Dobrý den,
Prosím o radu.
Chováme koně a ovce. Nyní bychom rádi pořídili oslika, ale nejsme si jisti, zda by mohl být ve stejném režimu jako kůň..?
Mají k dispozici 2ha pastvinu a přístup k senu 24h denně. A1/1 a Čt to vyhovuje, ale např. ponyho shetlanda jsme takto mít nemohli. Ten by se nám schvátil.
Porost na pastvině je celoročně řídký a nízký (max pár cm).
Snesl by oslík pastvinu a seno nebo mají stejné tendence ke schvácení jako ponici?
Předem děkuji za Vaše rady, postřehy, zkušenosti. 🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osel je v tomhle úplně stejný, možná i horší než pony. Krmí se hlavně slámou.
Výška porostu o schvácení nerozhoduje. Je to o složení pastviny. Primitivní plemena nejde chovat na žírné pastvině, původně určené pro dobytek.
Nejlepší pro pasení je stařina (fotka), neudržovaná příkopa někde mimo hlavní cestu popř. předloňské seno. Nikoli špatné,ale dlouho uložené. A to po malých dávkách,třeba v sítích s malými oky.
sisi58
napsal(a):
Výška porostu o schvácení nerozhoduje. Je to o složení pastviny. Primitivní plemena nejde chovat na žírné pastvině, původně určené pro dobytek.
Nejlepší pro pasení je stařina (fotka), neudržovaná příkopa někde mimo hlavní cestu popř. předloňské seno. Nikoli špatné,ale dlouho uložené. A to po malých dávkách,třeba v sítích s malými oky.
Je to fotka zo Sihly?
Zdá sa mi, že tam vidím svojho koňa :D
Horsana
napsal(a):
Je to fotka zo Sihly?
Zdá sa mi, že tam vidím svojho koňa :D
Nemám nejmenší tušení. Kdysi jsem to odněkud ukradla, právě v souvislosti se schvácením poníků. I kdybyste mě zabila, vážně nevím. Pokud je to vaše fotka, a vaši koně, mají pastvinu jako stvořenou pro prakoně, a já se omlouvám za zcizení.
sisi58
napsal(a):
Nemám nejmenší tušení. Kdysi jsem to odněkud ukradla, právě v souvislosti se schvácením poníků. I kdybyste mě zabila, vážně nevím. Pokud je to vaše fotka, a vaši koně, mají pastvinu jako stvořenou pro prakoně, a já se omlouvám za zcizení.
To je Huculklub na Sihle a to malé ryšavé žriebä je Garoník :)
skrzi
napsal(a):
Stařinu bohužel k dispozici nemáme.
Existuje pony plemeno, které by výše uvedený režim sneslo?
Zkuste koupit místo poníka, malého koně sportovního plemene. Pozor na křížence, mohou vypadat jako koně a mít jednoho z rodičů prakoně. Ti mohou a nebo nemusí mít sklon ke schvácení.
Malá nápověda. Pokud je menší koník tlustý, nelze běžně pást. Mluvíme o koni v běžném prostředí a starším 6 ti let.
sisi58
napsal(a):
Zkuste koupit místo poníka, malého koně sportovního plemene. Pozor na křížence, mohou vypadat jako koně a mít jednoho z rodičů prakoně. Ti mohou a nebo nemusí mít sklon ke schvácení.
Malá nápověda. Pokud je menší koník tlustý, nelze běžně pást. Mluvíme o koni v běžném prostředí a starším 6 ti let.
Děkuji. 👍