.2020 19:17
koně

XXX.XXX.174.63

Daniela Lipová napsal(a):
Jinudy bohužel nemůžu. Ze dvora vede jediná cesta kterou projde i kůň. Poprvé se mi to stalo asi v lednu, ale to jen naklusal a potom i sám přešel do kroku. Poté dlouho nic, a včera najednou znovu.
Dneska jsem právě raději chtěla jít pěšky, protože to si nedovoluje, ale majitel mi řekl ať to zkusím, ale nasednu až za vraty. Nevím jestli to nasednuti za vraty pomohlo (rozdíl 3m), ale byl v pohodě.

Momentálně ho jezdím jen já, ale můj není. Majitelé nemají nikoho zkušenějšího a on je ,,nejproblematičtější'' ze stáje tak jsem ho dostala k ježdění (mám ho v takovém částečném pronájmu). Občas na něj chodí na krokovky jeden pán, kterému taky tohle utíkani ze stáje dělal. Ten to řešil tak, že doteď naseda na louce radši.

Určitě se nepolekal. Leknul se se mnou už několikrát a to vypadá jinak.

On vždycky i v boxe hrozně spěchá (jednou mě vytáhl ven, ale to už mu znova neprošlo). Prostě se těší, až bude venku, ale nerespektuje mě.

Budu se tedy snažit nasedat až za vraty a uvidím, jestli to opravdu funguje. A kdyby se to stalo a nevěděla jsem co s tím zkusím ho tedy zastavit už cestou i za cenu vyskubani.

Děkuji za rady

Zkuste střídat systém.
Někdy nasedněte za vraty,někdy až na louce .Aby si zas nenajel nějaký jiný rituál
Pokud bude třeba pár dní předem vychozený,nebo na něm uvidíte,že ten den je v klidu,nevytáhne vás už z boxu,tak nasedněte zas na dvoře
Taky by šlo,kdybyste našla nějakou oběť,že by vás,pro změnu ,na jízdárnu odvedla.Vy byste na dvoře normálně nasedla a ten někdo by vás dovedl na louku.
Prostě to koníkovi pozměnit

16.4.2020 19:45
Arbora

XXX.XXX.212.68

Prípadne by som s ním cestou občas spravila také veci, ako zastavenie, cúvnutie, otočenie do protismeru... aby trošku premýsľal nad tým, že mu niekto sedí na chrbte.

17.4.2020 01:01

Jezdíte s koněm do terénu i mimo jízdárnu? Jak se chová když jde- kluše z kopce, nemyslím kopeček , ale pěkný táhlý kopec...on když jde kůň z kopce, musí se podsadit a koník, který to běžně neumí z jakéhokoliv důvodu, tomu to dělá problém, tak zrychlí, aby to měl za sebou. To samé pokud má takový kopeček klusat nahoru, bude se snažit si přicválat. Jezdím do terénu nejen pro to, aby se koník odreagoval, ale i pro různé ty nerovnosti terénu a koník byl schopen je akceptovat v mnou požadovaném chodu, protože na jízdárně a hale je terén pořád stejný.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík