Farkos

XXX.XXX.24.92
Dobrý den,
konečně se mi podařilo sehnat kvalitní a především padnoucí sedlo na svého čtyřnožce. Samozřejmě chci, aby mi vydrželo co nejdéle a tak se chci zeptat, čím vším je potřeba jej ošetřovat. Jakým mýdlem umýt, čím mazat,.. Četla jsem, že je potřeba po umytí namazat mazáním bez včelího vosku a až to uschne, tak zase s voskem, aby bylo sedlo chráněné. Mohl by mi to prosím někdo shrnout?
Předem moc děkuji
Já to dělám takhle: Okartáčuju boty od nejhorší špíny. Potom houbičkou a vodou a mýdlem očištim ostatní špínu. Používám glycerinové mýdlo. Perfektně čistí a regeneruje kůži. Navíc velmi rychle schne. Nakonec namazu tenkou vrstvou vosku.
Každý to samozřejmě dělá jinam a netvrdím, že můj způsob je správný
Chan

XXX.XXX.21.210
Dobrý den, v podstatě stačil jaké kolik mýdlo na kůži a mazání. (Mám starší prestige sedlo z protiskluzová kůže) Já používám mýdlo a mazání od Carr&Day&Martin, jsou sice o něco dražší, ale krásně udržují a konzervují kůži, ale pokud by jste chtěla něco levnějšího tak péče o kůži z decathlonu postačí, ale s těmito produkty mám nejlepší zkušenosti. Dám sem odkazy.
https://www.equiservis.cz/carr-amp-amp-day-amp-amp-martin-belvoir-balzam-na-kuzi-intensiv-500ml-10181cz544/
https://www.equiservis.cz/carr-amp-amp-day-amp-amp-martin-belvoir-2-sedlove-mydlo-glycerinove-250g-10162cz543/
Já sedlo beru nejprve mýdlem na kůži jemnou houbičkou, používám toto od stubbenu už leta (levnější zdaleka nejsou tak fajn) https://www.equiservis.cz/sedlove-mydlo-stubben-500g-doprodej-10156cz543/?gclid=EAIaIQobChMI1NaW-siK6QIV2OFRCh2iPQwyEAQYBCABEgIW9PD_BwE
Pak jemně otřu špinavou pěnu hadříkem a pokud chci více ošetřit vemu ještě balzámem na kůži https://www.equiservis.cz/passier-balzam-na-kuzi-500-ml-10173cz544/ Jsou i podobné příparavky z názvem tuk na kůži, ale teda ty se mi taky moc neosvědčily. Stejným způsobem vlastně beru i všechny boty (včetně bot na civil), už skoro ani doma nepoužívám klasické krémy na obuv:-D
Daniela Lipová
napsal(a):
Já to dělám takhle: Okartáčuju boty od nejhorší špíny. Potom houbičkou a vodou a mýdlem očištim ostatní špínu. Používám glycerinové mýdlo. Perfektně čistí a regeneruje kůži. Navíc velmi rychle schne. Nakonec namazu tenkou vrstvou vosku.
Každý to samozřejmě dělá jinam a netvrdím, že můj způsob je správný
Sedlo bych určitě neraktáčovala, kůže by se mohla poškrábat;-)
Martina40

XXX.XXX.243.254
Dobrý den,
já teda neošetřuji sedla, ale potrpím si na pohodlné kožené boty. Už léta používám Decathlon a spokojenost.
Podle stupně zašpinění - těžkou špínu okartáčovat nebo pomalu odmočit, omýt.
Pak omýt vodou s glycerinovým mýdlem.
Při mytí takových těch špatně dostupných místeček (okolo tkaniček, vepředu pod jazykem, lemy atak.) se mi osvědčilo šplíchnout tam trochu glycerinového mýdla a "vydrbat" to tím nejobyčejnějším, nejlevnějším a nejtvrdším kartáčkem na zuby, co se dá v drogerce sehnat. Musí teda mít jen štětinky, ne takový ty všelijaký umělohmotný masážní a kdovíjaký udělátka. Vyčistí a nepoškrábe .
Nechat uschnout - pomalu, ne na prudkém slunci nebo u velkého zdroje tepla.
A pak to přemáznu mazáním a hadříkem vyleštím.
Botky mám jak elegán
Farkos

XXX.XXX.24.92
Všem mnohokrát děkuji :)
Možná tu budu trochu za barbara, ale mně už na mytí sedla nesmí přijít nic jiného, než hadřík z mikrovlákna a teplá jarová voda. Jaaru dávám opravdu jen kapicku a na to teplou vodu. Krásně to umyje to staré mazání, které tam udělalo film, díky kterému při dešti steče voda - nevím jestli to dělají všechny mazání. A perfektně odstraní zbytky potu bez nějakého extra drhnuti. Sedlo po umytí vůbec nelepí jako mi lepilo po ostatních mýdlech.
Nechám vyschnout pořádně a pak namazu mazáním z Decathlonu. To je absolutně top. Po jednom mazání jsou i nové věci úplně měkkoučké.
Mám 5 let starou Prestige, jak drezurní, tak skokovou a kupovala jsem je úplně nové. Sedla jsou stále v top stavu.
Na kosmetiku, pro sebe, pro koně a na kožené věci jsem opravdu náročná a tohle se mi naprosto osvědčilo a držím se toho již několik let.