Bylo tu téma ceny za výuku... Tak se podělte jaké máte zkušenosti a kvalitou vyjížděk ve vašem okolí...
Já byla v několika stájích.. Jsem ze zlínska tak pár tam ale jezdívala jsem na návštěvu do Prahy tak jsme využila volný den i tam.. A co se cen týká tak to bylo kolem 500kč/hod... Ale co se kvality týká, to už bylo horší...
Naposled jsem se chtěla slušně projet.. Možnost jet na frísákovi byla lákavá.. Posadili mě na 4 letou klisnu a vyjeli jsme.. Klisnička hodná.. kam šel první kůn tam šla i ona... Snažila se mě sejmout o každý strom, byť trochu reagovala na udidlo.. Během vyjíždky mi bylo řečeno že ona už jde ven po 4té a ještě minmálně 2x půjde.. V tu chvíli mi jí bylo neskutečně líto... Prostě v 8 ráno nasedlají koně a večer ho odsedlají.. Behem té dob chodí na vyjdu nebo sotjí ve stáji nasedlaní... cena za hodku 300kč
Tak jaké máte zkušenoti vy?
V jedné stáji 300 Kč za hodinovou vyjížďku. Je to přesně jak píšete. Kůň jezdí 4-7x denně (jízdárny, lonze, vyjížďky - co je potřeba). Dali nám koně a řekli přesně za hodinu ať jste zpět a jeli jsme. Bez trenéra či instruktora (okolí jsme samozřejmě znali). Mohli jsme si dělat s koňmi cokoliv.
V další stáji byla vyjížďka pro členy 200Kč a pro cizí 400Kč. Topový terén, koně jezdili jednou denně. Bohužel se šlo hlavně v kroku. Dvakrát cca 50m jsme klusali a jednou cválali. Jezdilo se s trenérem. Koně hodní.
Poslední stáj nabízí vyjížďky za 200Kč za hodinu. Terén skvělý, jede s vámi instruktor. Jen bohužel koně nejsou nic moc na vyjížďky. Buď jsou staří a musí chodit jen krokem nebi jsou problémový. Jeden je hodný, ale když se vydesi uteče. Další vyhazuje. Poslední je magor, který tryska, vyhazuje, pere se s jezdci staví se na zadní ale dělá to z radosti z pohybu. Je na něm vidět jak si to venku užívá. Koně taky chodí max jednou denně.
Já mám teda 2 koně a nabízela jsem vyjížďky, protože jsem je v tu dobu nestíhala oba jezdit. Půjčovala jsem kobylu, 15 let, zkušená, perfektně přiježděná po sportovní kariéře. Chtěla jsem 300 za hodinu, ale vždycky jsme trošku přetáhli, aby se koně dobře vykrokovali.
Jezdili jsme převážně klus, místy krok, ale jen po tvrdé cestě. Kde to šlo tak jsme cvalali. Většinou tak 6 dlouhých cest, nebo luk za vyjížďku. 3 tam a 3 zpátky.
Chodily mi holčiny okolo 14 let, ale i dospělí a co mě teda zarazilo. Všichni se třeba 3x za vyjížďku ptali kdy budeme tryskat. Ptal se opravdu každý, až jsem to vzdala a na kobyle teď chovám, dala 2 úžasná hribata.
Mně by tedy po této zkušenosti zajímalo, co je podle vás dobrá vyjížďka a kolik ke ideální cena? Klienti většinou byli naštvaní, že s koňmi netryskame že prý v jezdeckém klubu to tak dělají.
Idealni vyjizku ani cenu nereknu. U me zalezi na hodne faktorech vcetne toho, jestli si s majitelkou kvalitne pokecame. Potom sportovni hodnotu moc neresim :) Nevadi mi jen krokovat/klusat, pokud je to z nejakeho duvodu potreba (tvrdo, nezkuseny jezdec atd.). Na druhou stranu by mi prislo fer zajemcum rict dopredu, jak vse bude probihat. Protože automaticky ocekavam vyjizdku ve vsech chodech. Samozrejme za předpokladu, ze prideleneho kone zvladnu v klusu.
A jeste me napadla jedna vec. Celkem mi vadi dopredu neohlasena krokovka. Jednak ted nejezdim pravidelne a boli me z toho zadek a za druhe me to vetsinou moc nebavi. V zime navic mrznu. Chapu, ze kun obcas musi mit nejakou pauzu. Ale ve většině pripadu bych ho za takove situace radsi vzala ven na ruce a prosla se spolecne s nim.