Dominika22
napsal(a):
Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať, či nemáte nejaké skúsenosti s osteoartrozou u koní, poprípade by som vás poprosila o nejaké rady ako s takýmto koníkom pracovať.
Za každú radu Vám ďakujem.
Myslím, že toto velmi závisí na konkrétní diagnóze, jak je stav pokročilý. Možnosti jak to a doporučení by vám měl podat váš veterinář. Klasicky je pro artrozu vhodný nesutálý mírný pohby, tak že ideálně pohyb po pastvině co nejdelší část dne, na noc pokud je knoník boxovaný zateplovány na nohy (pokud má tedy problém někde níže na nohách). Práce pokud zvládá pravidelná, nikdy ne nárazová. Existuje i celá řada preparátů co jde koni podat a zlepšit jeho stav.
Osteoartroza je bohužel neléčitelná. Snad jde trochu zpomalit postup, záleží který kloub je postižený, ale bohužel se bude pořád horšit, rychleji nebo pomaleji. Co určitě neprospívá je nadváha a přetěžování. Procházky na ruce a přiměřené lehké ježdění na měkkém povrchu a celodenní popocházení po pastvině bez velkých terénních nerovností je pro koně asi lepší než stání v boxe a nedostatek pohybu, pokud už není ve fázi kdy dojde k vybočení kloubu. Pak také záleží v jakém aktuální stavu se kůň nachází - osteoartroza se zhoršuje ve skocích a v té zhoršující fázi je to hodně bolestivé. Někdo říká, že se má tišit bolest a zánět a někdo zase že netišit (kůň pak údajně nemocnou nohu přetěžuje) ale já osobně jsem spíš za tišení bolesti, protože kdo měl někdy bolavé koleno nebo zápěstí, ví, jaké to je snášet dlouhodobou bolest při každém pohnutí.
Dobrý deň, ďakujem za Vaše odpovede.. Koník je 24/7 vonku, zatvára sa len keď sa mu dávajú granule.. Pracujeme na lonži - čo najdlhšie ho krokujem a potom na chvíľku mierny klus, samozrejme po kluse ho opäť vykrokujem. Chodíme na prechádzky len na ruke.
Veterinár nám dal užívať Alavis MSM a Triple bland.. Už od mája minulého roka..
Bojím sa, či mu nespôsobí nejaké zdravotné problémy, keď ho užíva už takmer rok.
Trápi nás ľavá zadná noha v oblasti päty.. Pripájam aj RTG snímky..
Prvé snímky sú z 5 mesiaca minulého roka,
(ďalšie snímky boli fotené na nový RTG, preto sú tie farby iné)
druhé dve zo septembra minulého roka
a posledné z februára tohto roka.
Ďakujem.
Proc s nim pracujete na te lonzi? Artrozu na lonzi nevylecite a pokud kun neni bolavy, radsi bych citlive jezdila - pokud na nej nejste hodne tezka, bude to prijemnejsi pro oba.
Jinak na snimky by se Vam mozna mohl ozvat jeden z tech asi 2 vetu, kteri sem chodi. My ostatni (asi) nic nepozname, respektive tezko Vam rekneme nejakou prognozu.
Nejsem vet, ale podle těch snímků bych řekla, že koník je už jen jako společník a na procházky na ruce. Určitě bych nelonžovala - pohyb v kruhu nedělá kloubům dobře.
Je nutno si uvědomit, že MSM tlumí bolest, tj stav možná je lepší, než to vypadá. Pravděpodobně bude muset ty doplňky dostávat do konce života, tlumí to probíhající zánět a bolest, a zlepšuje mu to tak kvalitu života.
Je mi to moc líto. Bohužel u těch degenerativních onemocnění už zlepšení stavu nepřijde, jde jen o to postup zpomalit.
Dominika22
napsal(a):
Dobrý deň, ďakujem za Vaše odpovede.. Koník je 24/7 vonku, zatvára sa len keď sa mu dávajú granule.. Pracujeme na lonži - čo najdlhšie ho krokujem a potom na chvíľku mierny klus, samozrejme po kluse ho opäť vykrokujem. Chodíme na prechádzky len na ruke.
Veterinár nám dal užívať Alavis MSM a Triple bland.. Už od mája minulého roka..
Bojím sa, či mu nespôsobí nejaké zdravotné problémy, keď ho užíva už takmer rok.
Trápi nás ľavá zadná noha v oblasti päty.. Pripájam aj RTG snímky..
Prvé snímky sú z 5 mesiaca minulého roka,
(ďalšie snímky boli fotené na nový RTG, preto sú tie farby iné)
druhé dve zo septembra minulého roka
a posledné z februára tohto roka.
Ďakujem.
No teda, můj koník má nález také na hlezně, ale teda ten váš je mnohem mnohem horší, tohle je teda dle mě nález jak prase, úpřímně bych se úplně vykvákla na nějaký alavis, na váš stav bude ten efekt minimální, tady to vidím spíš na něco se silnějším efektem bonefos klidně v kombinaci ještě s dalším preparátem jako je dona (samozřejmě konzultovat s vetem). Přestat okamžitě koně lonžovat na kruhu, to je v tomto stavu fakt blbost. Jak se kůň projevuje navenek, jak moc kulhá? Pokud jste lehká, tak bych koně klidně krokovala pod sedlem, i když se mi moc nechce věřit, že by kůň s tavokým nálezem nekulhal, pokud kulhá vůbec bych s ním neklusala. Konzultujte to co nejdříve s jiným vetem, tohle fakt alavis ani lonžování nespraví a musí to být opravdu bolestivé. Jinak Alavis se dává vždy v kůrách 3 mesíce, pak měsíc pauza a pak znovu.
Slon Indický
napsal(a):
Nejsem vet, ale podle těch snímků bych řekla, že koník je už jen jako společník a na procházky na ruce. Určitě bych nelonžovala - pohyb v kruhu nedělá kloubům dobře.
Je nutno si uvědomit, že MSM tlumí bolest, tj stav možná je lepší, než to vypadá. Pravděpodobně bude muset ty doplňky dostávat do konce života, tlumí to probíhající zánět a bolest, a zlepšuje mu to tak kvalitu života.
Je mi to moc líto. Bohužel u těch degenerativních onemocnění už zlepšení stavu nepřijde, jde jen o to postup zpomalit.
No zrovna ty hlezna, když se ty kosti spojí definitivně, tak by ta bolestivost měla ustoupit, ale teda ta kost mi přijde i výrazně prořídlá, chtělo by to opravdu výrazně podpořit vhodnými léky. Určitě bych t konzultovala s jiným vetem či klinikou. Nám tedy třeba mnou zmi'ňovaný bonefos pomohl výrazně, ovšem máme také mnohem méně výrazný nález. A to to před rokem vypadalo, že kůň už bude max na vycházky, zatím se jeví nad očekávání dobře a zvládá podobně náročnou práci jako dříve, jen ji prostě dělá v menší míře a má přizpůsobený režim. Ale obecně jsou tyto věci i velmi individuální, stejně jako u lidí, jedne s hrozným nálezem běhá skoro jak srnka, druhý sotva chodí s nálezem minimálním.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický
napsal(a):
Přesně tak, lonžování je v tomto případě naprosto nevhodné, procházky na ruce schvaluji.