Shetland pony

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2020 13:28
kikus

XXX.XXX.195.96

Dobrý den, do budoucna plánuji mít shetlanda.Mám několik otázek:
1.Musí být Shetland s koňmi nebo můžou být náhradou ovce či jiné zvířata.
2.kolik minimálně je potřeba prostoru(pastvina)?
3.Jak velká má být krmná dávka na den?
4.kolik balíků odhadujete na rok?
5.Stačí jen přístřešek?
6.Vím že je lepši se zeptat jinde ale když už to píšu...Kolikrát do roka mají být veterinářské prohlídky.

Předem se chci vyhnout odpovědím stylu"Pořidím si zvíře a nic o něm nevím".
Jelikož jak už jsem psala tak to teprv plánuji a snažim se to nájít skoro všude.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2020 14:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.27

Jestli nemate zkusenosti s konmi je to velmi pitomy napad poridit di zvire domu brz znalosti. Kun at vrlky nebo ponik pottebuje zas konske kamose. Ovse fskt nestaci. Shetland narocnosti na krmeni a prostor na tom neni hur jak ovce nebo koza tudiz nevidím problem v potizrni vicera jedincu. Proc proboha chcete shetlanda? Jako selacka na zahradu je to velmi nevhodne. Trpivaj na shcvaceni z bohate pastvy a zradla a pochybuji ze si s tim poradite. A ne kazdy vet a kovar s tim pak umi pracovat a resit to.
Poridte si radsi ty kozy nebo ovce. Shet vam velmi rychle bez zkusenosti preroste pres hlavu a budete prodavat pak zvite s jatecni hodnotou

20.4.2020 14:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Odpovím na to,co vím. I malý kůň je kůň. Tedy musí být s koňmi. Jinak se mohou vyskytnout poruchy chování.
Přístřešek stačí, doporučuji spíše větší, vzhledem k tomu, že tam budete mít koníků více.A rozhodně vyšší,než abyste tloukla hlavou o strop.
Denní dávka sena se odvíjí od krmitelnosti poníka. Rozhodně nesmí žrát jak divý. Tlustý poník = nemocný poník.
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/71136
K tomu krmení objemovými krmivy. Na trávu velký,ale opravdu velký pozor. Poníci mají sklon ke schvácení. A to je potom velký průšvih. Vím, co píšu, kamarádka jednoho schváceného má a koník je stále jednou nohou v hrobě.
Předpokládám prohlídku veterináře při koupi. Posléze se volá vet při problémech. Ale je potřeba mít veterináře zjištěné, tzv. pro strýčka Příhodu. A několik. Když je nejvíc potřebujete, nejsou k sehnání.
Jestli můžu radit, koupě poníka si rozmyslete. Ze zkušeností doporučuji normálního koně menšího vzrůstu.Ne prakoně typu hafling, hucul, fjord, ale třeba ČT nebo i plnokrevníka (ten bez dostihové kariéry).

20.4.2020 14:41
kikus

XXX.XXX.195.96

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jestli nemate zkusenosti s konmi je to velmi pitomy napad poridit di zvire domu brz znalosti. Kun at vrlky nebo ponik pottebuje zas konske kamose. Ovse fskt nestaci. Shetland narocnosti na krmeni a prostor na tom neni hur jak ovce nebo koza tudiz nevidím problem v potizrni vicera jedincu. Proc proboha chcete shetlanda? Jako selacka na zahradu je to velmi nevhodne. Trpivaj na shcvaceni z bohate pastvy a zradla a pochybuji ze si s tim poradite. A ne kazdy vet a kovar s tim pak umi pracovat a resit to.
Poridte si radsi ty kozy nebo ovce. Shet vam velmi rychle bez zkusenosti preroste pres hlavu a budete prodavat pak zvite s jatecni hodnotou

Nic ve zlém ale trvalo mi dlouho než jsem si to přečetla......No ale stačilo by mi jen že ovce nestačí....Shetlanda chci protože jsem milovník koní a mám s nimi zkušenosti ale pro velkého koně nemáme dost velký prostor......budeme mít ovce tak jsem jen chtěla popř.využít šance.A v té první větě proboha přečtěte si mojí otázku plánuji to do budoucna a proto se tu ptám......

20.4.2020 15:04
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Shetlanda si pořiďte, jestli s ním chcete něco DĚLAT. Jsou to poníci na práci. Jestli máte hospodářství, kde potřebujete pravidelně - ideálně denně nebo obden eko pracanta do zápřeží, nebo děti co budou jezdit, nebo potřebujete partii na běhání. Placu moc nepotřebuje, půl hektaru v pohodě, větší travnatý prostor pouze v případě, že bude makat jak šroub. Ohledně místa a žrádla je jedno jestli jeden nebo dva poníci, budou šťastnější, ale buď budete zapřahat páru, máte dvě děti, nebo poběžíte v každé ruce kůň😀. Když budou zdraví, veterinář jednou ročně na očkování, odčervíte si sama. Kopyta ostrouhat každých 6 týdnů (nebo v potu tváře sama na střídačku s kovářem, aby to ohlídal). Nejdříve se u někoho naučte to, co s poníkem máte v plánu dělat. Shetlandi mají neuvěřitelnou sílu (vážím 52kg a koně 170cm zvládnu, naštvaného poníka ne). A samé krátké páky - krk, hlava, takže ho opravdu nepřeperete.
Když má pravidelnou práci a zbytečně se nebuzeruje, je to supr rozumný, nelekavý, pracovitý kůň. Na 30 let, co je proti psovi veliká výhoda.

20.4.2020 15:31
kikus

XXX.XXX.195.96

Rif Du Madon napsal(a):
Shetlanda si pořiďte, jestli s ním chcete něco DĚLAT. Jsou to poníci na práci. Jestli máte hospodářství, kde potřebujete pravidelně - ideálně denně nebo obden eko pracanta do zápřeží, nebo děti co budou jezdit, nebo potřebujete partii na běhání. Placu moc nepotřebuje, půl hektaru v pohodě, větší travnatý prostor pouze v případě, že bude makat jak šroub. Ohledně místa a žrádla je jedno jestli jeden nebo dva poníci, budou šťastnější, ale buď budete zapřahat páru, máte dvě děti, nebo poběžíte v každé ruce kůň😀. Když budou zdraví, veterinář jednou ročně na očkování, odčervíte si sama. Kopyta ostrouhat každých 6 týdnů (nebo v potu tváře sama na střídačku s kovářem, aby to ohlídal). Nejdříve se u někoho naučte to, co s poníkem máte v plánu dělat. Shetlandi mají neuvěřitelnou sílu (vážím 52kg a koně 170cm zvládnu, naštvaného poníka ne). A samé krátké páky - krk, hlava, takže ho opravdu nepřeperete.
Když má pravidelnou práci a zbytečně se nebuzeruje, je to supr rozumný, nelekavý, pracovitý kůň. Na 30 let, co je proti psovi veliká výhoda.

Dobrý den,moc dekuji za odpověd s ponikem bych se snažila dělat práci ze země chodit na procházky a pokud by to šlo tak 35kg dítě by jezdilo a moc jsem nepochopila ten úryvek s tim jestli 1 nebo 2 ponici.Takže myslíte že by si vystačil jeden a ovce?A toho půl ha.jste myslel/a na 1 nebo 2 poniky.Jestě bych se chtela zeptat pokud mate zkusenosti kolik min.m2 na 1 shetlanda

20.4.2020 16:39
evcusik

XXX.XXX.150.9

kikus napsal(a):
Dobrý den,moc dekuji za odpověd s ponikem bych se snažila dělat práci ze země chodit na procházky a pokud by to šlo tak 35kg dítě by jezdilo a moc jsem nepochopila ten úryvek s tim jestli 1 nebo 2 ponici.Takže myslíte že by si vystačil jeden a ovce?A toho půl ha.jste myslel/a na 1 nebo 2 poniky.Jestě bych se chtela zeptat pokud mate zkusenosti kolik min.m2 na 1 shetlanda

I pony je kůň a prostě patří do stáda - měl by mít koňského společníka. (představte si jako společníka opici pro vás - furt lepší jak hroch, ale z dlouhodobého hlediska moc nadšená nebudete :D )

Avšak poníka nebo dva jen za podmínky, že budete mít pro ně práci. Riziko schvácení, vymejšlení blbin, protože nemá (nemají do čeho píchnout) je mnohem větší než u teplokrevníka.

Co se týče prostoru i pro ty 2 bude fajn půl hektar, vypasená pastvina nebo částečně hliněná (a zpevněná v části kde se krmí, častěji pohybuje) bude fajnovější právě pro to riziko schvácení. Shetlandi jsou neuvěřitelně učenlivý a pracují rádi.

Ještě bych k Rifovi doplnila (ve všem souhlasím na stoprocent) ještě péči o zuby (poníci jsou sice menší jako koně, ale u zuby se moc nezmenšili k tělu a umí nadělat hodně problémů - vlastní zkušenost u toho našeho - musíme volat 2-3x do roka na zbroušení ostrých hran a jiných patologií, které by se ani nemuseli řešit, kdyby se předchozí majitelé do té papule aspoň koukli a nebylo jim divné jak poníček málo žere.

Případně je i fajn se kouknout kde shetlandy chovají nebo vlastní a okouknout co a jak (fígle). Ale jak říkám, je to kůň jako jiný velký. Má stejnou péči jako ostatní - jen kromě ježdění je pravidelně zapřahán do sulky a maká (a vzal si na povel celé stádo 13 ks moravských teplokrevníků - takže ošéfovat mu taky energi sebere). Povežení dcerky za práci neberu :D to je jen takové psychické polechtání se změnou práce. Případně si ho využíívám na strovnání jízdárny lehkými bránami apod :) Za kousek keksíku udělají cokoliv :)

20.4.2020 16:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

kikus napsal(a):

Rif myslela, že si máte koupit DVA poníky. Že ten jeden navíc o tolik metrů čtverečních zase nezabere.
Všichni vám píší, že jeden koník NE.
A vědí proč.
Jeden může být pes, kočka, ondatra, medvěd, tygr.
Ne kůň, ovce, andulka, myš, lev.
Na internetu nebo zde http://www.equichannel.cz/forum/ najdete důvody, proč jeden kůň NE.

20.4.2020 17:11
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Jo, myslela jsem 2. Na to téma tady už bylo milión debat. Jestli koupíte nějakého chudáka, co byl sám v chlívku, bude happy za cokoli.
Práce ze země v pojatí obecné ČR hobby úrovně, není práce. Práce je, když se kůň aspoň trochu opotí a zadýchá. Honit koně v kruhovce na blbém povrchu do spocena je fakt debilní. Šéfování stádu ovšem už prací zavání. Vožení dítěte také není práce. 35 kg se rychle blíží hranici pro poníka zdravotně nezávadné. Můj syn má teď 33kg (a nemá je zadarmo) a každý pohled na sušenku mu znechucuji poznámkou o poníkovi. Shetland v tomto období jezdí na vyjížďky s velkým koněm, ve všech chodech. Buď kolem 10km couračka s kluso cvalovou pasáží, nebo 5km převážně klusem. Funguje ve výběhu s velkými koňmi, v zimě seno plnou hubou, mohl by mít tedy menší břicho, ale je spokojený a ochotný.
Na práci ze země raději borderku, bude nadšená. Shetland v režimu nic nedělání bude na dietě, nasraný a práce ze země bude buzerací.
Jestli ho chcete mezi ovce, ovce jsou furt na pastvě, to by byla pro poníka bez práce cesta do pekel. K ovcím borderku. Jestli jí už máte a pořád máte energii, tak další borderku:)

20.4.2020 17:25
evcusik

XXX.XXX.150.9

Rif Du Madon napsal(a):
Jo, myslela jsem 2. Na to téma tady už bylo milión debat. Jestli koupíte nějakého chudáka, co byl sám v chlívku, bude happy za cokoli.
Práce ze země v pojatí obecné ČR hobby úrovně, není práce. Práce je, když se kůň aspoň trochu opotí a zadýchá. Honit koně v kruhovce na blbém povrchu do spocena je fakt debilní. Šéfování stádu ovšem už prací zavání. Vožení dítěte také není práce. 35 kg se rychle blíží hranici pro poníka zdravotně nezávadné. Můj syn má teď 33kg (a nemá je zadarmo) a každý pohled na sušenku mu znechucuji poznámkou o poníkovi. Shetland v tomto období jezdí na vyjížďky s velkým koněm, ve všech chodech. Buď kolem 10km couračka s kluso cvalovou pasáží, nebo 5km převážně klusem. Funguje ve výběhu s velkými koňmi, v zimě seno plnou hubou, mohl by mít tedy menší břicho, ale je spokojený a ochotný.
Na práci ze země raději borderku, bude nadšená. Shetland v režimu nic nedělání bude na dietě, nasraný a práce ze země bude buzerací.
Jestli ho chcete mezi ovce, ovce jsou furt na pastvě, to by byla pro poníka bez práce cesta do pekel. K ovcím borderku. Jestli jí už máte a pořád máte energii, tak další borderku:)

No jasný, já zapomněla že ještě mrňouse tahám s arabkou po venku :D (10-15 km) ve všech chodech. Pak je to fakt sympaťák - k dětěm hodný, nechá po sobě dříví štípat.

Ale potvrzuji že stačí vypadnout z režimu (což se kvůli měmu těhotenství parkrát stávalo) a byl to poník na přesdržku - takový testování hranic (kousání, kopání) a "tohle já nebudu dělat" ....jako hustý.

Takže práce nutnost a nebo jiné zvířátko. Jinak je to trápení pro oba.

20.4.2020 20:20
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

evcusik napsal(a):
No jasný, já zapomněla že ještě mrňouse tahám s arabkou po venku :D (10-15 km) ve všech chodech. Pak je to fakt sympaťák - k dětěm hodný, nechá po sobě dříví štípat.

Ale potvrzuji že stačí vypadnout z režimu (což se kvůli měmu těhotenství parkrát stávalo) a byl to poník na přesdržku - takový testování hranic (kousání, kopání) a "tohle já nebudu dělat" ....jako hustý.

Takže práce nutnost a nebo jiné zvířátko. Jinak je to trápení pro oba.

Tak ten náš (tedy není náš papírově, garážujeme kamarádce, ale milujeme ho jako vlastního) je natolik chytrý, že nevymýšlí blbiny, ani kdyby nic nedělal. Ale to by prasknul ve švech. A práce mu sluší.

20.4.2020 20:48
evcusik

XXX.XXX.21.105

Rif Du Madon napsal(a):
Tak ten náš (tedy není náš papírově, garážujeme kamarádce, ale milujeme ho jako vlastního) je natolik chytrý, že nevymýšlí blbiny, ani kdyby nic nedělal. Ale to by prasknul ve švech. A práce mu sluší.

Ten náš je "potvora", na děti si nedovolí, to mu čest prostě nedá a jsem o tom přesvědčená, že dětičky naprosto miluje. Ale dospelaky prostě je ochotnej prověřit s hranicemi, když má roupy (hlavně teda chlapy) :D

Jako myslela jsem si, že co do chytrosti, vyčuranosti a te koňské cti se nemůže nic vyrovnat arabovi (a jiným pouštním plemenům). Může, ten náš určitě jo.

(Já ho snad i podezřívám, že si neskutečně váží toho, kam přišel a že se k němu chováme slušně a jako je koni - pevné, ale něžně daná pravidla :) ). (Bohužel má známky, že dříve s ním nebylo zacházeno dobře, po příjezdu pár měsíců to s ním fakt bylo nebezpečné - strachova agrese)

Mno jsou to plnohodnotní členi rodiny :D

21.4.2020 17:03
triphida

XXX.XXX.185.81

Shetlanda -3/4 ročního mně pořídil můj táta když mně bylo 15 let,nic jsme o koních nevěděli.Byl to hřebeček a já s ním měla úžasný vztah,jezdil v sulce, se čtyřkolákem-později jsem založila i chov.Teď v březnu to bylo 35 let co jsem chovatelkou poníků-nyní mám tři,odchovala jsem 11 hříbat.Hřebečka už nemám, ale nikdy nezapomenu na společné vandry,chodil se mnou jak pes a ačkoliv žil 8 let sám, nepozorovala jsem,že by něčím trpěl.Učila jsem se vše za pochodu, což myslím u shetlandů v pohodě jde, zvláště v dnešní době kdy si můžete nějaké informace kdekoliv najít.
Na shetlandy nedám dopustit a fandím vám.

21.4.2020 20:26
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

triphida napsal(a):
Shetlanda -3/4 ročního mně pořídil můj táta když mně bylo 15 let,nic jsme o koních nevěděli.Byl to hřebeček a já s ním měla úžasný vztah,jezdil v sulce, se čtyřkolákem-později jsem založila i chov.Teď v březnu to bylo 35 let co jsem chovatelkou poníků-nyní mám tři,odchovala jsem 11 hříbat.Hřebečka už nemám, ale nikdy nezapomenu na společné vandry,chodil se mnou jak pes a ačkoliv žil 8 let sám, nepozorovala jsem,že by něčím trpěl.Učila jsem se vše za pochodu, což myslím u shetlandů v pohodě jde, zvláště v dnešní době kdy si můžete nějaké informace kdekoliv najít.
Na shetlandy nedám dopustit a fandím vám.

To je ideální stav, když je pro někoho kůň středobodem vesmíru a je pro něj víc, než vlasní pohodlí.

Fdnceneh

8.1.2022 09:29
Fdnceneh

XXX.XXX.36.221

A proč umřel tak mladý ? Je krásný když má člověk se zviretem takovy vztah?

Přidejte reakci

Přidat smajlík