Te

XXX.XXX.26.7
Dobrý den koňáci a koňařky. Chtěla bych se zeptat jestli může mít kůň alergii, protože můj kůň nekašle ale prudce vyfrkává. V zimě se nic nedělo až před měsícem nebo dva začala "kašlat". 5 metrů od výběhu je zasazená řepka, která už pomalu roste. Napadlo mě jestli to není tímto, nebo že ji v nose něco šimralo. Kobyla je zdravá je jí 13 let, je to drobný hucul v květnu u nás bude rok,a minule léto /podzim se nic nedělo jako prudké frkání.
Budu ráda za každou odpověď 💙🤠.
No tohle jaro je extrémně suché. Já popásám na ruce a cca za 20 minut pasení mají kobyly nozdry zaprášené (prostě špinavo na odfrknutí). K tomu je hodně řepky okolo. Ty "drobnosti" se sčítají...Řepka začíná nakvétat a stále neprší aby se ten spláchnul...
Jisté a jednoznačné je, že výběh v blízkosti řepky je nepoužitelný aniž by to poškodilo zdravý koní. To je prostě holý fakt. A není k tomu žádné dovolání (jako že nemá nikdo páku jak přimět zemědělce aby řepku na takové pole nevysel, nebo aby alespoň dával vědět o chemizaci kterou tam provádí)
Te

XXX.XXX.26.7
Děkuji Vám moc. Ze včerejška na dnešek u nás pršelo, ale kobyla (když jsme dělaly práci ze země) tak i tak prudce frkala, v kroku normálně frká, ale v klusu už se to zhorší. Další dvě louky máme v pronájmu, ale pořád jsou v blízkosti s tím polem😞.
Jeste jednou děkuji ❤️🌼
Daniela Lipová
napsal(a):
Může jít klidně i o alergii na pyl trav a rostlin, které máte na pastve. Jezdím plnokrevníka, který je alergický na pyl. Celé ježdění a celkově pobyt venku kašle a kycha. Na ježdění to není nic příjemného, ale jinak mu to nevadí.
Ako alergik si dovolím nesúhlasiť, že to nie je nič nepríjemné. Podávať výkony vo vrcholiacej peľovej sezóne vie byť fakt otrava. Bolo by mi dosť blbé jazdiť s kašľajúcim a kýchajúcim koňom po vonku.
Daniela Lipová
napsal(a):
Může jít klidně i o alergii na pyl trav a rostlin, které máte na pastve. Jezdím plnokrevníka, který je alergický na pyl. Celé ježdění a celkově pobyt venku kašle a kycha. Na ježdění to není nic příjemného, ale jinak mu to nevadí.
On vám řekl, že mu to nevadí? Tak se zkuste zeptat někoho, kdo kašle, jak se cítí, a zda by byl ochoten vás vzít na záda a někam s vámi jít.
Kůň, který kašle, má být vyšetřen a léčen. Jediný důvod, kdy má kůň pod sedlem kašlat je ten, že je dušný a čistí si plíce. Ale takový kůň nekašle celou vyjížďku. Ale to majitelé dušných koní znají a vědí, kdy je to ok, a kdy už přes čáru.
Arbora
napsal(a):
Ako alergik si dovolím nesúhlasiť, že to nie je nič nepríjemné. Podávať výkony vo vrcholiacej peľovej sezóne vie byť fakt otrava. Bolo by mi dosť blbé jazdiť s kašľajúcim a kýchajúcim koňom po vonku.
Souhlasím. Není hloupějšího nápadu, než výkonem zvyšovat množství vdechovaného alergenu. To neni jen o kýchnutí nebo alergické rýmě, ale u někoho i o otoku nebo prosáknutí dýchacích "trubek", jejich zúžení a u extrémů třeba dechová nedostatečnost a nebo chronicky až poškození plic.
Zkuste, Danielo, poslat alergika bez léků si v pylové sezóně zaběhat... Lidí mají výhodu, mohou si pomoci léky jak na alergii, tak inhalací k lepšímu dýchání. Málo koní má ale tyto možnosti.