Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2020 07:50
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

Dobrý den,

hrozí koni nějaké zdravotní komplikace, pokud nemá přístup k trávě a nemůže se pást?

S váhou problémy nemá, spíš než hubený, je trošku při těle. Seno dostává v množství, kolik chce. Pasu ho sice na vodítku, ale jsem pracující člověk co dálkově studuje a doba není úplně příznivá, takže ne každý den. Takže odhadem ho pasu tak 4 hodiny týdně. V ustájení není k dispozici pastvina, ani ustajovatel nazajišťuje koním trávu, což chápu při tom počtu koní, který tu je. V minulém ustájení pastva nebyla také, ale každý večer koně dostali nasekáno, což pro 3 koně nebyl takový problém. Já sama koni nemám kde obstarat nasekanou trávu, takže maximum, co mohu dělat, je tak ty 4 hodiny týdně pást.

27.4.2020 09:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

KmelouneK napsal(a):
Dobrý den,

hrozí koni nějaké zdravotní komplikace, pokud nemá přístup k trávě a nemůže se pást?

S váhou problémy nemá, spíš než hubený, je trošku při těle. Seno dostává v množství, kolik chce. Pasu ho sice na vodítku, ale jsem pracující člověk co dálkově studuje a doba není úplně příznivá, takže ne každý den. Takže odhadem ho pasu tak 4 hodiny týdně. V ustájení není k dispozici pastvina, ani ustajovatel nazajišťuje koním trávu, což chápu při tom počtu koní, který tu je. V minulém ustájení pastva nebyla také, ale každý večer koně dostali nasekáno, což pro 3 koně nebyl takový problém. Já sama koni nemám kde obstarat nasekanou trávu, takže maximum, co mohu dělat, je tak ty 4 hodiny týdně pást.

Pastva je pro koně to nejpřirozenější, ale nezemře bez ní - většina sporťáků viděla trávu naposledy na hříbárně, a taky žijí.
Přirovnala bych to ke psovi na granulích.

27.4.2020 10:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Jak píše inspektor - já bych to svýmu koni neudělala, ono krom nutričního hlediska má pasení vliv i na psychiku.
Na druhou stranu je spousta ustájení, kde ta možnost pastvy není nebo jen omezeně a nemusí to být úplně blbě.
A další věc je, že část koní si ze zdravotních důvodů může o pastvě nechat jenom zdát.
Je-li dostatek sena, ideálně na vícero stanovištích a ustájení je řešené tak, aby kůň byl nucen popocházet a nemá-li ustájko jiné zásadní vady, tak bych na vašem místě možná neřešila.

27.4.2020 11:17
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

Jako takhle on je to sporťá a ve sportovní stáji. Kolegové do výběhu nechodí. Majitelé se bojí, že by tam lítali a zmrzačili se. Můj chodí s kamarádem aspoň do toho pískového výběhu. Nenudí se tam. Tráví tam tak 4 hodiny denně. Jinak se cpe senem, to se mu celý den doplňuje do boxu a nebo jde na jízdárnu/vyjížďku.

V okolí není nikde k dispozici vyloženě ustájení, kde by se koně mohli pást na trávě. Buďto tam mají trávu vysokou asi milimetr a nebo je tam jen vydupaná hlína. Hrozně se u nás rozmáhá výstavba nových rodinných domů a bohužel na úkor koní. Jsme blízko města a majitelé stáji tu v podstatě rozprodali většinu pastvin.

27.4.2020 14:45
Arbora

XXX.XXX.192.218

Viac by ma trápili tie 4h denne vo výbehu, než to, že sa nepasie.

27.4.2020 16:25
KmelouneK

XXX.XXX.236.138

To zas mně a myslím si že ani jemu ty 4 hodiny ve výběhu nijak nevadí. Do 10 let žil ve stáji, kde se do výběhu nechodilo vůbec, jen hodinu denně pod sedlo a pak box, pak se dostal ke mně a ze začátku mi přišlo, že moc nechápal co ma venku dělat, ale pak s koněm už byl v pohodě.

Do 2 let byl na pastvině, kde rostl jak dříví v lese a pak měl od výběhování tak 8 let pauzu. U nás jsem mu domluvila, že má venkovní box s oknem směrem k vedlejší staji, takže pořád něco pozoruje, spí a nebo žere, pokud nemá zrovna program.

Ráno dostane seno a snídani, má dejme tomu 2 hodiny aby se najedl - to přesně nevím kolik. Pak jde do kolotoče krokovat, pak dostane no dejme tomu oběd, ale trošku brzký. A v 11 hodin jde do výběhu s kámošem, kde čeká až ho v 15 hodin vyzvednu a půjdeme jezdit. Do boxu se po veškeré péči vrací v 18-19 hodin. Dostane večeři a takhle mu to jede pořád dokola. Takže si ani nedokážu představit, jak mu do toho programu dát víc výběhu.

Díky bohu má u výběhu stromy, takže i v létě je tam ve stínu krásně.

Spíš jsem nevěděla, jestli nemůže mít zdravotní problémy, že nemůže být na pastvině, v tomhle ohledu jsem laik. Krmení má od výživáře upravované. Ja sama tomu moc nerozumím.

27.4.2020 17:08
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak třeba v režimu 12/12 se nají, nacajkují a jdou na celý den do výběhu, kde se pohybují a popásají s kamarády. Večer domů, kde je zkontrolují, ošetří, přecajkují, nakrmí a kde zůstanou do rána. Přes den si přijde majitel a stáhne si koně z výběhu a nebo taky nepřjde a kůň je ve výběhu celý den, což je pro něj lepší, než čumákovat ve stáji.

Moc nechápu to použití kolotoče, ale my nemáme sportovce, tak to asi nedokážu adekvátně posoudit.

27.4.2020 18:53
KmelouneK

XXX.XXX.236.138

Ten kolotoč je tam proto, že můj kůň a ještě jeden jsou jediní dva(je nás tu 12), co chodí do výběhu. Ostatní majitelé se bojí zranění a koně ven dávat nechtějí. Takže ti koně chodí 2x denně do kolotoče. Když by za nima majitelé nepřišli tak aby nestáli 24 hodin v boxe.

27.4.2020 18:57
KmelouneK

XXX.XXX.236.138

Ja teda už taky nemám sportovce. Koně jsem dostala zadarmo, když ho měl v podstatě už hrobník na lopatě a majiteli se nevyplatila léčba,protože do vysokého sportu už se nikdy nevrátí. Ale tohle ustájení kde jsme je v okolí jedno z těch slušnějších - výběh v zimě není bahnity, koně opravdu dostávají svoje krmení, sena je dost, nekrade se tu, zaměstnanci si nedovolí bít koně a kolektiv super.

27.4.2020 19:43
koně

XXX.XXX.174.63

KmelouneK napsal(a):
Ja teda už taky nemám sportovce. Koně jsem dostala zadarmo, když ho měl v podstatě už hrobník na lopatě a majiteli se nevyplatila léčba,protože do vysokého sportu už se nikdy nevrátí. Ale tohle ustájení kde jsme je v okolí jedno z těch slušnějších - výběh v zimě není bahnity, koně opravdu dostávají svoje krmení, sena je dost, nekrade se tu, zaměstnanci si nedovolí bít koně a kolektiv super.

Zdravotní komplikace bez trávy nehrozí .Prostě má najetý režim ,kde on se zdá spokojen ,a vy taky.Tak to neřešte
Pro rekre koně by samozřejmě bylo lepší,kdyby se mohl někde venku plácat se stádem ,a k tomu i pást.
Ale těžko seženete pastevko,jako myslím skutečné,kde je prostor a opravdová tráva .Nikoli v rozích bílý jetelíček ,nějaké to lupení,prach či bahno a nic .
A zároveň abyste to měla blízko ,koník se začlenil do stáda a někdo slušný aby byl koně schopen podle potřeby dokrmovat,kontrolovat,bylo tam zázemí, třeba i na noc box, atd atd

27.4.2020 19:48
Dotaz

XXX.XXX.235.225

KmelouneK napsal(a):
Ten kolotoč je tam proto, že můj kůň a ještě jeden jsou jediní dva(je nás tu 12), co chodí do výběhu. Ostatní majitelé se bojí zranění a koně ven dávat nechtějí. Takže ti koně chodí 2x denně do kolotoče. Když by za nima majitelé nepřišli tak aby nestáli 24 hodin v boxe.

Tak to je paradox, že co spousta považuje za nedostatečné, je ve vašem prostředí vlastně luxus a výhra.
To neberte jako rýpání, jen mě ten kontrast zaujal.

27.4.2020 20:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Dotaz napsal(a):
Tak to je paradox, že co spousta považuje za nedostatečné, je ve vašem prostředí vlastně luxus a výhra.
To neberte jako rýpání, jen mě ten kontrast zaujal.

Přesně to mě napadlo a jak jsem četla koňův denní režim, tak bych řekla, že absence pastvy je nakonec to nejmenší. Spíš by mi vadilo, že ten kůň vůbec nemá prostor žít jako kůň. Patrně je zvyklý, takže neprotestuje a je mi jasné, že spousta sporťáků žije ještě hůř.
Teď to není na zadavatelku- ta má koně aspoň 4 hodiny ve výběhu- ale režim 2x denně do kolotoče a zbytek box dle mýho hraničí s týráním. Neumím si představit, že bych řekla o lidech, kteří toto schvalujou, že jsou super kolektiv. Se omlouvám za rozvášnění.

27.4.2020 20:37
KmelouneK

XXX.XXX.236.138

Samozřejmě ustájení bych si přála jiné, ale to je k dispozici snad jen někde na horách a na každodenní dojezd to fakt nejde. V okolí přibližně 20 minut autem jsou 3 stáje. Jedna je ta naše, druhá je ta, kde by si našel nějakou trávu, ale ze které jsem odešla, protože koně plavali v bahně celou zimu a přístup k nim byl otřesný. No a třetí je pastevko, tam je ale tak plno, že mají tak na hektaru možná hektar a půl, ale víc určitě ne, celoročně 3 až 4 koně. Takže je to jen hliněná plocha a uprostřed domeček. Tam to nechci ani zkoušet z důvodu, že všude jsou oblaka prachu.

28.4.2020 09:10
sovicka

XXX.XXX.62.117

Terven napsal(a):
Přesně to mě napadlo a jak jsem četla koňův denní režim, tak bych řekla, že absence pastvy je nakonec to nejmenší. Spíš by mi vadilo, že ten kůň vůbec nemá prostor žít jako kůň. Patrně je zvyklý, takže neprotestuje a je mi jasné, že spousta sporťáků žije ještě hůř.
Teď to není na zadavatelku- ta má koně aspoň 4 hodiny ve výběhu- ale režim 2x denně do kolotoče a zbytek box dle mýho hraničí s týráním. Neumím si představit, že bych řekla o lidech, kteří toto schvalujou, že jsou super kolektiv. Se omlouvám za rozvášnění.

Tak on to není případ zadavatelky, ale přeci jen v těch ustájeních sportovního typu, je s výběhy skoro vždy problém, většina je jich blízko měst, tedy problém s pozemky a tím pádem většinou nemožnost mít nějaké větší výběhy či dokonce pastvinu, toto se většinou mění s delší dojezdovou vzdáleností za koněm, ale to zas nejde aplikovat při denním dojíždění mít koně třeba 60 km daleko, jednak je to časově neúnosné a jednak by člověk projel majlant. Osobně se mi většinou poštěstilo mít koně i ve sportovní stáji minimálně těch 6 hodin venku, ve většině stájí dokonce měli i nějaké zbytky trávy ve výběhu. Navíc tedy většina majitelů koně ven dávat chtěla, a většina by upřednostnila alespoň půldenní pobyt koně v travnatém výběhu. Koně celkem běžně v hodnotě několika set tisíc, samozřejmě nechodili většinou do stáda, ale třeba jen s jedním kámošem, někteří sami, do výběhu chodili málo opravdu sportovci co dělalali vysoký sport (T úroveň) či sporadicky, ale znám i hodně sporťáků co jsou na T úrovni a do toho výběhu stejně chodí, ale musí být ta možnost v tom ustájení, ale trend posledních let stejně takový, že majitelé krom sportovišt chtějí i zázemí pro své koně, tak že se to postupně stejně mění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík